Bizi Takip Edin

RUSYA

Reuters: Rusya, Karayipler’de tatbikat yapmayı planlıyor

Yayınlanma

Reuters ajansının haberine göre Rusya Silahlı Kuvvetleri Karayipler’de tatbikat yapmayı planlıyor. Kaynağa göre tatbikatlar, Batılı ülkelerin Ukrayna’ya verdiği desteğe yanıt niteliğinde.

Kaynak, “Rusya’nın Karayipler bölgesine savaş gemileri göndermesini ve bu gemilerin Küba ve muhtemelen Venezuela’daki limanlara uğramasını bekliyoruz. Rus uçakları da bölgede konuşlanabilir ve uçuş yapabilir,” ifadelerini kullandı.

Düzenli askeri tatbikatların bir parçası olarak Rusya’nın bu yaz ‘ABD yakınlarında artan deniz ve hava faaliyetleri gerçekleştirmesinin’ beklendiğini kaydeden kaynak, doruk noktasının sonbaharda büyük ölçekli deniz tatbikatları olacağını da sözlerine ekledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu’nda (SPIEF) Rusya’nın Batı’nın Ukrayna’ya silah tedariki konusunda attığı adımlara karşılık vermeyi düşündüğünü belirtmişti.

Putin, “Birileri topraklarımıza saldırmak ve bize sorun yaratmak için savaş bölgesine bu tür silahlar tedarik etmeyi mümkün görüyorsa, o zaman neden dünyanın hassas tesislerine saldırılar düzenlenecek bölgelerine aynı sınıftan silahlarımızı tedarik etme hakkına sahip olmadığımızı düşünüyoruz… Cevap asimetrik olabilir. Bunu düşüneceğiz,” diye konuşmuştu.

Alt parlamento kanadı Duma’nın Savunma Komisyonu Başkanı Andrey Kartapolov da Moskova’nın henüz NATO’yu vurma niyetinde olmadığını, ancak ‘işlerin değişebileceğini’ vurgulamıştı.

Putin: Bu savaşı biz başlatmadık

RUSYA

Rusya Savunma Bakanlığı: ABD, Ukrayna’ya ‘kirli bomba’ üretecek madde tedarik ediyor

Yayınlanma

Rusya Silahlı Kuvvetleri Radyasyon, Kimyasal ve Biyolojik Savunma Kuvvetleri Komutanı İgor Kirillov, ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) Ukrayna’ya radyoaktif kimyasallar tedarik ettiğini bildirdi.

Kirillov, dün düzenlediği basın toplantısında tedarikin Polonya ve Romanya üzerinden gerçekleştirildiğini ve söz konusu maddelerin ‘kirli bomba’ yapımında kullanılabileceğini belirtti.

Tedarikle ilgili tüm organizasyonel, lojistik ve mali konuları bizzat Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in özel kalem müdürü Andrey Yermak’ın denetlediğini vurgulayan Kirillov, Kiev yönetiminin üreteceği bombaları ‘başkasının bayrağı altında’ kullanabileceğini kaydetti.

‘Kirli bomba’, radyolojik silahların basit bir çeşidi. Nükleer atıkların savaş başlıklarına monte edilmesiyle üretilen kirli bombalar, yapımları diğer nükleer silah çeşitlerine göre kolay olmasıyla öne çıkıyor.

Moskova, Ukrayna’yı ilk kez 2022 sonbaharında kendi topraklarında ‘kirli bomba’ kullanma planları yapmakla suçlamıştı.

Basında çıkan haberlere göre o dönemde ABD, Rusya’nın Ukrayna topraklarına olası bir nükleer saldırısına karşı hazırlık yapıyordu. CNN’in kaynakları o dönemde Rusya’nın suçlamalarının ABD’li yetkililer tarafından ‘çılgınca bir şey yapmak için’ bir bahane olarak görüldüğünü iddia etmişti.

Geçen yılın eylül ayında Rusya Güvenlik Konseyi Başkanı Yardımcısı Yuriy Kokov, Ukrayna’nın kendi topraklarında bir ‘kirli bomba’ patlatmayı sonrasında Moskova’yı suçlamayı planladığını bildirmişti.

WP: Ukrayna’nın Rusya’nın nükleer füze uyarı sistemlerine yönelik saldırıları ABD’yi kaygılandırıyor

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya: Bölge dışı aktörlerin Ermenistan’a gelişinin sonuçları olacaktır

Yayınlanma

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksey Overçuk, dün 10. Primakov Okumaları Uluslararası Bilim İnsanları ve Uzmanlar Forumu’nda yaptığı konuşmada bölge dışı güçlerin Ermenistan’a gelmesinin Erivan açısından ciddi sonuçları olacağını söyledi.

Vedomosti gazetesini aktardığına göre Overçuk, yaptığı açıklamada “Ermenistan’dan bahsederken, bu ülkenin siyasi vektörünün giderek Batı’ya doğru yöneldiği gerçeğini görmezden gelmek yanlış olur,” dedi.

Avrupa Birliği (AB) ve Avrasya Ekonomi Birliği’nin (AEB) birbiriyle bağdaşmayan iki iktisadi proje olduğuna işaret eden Overçuk, komşu ülkelerin Rusya ile işbirliğinden elde ettikleri faydaların, Moskova’nın güvenlik ve stratejik derinliği için ödediği bir bedel olarak algılanması gerektiğini vurguladı.

Başbakan Yardımcısı, “Bu nedenle, bölge dışı aktörlerin Ermenistan’a girmesinin sonuçları olacaktır,” diye ekledi.

Öte yandan Ermeni toplumunda Rusya’ya karşı ciddi şikayetler olduğunu da kabul eden Overçuk, yine de Ermeni yetkililerin ve iş dünyasının Rusya ile ticari ve iktisadi ilişkileri geliştirme niyetinde olduklarına dikkat çekti.

Moskova’nın da istikrarlı bir Ermenistan ve ‘iyi kardeşlik ilişkilerine’ ilgi duyduğunu vurgulayan Overçuk, “Gerçek tehditler ortaya çıktığında, Ermenistan’ı Gürcistan üzerinden dünyanın geri kalanına bağlayan tek demiryolu güzergahı gerçek anlamda yok edildiğinde Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kararıyla derhal imdada yetiştik ve rekor sürede trafiği yeniden sağladık,” ifadelerini kullandı.

Mayıs ayının sonunda yaşanan şiddetli sel felaketi, Ermenistan’ın Gürcistan üzerinden Rusya’ya uzanan demiryolunu tahrip etmişti. Daha sonra demiryolu, Rus Demiryolları ve Rosjeldorproekt’in girişimiyle onarıldı. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 1 Haziran’da Putin’e yardımları için teşekkür etti.

Geçen yılın sonunda Ermenistan ile Rusya arasındaki ticaret hacmi 7,3 milyar dolar (2022’de 5 milyar dolar) olarak kaydedildi ve bunun 3,5 milyar doları Rusya’nın Ermenistan’dan yapacağı ithalattan oluşuyor.

Ermenistan KGAÖ’den neden çekilecek?

 

Okumaya Devam Et

RUSYA

Reuters: Rusya’nın petrol ve doğalgaz gelirleri haziran ayında yıllık bazda yüzde 50 arttı

Yayınlanma

Reuters haber ajansının hesaplamalarına göre, Rusya’nın petrol ve doğalgaz gelirleri haziran ayında yıllık bazda yüzde 50’den fazla artarak 814 milyar rubleye (9,4 milyar dolar) ulaştı.

Mayıs ayında gelirler 794 milyar ruble iken haziran 2023’te 529 milyar ruble olarak gerçekleşti.

Rusya Maliye Bakanlığı, sektörden beklenen yıllık geliri 11,5 trilyon ruble olarak tahmin etmişti; bu rakam 2022 rakamıyla karşılaştırılabilir ve 2023’e göre dörtte bir oranda daha fazla (8,8 trilyon ruble idi).

Bakanlık, ayrıca bu yılın ocak-nisan döneminde petrol ve doğalgaz bütçe gelirlerinin de bir önceki yıla göre arttığını bildirmişti.

Gelirler, bir önceki yıla göre yüzde 82 artarak 4,157 trilyon ruble olarak gerçekleşti.

Bakanlık, bu durumu Rusya’nın petrol fiyatlarındaki artışa ve ‘şubat ayında petrol ürünleri üzerindeki özel tüketim vergisinin geri ödenmesine ilişkin mevzuattaki değişikliklerle bağlantılı olarak 2023 yılının dördüncü çeyreği için petrol üzerindeki maden çıkarma vergisine ilişkin ek ödemenin bir defaya mahsus olarak alınmasına’ bağladı.

Batılı ülkeler, Şubat 2022’den bu yana Rusya’nın enerji endüstrisine yönelik yaptırımları ağırlaştırdı. Petrol (varil başına 60 dolar) ve petrol ürünlerine (dizel için varil başına 100 dolar ve fuel oil için varil başına 45 dolar) tavan fiyat getirildi.

Bunun üzerine Devlet Başkanı Vladimir Putin, sözleşmelerin ‘doğrudan ya da dolaylı olarak tavan fiyat belirleme mekanizmasının kullanılmasını öngörmesi’ halinde yabancı vatandaş ve şirketlere Rusya’dan petrol ve petrol ürünleri tedarikinin yasaklanmasını öngören bir kararname imzaladı. Kararname, 31 Aralık 2024 tarihine kadar yürürlükte olacak.

Bu ay, Rusya’nın sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ihracatına yeni yaptırımlar uygulamaya konuldu. Söz konusu yaptırımlar, AB üzerinden üçüncü ülkelere LNG tedarikinin yeniden ihracatını, Rusya’nın inşa halindeki LNG projelerine (Arktik LNG-2 ve Murmansk LNG gibi) her türlü yeni yatırımı ve mal, teknoloji ya da hizmet tedarikini yasaklıyor.

Gazprom, Avrupa’ya satışlarının düşmesiyle son yılların en büyük zararını yaşadı

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English