Rusya, yılbaşından bu yana Stratejik Füze Kuvvetleri’ne ait dokuzuncu nükleer tatbikatını gerçekleştirdi. Bu tatbikatlarda, Yars mobil füze sistemleriyle çeşitli senaryolar üzerinde çalışıldı.
Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Stratejik Füze Kuvvetleri Komutanlığı, Tver oblastındaki Bologovo füze üssünde bir test gerçekleştirecek.
Bu kapsamda, Yars mobil yer tabanlı füze sistemleri saha pozisyonlarına taşınacak.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Mobil füze kompleksine bağlı ekipler, 100 kilometreye kadar yürüyüş gerçekleştirecek, saha pozisyonlarını değiştirecek ve mühendislik ekipmanlarıyla birlikte birliklerin dağıtımını yapacak. Ayrıca kamuflaj ve muharebe koruma faaliyetleri organize edilecek. Tatbikat sırasında füze birlikleri, hava saldırılarına, sabotaj girişimlerine ve keşif gruplarına karşı savunma sorunlarını da çözmek zorunda kalacak.”
Tatbikatın ana hedefleri arasında Stratejik Füze Kuvvetleri birimlerinin komuta merkezlerindeki muharebe görevlerinin icrası ile komuta etkinliğinin ve operasyonel verimliliğin değerlendirilmesi yer alıyor.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Stratejik füze birlikleri, muharebe devriyesi rotalarında yoğun manevra hareketleri dahil olmak üzere çeşitli görevleri yerine getirecek,” denildi.
Rusya Savunma Bakanlığı, yıl başından bu yana Stratejik Füze Kuvvetleri birimlerinin katılımıyla en az dokuz tatbikat gerçekleştirdi.
1 Mart’ta, Yars füze sistemine ait kıtalararası bir balistik füze savaş eğitimi amaçlı fırlatıldı. Bakanlık, bu tatbikatın amacının Yars sisteminin “taktik-teknik ve uçuş özelliklerini doğrulamak” olduğunu belirtti. Hazırlık sürecinde Yoşkar-Ola füze birliği askerleri, mobil kompleksin fırlatma bataryasının yerini değiştirme prosedürünü uyguladı.
28 Mart’ta, Yars füzeleriyle donatılmış Stratejik Füze Kuvvetleri’nin İrkutsk birliği ile yapılan bir komuta ve personel tatbikatında yeni muharebe devriye alanları üzerinde çalışıldı.
Bakanlık, söz konusu tatbikatların “füze birimlerinin hızla değişen koşullara uyum sağlayıp sağlayamadığını kontrol etmeyi mümkün kıldığını” ifade etti.
Rusya Stratejik Füze Kuvvetleri’ne ait Barnaul üssündeki Yars füze sistemleri, 1 Nisan’da Altay bölgesinde saha pozisyonlarının mühendislik donanımı, kamuflaj ve muharebe devriyeleri üzerine tatbikatlar gerçekleştirdi.
12 Nisan’da askeri departman, Kapustin Yar test sahasından kıtalararası bir balistik füze deneme fırlatışı gerçekleştirdi. Füzenin Kazakistan’daki Sary-Şagan test sahasında şartlı bir hedefi başarıyla vurduğu açıklandı. Fakat füze modeli belirtilmedi.
Geçtiğimiz yaz Rusya ordusu, İskender sistemleri ve Kinjal hipersonik füzeleriyle nükleer mühimmat taşıma tatbikatı gerçekleştirmişti. Moskova, bu tatbikatların nedeninin, Batılı yetkililerin Ukrayna’ya askeri güç gönderme konusundaki açıklamaları olduğunu belirtmişti.
Temmuz ayının başlarında, Yars füze sistemlerine sahip Rus füzeleri Teykovskiy (İvanovo oblastı) ve İrkutsk füze birliklerinde operasyonel devriyelere çıktı.
27 Eylül’de, Stratejik Füze Kuvvetleri, Orenburg oblastında 3 binden fazla askerin ve 300’den fazla ekipmanın katılımıyla Yasnenskaya Tümeni’nin komuta ve personel tatbikatını gerçekleştirdi. Tatbikatta Stratejik Füze Kuvvetleri birlikleri, hava saldırıları altında çekilme ve koşullu düşman kuvvetlerine karşı koyma manevralarını gerçekleştirdi.
En son tatbikat ise 7 Ekim’de yapıldı. Bu manevra sırasında, Stratejik Füze Kuvvetleri’nin Novosibirsk birliği Yars füze sistemleriyle savaş devriye rotalarına çıktı.
Geçen ayın sonunda düzenlenen Güvenlik Konseyi toplantısında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, nükleer olmayan bir devletin nükleer bir güç desteğiyle gerçekleştireceği herhangi bir saldırının, Rusya’ya karşı yapılmış ortak bir saldırı olarak kabul edilmesini öngören bir düzenleme teklif etmişti.
Putin ayrıca, stratejik havacılık, seyir füzeleri, hipersonik araçlar ve insansız hava araçları gibi saldırı silahlarının Rusya’ya kitlesel olarak fırlatılacağına dair “güvenilir bilgi” alınması durumunda nükleer silah kullanma olasılığının değerlendirilmesi gerektiğini vurgulamıştı.
Rusya’ya karşı NATO’dan yardım alan Ukrayna’nın eylemleri de teorik olarak bu düzenlemenin kapsamına girebilir.
Rusya nükleer doktrinini neden değiştiriyor?