Bizi Takip Edin

RUSYA

Putin, Güvenlik Konseyi üyeleriyle savunma sanayiinin ‘ritmik çalışmasını’ sağlamayı görüştü

Yayınlanma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, savunma sanayi şirketlerinin ‘ritmik çalışmasını’ sağlayacak ilave tedbirleri görüşmek üzere Güvenlik Konseyi daimi üyeleriyle operasyonel bir toplantı gerçekleştirdi.

Vedomosti gazetesinin aktardığına göre Kremlin’in basın servisinden yapılan açıklamada, toplantıya Başbakan Mihail Mişustin, Devlet Duması Başkanı Vyaçeslav Volodin, Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Devlet Başkanlığı İdaresi Başkanı Anton Vayno, Güvenlik Konseyi Başkanı Sergey Şoygu, eski Güvenlik Konseyi Başkanı Nikolay Patruşev, Savunma Bakanı Andrey Belousov, İçişleri Bakanı Vladimir Kolokoltsev ve Federal Güvenlik Teşkilatı (FSB) Direktörü Aleksandr Bortnikov’un katıldığı belirtildi.

Toplantıya ayrıca Dış İstihbarat Teşkilatı (SVR) Direktörü Sergey Narışkin, çevre koruma, ekoloji ve ulaştırmadan sorumlu özel devlet başkanlığı temsilcisi Sergey İvanov, Başsavcı İgor Krasnov, Birinci Başbakan Yardımcısı Denis Manturov ve Devlet Başkan Yardımcısı Aleksey Dyumin de katıldı.

Ukrayna’daki askeri müdahalenin başlamasından bu yana Rusya savunma sanayiinin üretim hızı artıyor.

Putin, 25 Mayıs’ta sektör temsilcileriyle yaptığı toplantıda, ülkenin savunma şirketlerinin çoğunun devlet savunma düzeninin görevlerini nitelikli ve zamanında yerine getirdiğini ve bazı kalemlerde planlananın ilerisinde olduğunu ifade etmişti.

Devlet Başkanı, ayrıca silahlı kuvvetlerin modern yüksek teknolojili silah ve teçhizatla donatılmasının ritminin arttırılması çağrısında bulunmuş, insansız hava, havacılık ve kara sistemlerinin, yüksek hassasiyetli silahların ve karşı batarya sistemlerinin yanı sıra komuta ve kontrol için çeşitli iletişim türlerinin önemini vurgulamıştı.

RUSYA

Rusya’dan İsrail’e İran’ın nükleer tesislerine saldırmaması konusunda uyarı

Yayınlanma

Rusya, İsrail’i, İran’ın nükleer tesislerine saldırmaması konusunda sert bir şekilde uyardı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov, böyle bir hamlenin felakete yol açabileceğini ve nükleer güvenliği tehlikeye atacağını belirtti.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Moskova’nın İsrail’i İran’ın nükleer tesislerine yönelik olası bir saldırının bile ciddi sonuçlar doğuracağı konusunda uyardığını belirtti. Ryabkov, böyle bir saldırının felakete yol açabileceğini vurguladı.

TASS ajansının aktardığına göre Ryabkov, “İsrail’i, İran’ın nükleer tesislerine ve nükleer altyapısına saldırı olasılığını varsayımsal olarak bile düşünmemesi konusunda defalarca uyardık ve uyarılarımızı sürdürüyoruz. Bu, felaketle sonuçlanacak bir gelişme olur ve nükleer güvenlik konusundaki mevcut prensiplerin tamamen çiğnenmesi anlamına gelir,” ifadelerini kullandı.

1 Ekim akşamı, İran İslam Devrim Muhafızları Ordusu, Hamas, Hizbullah ve Devrim Muhafızları liderlerinin öldürülmesine misilleme olarak İsrail’e karşı geniş çaplı bir balistik ve hipersonik füze saldırısı başlatmıştı.

Tahran, füzelerin yüzde 90’ının hedeflerine başarıyla ulaştığını açıklamış, İsrail ise İran’ın ülkeye yaklaşık 180 füze fırlattığını, ancak çoğunun engellendiğini iddia etmişti.

İsrail Genelkurmay Başkanı ise İran’ı sürpriz bir saldırıyla hedef alacakları doğru zamanı beklediklerini ifade etmişti.

11 Ekim’de, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Laos’ta düzenlediği basın toplantısında, İran’ın İsrail’e yönelik bir füze saldırısına karşılık olarak Tahran’ın barışçıl nükleer tesislerini vurma tehdidinin ciddi bir provokasyon olacağını dile getirmişti.

İsrail’in İran’a saldırısı “an meselesi”

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya, 2 bin kayıt dışı göçmeni sınır dışı edecek

Yayınlanma

Rusya, ‘Nelegal 2024 Operasyonu’ kapsamında 2 binden fazla kayıt dışı göçmeni sınır dışı etmeye hazırlanıyor. Yetkililer, bu operasyonla 13 binden fazla göçmenlik ihlali tespit edildiğini ve göçmen sayısında önemli bir düşüş yaşandığını açıkladı.

Rusya İçişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada, ülke genelinde yapılan polis baskınlarının ardından 2 binden fazla kayıt dışı göçmenin sınır dışı edileceğini duyurdu.

Bakanlığın açıklamasına göre, başkent Moskova’da bir hafta süren ve “Nelegal 2024 Operasyonu” olarak adlandırılan denetimlerde 13 binden fazla göçmenlik yasası ihlali tespit edildi.

Açıklamada, 10 binden fazla yabancının “adalet önüne çıkarıldığı” ve 2 binden fazlasının mahkeme kararları doğrultusunda “idari sınır dışı” işlemlerine tabi tutulduğu ifade edildi.

Haziran ayında gerçekleşen “Nelegal 2024 Operasyonu”nun ilk aşamasında, Rusya yaklaşık 9 bin yabancı vatandaşı sınır dışı etmişti.

Rusya makamları, mart ayında Moskova yakınlarında gerçekleşen konser salonu saldırısının ardından göçmen politikalarında daha sert bir tutum sergilemeye başladı.

Saldırıyı gerçekleştirdiği şüphesiyle gözaltına alınan dört kişinin tamamının, Orta Asya cumhuriyetlerinden Tacikistan vatandaşı olduğu belirtildi. Tacikistan, Rusya’daki göçmen işçilerin çoğunluğunun geldiği ülkelerden biri.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ağustos ayında kayıt dışı göçmenlerin mahkeme kararı olmaksızın izlenmesine ve sınır dışı edilmesine olanak tanıyan bir “sınır dışı rejimi” yasasını kabul etmişti. Bu yasa, 5 Şubat 2025 tarihinde yürürlüğe girecek.

İçişleri Bakanlığı, ülkedeki göçmen sayısının 2023 yılı genelinde 8,5 milyondan geçtiğimiz ay itibarıyla 6,1 milyona düştüğünü açıkladı.

Tacikistan, Rusya’yı göçmenlerin haklarını ihlal etmekle suçladı

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya, Nvidia ekran kartlarına rakip üretmeyi hedefliyor

Yayınlanma

Rusya merkezli Modul şirketi, Nvidia ekran kartlarına rakip olacak yeni GPU’lar geliştirmeye hazırlanıyor. 2025’te yaklaşık 100 yapay zekâ sunucusu üretmeyi planlayan şirket, sinir ağı algoritmalarını çalıştırabilen ancak eğitemeyen GPU’lar sunacak.

Rus teknoloji şirketi Modul, Nvidia ekran kartlarına alternatif olacak yeni grafik işlem birimleri (GPU) geliştirme sürecinde.

Şirketin bir temsilcisinin Vedomosti‘ye yaptığı açıklamaya göre, bu yeni GPU’ların 2025 yılında Fplus tarafından üretilecek yapay zekâ sunucularında kullanılması bekleniyor.

Temsilciye göre, Modul şu anda iki tip GPU kartı üzerinde çalışıyor: NM Quard 20 GB (büyük modül) ve NM Card 5 GB (küçük modül). Bu kartların yüzey montajı Rusya’da yapılacak. Modul, ayrıca yılda 35 bine kadar ekran kartı üretmeyi planlıyor.

Fplus, 2025 yılında Modul’un GPU’larını kullanan yaklaşık 100 yapay zekâ sunucusu üretmeyi ve 2026-27 yıllarında birkaç bin sunucu daha üretmeyi hedeflediklerini doğruladı.

Fplus sözcüsü, bu GPU’ların sinir ağı algoritmalarını çalıştırmak için kullanılabileceğini, fakat bu algoritmaların eğitilmesinde kullanılamayacağını belirtti.

GPU’lar genellikle bilgisayar grafiklerinin işlenmesi ve görüntülenmesi amacıyla kullanılıyor.

Aynı zamanda üç boyutlu grafiklerin hızlandırılması, sinir ağlarının eğitilmesi ve büyük miktarda verinin işlenmesi için de yaygın olarak tercih ediliyor. Bu tür işlemcilerin dünyadaki en büyük üreticileri arasında Nvidia ve AMD bulunuyor.

Fplus temsilcisi, “Şu anda küresel pazarda Nvidia, neredeyse tekel konumunda ve ürünlerinin yaptırımlar nedeniyle bize ulaşabilirliği büyük bir endişe kaynağı. Bu durum, Rusya’daki yapay zekâ sunucusu segmentinin gelişimini zorlaştırıyor. Bu nedenle ülkedeki üreticiler kendi çözümlerini aramak zorunda kalıyorlar,” değerlendirmesini yaptı.

Şirketin sunucu ve ağ sistemleri departmanı müdürü Aleksandr Filçenkov, şu anda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın yapay zekâ görevleri için Graviton işlemcisine sahip, beş grafik hızlandırıcıya kadar destekleyen sadece bir sunucuya sahip olduğunu hatırlattı.

Bunun yanı sıra Filçenkov, Graviton’un yeni nesil GPU’larla Intel ve AMD işlemcilerini kullandığını ifade etti.

TUSUR Üniversitesi’ndeki NTI Yetkinlik Merkezi “Güvenilir Etkileşim Teknolojileri” müdür yardımcısı Ruslan Permyakov, Modul’un GPU’larının, yerli bileşenlerin kullanımının yasal gerekliliklerle zorunlu olduğu kritik sistemlerde talep görebileceğini söyledi.

Ancak Permyakov, bu yerli çözümün Nvidia’nın yerini tam anlamıyla alamayacağını, zira bu ekran kartlarının sinir ağı eğitimini desteklemediğini vurguladı.

Yine de Permyakov’a göre Modul’un ürünleri, halihazırda eğitilmiş yapay zekâ modellerinin çalıştırılması veya görüntü ve sinyal işlemenin gerekli olduğu niş görevlerde rekabetçi hale gelebilir.

Nvidia, Huawei ile çip savaşında fiyatlarını düşürdü

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English