ABD yaptırımlarının hedefi haline gelen Rus bankaları, UnionPay ödeme sistemine ait kartların yurt dışında kullanımında sorunlar yaşanabileceği konusunda müşterilerini uyarmaya başladı.
Gazprombank, 21 Kasım itibarıyla UnionPay ödeme sistemi kartlarının yurt dışında kullanımında zorluklar yaşanabileceğini duyurdu.
Vedomosti gazetesinin aktardığına göre banka yetkililerinin açıklamasında, “Yurt dışında bulunan müşterilerimizin nakit kullanmalarını öneriyoruz,” ifadesi yer aldı.
Bu açıklama, bankanın bir gün önce yaptırımların faaliyetlerini etkilemeyeceğini ve kartların normal şekilde çalışmaya devam edeceğini bildirmesinin ardından geldi.
Banka ayrıca, 26 Kasım’dan itibaren yeni ve mevcut müşteriler için “180 gün UnionPay” kredi kartından nakit çekme işlemlerinde artı 590 ruble komisyon uygulayacağını açıkladı.
Bu komisyon, bankanın ATM’lerinden, döviz bürolarından ve kurumsal ağa dahil olan bankalardan yapılacak nakit çekme işlemlerini kapsıyor. Yaptırımlar öncesinde müşteriler, bu kartlardan 50 bin rubleye kadar komisyonsuz nakit çekebiliyordu.
Primsotsbank ise yaptığı açıklamada, bankanın ABD yaptırım listesine dahil edilmesi nedeniyle UnionPay kartlarıyla yurt dışında yapılan işlemlerin engellenebileceğini, ancak Rusya içindeki işlemlerin normal şekilde devam edeceğini duyurdu.
Banka, yurt dışındaki müşterilerinden en kısa sürede nakit çekmelerini talep etti.
Rusya’da halihazırda UnionPay kartları Gazprombank, Credit Ural Bank (Gazprombank Grubu’nun bir parçası), Primsotsbank, Asia-Pacific Bank (APB) ve RSHB tarafından veriliyor.
Credit Ural Bank yetkilileri, kartların yurt dışında çalışıp çalışmayacağının terminal ve ülkeye göre değişiklik gösterebileceğini belirtti.
Yeni Amerikan yaptırımları listesi, 50’den fazla banka ve 40 kayıt şirketi ile emanetçi olmak üzere toplam 100’e yakın finans kuruluşunu kapsıyor.
Rusya’da yaptırım uygulanmayan son büyük banka olan Gazprombank’ın yanı sıra, ithalatçıların Çin ve Türkiye’ye ödemelerini aktardığı BKS Bank, Dom.rf, Forabank, Garant-Invest, Derjava, Sinara, Primsotsbank gibi orta ve küçük ölçekli kuruluşlar da listede yer alıyor.
Çin bankalarının Rusya’ya yönelik ödeme kontrolleri sertleşiyor