Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya’da evrim teorisinin okul müfredatından çıkarılması gündemde

Yayınlanma

Rusya Başbakanı Mihail Mişustin’in yardımcısı ve eski Çeçenistan Başbakanı Muslim Huçiyev, Darwin’in evrim teorisinin ‘hatalı’ olduğu ve ‘çocukların ruhsal çöküşüne’ yol açtığı gerekçesiyle okullarda öğretilmesinin yasaklanması çağrısında bulundu.

Rus Ortodoks Kilisesi Patriklik Aile, Annelik ve Çocukluk Koruma Komisyonu Başkanı Rahip Fyodor Lukyanov, Darwin’in teorisinin ‘çocukları yanılttığı’ gerekçesiyle okul kitaplarından çıkarılması gerektiğini söyledi.

RIA Novosti‘ye verdiği demeçte rahip, “Evrim teorisi, insan ırkının öksüzlüğünü ve evrenimiz gibi karmaşık ve güzel bir yaratılış için bir yaratıcının yokluğunu varsaydığı için doğası gereği ahlak dışıdır,” dedi.

Lukyanov, evrim teorisinin temelindeki görüşlerin modern bilimin verileriyle çeliştiğini ve bu nedenle pek çok ünlü bilim insanının teoriyi sorguladığını öne sürdü. Rahip, örnek olarak penisilinin kaşiflerinden Nobel Ödüllü Ernst Chain’i gösterdi ve onu Darwinizm’in tutarlı bir eleştirmeni olarak nitelendirdi.

Lukyanov, “Evrim teorisi, yaşamın kökeni sorusuna, canlı varlıkların yapısının karmaşıklığı ve akılcılığı sorusuna cevap veremiyor. Ayrıca, başlangıçta karmaşık sistemlerin doğasında bulunan genetik bozulmayı açıklayamıyor ve organizmada geri dönüşü olmayan evrimsel değişiklikleri sabitleyen bir mekanizmadan yoksun,” ifadelerini kullandı.

Ayrıca okullarda evrim teorisinin ancak tarihsel bir bağlamda öğretilebileceğini savunan Lukyanov, Darwin’in teorisini ‘bilimsel olmaktan ziyade siyasi ve ideolojik bir araç’ olarak nitelendirdi.

“Evrim teorisi Anglo-Sakson sömürgeciler tarafından fethedilen halklara aşağılık kompleksi aşılamak amacıyla ortaya atılmıştır. ‘Aydınlanmış’ Batı’da 20. yüzyılın ortalarına kadar köleliği ve ‘insan hayvanat bahçelerini’ teşvik edenler tarafından icat edilen bu ideolojileri neden kendi eğitim sistemimizde öğretelim?” diye soran din adamı, Sovyet döneminde genetiğin evrim teorisini doğrulamadığı, aksine “dünyanın ve insanın karmaşık ve aynı zamanda uyumlu, akılcı yapısını” ortaya koyduğu için baskı gördüğünü de sözlerine ekledi.

Tsargrad kanalının kurucusu Konstantin Malofeev de fikri destekledi. Malofeev, Darwin’in teorisini ’20. yüzyılın ortalarında ideolojik ve bilimsel olarak modası geçmiş’ olarak nitelendirerek “Bugün genetik bilimi Darwinistlere hiçbir şans bırakmıyor. Evrimcilik tanrısız bir mezhebe dönüştü (Darwin’in kendisi tanrı tanımaz biri olmasa da),” diye konuştu.

Eğitim sisteminin şimdi beşinci sınıf öğrencilerine “Tanrı’nın sureti olduklarına mı yoksa dik duran primatlar olduklarına mı?” inanmaları gerektiğini öğretmekle karşı karşıya olduğunu söyleyen Malofeev, “Bu tür bir eğitimin nelere yol açtığını, Tanrı’ya takıntılı Batı’dan anlayabiliriz. Çocuklarımız için aynı geleceği istemiyorsak, okul programını değiştirmenin zamanı geldi,” diye ekledi.

Malofeev, “Bu da onların Darwinizmi dayatan modası geçmiş ders kitaplarıyla okuyan çocuklardan çok daha iyi bir şekilde üniversite sınavını geçmelerini sağlıyor,” iddiasında bulundu.

Öte yandan, Malofeev’in görüşünü yorumlayan rahip Pavel Ostrovskiy, adı açıklanmayan akademisyenlerin bir yorumunu aktardı: “(Sergey Vertyanov’un) bu ders kitabı üç kez yeniden basıldı, ancak her baskıda daha fazla hata var.”

Ostrovskiy ayrıca Moskova İlahiyat Akademisi’nde profesör olan Aleksey Osipov’un Vertyanov’un ders kitabını ‘zayıf ve yetersiz’ olarak nitelendirdiğini aktardı. Osipov, “Akademisyenlerin değerlendirmelerinin de gösterdiği gibi sadece bilimsel açıdan değil, teolojik açıdan da eleştirinin altında,” dedi.

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın eğitim komitesi üyesi Anatoliy Vasserman ise öneriye karşı çıktı. Vasserman, “Kutsal kitaplara atıfta bulunarak bilimlerin bazı başarılarını inkar etmeye çalışan bir kişi, böylece dini iyi anlamaktan uzak olduğunu kanıtlar,” değerlendirmesini yaptı.

Milletvekili, “İnanç hakkında yüzeysel açıklamalar yapmamak daha iyidir. Asıl ifade edilmesi gereken evrim teorisidir, zira teologlar bile uzun zaman önce bu teoriyi elimizdeki kutsal metinlerle nasıl bağdaştıracaklarını öğrenmişlerdir,” diye ekledi.

Din adına bilimin reddedilmesinin toplum açısından tehlikeli olabileceğini dile getiren Vasserman, şöyle devam etti:

“Dünya deneyiminin de gösterdiği üzere, bilimin başarılarını reddetmeye çalışan herkes, kendisini oldukça hızlı bir şekilde felakete sürükler. Sosyal bilimler, dinin toplum için faydalı olduğuna dair güçlü kanıtlara sahiptir. Dolayısıyla dini tamamen reddetmenin hiçbir anlamı yoktur. Ancak dinle çeliştiği bahanesiyle bilimi reddetmek de son derece tehlikeli bir şeydir.”

RUSYA

Nabiullina’dan yılbaşı sürprizi: Rusya Merkez Bankası faiz artışına gitmedi

Yayınlanma

Rusya Merkez Bankası, piyasa beklentilerini boşa çıkararak baz faiz oranını yüzde 21’de sabit tuttu. Bu karar, yatırımcıları şaşırtırken faiz artırımı döngüsünün sonlanmış olabileceği yorumlarına yol açtı.

Rusya Merkez Bankası, sürpriz bir kararla baz faiz oranını yüzde 21 seviyesinde sabit tuttu. Bu, piyasalar için büyük bir şok oldu; zira birçok analist, faiz oranının yüzde 23’e hatta yüzde 25’e çıkarılmasını bekliyordu.

Merkez Bankası, ekim ayında oranı yüzde 21’e yükseltirken, daha fazla artışın değerlendirilebileceği yönünde sinyaller vermişti. Ancak bu kez, beklentilerin aksine bir adım attı.

Merkez Bankası kararını, mevcut para politikasının etkilerini göstermeye başlamasıyla gerekçelendirdi. Banka, yıl içinde oranı yüzde 16’dan yüzde 21’e çıkarmış ve borç verme faaliyetinin yavaşladığını gözlemlemişti.

Fakat uzmanlara göre, bu kararda ekonomik baskılar da etkili olmuş olabilir. Rostec Başkanı Sergey Çemyozov, Severstal’ın sahibi Aleksey Mordaşov ve diğer sermayedarlar, faiz oranının yüksekliğinden duydukları rahatsızlığı açıkça dile getirmişlerdi. Bloomberg‘e göre, Başbakan Mihail Mişustin dahil bazı isimler, doğrudan Vladimir Putin’e şikâyette bulunmuştu.

Rusya’da faiz oranı tarihi seviyeye çıkabilir: Yüzde 25 gündemde

Putin, konuyla ilgili yaptığı bir açıklamada, Nabiullina’nın faiz oranı kararıyla ilgili kendisine önceden bilgi vermediğini ve kararın dengeli olacağını düşündüğünü ifade etti. Bu kararın ardından yatırım bankeri Yevgeniy Kogan, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda, “Bu beklenmedik bir durumdu… Kimse böyle bir hamle beklemiyordu. Biz oranların artacağını ve yüzde 24’e kadar çıkacağını tahmin ediyorduk,” diyerek durumu değerlendirdi.

Merkez Bankası, enflasyonist baskıların azalmadığını kabul ediyor. Ekim-kasım döneminde yıllık ortalama fiyat artışı yüzde 11,1 olarak gerçekleşti. Çekirdek enflasyon ise yüzde 10,9’a yükselerek, iç talebin güçlü olduğunu ortaya koydu. 16 Aralık itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 9,5 seviyesindeydi. Fakat faiz oranlarının artırılmamasının nedenlerinden biri, borç verme faaliyetlerinin düzenleyicinin beklediğinden daha fazla yavaşlaması oldu.

Merkez Bankası, bu durumu “para politikasının sıkılığı, fiyat artışlarının ve yüksek iç talebin etkilerine rağmen enflasyonu düşürme sürecini destekliyor” şeklinde açıkladı. Fakat banka, enflasyonun “bir süre daha” yüksek kalabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Kredi ve mevduat faiz oranları, Merkez Bankası’nın baz faiz oranından daha hızlı artış gösterdi. Bunun nedenleri arasında riskli borçlulara yönelik kısıtlamalar ve kriz döneminde bankalara tanınan bazı ayrıcalıkların kaldırılması bulunuyor.

Kasım ayında bireysel kredilerde büyüme durdu, kurumsal kredilerde ise önemli bir yavaşlama görüldü. Nabiullina, bu yavaşlamanın enflasyon üzerindeki etkisinin önümüzdeki aylarda daha belirgin hale geleceğini ifade etti.

Rusya Merkez Bankası’ndan rubledeki dalgalanmalara faizle müdahale

Okumaya Devam Et

RUSYA

Kirillov suikastından sonra FSB’de üst düzey istifa

Yayınlanma

FSB Askeri Karşı İstihbarat Başkanı Nikolay Yuriyev, Korgeneral İgor Kirillov’un Moskova’daki patlamada hayatını kaybetmesinin ardından istifa etti.

Rusya Federal Güvenlik Teşkilatı (FSB) Askeri Karşı İstihbarat Dairesi Başkanı Nikolay Yuriyev, görevinden ayrıldı.

RBK gazetesinin haberine göre, Yuriyev’in istifası, kısa süre önce Moskova’da bir patlamada hayatını kaybeden Radyasyon, Kimyasal ve Biyolojik Savunma birliklerinin komutanı Korgeneral İgor Kirillov’un ölümüyle bağlantılı görünse de kaynaklar bu iddiayı yalanladı.

Kaynaklardan biri, Yuriyev’in istifasının emeklilik gerekçesiyle planlandığını ve bu karara ilişkin resmi kararnameye 16 Aralık’ta, Kirillov’un ölümünden bir gün önce imza atıldığını belirtti.

Aynı kaynak, Yuriyev’in görevden ayrılmasının yaz aylarında kararlaştırıldığını, yardımcılarının ise görevlerine devam ettiğini ifade etti.

Daire başkanının görevleri, geçici olarak yardımcılarından birine devredilirken, yeni bir başkanın henüz belirlenmediği vurgulandı.

Korgeneral İgor Kirillov ve yardımcısı İlya Polikarpov, 17 Aralık sabahı Moskova’da Ryazanskiy Prospekt’te meydana gelen bir patlamada yaşamlarını yitirdi. BBC ve The Wall Street Journal tarafından aktarılan bilgilere göre, patlama Ukrayna Güvenlik Teşkilatının (SBU) düzenlediği özel bir operasyonun parçasıydı.

Rusya Soruşturma Komitesi, olayı terör saldırısı ve cinayet olarak değerlendirerek soruşturma başlattı.

Olayın şüphelisinin Özbekistan vatandaşı olduğu ve kısa süre içinde gözaltına alındığı açıklandı.

Rus General İgor Kirillov’un ölümü

Okumaya Devam Et

RUSYA

G7, Rus petrolüne uygulanan tavan fiyatı sıkılaştırmayı planlıyor

Yayınlanma

G7 ülkeleri, Rusya’ya yönelik petrol yaptırımlarını sıkılaştırmayı değerlendiriyor. Bloomberg‘in konuya aşina kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Rus menşeli petrolün varil başına 60 dolar olan mevcut tavan fiyatının 40 dolara indirilmesi gündemde.

Bu adım, Rusya’nın enerji gelirlerini azaltmayı ve Ukrayna’daki savaşını finanse etme kapasitesini sınırlamayı hedefliyor.

Mevcut tavan fiyat uygulaması, varil başına 60 doların üzerindeki Rus petrolüne Batı sigortası sağlamıyor. Bu sınırı aşarak ticaret yapan şirketler ise ikincil yaptırımlarla karşı karşıya kalma riski taşıyor.

Tavan fiyatın 40 dolara düşürülmesi, Brent petrolünün mevcut fiyatının yüzde 45 altında ve Rusya’nın Ural petrolünün Karadeniz ve Baltık Denizi limanlarında satıldığı fiyatın üçte bir oranında daha düşük olacak.

G7 ülkeleri, tavan fiyat uygulamasını Aralık 2022’de yürürlüğe koymuştu. Ancak, bu uygulamanın Rusya’nın petrol gelirlerini ne ölçüde etkilediği konusunda farklı görüşler bulunuyor.

Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (CREA) uzmanlarına göre, mevcut tavan fiyat, Rus petrol ihracatının sadece yüzde 20’sini kapsıyor. Petrolün yüzde 80’i ise yaklaşık 800 gemiden oluşan “gölge filo” tarafından taşınıyor. Bu durum, yaptırımların etkinliğini azaltıyor.

Daha sert yaptırımlar arasında denetimlerin artırılması da bulunuyor. Estonya Başbakanı Kristen Michal, sigortasız tankerlerin alıkonulması gibi önlemlerin düşünüldüğünü belirtti.

Brookings Enstitüsü’nden kıdemli araştırmacı Robin Brooks ise petrol fiyat tavanındaki radikal bir düşüşün Rusya’yı mali krize sürükleyebileceğini ifade etti. CREA uzmanları, 60 dolarlık tavan fiyatın 2024’ün başından bu yana Rusya ekonomisini 4 milyar avrodan mahrum bıraktığını ve 30 dolara düşürülmesinin aylık 2,4 milyar avro kayba yol açacağını hesaplıyor.

ABD, Rusya’nın petrol endüstrisine ‘İran tarzı’ yaptırımlar planlıyor

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English