Eski Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales pazar günü yaptığı açıklamada, hükümet kendisiyle diyalog kurmayı kabul edene kadar açlık grevi yapacağını söyledi.
Morales, “uluslararası örgütlerin ya da dost hükümetlerin” siyasi rakibi ve kendi partisi Sosyalizme Doğru Hareket (Mas) üyesi Devlet Başkanı Luis Arce ile görüşmeleri kolaylaştırması için başlattığı açlık grevinin üçüncü gününü tamamladı.
Morales beş yıl önce görevinden uzaklaştırılmıştı. Destekçilerinin, hükümetin Morales’e karşı 2016’da açılan bir tecavüz davasını yeniden canlandırmaya çalışmasını protesto etmek için otoyolları kapatması nedeniyle son birkaç gündür tansiyon tekrar yükseldi.
Morales’e karşı dava
Morales hakkında 2015 yılında 15 yaşındaki bir kızla yaşadığı iddia edilen ilişki nedeniyle reşit olmayanla cinsel ilişki, insan kaçakçılığı ve insan ticareti suçlarından soruşturma yürütülüyor.
65 yaşındaki Morales her türlü suçu reddetti ve suçlamaların yaklaşan seçimlerde siyasi geri dönüşünü engellemek için gündeme getirildiğini söyledi.
Morales, kendisinin etnik Aymara topluluğuna mensup olduğu için hedef alındığını ileri sürdü.
Eski başkan 2006 yılında Latin Amerika ülkesini yöneten ilk yerli oldu ve hile iddialarının damga vurduğu seçimlerin ardından ordunun baskısıyla istifa ettiği 2019 yılına kadar görevde kaldı.
Bolivya’da neler oluyor?
Hükümete karşı protestolar
Morales şu anda Bolivya hükümetini bu suçlamalara karşı yapılan protestolar nedeniyle diyalog taleplerinden kaçınmakla suçluyor. Destekçileri geçen aydan bu yana yolları kapatmaya başladı.
Bolivya hükümeti cuma günü bu protestocuları askerleri rehin almakla suçlamıştı.
Morales, Bolivya’nın kırsal koka yetiştirme bölgesi olan ve kendisinin kalesi olarak bilinen Chapare’de yaşıyor.
Morales AFP’ye verdiği demeçte, “Acil diyalog istedim… ve hükümetin yanıtı… yoldaşları tutuklamak ve La Paz’a götürmek oldu,” dedi.
Eski başkan daha sonra X’te yaptığı açıklamada, Başkan Luis Arce’nin yanıtının “baskı, hayatlarımıza kastedilmesi, yargı savaşı ve düzinelerce yoldaşımızın rehin alınarak La Paz’a götürülmesi” olduğunu yazdı.
La Paz’daki bir protesto sırasında yaklaşık 3.000 güvenlik gücü göz yaşartıcı gaz kullanarak protestoları bastırdı. Morales, protestolar sırasında polis tarafından gözaltına alınan 66 kişinin serbest bırakılması çağrısında bulundu.
Başkan Yardımcısı “diyaloğu kabul ettiklerini” öne sürdü
Morales, “Ben, Evo, başkan olmak istediğimden değil. Halk benden geri dönmemi istedi. Benim yönetimim sırasında istikrar vardı. Ekonomik ve siyasi istikrar olduğunda mutluluk da olur,” dedi.
Morales ayrıca geçen ay kendisine yönelik bir suikast girişiminden kurtulduğunu da iddia etmişti. Morales, saldırının arkasında Arce yönetiminin olduğunu söylemişti.
Başkan Yardımcısı Maria Nela Prada, hükümetin konuşmayı kabul ettiğini fakat bunun sadece “diğer devlet organlarını değil yürütme organını ilgilendiren konuları ele almak için” olduğunu söyledi.
Morales seçimlerden sonra hile yaptığı suçlamalarının ardından 2019 yılında istifa etmişti. Tekrar aday olması yasaklandı, fakat 2025 seçimlerinde eski müttefiki Arce’ye karşı yarışmak istiyor.