Bizi Takip Edin

RUSYA

Putin: Biden’ın ABD Başkanı olması bizim için daha iyi

Yayınlanma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’da düzenlenen Geleceğin Teknolojileri Forumu çerçevesinde gazeteci Pavel Zarubin’e mülakat verdi.

Putin, ABD’de devam eden seçim kampanyasına değinerek Rusya’nın Amerika’nın iç işlerine karışmasının uygunsuz olacağını söyledi.

Görevdeki Başkan Joe Biden’ın mı yoksa Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump’ın mı Rusya için daha iyi olacağı sorusuna yanıt veren Putin, “Biden. Daha deneyimli ve öngörülebilir bir kişi, eski usül bir politikacı. Ancak Amerikan halkının güvenini kazanan herhangi bir liderle çalışacağız,” dedi.

Biden’ın bilişsel gerilemesiyle ilgili basında çıkan haberlere, üç yıl önce İsviçre’de ABD lideriyle bir araya geldiğinde böyle bir duruma şahit olmadığını söyleyerek yanıt veren Rusya lideri, “Helikopterden inerken kafasını çarpmışsa ne olmuş? Aramızda kim kafasını helikoptere çarpmadı ki, ilk taşı o atsın. Ben doktor değilim,” ifadelerini kullandı.

Moskova için önemli olan tek şeyin Washington’un ‘zararlı ve yanlış’ politikası olduğunu vurgulayan Putin, ayrıca Trump’ın, GSYİH’lerinin gerektiği kadarını orduya ayırmayan bazı NATO üyeleriyle ilgili son açıklamalarını da yorumladı.

Rusya lideri, Trump’ın NATO’ya yaklaşımının ‘belli bir mantığı olduğunu’ ancak ABD’nin ‘nükleer şemsiyesi’ altında hiçbir soru sorulmadan yaşamaya alışmış Avrupa ülkelerinin pozisyonunun da öyle olduğunu kaydetti.

Putin, NATO’nun ‘ABD dış politikasının bir aracı’ olduğunu anımsatarak, Trump’ın ittifaktan çekilme tehditlerini “Bırakalım bunu kendi aralarında çözsünler,” diye ekledi.

‘Tucker Carlson tehlikeli biri’

Öte yandan Putin, geçen hafta eski Fox New sunucusu Tucker Carlson’a verdiği mülakata dair değerlendirmede bulundu.

Putin, “Bence sizin Carlson – sizinki diyorum, çünkü o sizin mesleğinizin bir üyesi – tehlikeli bir adam. Agresif olacağını, bana keskin sorular soracağını düşünmüştüm. Sadece buna hazır değildim, aynı derecede keskin cevaplar verebilmek için bunu istiyordum. Ama o farklı bir taktik seçti,” diye konuştu.

Putin, Carlson’ın Putin’in uzun tarih anlatımı boyunca sabırla otursa da ‘hazırlandığı bir şeyi yapma fırsatı vermediğini’ belirterek, “Açıkçası bu röportajdan tam anlamıyla tatmin olamadım,” dedi.

Mülakatına Batı’dan gelen tepkileri yorumlayan Putin, oradaki liderlerin kendisini izlemesinin ve söyleyeceklerini dinlemesinin iyi bir şey olduğunu ancak sözlerini çarpıtma ihtiyacı hissetmelerinin kötü olduğunu söyledi.

‘Ukrayna’daki operasyonu çok daha önce başlatmalıydık’

Ayrıca Putin, Rusya’nın uzun süredir devam eden Ukrayna krizini diplomasi yoluyla çözmeye çalışırken rakiplerine fazla güvenerek ve adımlarını kararlı atmayacak hata yaptığını vurguladı.

Rusya lideri, Kiev’deki 2014 darbesinin ardından Moskova’nın Donbass’ta akan kanı ‘barışçıl yollarla’, yani Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerine Ukrayna içinde özel bir özerk statü öngören Minsk Anlaşmalarıyla çözmeye çalıştığını hatırlattı.

Putin, “Pişmanlık duyabileceğimiz tek şey, iyi insanlarla karşı karşıya olduğumuza inanarak aktif eylemlerimize daha önce başlamamış olmamız,” ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda Rusya lideri, “Daha sonra bu konuda kandırıldığımız ortaya çıktı, zira hem eski Alman Şansölyesi hem de eski Fransa Cumhurbaşkanı anlaşmaları yerine getirmeyi asla planlamadıklarını kamuoyu önünde açıkça itiraf ettiler. Bunun yerine, Kiev rejimine daha fazla silah teslim etmek için zaman kazanıyorlardı ve yaptıkları da tam olarak buydu,” diye ekledi.

‘Kanser aşısı üretmeye yakınız’

Bunun yanı sıra Putin, Rus tıp bilimcilerinin kansere karşı aşılar ve yeni nesil ilaçlar üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Putin, “Onko-aşılar, kansere karşı aşılar ve yeni nesil immünomodülatör ilaçlar yaratmaya çok yaklaştığımızı da ekleyeceğim. Ve umuyorum ki yakında bunlar bireysel tedavi yöntemleri olarak etkin bir şekilde kullanılacak,” diye konuştu.

Rusya’daki tüm kanser vakalarının yarısından fazlasının, prognozun en olumlu olduğu erken evrelerde tespit edildiklerine dikkat çeken Putin, ayrıca tıbbi araştırma ve geliştirmeye gerekli düzeyde fon sağlamaya devam etme sözü verdi.

Devlet Başkanı, kendisine gösterilen tıbbi gelişmeleri ‘bir tür bilim kurgu’ olarak yorumladı ve “Kısa bir süre önce bile bu tür şeyleri sadece fantastik kurgu eserlerinde okuyabiliyorduk, ancak bugün bunların hepsi gerçeğe dönüşüyor. Tüm bu alanlar yeni yeni ivme kazanıyor ve yakın gelecekte tıpta gerçek bir devrim yaratmaları bekleniyor,” değerlendirmesini yaptı.

RUSYA

AB, Rusya’ya karşı LNG ve alüminyum ambargosu hazırlığında

Yayınlanma

Avrupa Birliği, Rusya’ya karşı 16. yaptırım paketi kapsamında sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ve alüminyum ambargosu ile onlarca gemiye kısıtlama getirmeyi ve yeni bankaları SWIFT’ten çıkarmayı planlıyor. Ambargolar kademeli olarak uygulanabilir, ancak boru hattı gazı yaptırımları gündemde değil.

Avrupa Birliği (AB), Rusya’ya karşı 16. yaptırım paketi kapsamında sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ve alüminyum ambargosu uygulamaya hazırlanıyor. Ayrıca onlarca gemiye kısıtlama getirilmesi ve yeni bankaların uluslararası ödeme sistemi SWIFT’ten çıkarılması da planlar arasında yer alıyor.

Bloomberg‘in Avrupalı diplomat kaynaklarına dayandırdığı habere göre, LNG ambargosu kademeli olarak hayata geçirilebilir.

AB Komisyonu, önümüzdeki ay sunmayı planladığı bir yol haritasıyla bu süreci detaylandıracak. AB’nin başlıca Rus LNG ithalatçıları arasında İspanya, Belçika ve Fransa bulunuyor. Bu ülkelerin yaptırımlara karşı çıkması beklenmiyor.

Bununla birlikte, boru hattıyla gelen Rus gazına yönelik yaptırımlar şimdilik gündemde değil. Macaristan ve Slovakya gibi ülkeler hâlâ Rus gazına bağımlı durumda. Bloomberg verilerine göre, 2020’de Avrupa’ya 10,5 milyon ton Rus LNG’si ulaşırken, bu rakam geçen yıl 15,5 milyon tona yükseldi.

Alüminyuma yönelik yaptırımların kapsamı belirsiz

Alüminyuma yönelik yaptırımların kapsamı ve zamanlaması henüz netlik kazanmış değil. Bloomberg‘in kaynakları, bu yaptırımların da kademeli olarak uygulanabileceğini belirtiyor.

ABD ve Birleşik Krallık, Rus alüminyumuna yönelik ithalat yasağını daha önce uygulamaya koymuştu. AB ise şu ana kadar yalnızca alüminyum tel, folyo ve bazı boruların ithalatını yasakladı.

Trade Data Monitor verilerine göre, Ocak-Ekim 2024 döneminde AB ülkeleri Rusya’dan yaklaşık 130 bin ton alüminyum ithal etti.

Bu rakam, toplam 2,2 milyon tonluk ithalatın yüzde 6’sına karşılık geliyor. Karşılaştırıldığında, 2023 ve 2022’nin aynı dönemlerinde bu oran sırasıyla yüzde 11 ve yüzde 19 olarak gerçekleşmişti.

AB’nin yeni yaptırım paketini, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinin üçüncü yıl dönümü olan 24 Şubat’a kadar uygulamaya koyması bekleniyor.

Mosskova, yaptırımları “iki ucu keskin bir kılıç” olarak nitelendirerek, bunların uygulayan ülkelerin çıkarlarına zarar verdiğini savunuyor. Ayrıca, Rusya’nın yaptırımların etkilerini en aza indirme konusunda deneyimli olduğu vurgulanıyor.

Okumaya Devam Et

RUSYA

Avrupalı şirketler Rusya’da 3 milyar avro vergi ödedi

Yayınlanma

Rusya, Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki şirketlerden 2023 yılında yaklaşık 3 milyar avro vergi geliri elde etti. Politico’nun haberine göre, G7 ve AB ülkelerinden 930 şirket, Rusya’da en büyük kurumlar vergisi ödeyenler arasında yer alıyor.

Kremlin, Rusya’da faaliyet gösteren Avrupa Birliği şirketlerinden 2023 yılında yaklaşık 3 milyar avro vergi kazandı.

Politico’nun Kiev Ekonomi Okulu Enstitüsü’nün (KSE) verilerine dayandırdığı haberine göre Rusya’da faaliyet gösteren 1600 yabancı şirketin 900’den fazlası G7 ve AB ülkelerine ait. Bu şirketlerin 930’u, Rusya’da en büyük kurumlar vergisi ödeyenler arasında yer alıyor.

Haberde, “Rusya’da en yüksek kurumlar vergisi ödeyen 20 şirketten 16’sı G7 ve AB ülkelerine ait,” ifadelerine yer verildi.

AB şirketlerine odaklanıldığında, raporda en az 827 firmanın faaliyet gösterdiği belirtiliyor.

Bu şirketlerin toplam geliri 2022’deki 111,4 milyar dolardan 2023’te 81,4 milyar dolara düşerken, ödedikleri kurumlar vergisi 3 milyar dolar seviyesinde sabit kaldı.
Söz konusu bilgiler, Rusya’nın Ukrayna’daki Savaşına Kurumsal Destekçiler başlıklı raporda yer aldı.

Fransız Leroy Merlin ve Auchan, İsviçreli Nestlé ve Alman Metro ile Globus gibi firmalar, Rusya’da en büyük Avrupa merkezli vergi mükellefleri arasında öne çıkıyor.
2025 itibarıyla Rusya’da kurumlar vergisi oranının yüzde 20’den yüzde 25’e çıkarılacak olması, Batılı şirketlerin Rusya ekonomisine katkısını daha da artıracak.

Daha önce Newsweek, B4Ukraine ve KSE verilerine atıfta bulunarak, Amerikan şirketlerinin 2023 yılında Rusya’da toplam 1,2 milyar dolar kurumlar vergisi ödediğini belirtmişti.

ABD’nin eski Moskova Büyükelçisi ve Stanford Üniversitesi profesörü Michael McFaul, Rusya’da faaliyet göstermeye devam eden şirketlerin eylemlerini “ahlaksız ve utanç verici” olarak nitelendirmişti.

Newsweek, ayrıca Rusya pazarından çıkmak isteyen yabancı şirketlerin sıkı koşullarla karşı karşıya kaldığını hatırlattı.

Bu koşullar arasında yüzde 15’lik bir “çıkış vergisi” ve varlıkların satışında yüzde 50’lik zorunlu indirim bulunuyor. Habere göre, sadece Ocak-Mart 2024 arasında “çıkış vergisi” Rusya bütçesine 385 milyon dolar gelir sağladı.

Okumaya Devam Et

RUSYA

Gazprom, rekor zararın ardından 1600 çalışanını işten çıkarmayı planlıyor

Yayınlanma

Gazprom, 629 milyar ruble zarar açıklamasının ardından merkez ofisindeki 1600 çalışanını işten çıkarmayı değerlendiriyor. Avrupa pazarındaki kayıplar ve Çin ile beklenen işbirliğinin gerçekleşmemesi, şirketin gelirlerini ciddi şekilde etkiledi.

Avrupa pazarını kaybeden ve yüz milyarlarca ruble zarar açıklayan Rusya’nın enerji devi Gazprom, merkez ofis çalışanları için kapsamlı işten çıkarmalar planlıyor.

St. Petersburg merkezli 47news sitesinin haberine göre şirket, merkez ofisindeki 1600 çalışanın işten çıkarılmasını değerlendiriyor.

Bu öneri, Gazprom yönetim kurulu başkan yardımcısı Elena İlyuhina tarafından, şirketin başkanı Aleksey Miller’a gönderilen dilekçede dile getirildi.

Dilekçede, Gazprom’un karşı karşıya olduğu zorluklar ve yönetim ile üretim süreçlerinde maliyet optimizasyonunun zorunluluğuna vurgu yapıldı.

İlyuhina’ya göre Gazprom, merkez ofis çalışanlarına yılda 50 milyar ruble harcıyor. İlyuhina, bu çalışan sayısının 4100’den 2500’e indirilebileceğini belirtti.

Diğer yandan Gazprom’un Enformasyon Politikaları Dairesi Başkanı Sergey Kupriyanov, durumu Forbes’a doğruladı. Dikeçede, işten çıkarılacak personelin 15 Şubat’a kadar belirlenmesinin planlandığı ifade ediliyor.

Ukrayna üzerinden doğalgaz sevkiyatını kesen Gazprom, ihracatının üçte ikisini kaybetti. 2023 yılında şirketin Avrupa dışına yaptığı gaz ihracatı yalnızca 69 milyar metreküp oldu ve bu, 1985’ten bu yana en düşük seviye olarak kayıtlara geçti. Avrupa’ya ihracat ise 28 milyar metreküple 1970’lerin sonundaki seviyelere geriledi.

2024 yılında Avrupa’ya gaz sevkiyatı 32 milyar metreküpe yükselmiş olsa da, savaş öncesi seviyelerin (2018-2019’da 180 milyar metreküp) beşte birinden az kaldı.

2023 yılında Gazprom, 25 yıldan sonra ilk kez Uluslararası Finansal Raporlama Standartları’na (IFRS) göre 629 milyar ruble net zarar açıkladı. Bu rakam, şirket tarihindeki en büyük zarar oldu.

Geçen yıl Gazprom, ocak-eylül döneminde 989 milyar ruble kâr açıklasa da gaz iş kolundaki kayıplar devam etti; yılın ilk yarısında bu kayıplar 480,6 milyar ruble olarak gerçekleşti. Ukrayna üzerinden doğalgaz sevkiyatının 1 Ocak 2025 itibarıyla sona ermesiyle, Gazprom’un yıllık gelirinin yaklaşık 6 milyar dolar daha düşmesi bekleniyor.

Gazprom, Ukrayna üzerinden Avrupa’ya doğalgaz tedarikini durdurdu

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English