Bizi Takip Edin

Rusya

Rusya Dışişleri: Ukrayna konusunda Trump ile ‘sert pazarlığa’ hazırız

Yayınlanma

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Rusya’nın yeni ABD yönetimi ile Ukrayna’daki savaşı sona erdirmek için ‘sert bir pazarlık’ yapmaya hazır olduğunu belirtti. Bloomberg’in kaynaklarına göre, Trump’ın ekibi Ukrayna’daki savaşı durdurma planını Münih Güvenlik Konferansı’nda sunmaya hazırlanıyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin yeni yönetimi ile Ukrayna’daki savaşı sona erdirmek için “sert bir pazarlığa” hazır olduğunu bildirdi.

Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, bu müzakerelerin “karşılıklı saygı ve eşitlik” ilkelerine dayanması gerektiğini vurguladı.

Ryabkov, “Diyaloğa açığız, sahadaki gerçekleri ve tarih ile coğrafyanın belirlediği ulusal çıkarlarımızı dikkate alarak sert bir pazarlık yapmaya hazırız. Karar ve seçim [Başkan Donald] Trump ve ekibine aittir,” dedi.

Ryabkov’a göre Moskova, Joe Biden liderliğindeki önceki ABD yönetiminin Rusya’ya “son Ukraynalıya kadar hibrit savaşta stratejik bir yenilgi” verme planlarını bozdu.

Ryabkov, “Bu politikanın başarısızlığı ve yönetim değişikliği ışığında, ikili ilişkilerin normalleşmesine yönelik ilk adımı ABD atmalıdır,” şeklinde konuştu.

Trump, 5 Şubat’ta yaptığı açıklamada, ekibinin hem Moskova hem de Kiev ile Ukrayna konusunda “çok yapıcı görüşmeler” yürüttüğünü belirtmişti.

ABD Başkanı, “Görüşmeler çok iyi gidiyor ve umarım durum daha iyiye doğru değişir. Bunun devam etmesine izin verilemez,” ifadelerini kullandı.

Kremlin, savaşın sona erdirilmesi konusunda ABD ile temasları doğruladı, ancak herhangi bir ayrıntı vermedi.

Trump, daha önce de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşme ve konuşma gerekliliğini dile getirmişti.

Putin ise buna karşılık olarak, “Gerçekten de günümüzün gerçeklerine dayanarak hem ABD hem de Rusya için ilgi çekici olan tüm alanlarda sakince konuşmak için görüşmemiz daha iyi olur,” demişti.

Putin, askeri çatışmanın çözümündeki temel amacın “kısa bir ateşkes, bir tür mola” değil, “uzun vadeli bir barış” olduğunu belirtmişti.

Bloomberg‘in kaynaklarına göre, Trump’ın ekibi, 14-16 Şubat tarihlerinde düzenlenecek Münih Güvenlik Konferansı’nda Ukrayna’daki savaşı durdurma planını sunmaya hazırlanıyor.

Planın, “Rus birlikleri tarafından kontrolündeki toprakların askıda bırakılmasıyla” savaşın dondurulmasını içerebileceği belirtiliyor.

Aynı zamanda, Ukrayna’ya “Rusya’nın tekrar saldırmasını engelleyebilecek” güvenlik garantileri sağlanacak.

Trump’ın Ukrayna planı Münih Güvenlik Konferansı’nda açıklanacak

Rusya

Putin’den Kuzey Kore’ye Kursk teşekkürü

Yayınlanma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Kore askerlerinin Kursk oblastının Ukrayna ordusundan kurtarılmasına yaptıkları katkıdan dolayı Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’a ve tüm Kuzey Kore halkına teşekkür etti. Putin, Kuzey Kore askerlerinin ‘kahramanlık, yüksek hazırlık seviyesi ve fedakarlık’ gösterdiğini belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Kore askerlerinin Kursk oblastının Ukrayna ordusundan kurtarılmasına yaptıkları yardımdan dolayı Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’a, tüm yönetime ve ülke halkına minnettar olduklarını belirtti.

Putin, Rusya’nın Kuzey Koreli askerlere büyük değer verdiğini ve içtenlikle müteşekkir olduğunu ifade etti.

Kremlin’in internet sitesinde yayımlanan açıklamasında Putin, “Rusya halkı, Koreli özel kuvvetler askerlerinin kahramanlığını asla unutmayacak. Rus silah arkadaşlarıyla birlikte, Rusya ve ortak özgürlüğümüz için hayatlarını feda eden Koreli kahramanları her zaman onurlandıracağız,” ifadesini kullandı.

Putin, Pyongyang’ın Kursk oblastındaki çatışmalara katılımının uluslararası hukuka ve Rusya ile Kuzey Kore arasındaki Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşması‘na, özellikle de dördüncü maddesine uygun olduğunu vurguladı.

Kuzey Kore, Rusya’ya asker gönderdiğini ilk kez doğruladı

Devlet Başkanı, Kuzey Koreli askerlerin “kahramanlık, yüksek hazırlık seviyesi ve fedakarlık” gösterdiğini sözlerine ekledi.

Bunun yanı sıra Putin, “Savaş alanında pekişen ülkelerimiz arasındaki dostluk, iyi komşuluk ve işbirliği ilişkilerinin tüm alanlarda başarılı ve dinamik bir şekilde gelişmeye devam edeceğinden eminiz,” diyerek sözlerini tamamladı.

Putin ve Kim, Kapsamlı Ortaklık Anlaşması’nı geçen yılın haziran ayında imzalamıştı. Rusya ve Kuzey Kore, bu belgeyi sonbaharda onayladı.

Anlaşmanın dördüncü maddesi, “taraflardan birinin bir veya daha fazla devletin silahlı saldırısı nedeniyle savaş durumuna düşmesi” hâlinde mevcut tüm araçlarla derhal askeri yardım sağlanmasını öngörüyor.

Ukrayna ordusu, 6 Ağustos’ta Kursk oblastına girmişti.

Daha sonra Güney Kore ve Ukrayna istihbarat kurumları, Kuzey Koreli askerlerin askeri operasyona katılmak üzere Rusya’ya sevk edildiğini bildirmişti. Moskova ve Pyongyang, birliklerin sevk edildiği yönündeki bilgileri doğrulamamıştı.

26 Nisan’da Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov, Putin’e Kursk oblastının tamamen kurtarıldığını bildirdi ve Kuzey Kore’den gelen askerlerin çatışmalara katıldığını doğruladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, onların katkısının önemli olduğunu belirtmişti. Bunun üzerine Pyongyang da çatışmalara katılımı teyit etti.

Kuzey Kore lideri Kim, yaşananları “Kore ve Rusya arasındaki geleneksel dostluk ve birliği güçlendirmek için kutsal bir misyon” olarak nitelendirdi ve askerlerin anısını yaşatmayı, ailelerine destek olmayı vaat etti.

Groza kod adlı 810. Deniz Piyade Tugayı geçici komutan vekiline göre, Kursk oblastında Ukrayna ordusunun dağınık grupları kaldı ve bunlar yakın zamanda etkisiz hâle getirilecek.

Xi, Kim ve Putin Zafer Günü için Kızıl Meydan’da buluşacak mı?

Okumaya Devam Et

Rusya

Lavrov: Rusya, Ukrayna konusunda çıkarlar dengesi aramaya hazır

Yayınlanma

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’nın Ukrayna ve ABD ile stratejik ilişkiler konusunda ‘çıkarlar dengesi’ aramaya hazır olduğunu belirtti. ABD’nin çatışmayı mevcut hatlarda dondurma ve toprak tavizleri içeren önerileri gündemdeyken, Zelenskiy müzakereler için tam ateşkes şartı koşuyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’nın hem Ukrayna konusunda hem de ABD ile stratejik ilişkiler bağlamında “çıkarlar dengesi aramaya” hazır olduğunu ifade etti.

Lavrov, CBS News‘e verdiği ve bakanlığın sitesinde yayımlanan mülakatta, Rusya’nın herhangi bir taviz vermeye hazır olmadığı yönündeki iddiaları reddetti.

Lavrov, Moskova’nın taviz vermeye hazır olmadığı iddiasına ilişkin, “Bu doğru değil. Kısaca cevap vereyim: Haksızsınız,” dedi.

Bakan, Rusya’nın çıkarlar dengesi arayışına hazır olduğunu vurgulayarak, “Eğer bu, sizin televizyon şirketinizin müzakereye hazırlık olarak görmediği bir şeyse, o zaman kısaca cevap vermeye çalışırken nasıl daha az etkili olabilirim bilmiyorum,” diye ekledi.

Geçen hafta hafta ABD Başkanı Donald Trump, Rusya’nın “oldukça büyük tavizler” vermeye hazır olduğunu öne sürmüştü.

Trump, Moskova’nın ne gibi tavizler vermeye hazır olduğu sorusuna, “Savaşı durdurmak. Tüm ülkenin ele geçirilmesini durdurmak,” yanıtını vermişti.

Reuters‘ın haberine göre, ABD, çatışmanın mevcut temas hattına yakın konumlarda dondurulmasını ve her iki tarafın da toprak tavizleri vermesini öneriyor.

Washington’un Kırım’ı hukuken Rusya toprağı olarak, Lugansk Halk Cumhuriyeti (LHC), Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin (DHC) bazı kısımları, Zaporijya ve Herson oblastları üzerindeki Rus kontrolünü ise fiilen tanımaya hazır olduğu bildiriliyor.

ABD’nin önerilerine göre Ukrayna, Harkov oblastındaki toprakların ve Zaporijya Nükleer Santrali’nin kontrolünü geri alacak; fakat santralin kontrolü ABD’de olacak, işletmesi ve elektriğin dağıtımı taraflar arasında paylaştırılacak.

Ayrıca Kahovka Barajı’nın kontrolünün de Ukrayna’ya geçmesi öngörülüyor.

Lavrov, Moskova’nın Ukrayna konusunda anlaşmaya varmaya hazır olduğunu ancak üzerinde çalışılması gereken detaylar bulunduğunu belirtti.

Bakan, Zaporiijya santralinin kontrolünün devredilmesi ihtimalini ise dışladı. Kremlin’den yapılan açıklamaya göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 25 Nisan’da Trump’ın özel temsilcisi Steve Whitcoff ile yaptığı görüşmede, Moskova’nın Kiev ile müzakereleri ön koşulsuz olarak yeniden başlatmaya hazır olduğunu ifade etmişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise, Ukrayna’nın “tam ve koşulsuz ateşkes” şartıyla herhangi biriyle, herhangi bir zamanda barış görüşmelerine hazır olduğunu söyledi.

Trump, geçtiğimiz günlerde Ukrayna anlaşmasının ana maddelerinin çoğunda uzlaşıldığını, tarafların “anlaşmaya çok yakın” olduğunu ve şimdi “çok üst düzeyde” bir araya gelmeleri gerektiğini iddia etmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Trump ile Zelenskiy’nin Vatikan’da yaptığı görüşmenin ardından, Ukrayna’daki çatışma için “kritik öneme sahip” bir haftanın başlayacağını duyurdu.

Rubio, ABD’nin çatışmanın çözümüne katılmaya devam edip etmeyeceğine veya “başka sorunlara odaklanma zamanının gelip gelmediğine” karar vereceğini açıkladı.

Trump ve Zelenskiy, Papa Francis’in cenaze töreninde kısa bir görüşme gerçekleştirmişti. Zelenskiy’e göre, görüşmede “tam ve koşulsuz ateşkes” konusunu ele aldılar.

Kremlin: Putin, Ukrayna ile ön koşulsuz görüşmeye hazır

Okumaya Devam Et

Rusya

Kremlin: Putin, Ukrayna ile ön koşulsuz görüşmeye hazır

Yayınlanma

Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ABD Başkanı’nın özel temsilcisi Steve Witkoff ile yaptığı görüşmede Ukrayna ile ön koşulsuz müzakerelere yeniden başlama hazırlığını teyit ettiğini duyurdu. Kremlin Sözcüsü Peskov, Putin’in bu konuyu daha önce de defalarca dile getirdiğini belirtti.

Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ABD Başkanı’nın özel temsilcisi Steve Witkoff ile yaptığı görüşmede Ukrayna ile ön koşulsuz müzakerelere yeniden başlama hazırlığını teyit ettiğini bildirdi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, cumartesi günü TASS haber ajansına yaptığı açıklamada, “Dün Trump’ın temsilcisi Witkoff ile yaptığı görüşmede Vladimir Putin, Rus tarafının Ukrayna ile herhangi bir ön koşul olmaksızın müzakere sürecini yeniden başlatmaya hazır olduğunu yineledi,” dedi.

Peskov, Putin’in bu konuyu daha önce de defalarca dile getirdiğini sözlerine ekledi.

ABD Başkanı Donald Trump daha önce Ukrayna konusunda anlaşmanın çoğu maddesinin üzerinde uzlaşıldığını ve Moskova ile Kiev’in anlaşmaya çok yakın olduğunu belirtmişti.

Trump, “çok yüksek düzeyde” bir görüşme yapılması gerektiğini de vurgulamıştı.

Steve Witkoff, üç ay içinde dördüncü kez Rusya’yı ziyaret etti. Kremlin’de Putin ile üç saat süren bir görüşme gerçekleştirdi.

Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Yuriy Uşakov, tarafların Moskova ile Kiev arasında “doğrudan müzakerelerin yeniden başlatılması” olasılığını ve diğer bazı konuları ele aldığını söyledi.

Görüşmede ayrıca Rusya Doğrudan Yatırım Fonu başkanı ve Rusya Devlet Başkanı özel temsilcisi Kirill Dmitriyev de hazır bulundu.

Dmitriyev, Rusya-ABD müzakerelerinde “ilerleme yönünde bir hareket” olduğunu kaydetti.

Reuters haber ajansı, cuma günü ABD tarafından önerilen Ukrayna’daki çatışmanın çözümü planının koşullarını yayımladı.

Belge, diğer maddelerin yanı sıra şu hükümleri içeriyor:

— Derhal ateşkes ve anlaşmanın teknik uygulamasının müzakerelerinin başlatılması;

— Avrupa’dan ve bölge dışındaki bazı ülkelerden oluşan bir garantör devletler grubunun desteğiyle Ukrayna’ya güvenilir güvenlik garantileri sağlanması;

— Ukrayna’nın NATO üyeliği arzusundan vazgeçmesi ancak AB’ye katılma hakkını saklı tutması;

— ABD’nin, Rusya’nın Kırım üzerindeki kontrolünü de jure tanıması ve Lugansk, Donetsk, Zaporijya ve Herson oblastlarının bir kısmı üzerindeki kontrolü de facto tanıması;

— Harkiv oblastı üzerindeki Ukrayna kontrolünün yeniden sağlanması;

— Zaporijya Nükleer Santrali’nin fiili yönetiminin ABD’de kalması koşuluyla Ukrayna’nın resmi kontrolüne devredilmesi;

— Kahovka Hidroelektrik Santrali üzerindeki Kiev kontrolünün yeniden sağlanması ve Dinyeper Nehri’nde seyrüsefer serbestliğinin güvence altına alınması;

— 2014’ten bu yana Rusya’ya uygulanan yaptırımların kaldırılması.

AB ve Ukrayna tarafından önerilen alternatif plan ise, toprak sorunlarının ancak tam bir ateşkesin ardından ve “yalnızca uluslararası hukuka dayalı olarak tartışılması gerektiğini” öne sürüyor.

Belge, bir ayrım hattı oluşturulmasını, Ukrayna için daha sıkı güvenlik garantileri verilmesini ve Rusya’ya yönelik yaptırımların aşamalı olarak kaldırılmasını, yeni bir saldırı durumunda yeniden uygulanabilme olasılığı ile birlikte içeriyor.

Amerikan tarafı, 18 Nisan’da müzakere katılımcılarını ilerleme kaydedilmemesi durumunda süreçten çekilme olasılığı konusunda uyarmıştı.

Donald Trump, 24 Nisan’da gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD’nin müzakerelerden çekilme konusunun “birkaç hafta içinde” gündeme geleceğini belirterek, bu süre zarfında tarafların bir barış anlaşmasına varabileceğinden emin olduğunu ifade etti.

Kellogg: Ukrayna’nın NATO üyeliği konusu kapandı

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English