Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BRICS İş Forumu’nun açılışında yaptığı konuşmada, birliğin küresel ekonomik büyümenin lokomotifi olduğunu ve yeni üyelerin entegrasyonuyla bu rolün güçleneceğini vurguladı. BRICS ülkelerinin toplam GSYİH’si, G7 ülkelerini geride bırakarak, küresel ekonomik büyümenin büyük kısmını oluşturmayı hedefliyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BRICS İş Forumu genel oturumunun açılışında konuşma yaptı.
Vedomosti gazetesinin haberine göre Putin, foruma katılımın oldukça güçlü olduğunu ve BRICS üyesi ülkelerden önde gelen iş dünyası temsilcilerinin bu önemli etkinliğe katıldığını belirtti.
Üye ülkeler, uzun yıllardır sanayi, enerji, ulaşım, altyapı, tarım ve dijital ekonomi gibi çeşitli sektörlerde büyük ortak projeler hayata geçirerek başarıyla iş birliği yapıyor.
Putin, özellikle bu yıl 1 Ocak’ta BRICS’e tam üye olan Suudi Arabistan, İran, Mısır, Etiyopya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) iş insanlarının da foruma katıldığını vurguladı.
Putin’e göre, BRICS Dönem Başkanı olarak Rusya, yeni üyelerin tüm iş birliği mekanizmalarına entegrasyonunu kolaylaştırmak için elinden gelen çabayı gösteriyor ve bu ülkelerin iş dünyasında sıcak bir şekilde karşılandığını ifade etti.
Rusya’nın dönem başkanlığının “Adil Küresel Kalkınma ve Güvenlik İçin Çok Taraflılığın Güçlendirilmesi” genel teması altında sürdürüldüğünü hatırlatan Putin, BRICS ortaklarının siyaset ve güvenlik, ekonomi ve finans, kültürel ve insani ilişkiler alanlarında yoğunlaştığını belirtti.
Bugüne kadar planlanan faaliyetlerin yüzde 80’inden fazlası tamamlandı; 200’den fazla etkinlik, toplantı, konferans ve sektörel buluşma düzenlendi ve uzmanlar ile bakanlık temsilcilerinin çoğu toplantısını gerçekleştirdi.
Putin, BRICS ülkelerinin toplam GSYİH’sinin 60 trilyon doların üzerinde olduğunu ve bu rakamın G7 ülkelerinin GSYİH’sini aştığını vurguladı. Aradaki farkın giderek açıldığını ve bu trendin devam edeceğini ifade eden Putin, BRICS ülkelerinin yıllık büyüme oranının yüzde 4 civarında olduğunu ve bu oranın G7 ve diğer ülkelerin büyüme oranlarından daha yüksek olduğunu belirtti.
Devlet Başkanı, “Birliğimizi oluşturan ülkeler, aslında küresel ekonomik büyümenin itici güçleridir. Ve öngörülebilir gelecekte küresel GSYİH büyümesinin büyük kısmını BRICS ülkeleri oluşturacaktır. Birlik çerçevesinde uygun kalkınma platformları inşa ediliyor,” diye ekledi.
Ayrıca Putin, BRICS Kalkınma Bankası’nın altyapı projelerine yatırım yapması gerektiğini vurgularken, modern intermodal çözümler ve lojistik hizmetlere yönelik yeni yük otoyolları ve koridorlarının oluşturulmasının, ulaşım bağlantılarının güçlendirilmesi açısından kritik olduğunu kaydetti.
Putin, “Amiral gemisi projelerimiz arasında Kuzey Deniz Rotası ve Kuzey-Güney Koridoru yer alıyor. Bu kıtasal arterler, kısa ve kârlı ticaret yolları sağlayarak büyük sanayi, tarım ve enerji merkezlerini tüketici pazarlarına bağlamayı amaçlıyor,” ifadelerini kullandı.
BRICS’in birleşik bir dijital altyapı oluşturması gerektiğine değinen Putin, bilgi güvenliği ve biyometri kullanımında iş dünyası, kamu ve hükümet düzeyinde koordineli yaklaşımların önemine işaret ederek şöyle devam etti:
“Ortak temel çabalarımız, ekonomik büyümeyi sağlayan kendi platformlarımızı geliştirmeye ve güçlendirmeye odaklanmalıdır. Burada teknolojik çözümler, finans ve yatırım mekanizmaları, lojistik çözümler gibi alanları kastediyorum.”
Diğer yandan Putin, BRICS’in potansiyelinin çok sayıda insana ve güçlü bir kaynak tabanına dayandığını ve bu potansiyelin hayata geçirilmesinin BRICS ülkelerine, işletmelere ve tüm vatandaşlara azami fayda sağlayacağına olan inancını dile getirdi.
BRICS Zirvesi, 22-24 Ekim tarihlerinde Kazan’da düzenlenecek. Zirveye 32 ülkenin temsilcileri katılacak. Ayrıca 24 ülke devlet liderleri tarafından temsil edilecek.
BRICS üyeleri arasında Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Mısır ve Etiyopya yer alıyor.
Bu yıl BRICS’e Rusya başkanlık ediyor. Eylül ayında Putin, 34 ülkenin birliğin faaliyetlerine “şu ya da bu şekilde” katılmak istediğini açıklamıştı.
Rusya, BRICS için ABD hegemonyasına karşı alternatif ödeme sistemi önerdi