Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya’nın savaş ekonomisi ve kongre beklentisi

Yayınlanma

Financial Times (FT) analizine göre Rusya, savaş ekonomisini sürdürmek için halen seçeneklere sahip. Sermaye kontrolleri, ihracatçılara döviz kazançlarını Rus para birimine çevirme zorunluluğu, yurt içi tahvil ihracını genişletmek gibi bir dizi seçenek Moskova’nın önünde duruyor. FT’ye göre Moskova gelecek yıl yapılacak ABD başkanlık seçimlerinde Ukrayna’ya destek vermeye daha az hevesli bir kongre yapısı çıkmasını umuyor.

FT Rusya’nın savaş ekonomisinin kapasitesini ve önündeki seçenekleri irdeleyen bir analize yer verdi. Tony Barber’in kaleme aldığı makalede Kremlin’in önünde toplumsal refahı dengede tutmak için halen seçenekler olduğu belirtildi. Yazara göre Rus ekonomisi enflasyon, işgücü kıtlığı, artan kamu harcamaları ve açık finansmanı gibi savaş ekonomisinin birçok klasik belirtisini gösteriyor:

 “Rusya’nın resmi istatistik kurumuna göre araç, treyler ve yarı treyler üretimi Haziran ayında 2022 yılının aynı ayına kıyasla yüzde 50’den fazla artış gösterdi. Bu arada merkez bankası, bu yılın ilk çeyreğinde sanayi işletmelerindeki işçi açığının 1998’de kayıtların tutulmaya başlamasından bu yana en yüksek  seviyeye ulaştığını bildirdi. Merkez bankası ayrıca son üç ayda yıllık enflasyonun yüzde 7.6 ile yıllık yüzde 4’lük hedefinin oldukça üzerinde olduğunu tahmin ediyor.”

Batı’nın önünde Moskova’yı Ukrayna’daki eylemlerinden caydıracak düzeyde bir baskı kurup kurmama gibi bir sorunun olduğunu düşünen yazara göre “Kremlin’in politika yapıcıları askerileştirilmiş ekonomiyi sürdürmek için hala önlemler alabilirler.”

Yazar, Moskova’nın altın ve Çin renminbisi kullanımı, yurt içi tahvil ihracını, sermaye kontrollerinin uygulanması ve ihracatçılara döviz kazançlarını Rus para birimine çevirme zorunluluğu gibi bir dizi seçeneğe sahip olduğunu belirtiyor.

Yine yazara göre “Hükümet vergileri arttırabilir, askeri olmayan devlet harcamalarını kısabilir ya da her ikisini birden yapabilir.”

FT’ye göre Kremlin’in odak noktasında gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimleri var:

“Ancak ekonomik açıdan Kremlin, gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde yaşam standartlarını düşürme ve halkı yabancılaştırma riski taşıyan adımları en aza indirmek ya da bunlardan kaçınmak istiyor. Her ne kadar bu gerçek bir yarıştan ziyade sıkı bir şekilde organize edilmiş siyasi bir ritüel olacaksa da, yetkililer yine de Putin için ezici bir zafer sağlamak istiyor. Katılım ne kadar yüksek olursa, sıradan Ruslar rejimin kucağına o kadar sıkı bir şekilde kilitlenir. En azından resmi düşünce böyle.”

Kremlin’in Batı’da Ukrayna savaşına ilişkin bir fikir değişikliği beklediğini kaydeden FT yazarı, “. Görünürdeki hesaplamaya göre Rus ekonomisinin, başta ABD olmak üzere Batı ülkelerinde siyasi görüşler değişene kadar dayanması gerekiyor. Gelecek yıl yapılacak Amerikan seçimlerine 15 aydan az bir süre kaldı ve Moskova bu seçimlerin Ukrayna’nın kendini savunma savaşının bedelini ödeme konusunda daha az hevesli bir başkan ve Kongre çıkaracağını umuyor” yorumunu yapıyor.

“Rusya ekonomisinin yaşadığı zorluklar ne olursa olsun, Ukrayna’nınkilerle kıyaslanamaz” diyen FT yazarı, “Daha önceki bazı Rus savaşlarında olduğu kadar ciddi de değiller. Birinci dünya savaşındaki hiper-enflasyon, Şubat 1917 devriminde çarlığın çöküşünü tetikleyen iç huzursuzluğun arkasındaki faktörlerden biriydi. İkinci dünya savaşında ise Nazi istilası Sovyetler Birliği’ne hem ekonomik hem de insani kayıplar verdirerek savaşı varoluşsal bir hayatta kalma mücadelesi haline getirmişti” tespitlerinde bulunuyor.

RUSYA

Rusya Merkez Bankası, dolar ve avronun ardından yuan alım satımını da askıya alacak mı?

Yayınlanma

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, dün kurumun düzenlediği Finans Kongresinde, dolar ve avronun ardından yuan alım satımını da askıya alma ihtimalini göz önünde bulundurduklarını söyledi.

Moscow Times‘ın haberine göre Nabiullina, Rusya’nın mali açıdan tamamen tecrit edilmesinin ancak küresel pazarın Rusya’da ithalatı tamamen durdurması halinde gerçekleşebileceğini belirtti.

Bununla birlikte Nabiullina’a göre Rusya ekonomisinin küresel ekonomiyle mali bağlarını sınırlayan yaptırımların ağırlaştırılması da Merkez Bankası’nın radarında.

Nabiullina, kurumun yuan alım satımına yönelik bir tehdit görüp görmediğine ilişkin bir soruya yanıt olarak “Tüm riskleri dikkate alıyoruz,” ifadesini kullandı.

Merkez Bankası Başkanı, aynı zamanda sınır ötesi ödemelerle ilgili durumun ‘daha karmaşık hale geldiğini’ söyledi.

Yılın başından bu yana, Moskova’nın ‘dost’ olarak nitelendirdiği ülkelerdekiler de dahil olmak üzere yabancı bankalar, ABD’nin yaptırım tehditleri nedeniyle Rusya ile ödemeleri büyük ölçüde engelliyor.

Nabiullina, “Bundan her şeyden önce ihracatçılar yakınıyor. Burada elbette iş dünyası çözüm arıyor, uyum sağlıyor, biz de onlara elimizden geldiğince yardımcı oluyoruz,” dedi.

Nabiullina’ya göre, ödemelerle ilgili sorunlar işlem maliyetlerinin artmasına ve dolayısıyla ithal malların fiyatının yükselmesine yol açıyor.

Bu da ekonomiye, federal istatistik kurumu Rosstat’a göre haziran ayı sonunda yüzde 9,22 ile son 16 ayın en yüksek seviyesine ulaşan enflasyonun daha da ivmelenmesini vaat ediyor.

“Enflasyon riskleri sadece artmakla kalmadı, aynı zamanda somutlaştı,” diyen Nabiullina, Merkez Bankası’nın bir sonraki toplantısında politika faizi oranında yeni bir artışı değerlendireceğini de sözlerine ekledi.

Rusya’da faiz oranı, şu anda yüzde 16 ile savaşın ilk aylarından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış durumda.

Bloomberg‘in iddiasına göre göre Rusya Merkez Bankası, borsada yuan alım satımının durdurulması senaryosuna hazırlık yapıyor.

Habere göre, Çin bankalarının Moskova Borsası ile işbirliğini kademeli olarak azaltması muhtemel, ancak Çin’den yapılan ithalatın ödenmesi için Rus ekonomisine yuan tedarik etmeye devam edecekler.

Rusya Merkez Bankası’ndan keskin faiz artırımı sinyali

Okumaya Devam Et

RUSYA

ABD yaptırımlarına tabi olan Rus komutan dolandırıcılık suçlamasıyla tutuklandı

Yayınlanma

Moskova’daki 235. garnizon askeri mahkemesi, 83. ayrı hava indirme tugayının komutanı Artyom Gorodilov’un tutuklanmasına karar verdi.

ABD’nin yaptırımlarına maruz kalan Gorodilov, ‘büyük çaplı dolandırıcılık’ ile suçlandı.

Gorodilov hakkındaki suçlamaların içeriği şimdilik bilinmiyor; duruşma, soruşturmanın talebi üzerine kapalı oturumda yapıldı.

Ancak Kommersant‘a verdiği demeçte Gorodilov, suçu kabul etmediğini söyleyerek iddiaları reddetti.

Yargıç İlya Romanenko, Rusya Soruşturma Komitesi Ana Askeri Soruşturma Müdürlüğü’nün Gorodilov’un tutuklanmasına ilişkin dilekçesini değerlendirmek için bütün gün bekledi ancak dilekçe mesai bitiminde mahkemeye ulaştı.

Duruşma, mahkemenin mesaisinin bitmesine bir saatten az bir süre kala başladı.

Bununla birlikte duruşmanın kapalı görülmesinin nedeni, kamuya açık bir duruşmanın ‘devlet sırlarının veya federal yasalarca korunan diğer sırların’ ifşa edilmesine yol açabileceği ihtimaliyle açıklanıyor.

Buna özellikle Rusya ordusunun askeri birliklerinin isimleri ve yerleri de dahil.

Bu bağlamda Gorodilov’a isnat edilen dolandırıcılık suçlamasında meblağ perde arkasında kaldı.

Yargıcın kararın giriş ve sonuç bölümlerini açıklaması sadece birkaç dakika sürdü. Savcılık tarafından desteklenen soruşturma talebini yerine getiren yargıç, Albay Gorodilov’u 19 Ağustos’a kadar 1 ay 17 gün süreyle cezaevine gönderdi.

Kararın yürürlüğe girmesi halinde, 8 Ağustos’ta 40 yaşına girecek olan sanık, doğum gününü cezaevinde karşılayacak.

Gorodilov 2 Temmuz’da Ryazan’da gözaltına alındı ve Moskova’ya götürüldü. Komutana yönelik suçlama dahilinde 10 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Kommersant gazetesine göre Gorodilov hakkındaki iddialar, 2019’da 234. Muhafız Karadeniz Hava Taarruz Alayı’ndaki hizmet dönemiyle ilgili olabilir.

İki yıl sonra bu birlik Hava İndirme Kuvvetlerinin en iyi alayı olarak kabul edildi. Artyom Gorodilov, 234. Alay’ın bir parçası olarak Kiev’deki muharebelere katılımından dolayı, planlanandan önce muhafız albay rütbesine terfi etti.

Daha sonra Ussuriysk’te konuşlu 83. Tugay’ın komutanlığına atandı.

Geçen yılın şubat ayında ABD Dışişleri Bakanlığı, aralarında Gorodilov’un da bulunduğu 1200’den fazla Rus askerinin Ukrayna’daki çatışmalarla ilgili olarak ülkeye girişini yasakladı.

Ayrıca Gorodilov’un adı Batı basınında ‘Ukrayna’da işlenen savaş suçlarıyla’ anılmıştı.

Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Şamarin yolsuzluk suçlamasıyla gözaltına alındı

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya’da bir özerk bölge daha peçe yasağı getirdi

Yayınlanma

Rusya Federasyonu’na bağlı Karaçay-Çerkesya bölgesi müftülüğü, kadınların peçe takmasının geçici olarak yasaklanmasına ilişkin kararnameyi onayladı.

Interfax‘ın haberine göre Karaçay-Çerkesya Müftüsü ve Kuzey Kafkasya Müslümanları Koordinasyon Merkezi Başkanı İsmail Hacı Berdiyev, yaptığı açıklamada, “Müftülük, tespit edilen tehditler ve dine dair oluşan kanaat ortadan kalkıncaya kadar Rusya’daki modern koşullarda peçe takmanın yasak olması gerektiğini düşünüyor,” ifadelerini kullandı.

Berdiyev, kararnamenin Kuzey Kafkasya Müslümanları Koordinasyon Merkezi Müftüler Konseyi’nin kararı doğrultusunda kabul edildiğini vurguladı.

Mayıs ayından bu yana çok sayıda siyasetçi, peçelerin takılmasının yasaklanması gerektiğinden söz ediyor.

Parlamentonun alt kanadı Duma’nın başkan yardımcısı ve Yeni İnsanlar Partisi milletvekili Vladislav Davankov, geçen haftalarda bu yönde bir yasa tasarısı sundu.

Devlet Başkanlığı İnsan Hakları Konseyi Başkanı Valeriy Fadeyev ise peçe aleyhinde konuştu. Devlet Duması Ailenin Korunması, Babalık, Annelik ve Çocukluk Komisyonu Başkanı Nina Ostanina da Davankov’un fikrini destekledi ve okullarda da başörtüsü takılmasının yasaklanması çağrısında bulundu.

Geçen ay Derbent ve Mahaçkale’de meydana gelen terör saldırılarının ardından Dağıstan Devlet Başkanı Sergey Melikov peçe kullanımına karşı çıktı.

Bu fikir Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr Bastrıkin ve Kuzey Kafkasya Müslümanları Koordinasyon Merkezi tarafından da desteklendi. 3 Temmuz’da Dağıstan Müftülüğü bölgede peçe takılmasının geçici olarak yasaklandığını duyurdu.

Rusya’da peçe yasağı tartışmaları: Kim, ne diyor?

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English