Bizi Takip Edin

RUSYA

Rüşvet suçlamasıyla tutuklanan Rus general savaş bölgesine gönderilmeyi talep etti

Yayınlanma

Rüşvet almakla suçlanarak tutuklanan Leningrad Askeri Bölgesi lojistik komutan yardımcısı Tümgeneral Valeriy Muminjanov, Ukrayna’daki savaşa katılmak istediğini açıkladı. Avukatı Karina Lubenets, müvekkilinin tutuklama kararını cephedeyken öğrendiğini, oradan Voronej’e, ardından Moskova’ya sevk edilerek gözaltına alındığını belirtti.

RIA Novosti ajansına konuşan Lubenets, “İlk söylediği şey, özel askeri harekât bölgesine geri dönmek istediğiydi. Cezaevinde olmaktan rahatsız ve utanıyor. Oradaki insanlar çalışırken, o kitap okuyup belirli bir rutine uyuyor, bu alışkın olmadığı bir düzen,” dedi.

Lubenets’e göre Muminjanov, savaşa katılmak için gerekli başvuruyu yapabilmek adına yasada bir değişiklik olmasını bekliyor. Avukatı, müvekkilinin yalnızca Ukrayna’da değil, Suriye, Dağlık Karabağ ve diğer sıcak bölgelerde de savaş deneyimi olduğunu, bu yüzden ‘masa başı’ bir general olmadığını vurguladı.

Sanıkların savaşa gönderilmeleri karşılığında cezai sorumluluktan muaf tutulmalarını sağlayan yasa, 24 Eylül’de alt parlamento kanadı Duma’da ikinci ve üçüncü okumada kabul edildi. Yasanın yürürlüğe girmesi için şimdi Federasyon Konseyi’nin onayı ve Devlet Başkanı’nın imzası bekleniyor.

Muminjanov’a yönelik soruşturma 2 Eylül’de başladı. Büyük miktarda rüşvet almak suçlamasıyla gözaltına alınan general, Rusya Ceza Kanunu’nun 290. maddesinin 6. fıkrası uyarınca yargılanıyor.

Soruşturma, generalin Savunma Bakanlığı Kaynak Destek Dairesi Başkanı olarak, ticari şirketlerin Ukrayna’daki orduya üniforma tedarik etmesine yardımcı olmak için 20 milyon ruble rüşvet aldığını öne sürüyor.

Bu iş anlaşmalarının toplam değeri 1,5 milyar ruble olarak açıklandı. Muminjanov, 2019’dan Şubat 2023’e kadar bu görevi yürüttü ve suçlu bulunursa 15 yıla kadar hapis cezası alabilir. Ancak kendisi suçlamaları reddediyor.

Rusya Savunma Bakanlığı’nda rüşvet ve zimmete para geçirme davaları, Bakan Sergey Şoygu’nun görevden ayrılmasının ardından hızla artmaya başladı. Askeri inşaat projelerinden sorumlu yardımcısı Timur İvanov, rüşvet suçlamasıyla tutuklanan ilk kişi oldu. İddialara göre İvanov, müteahhitlerin askeri tesislerde ücretsiz inşaat işleri karşılığında Savunma Bakanlığı’ndan ihale almalarına yardımcı oluyordu. İvanov’un aldığı rüşvetin toplamda 1,185 milyar ruble olduğu iddia ediliyor.

Şoygu’nun eski yardımcılarından Orgeneral Dmitriy Bulgakov ve Pavel Popov’un yanı sıra, Savunma Bakanlığı Ana Personel Müdürlüğü Başkanı Korgeneral Yuriy Kuznetsov ve Bakanlığın Yenilikçi Gelişim Ana Müdürlüğü Başkan Yardımcısı Tümgeneral Vladimir Şesterov da yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı.

Ayrıca Genelkurmay Başkan Yardımcısı Korgeneral Vadim Şamarin ve Merkez Askeri Bölge Zırhlı Araç Hizmeti Başkanı Tümgeneral Denis Putilov da büyük miktarda rüşvet almak suçlamasıyla tutuklandı.

Son olarak, Güney Askeri Bölge 58. Ordu’nun eski komutanı General İvan Popov da dolandırıcılık suçlamasıyla mahkemeye çıkarıldı. Ancak Popov, daha sonra ev hapsine alındı. Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov ile yaşadığı anlaşmazlıkların ardından, Popov’un Zaporojye oblastında tahkimat inşası için ayrılan 1700 tondan fazla metal malzemenin çalınması olayına karıştığı öne sürülüyor.

Rusya’da bir generale daha rüşvet gözaltısı

RUSYA

Rusya, ilk defa Çin’den büyük hacimde elmas satın aldı

Yayınlanma

Rusya, ağustos ayında Çin’den 35 bin 230 karat cilalı elmas ithal etti. RIA Novosti haber ajansının Çin gümrük verilerine dayandırdığı habere göre, bu elmasların toplam değeri 12,4 milyon dolar.

Ajans, bu alımın Rusya’nın Çin’den gerçekleştirdiği ilk büyük çaplı elmas ithalatı olduğunu belirtti.

Moskova, en son 2013 yılında Pekin’den elmas satın almıştı, ancak o dönemdeki alım sadece 199 bin dolar değerindeydi.

Geçtiğimiz ayın sonunda Rusya, Çin’den cilalı elmas alımında ikinci sıraya yerleşti.

İlk sırada 41,7 milyon dolarlık ithalatla Hong Kong bulunurken, onu 8,2 milyon dolarla Belçika takip etti. Ayrıca İsrail (1,5 milyon dolar), Birleşik Arap Emirlikleri (1,03 milyon dolar), ABD (454 bin dolar), Fransa (360 bin dolar) ve Hindistan (201 bin dolar) da Çin’den elmas satın alan ülkeler arasında yer aldı.

Kimberley Süreci’ne göre, 2023 yılında Rusya’nın kaba elmas ihracatı yüzde 12 azalarak 32,4 milyon karata geriledi.

Aynı dönemde, bu ihracatın değeri yüzde 7,7 düşüşle 3,7 milyar dolara indi.

ABD, 1 Mart’tan itibaren 1 karat ağırlığındaki Rus elmaslarının ithalatını yasaklamıştı; bu yasak, 1 Eylül’den itibaren 0,5 karat ağırlığındaki elmasları da kapsayacak şekilde genişletilecek.

AB’den Rusya’nın en büyük elmas üreticisi Alrosa’ya yaptırım

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya Dışişleri, İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarını kınadı

Yayınlanma

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Lübnan’a yönelik geniş çaplı askeri saldırılarını kınayarak, sivilleri hedef alan saldırıların kabul edilemez olduğunu belirtti. Bakanlık, çatışmaların derhal durdurulması çağrısında bulundu ve durumu kontrol altına almak için uluslararası iş birliğine hazır olduğunu ifade etti.

TASS haber ajansının aktardığına göre Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, yaptığı açıklamada, “Kurbanları siviller olan ayrım gözetmeyen saldırıların kategorik olarak kabul edilemez olduğuna dair ilkesel tutumumuzu özellikle vurgulamak istiyoruz. Durum kontrolden çıkmadan önce şiddet sarmalının durdurulması aciliyet arz etmektedir,” dedi.

Zaharova, çatışmaların derhal durdurulması çağrısında bulunarak, bu adımın durumun siyasi ve diplomatik bir çözüme doğru ilerlemesi için gerekli koşulları yaratacağını belirtti.

Ayrıca sözcü ‘felaket senaryosunun’ önüne geçmek için uluslararası ve bölgesel ortaklarla koordinasyona hazır olduğunu ifade etti. Dün İsrail ordusu, Lübnan’da taarruz operasyonunu başlattığını duyurdu. Operasyonun hedefi, İsrail güçlerine göre Hizbullah örgütünün son 20 yılda inşa ettiği altyapıydı. İsrail, Lübnan vatandaşlarına, Hizbullah’ın silah depoladığı tesislerin yakınındaki evleri terk etmeleri çağrısında bulundu. El-Cezire kanalının Lübnan Sağlık Bakanlığı’na dayanarak verdiği bilgilere göre, saldırılarda en az 490 kişi hayatını kaybetti ve 1600’den fazla kişi yaralandı. Lübnan’daki 89 okulda 26 bin kişi için geçici barınma merkezleri kuruldu.

Qatar Airways, Lufthansa, Air France ve diğer havayolları, Lübnan, İsrail ve İran’a uçuşlarını askıya aldı.

Lübnan’ın güneyinde can pazarı

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya, nükleer testlere başlamaya ‘tamamen hazır’ olduğunu açıkladı

Yayınlanma

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Novaya Zemlya test sahasının nükleer denemelere başlamak için tam anlamıyla hazır olduğunu duyurdu.

RIA Novosti‘nin aktardığına göre Ryabkov, yaptığı açıklamada “Devlet Başkanı’nın belirttiği üzere, bu tür testleri gerçekleştirebilecek durumdayız. Ancak ABD benzer adımlardan kaçınırsa, biz de bu yola başvurmayacağız,” ifadelerini kullandı.

Ryabkov, Novaya Zemlya’daki hazırlıkları, ABD’nin de son yıllarda kendi bölgesindeki altyapıyı geliştirmeye odaklanmasıyla ilişkilendirdi.

Geçtiğimiz kasım ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kapsamlı Nükleer Test Yasağı Anlaşması’nın (CTBT) onayını geri çeken bir yasayı imzalamıştı. Putin, Washington’un bu anlaşmayı hiçbir zaman onaylamadığını hatırlatarak, Moskova’nın dengeyi korumak adına anlaşmaya katılımını askıya aldığını belirtmişti.

CTBT, Rusya’nın nükleer silah denemesi yapmasını ve barışçıl amaçlarla nükleer patlamalar gerçekleştirmesini yasaklıyordu.

Daha önce Novaya Zemlya test sahası başkanı Andrey Sinitsin de personellerinin emir verildiği takdirde her an nükleer testlere başlamaya hazır olduğunu açıklamıştı. Sinitsin ayrıca, olası insansız hava aracı saldırılarına karşı düzenli tatbikatlar yapıldığını ve sahanın elektronik savaş sistemleriyle donatıldığını da belirtmişti.

Bu açıklamalardan önce, Birleşik Rusya Milletvekili Andrey Kolesnikov, dünyaya nükleer silahların yarattığı tehdidi hatırlatmak amacıyla test sahasında bir nükleer bomba patlatılmasını önermişti.

Nükleer silahların caydırıcılık amacıyla kullanılması fikri Rusya’da daha önce de gündeme gelmişti. Geçen yılın ocak ayında Askeri Bilimler Akademisi’nde kıdemli araştırmacı ve askeri analist Vladimir Prohvatilov, nükleer testlerin yeniden başlatılmasının NATO ülkelerini Ukrayna’ya silah tedarikini durdurmaya ve Kiev’i Kırım’ı geri alma fikrinden vazgeçmeye zorlayabileceğini öne sürmüştü.

Rusya topraklarındaki son nükleer deneme, Sovyetler Birliği döneminde Ekim 1990’da Novaya Zemlya’da gerçekleştirilmişti. CNN‘in haberine göre, son yıllarda Rusya ordusu test alanını yenilemeye başladı. Aynı zamanda uydu görüntüleri, ABD’nin Nevada çölünde ve Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde benzer test alanlarının inşa edildiğini ortaya koymuştu.

Rusya, Sovyet döneminden bu yana ilk nükleer denemeye hazır olduğunu açıkladı

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English