Ukraynalı yetkililer pazartesi günü yaptıkları açıklamada, Rusya tarafından batıdaki Kursk bölgesine konuşlandırılmalarından bu yana ilk kez Kuzey Koreli askerlere ateş açtıklarını iddia ettiler.
Ukrayna’nın ulusal güvenlik konseyindeki en üst düzey dezenformasyonla mücadele yetkilisi Andriy Kovalenko Telegram’da yaptığı açıklamada “KDHC’nin (Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti) ilk askeri birlikleri Kursk’ta ateş altına alındı bile” dedi. Ukraynalı üst düzey bir istihbarat yetkilisi Financial Times’a askeri angajmanı doğruladı ancak daha fazla ayrıntı vermekten kaçındı.
Kiev’de bulunan Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, kendisini ziyaret eden Alman mevkidaşı Annalena Baerbock ile Kuzey Kore’nin savaşa derinlemesine müdahil olması karşısında “kararlı adımlar atılması gerektiğini” görüştüklerini söyledi.
Sybiha düzenlediği basın toplantısında “Avrupa’yı, Kuzey Kore birliklerinin şu anda Avrupa’da egemen bir Avrupa devletine karşı saldırgan bir savaş yürüttüğünün farkına varmaya çağırıyoruz” dedi.
ABD pazartesi günü BM Güvenlik Konseyi’nde Rusya ve Çin’i Kuzey Kore’yi “utanmazca korumak” ve cesaretlendirmekle suçladı. Güney Kore ve AB konuşlandırmayı kınadı ve Rusya’nın Kuzey Kore’yi nükleer ve balistik teknoloji transferiyle ödüllendirebileceğine dair endişelerini dile getirdi.
FT’ye konuşan bir başka üst düzey Ukraynalı yetkili ise Moskova’nın halihazırda Pyongyang’a füze programlarına yardımcı olması için askeri teknolojilerin yanı sıra “para” da sağladığını söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin pazartesi günü Moskova’da Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Choe Son-hui ile bir araya geldi.
Choe, haziran ayında Putin ile karşılıklı güvenlik yardımı maddesini içeren bir anlaşma imzalayan Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un selamlarını iletti.
Dışişleri Bakanı geçen hafta yaptığı açıklamada Kuzey Kore’nin “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bilge liderliği altında Rus ordusu ve halkının, devletlerinin egemenlik haklarını ve güvenliğini savunmak için verdikleri kutsal mücadelede kesinlikle büyük bir zafer elde edeceklerinden hiçbir şüphesi olmadığını” söyledi.
Putin Kuzey Kore’nin konuşlanmasını teyit etmedi ancak geçen ay bunun anlaşmadaki güvenlik hükümleri kapsamına girdiğini ima etti.
Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Nebenzia da Batı’nın kınamalarına tepki göstererek, “Ukrayna’nın Batılı müttefiklerinden yardım alma hakkı var ama Rusya’nın kendi müttefiklerinden yardım alma hakkı yok, öyle mi?” ifadelerini kullanmıştı.
ABD ve Güney Koreli yetkililer geçtiğimiz hafta, Rus ordusunun Ukrayna güçlerini ağustos ayından bu yana işgal ettikleri topraklardan çıkarmasına yardımcı olmak üzere geçen ay Kursk’a yaklaşık 8,000 Kuzey Kore askeri gönderildiği yönündeki iddiaları doğruladı. FT’ye konuşan üst düzey Ukraynalı istihbarat yetkilileri bu güçlerin Ukrayna sınırına yaklaşık 50 km uzaklıktaki kışlalarda bulunduğunu ve “birkaç gün” içinde savaşa girmeye hazırlandıklarını söyledi.
Beyaz Saray, Kuzey Korelilerin Ukrayna’ya karşı savaşa girmeleri halinde “meşru askeri hedef” haline geleceklerini söyledi.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy pazartesi günü akşam saatlerinde yaptığı konuşmada, askeri ve dış istihbarat servislerinin kendisine Kursk bölgesinde 11,000 Kuzey Koreli askerin konuşlandığını bildirdiğini söyledi. Zelenskiy, “Kuzey Kore güçlerinde bir artış görüyoruz ama ne yazık ki ortaklarımızdan bir karşılık göremiyoruz” dedi.
Ukraynalı üst düzey istihbarat yetkilisi, ülkesinin güçleri ile Kuzey Koreliler arasındaki ilk askeri çatışma hakkında ayrıntı vermeyi reddetti. Ancak bunun Rusya’nın Kursk bölgesinde gerçekleştiğini, Ukrayna’nın burada 600 km2’lik bir alanı kontrol ettiğini söyledi.
Ukrayna’nın askeri istihbarat müdürlüğü GUR hafta sonu yaptığı açıklamada Rusya’nın Kursk’taki Kuzey Kore birliklerini 60 mm’lik havan topları, saldırı tüfekleri, makineli tüfekler, keskin nişancı tüfekleri, tanksavar güdümlü füzeler ve omuzdan fırlatılan tanksavar roketatarlarla silahlandırdığını söyledi. GUR, bazılarına gece görüş cihazları ve termal kameralar da verildiğini ekledi.