Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya’da enflasyon Nisan 2022’den bu yana rekor kırdı

Yayınlanma

Rusya’da enflasyon, Merkez Bankası’nın keskin faiz artırımına rağmen hızlanmaya devam ediyor.

Federal İstatistik Kurumunun (Rosstat) cuma günü açıkladığı verilere göre temmuz ayı sonunda tüketici fiyatlarındaki artış yıllık bazda yüzde 9,13’e ulaşarak son bir buçuk yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Aylık bazda, yani haziran ayına göre enflasyon yüzde 1,14 olarak gerçekleşti ve ekonominin Ukrayna’daki askeri müdahale nedeniyle yaptırımların ilk darbesini aldığı Nisan 2022’den bu yana rekor kırdı.

Kommersant gazetesinin aktardığı verilere göre öre ocak-temmuz döneminde fiyatlar birikimli bazda yüzde 8,11 oranında artarak 2023’ün aynı dönemine kıyasla neredeyse bir buçuk kat daha hızlı bir artış gösterdi.

Telegram kanalından değerlendirmede bulunan iktisatçı Dmitriy Polevoy, temmuz ayındaki enflasyon artışına en büyük katkıyı konut ve kamu hizmetleri tarifelerinin yaptığını kaydetti.

Endekslemenin bir parçası olarak kamu hizmetlerine yapılan ortalama harcama yüzde 9,8 oranında artarken, gaz tarifeleri yüzde 11,2 oranında artarak son 11 yılın en yüksek değerine ulaştı.

Rosstat’ın tahminlerine göre gıda enflasyonu yüzde 10.1’e yükselerek Temmuz 2023 değerini neredeyse 5 kat aştı. Yumurta fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 37 artarken, sebzeler ortalama yüzde 17, et ise yüzde 13 daha pahalı hale geldi.

Yılın başından bu yana patates fiyatı neredeyse yüzde 90, havuç yüzde 54, lahana yüzde 50, elma yüzde 33 oranında arttı. Uçak bileti fiyatları da yüzde 33,1 oranında fırladı.

Bunun yanı sıra verilere göre ilaçların maliyeti yıllık ortalama yüzde 11,8 oranında arttı.

Savunma sanayiine yapılan trilyon dolarlık enjeksiyonlar ve savaş için askere alınanlara para dağıtılması, ekonomide istatistiklerin neredeyse yirmi yıldır görmediği türden bir tüketim patlaması yarattı.

Rosstat’ın tahminlerine göre Rusya vatandaşlarının reel harcanabilir geliri ikinci çeyrekte yüzde 9,8 artarak 2007’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, Sberindeks’e göre harcamalardaki artış neredeyse yüzde 20’ye ulaştı.

Rusya halkının geliri son 17 yılın en güçlü artışını gördü

Politika faizi yüzde 20 seviyesine getirilebilir

Diğer yandan Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Aleksey Zabotkin, enflasyonun yavaşladığından emin olunmaması halinde Merkez Bankası’nın politika faizi oranını yüzde 20 ve üzerine çıkarabileceğini bildirdi.

Rossiyskaya Gazeta‘ya konuşan Zabotkin, faiz oranının hangi koşullar altında yüzde 20 ya da üzerine çıkarılabileceği yönündeki soruya, “Önümüzdeki aylarda enflasyonun yavaşladığına dair şüphelerimiz devam ederse ve vatandaşların ve işletmelerin enflasyon beklentileri 2025 yılında enflasyonun yeniden yüzde 4 olması için yeterli düzeyde ve hızda azalırsa artışa gidilecek,” yanıtını verdi.

Oranı etkileyebilecek diğer enflasyonist riskler arasında Rusya’nın ihracatında düşüş veya ithalat fırsatlarında azalma yer alıyor.

Fakat enflasyonun kademeli olarak yavaşladığına dikkat çeken Zabotkin, yüksek faiz döneminin tüketicileri, işletmeleri, kredi ve talebi 3 ila 6 çeyrek boyunca etkileyeceğini belirtti.

Bu nedenle Zabotkin, Merkez Bankası’nın ‘daha önceki kararlarının esas etkisinin’ 2024’ün ikinci yarısında tam olarak ortaya çıkacağına işaret etti.

Yetkili, “Dünyadaki deneyimler, enflasyon çarkını döndürmenin kolay olduğunu, ancak yavaşlatmanın kıyaslanamayacak kadar zor olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla sürdürülebilir ekonomik büyümenin yüksek enflasyon pahasına satın alınamayacağını tekrarlıyoruz,” diye ekledi.

Geçen ayın sonunda sonunda Merkez Bankası, faiz oranını tek seferde 200 baz puan artırarak yüzde 18’e yükseltmişti. Bu artıştan önce kurum, oranı dört kez yüzde 16’da tutmuştu.

Yetkililer, yüksek faiz döneminin bir süre daha devam edeceği sinyalini veriyor. Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, ekonomideki ‘aşırı ısınma’ ölçeğinin son 16 yılın en yüksek seviyesinde olduğunu savunmuştu.

Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, sanayideki keskin yavaşlamadan Merkez Bankası’nı sorumlu tuttu

RUSYA

Rusya Merkez Bankası, Avrupa bankalarından döviz transferlerini kısıtlamamalarını talep etti

Yayınlanma

Avrupa bankalarının Rusya’daki iştirakleri zor bir durumla karşı karşıya: Bir yandan Avrupalı düzenleyiciler Rusya’daki faaliyetlerini sonlandırmalarını isterken, diğer yandan Rusya Merkez Bankası müşterilerine karşı ayrımcılık yapmamalarını, döviz ve sınır ötesi transferleri reddetmemelerini talep ediyor.

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, yabancı bankaların ülkedeki iştiraklerinin müşterilerini bankacılık işlemlerinde, özellikle sınır ötesi ödemelerde ayrımcılığa tabi tutmalarının kabul edilemez olduğunu belirtti ve bu bankalara talimat verdiklerini açıkladı.

Nabiullina, “Yakın zamanda Rusya’daki Avrupa bankalarının iştiraklerine, yabancı para birimlerinde transfer yapmayı reddetmemeleri veya Rus yasalarına aykırı gerekçelerle bu tür transferlere engel oluşturmamaları yönünde bir talimat gönderdik,” dedi.

Ayrıca Merkez Bankası, yabancı banka iştiraklerinin, Rus banka müşterilerinin kişisel veriler dahil bilgilerini “herhangi bir liste oluşturmak amacıyla” ana kuruluşlarına iletmelerini yasakladı.

Savaşın başlamasından sonra Raiffeisenbank, Rusya ile Avrupa arasındaki ana bağlantı noktası haline geldi. Banka, 2023 yılında sınır ötesi ödemeler pazarındaki payının yüzde 40 ila 50 civarında olduğunu tahmin ediyordu. Ancak eylül ayından itibaren, birkaç büyük şirket dışında tüm müşteriler için yabancı para cinsinden dışarıya yapılan transferleri durdurdu. Banka bu kararı, ana grubu Raiffeisen Bank International’ın (RBI) Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) talimatı doğrultusunda aldığını açıkladı.

Nabiullina, bu açıklamayı yeterli bulmadı. Rusya Merkez Bankası’nın yabancı bankaların Rus iştirakleri üzerindeki baskının farkında olduğunu kabul eden Nabiullina, fakat bu Avrupa bankalarının Rus iştirakleri Rusya yasalarına göre kurulduğu ve ülkenin hukuk sisteminde faaliyet gösterdiği için, yaptırımlara değil bu yasalara uyması gerektiğini vurguladı.

Unicredit gibi, Raiffeisenbank da satışı için devlet başkanının onayı gereken bankalar listesine dahil edildi. Bununla beraber, Raiffeisenbank’ın durumunu daha da zorlaştıran bir gelişme olarak, mahkeme kısa süre önce bankanın hisselerine tedbir kararı koydu.

Rusya’daki son büyük Amerikan bankası faaliyetlerini sonlandırıyor

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rus milletvekili Kolesnik: İnsanlara nükleer silahların yarattığı tehdidi hatırlatmamız lazım

Yayınlanma

Birleşik Rusya Partisi’nden Devlet Duması milletvekili Andrey Kolesnik, Rusya Federasyonu topraklarında bir nükleer bomba patlatılmasını önerdi. Kolesnik, pek çok yabancı siyasetçinin nükleer silahların oluşturduğu tehdidi unuttuğunu belirterek, Rusya’nın dünyaya bu tehlikeyi hatırlatması gerektiğini savundu.

Lenta.ru‘ya konuşan Kolesnik, “Rehavete kapılmamalıyız. Bir test sahasında nükleer patlama gerçekleştirmemiz gerekiyor. Şu anda nükleer testleri yasakladık ama belki de insanlar bunun gerçekten nereye gittiğini görmeli. Moratoryum kaldırılırsa, belki insanlık iki kez düşünür,” dedi. Ayrıca, Ukrayna’nın ‘kirli bomba’ kullanmayı planladığını iddia etti.

Kolesnik, dünyanın Çernobil ve Hiroşima’da yaşanan trajedileri ve nükleer silahların yıkıcı etkisini unuttuğuna işaret etti.

Ağustos ortalarında RIA Novosti, isimsiz bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Ukrayna’nın Kurçatov ve Energodar’daki nükleer santrallere saldırı hazırlığında olduğunu bildirmişti. Bu iddia kısa sürede diğer bilgi kaynakları ve bazı Rus yetkililerce doğrulandı. Fakat Ukrayna, Rusya’yı yanlış bilgi yaymakla suçladı ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’na bağlılığını hatırlattı.

Rusya’da nükleer silahların caydırıcı olarak kullanılması fikri daha önce de dile getirilmişti. Ocak 2023’te Askeri Bilimler Akademisi’nden kıdemli bir araştırmacı olan Vladimir Prohvatilov, nükleer denemelerin yeniden başlamasının NATO ülkelerini Ukrayna’ya silah tedarikini durdurmaya ve Kiev’i Kırım’ı geri alma fikrinden vazgeçmeye zorlayabileceğini öne sürmüştü.

Eylül ayında, Rusya Devlet Başkanlığı danışmanlarından Sergey Karaganov, Ukrayna birliklerinin Kursk oblastını işgalini tartışırken, nükleer saldırı başlatılmasını ve Berlin’e saldırı düzenlenmesini önermişti. Karaganov, Rusya’nın topraklarının ele geçirilmesine nükleer silahlarla karşılık verme hakkını savunmuştu.

Ryabkov: Rusya, nükleer doktrinini Batı’nın eylemlerini inceledikten sonra değiştirecek

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya’nın yedi bölgesine geniş çaplı İHA saldırısı

Yayınlanma

15 Eylül gecesi, Ukrayna’ya ait yaklaşık 30 insansız hava aracı (İHA) Rusya’nın yedi farklı bölgesine saldırı düzenledi. Rusya Savunma Bakanlığı, bu saldırıların başarıyla püskürtüldüğünü ve tüm İHA’ların imha edildiğini açıkladı.

Bakanlık açıklamasında, İHA’ların düşürüldüğü bölgeleri şöyle sıraladı: Bryansk’ta 15, Kursk’ta 5, Smolensk’te 4, Orel’de 2, Belgorod, Kaluga ve Rostov oblastlarında ise birer adet. Saldırılarda uçak tipi İHA’ların kullanıldığı da belirtildi.

Bölge yetkilileri, saldırıların can kaybına yol açmadığını ve düşen enkazın önemli bir hasara neden olmadığını bildirdi.

Bu açıklamalar Bryansk Valisi Aleksandr Bogomaz başta olmak üzere Smolensk, Rostov ve Kaluga oblsatlarının yöneticileri tarafından da doğrulandı.

Bu saldırıdan birkaç gün önce, 10 Eylül gecesi, Ukrayna İHA’ları Moskova’yı hedef aldı. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, kent civarındaki en az 14 İHA’nın hava savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Fakat Moskova Valisi Andrey Vorobyov, Ramenskoye’de bir İHA’nın bir apartmana isabet ettiğini, çıkan yangında 46 yaşında bir kadının hayatını kaybettiğini ve üç kişinin yaralandığını bildirmişti.

Aynı gece, Rusya’nın sekiz farklı bölgesine daha İHA saldırıları düzenlendi. Savunma Bakanlığı, toplamda 144 İHA’nın etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Bu saldırılarda en çok hedef alınan bölge 72 İHA ile Bryansk olurken, onu sırasıyla Kursk, Tula, Belgorod, Kaluga, Voronej, Lipetsk ve Orel oblastları takip etti.

Ukrayna 144 İHA ile Rusya’ya saldırdı

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English