Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya’da faiz oranı tarihi seviyeye çıkabilir: Yüzde 25 gündemde

Yayınlanma

Rusya Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele kapsamında faiz oranını yüzde 25’e çıkarması bekleniyor. Artan fiyatlar ve işletmelerin rekor düzeydeki enflasyon beklentileri, ekonomide sıkılaştırıcı politikaların devam edeceğine işaret ediyor.

Rus bankaları, ruble devalüasyonunun tetiklediği ekonomik baskılar nedeniyle artan enflasyonla mücadele için Merkez Bankası’nın para politikasını daha da sıkılaştırmasını bekliyor.

Merkez Bankası’nın aralık ayındaki toplantısında baz faiz oranını yüzde 23’e çıkarması, şubat ayında ise bu oranı yüzde 25’e yükseltmesi bekleniyor.

Alfa Bank analistlerine göre, bankalar arası piyasa katılımcıları faiz oranı takaslarında bu seviyeleri baz alıyor.

Bankaların piyasa beklentileri geçen ay gözle görülür şekilde değişti. Ekim sonunda para piyasası kotasyonları, faiz oranının mevcut yüzde 21 seviyesinde sabit kalacağını ve ardından düşüşe geçeceğini öngörüyordu.

Fakat şu anki kotasyonlar, faiz oranında iki artış daha olacağını ve 2025 yılı sonunda yüzde 23 seviyesine ulaşacağını gösteriyor.

Alfa Bank, Federal İstatistik Kurumu (Rosstat) tarafından yayımlanan son istatistiklerin piyasayı “şaşırttığını” belirtiyor. 12-18 Kasım haftasında haftalık fiyat artışı yüzde 0,37’ye çıkarak son iki yılın en yüksek ilk üç haftalık artışlarından biri oldu.

Kasım ayının henüz tamamlanmayan ilk üç haftasında enflasyon yüzde 0,79 artarken, bu oran ekimin tamamındaki yüzde 0,75’lik artışı ve ağustos ile eylül aylarının toplam artışını (sırasıyla yüzde 0,2 ve yüzde 0,48) geride bıraktı.

Alfa Bank, mevcut fiyat artış oranını yıllık bazda hesapladığında enflasyonun yüzde 12 ila 13 bandına ulaştığını ifade ediyor.

Buna ek olarak, işletmelerin enflasyon beklentileri rekor seviyelere ulaşmış durumda. Merkez Bankası’nın anketine göre, perakendecilerin yaklaşık yarısı ve her üç imalat şirketinden biri önümüzdeki üç ay içinde fiyatlarını artırmayı planlıyor.

Merkez Bankası, 2023 yazından bu yana baz faiz oranını sekiz kez artırarak 2003’ten bu yana en yüksek seviyeye çıkardı.

Olası bir yüzde 25’lik faiz oranı artışı, Merkez Bankası’nın faiz oranlarını Vladimir Putin’in ilk başkanlık dönemi olan 2000 yılındaki seviyelere geri döndürecek.

Ekim ayındaki yönetim kurulu toplantısının özetine göre, Merkez Bankası faiz oranını yüzde 22’ye yükseltme seçeneğini de masaya yatırmıştı. Banka, enflasyonun mahsul verimindeki sorunlar, rublenin zayıflaması ve bütçeden yapılan harcama artışları nedeniyle hızlanabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Ayrıca, bütçe açığının genişlemesinin maliye politikasında daha sıkı adımlar atılmasını gerektirebileceği ifade edildi.

Analistler, Rusya için enflasyon ve faiz oranı tahminlerini yükseltti

RUSYA

Putin’den yapay zekâ alanında Çin ile işbirliği talimatı

Yayınlanma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Başbakan Mihail Mişustin ve Sberbank Yönetim Kurulu Başkanı German Gref’e, Çin ile yapay zeka alanında işbirliği sağlama görevi verdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, hükümete ve Sberbank’a Çin ile yapay zekâ alanında işbirliği sağlama talimatı verdi.

Bu görevin yerine getirilmesinden sorumlu olarak Başbakan Mihail Mişustin ve Sberbank Yönetim Kurulu Başkanı German Gref atandı.

Kremlin’in internet sitesinde yer alan bilgilere göre, bu talimat, 11-13 Aralık tarihlerinde Moskova’da düzenlenen “Yapay Zekâ Dünyasına Yolculuk” adlı uluslararası konferansın ardından verildi.

Konferansta, Vladimir Putin ve German Gref, Şangay Yapay Zekâ Araştırma Enstitüsü Başkanı Sun Haytao ile bir araya geldi. Sun, katılımcılara Çin hükümetinin yapay zekâ kullanımına ilişkin deneyimlerini anlattı.

Putin ise Sberbank’ın enstitü ile yapay zekâ geliştirme alanında işbirliğine ilgi duyacağını belirtti.

Konferansta ayrıca, Sberbank ile Şangay Araştırma Enstitüsü’nün bir işbirliği anlaşması imzalayacağı duyuruldu.

Mihail Mişustin ve German Gref, Devlet Başkanı’nın talimatına ilişkin raporlarını 30 Nisan 2025 tarihine kadar sunacak.

Raporda, Rusya’da yapay zekâ teknolojilerinin gelişimi üzerine uluslararası bir dergi çıkarılması konusu da ele alınacak.

Okumaya Devam Et

RUSYA

Zaharova: Rusya’nın Ukrayna üzerinden doğalgaz sevkiyatını durdurmasında kazanan ABD

Yayınlanma

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Ukrayna üzerinden doğalgaz sevkiyatının durdurulmasının Avrupa’nın yaşam standartlarını olumsuz etkilediğini ve ekonomik potansiyelini zayıflattığını belirtti. Zaharova, bu durumun ana kazananının ABD olduğunu ve Almanya’nın ilk “kurban” olarak daha yüksek fiyatlarla gaz almak zorunda kaldığını ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna üzerinden Rus gazı tedarikinin durdurulmasının Avrupalıların yaşam standartları üzerinde “son derece olumsuz” bir etki yarattığını ve Avrupa’nın ekonomik potansiyelini zayıflattığını açıkladı.

Gaz transitinin 1 Ocak itibarıyla durdurulduğu bildirilmişti.

Kommersant gazetesinin aktardığına göre Zaharova, “enerji piyasasının yeniden şekillenmesinin” ana kazananının ABD olduğunu öne sürdü. Amerikan yetkililerin eylemlerinin ilk “kurbanının” Almanya ekonomisi olduğuna dikkat çeken Zaharova’ya göre, Almanya, Kuzey Akımlarının sabote edilmesinin ardından “doğal gazı çok daha yüksek fiyatlarla satın almak zorunda kaldı.”

Sözcü, “Geçmişte ekonomik açıdan başarılı ve bağımsız olan Avrupa Birliği ülkeleri de Amerikan himayesinin bedelini ödemek zorunda kalacak,” ifadelerini kullandı.

Gazprom ile Naftogaz arasındaki sözleşme 30 Aralık 2019’da imzalanmıştı.

Rusya, 1 Ocak’tan itibaren Ukrayna toprakları üzerinden gaz transitini durdurdu. Avrupa Komisyonu, kıtanın doğalgaz altyapısının “Rusya kaynaklı olmayan gazı alternatif rotalarla tedarik etmek için yeterince esnek olduğu” görüşünde.

Gazprom, Ukrayna üzerinden Avrupa’ya doğalgaz tedarikini durdurdu

Okumaya Devam Et

RUSYA

Kuzey Kafkasya’da İHA alarmı: Vladikavkaz ve Kazan havalimanları kapatıldı

Yayınlanma

Kuzey Osetya’daki Vladikavkaz Havalimanı, Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi’nde insansız hava araçları (İHA) tehdidi nedeniyle geçici olarak kapatıldı. Benzer önlemler Kazan Havalimanı’nda da alındı. Ukrayna’nın düzenlediği İHA saldırıları, Rusya’nın çeşitli bölgelerinde etkili oldu ve bazı altyapı tesislerine zarar verdi.

Vladikavkaz Havalimanı, Kuzey Osetya’da insansız hava araçları (İHA) tehdidi nedeniyle geçici olarak kapatıldı. Bu karar, Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi’nde ilan edilen güvenlik önlemleri kapsamında alındı.

Vali Sergey Menyaylo, Telegram kanalı üzerinden yaptığı açıklamada, 31 Aralık sabahı Şalhı poligonu üzerinde bir İHA’nın imha edildiğini duyurdu.

Olayda herhangi bir yaralanma yaşanmadı. Menyaylo, daha sonra ikinci bir İHA’nın daha düşürüldüğünü belirtti.

Benzer önlemler, 31 Aralık sabahı Kazan Havalimanı’nda da uygulandı. Havalimanı birkaç saatliğine faaliyetlerine ara verdi. Kazan’da geçen hafta da benzer kısıtlamalar üç kez uygulanmıştı.

31 Aralık gecesi, Ukrayna’nın hava ve deniz insansız araçları, Rusya’nın çeşitli bölgelerini ve ilhak edilen Kırım’ı hedef aldı.

Rusya tarafından atanan Sivastopol valisi Mihail Razvojayev, bölgenin saldırı hedeflerinden biri olduğunu açıkladı. Rus askeri yetkililer, deniz üzerinde dört İHA ve iki insansız deniz aracını düşürdüklerini bildirdi. Sivastopol’da deniz yolcu taşımacılığı da geçici olarak durduruldu.

Smolensk oblastında, düşürülen bir İHA’nın enkazı, Yartsevo bölgesindeki bir petrol depolama tesisine düştü ve yağlı malzemelerin yanmasına neden oldu.

Ukrayna’nın İHA saldırısı sonucu Rusya’nın batısındaki petrol deposunda yangın çıktı

Vali Vasiliy Anohin, yerleşim alanlarına herhangi bir tehdit olmadığını ifade etti.

Rusya Savunma Bakanlığı, 31 Aralık gecesi Krasnodar, Kırım, Bryansk, Smolensk, Tver, Rostov, Kursk ve Kaluga oblastlarında toplam 68 Ukrayna İHA’sının imha edildiğini açıkladı.

Vladikavkaz, daha önce de İHA saldırılarına maruz kalmıştı. 25 Aralık’ta, Alanya Alışveriş Merkezi’nde düşürülen bir İHA’nın enkazı patlamaya neden olmuş, bir kişi hayatını kaybetmiş ve bir kişi yaralanmıştı. Alışveriş merkezi, iki gün sonra yeniden hizmete açılmıştı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English