Bizi Takip Edin

ASYA

Samsung Electronics işçileri greve gidiyor

Yayınlanma

Sendika yetkilileri çarşamba günü yaptıkları açıklamada, Samsung Electronics’in Güney Kore’deki sendikasının önümüzdeki hafta daha yüksek ücret talebiyle ilk kez greve gideceğini söyledi.

Yaklaşık 28.000 üyesiyle şirketin toplam işgücünün beşte birinden fazlasını oluşturan sendika, daha geniş protesto önlemlerinin bir parçası olarak 7 Haziran’da bir gün süreyle işi durduracağını açıkladı.

Duyuru, sendika yetkilileri tarafından canlı yayınlanan bir medya konferansında yapıldı ve burada bir pankart açıldı: “İşgücü baskısına, sendikal baskıya daha fazla tahammül edemeyiz.”

Sendika üyelerinin önümüzdeki hafta toplu olarak iş bırakması halinde, bu Samsung Electronics işçileri tarafından gerçekleştirilen ilk iş bırakma eylemi olacak.

İşçiler son haftalarda aralıklı olarak şirketin başkent Seul’deki ofislerinin yanı sıra Seul’ün güneyindeki Hwaseong’da bulunan çip üretim tesisinin önünde protesto gösterilerine katılıyor.

Şirketin bu yıl ücretleri %5,1 oranında artırma kararına tepki gösteren sendika, daha önce ek bir yıllık izin günü ve şeffaf performansa dayalı ikramiye istediğini açıklamıştı.

Çarşamba günü sendika, teknoloji devini önceki gün yapılan müzakerelere bir uzlaşma planı getirmemekle suçladı.

Samsung Electronics çarşamba günü yaptığı açıklamada şunları söyledi “Sendika ile görüşmelere içtenlikle katılacağız.”

Bir sendika yetkilisi, Samsung’un bazı bölümlerinin düşük performans gösterdiği bir dönemde endüstriyel eylem kararını savundu.

Sendika yetkilisi gazetecilere yaptığı açıklamada “Şirket son 10 yıldır krizle karşı karşıya olduğunu söylüyor” dedi ancak firmanın bunu taleplerini karşılamamak için bir bahane olarak kullanmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Sendika, Güney Kore’deki tüm şirket tesislerinin 7 Haziran eyleminden etkileneceğini söyledi.

Grev duyurusu, Samsung’un son teknoloji yarı iletken çipler de dahil olmak üzere bazı alanlarda bocaladığı bir dönemde geldi.

Güney Koreli teknoloji devinin 2,000’den fazla sendikalı işçisi geçen hafta Seul’de bir araya gelerek daha iyi ücret talebiyle nadir görülen bir miting düzenledi.

Sendika, Samsung Electronics’in 2020 yılında örgütlü emeğin büyümesini engelleyen uygulamalarına son verme sözü vermesinin ardından üye sayısında hızlı bir artış kaydetti.

ASYA

Çin Başbakanı Yaz Davosu’nda ekonomik ayrışmaya karşı çıktı, açık pazarı savundu

Yayınlanma

Çin Başbakanı Li Qiang, Batı’nın ekonomilerini Çin’den “ayrıştırma” ve “blok çatışmasına” girme çabalarına karşı çıktı. Son aylarda yaygınlaşan kapasite fazlası suçlamalarına karşı ülkenin yeni enerji sektörünün kararlı bir şekilde savunulduğu bu yüksek profilli konuşma dikkat çekti.

Salı günü Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) Yaz Davos’u olarak da bilinen Yeni Şampiyonlar Yıllık Toplantısı’nda konuşan Li, Çin pazarının açık kalacağını, Pekin’in ülkenin iş ortamını optimize etmeye devam edeceğini ve yıllık gayrisafi yurtiçi hasıla büyüme hedefi olan yüzde 5’e ulaşılacağını teyit etti.

Li, Çin’in kuzeydoğu kıyısındaki bir liman kenti olan Dalian’da yaptığı açılış konuşmasında “Dünya ekonomik büyümesi bir çıkmazla karşı karşıya” uyarısında bulundu: “Ülkeler başkalarını göz ardı ederek sadece kendi çıkarlarını maksimize etmeyi düşünemezler.”

Çatışmacı ticaret uygulamaları olarak nitelendirdiği uygulamaları kınayan Li, ABD hükümetinin Çin’e yönelik kendi stratejisini tanımlamak için kullandığı bir ifadeye doğrudan atıfta bulundu: “Ayrıştırmak ve ‘küçük bahçe ve yüksek çit’ inşa etmek tarihin ilerleyişini tersine çevirmek gibidir.”

Li, “Bu durum küresel ekonominin maliyetini artıracak, anlaşmazlıkları körükleyecek ve ülkeleri herkesin pastadan bir dilim almaya çalıştığı ama pastanın kendisinin büyümediği bir kısır döngüye sürükleyecektir,” diye ekledi.

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği, sübvansiyon ve kapasite fazlası iddialarıyla Çin’in elektrikli araç ve diğer yeşil ürünlerinin ithalatını kısıtlamak üzere harekete geçerken, Çin şu anda ticaret konusunda iki cepheli bir çatışmayla uğraşıyor.

Çin ve AB, bölgenin elektrikli araç ithalatına getirmeyi planladığı gümrük vergileri konusunda görüşmeler yapmayı kabul etmiş olsa da, Kanada’nın düşündüğü cezalandırıcı önlemleri hayata geçirmesi halinde bu savaş alanı genişleyebilir.

Li, iddialara cevap olarak Çin’in elektrikli araç (EV), güneş panelleri ve lityum pil ihracatının dünya çapında enflasyonu hafifletmeye yardımcı olduğunu söyledi.

İlk çeyrekte yıllık bazda yüzde 5,3 gibi beklentileri aşan bir büyüme kaydeden Çin ekonomisi henüz daha güçlü bir toparlanmaya gitmekte zorlanıyor. Emlak sektöründeki gerileme, yerel yönetimlerin artan borçları ve azalan yabancı yatırımlar görünümü daha da karmaşık hale getiriyor.

Li, Pekin’in bu zorluklara karşı reçetesinin pazarı daha da genişletmek ve denizaşırı ülkelerden gelen işletmeler için ortamı iyileştirmek olduğunu söyledi.

“Çin’in büyük pazarının açık olduğunu da söylemek isterim” diyen Li, uluslararası firmalara bir davette bulundu. “Yabancı şirketler yerli şirketlerle eşit şartlarda rekabet ediyor, iletişim kuruyor ve işbirliği yapıyor. Gelişmekte olan sektörlerin büyümesini sağlayan önemli bir güç haline geldiler ve Çin ekonomisinin sağlam ve sürdürülebilir kalkınmasını desteklediler” dedi.

Li, WEF kurucusu ve başkanı Klaus Schwab ile yaptığı kısa bir soru cevap oturumunda da, “Piyasaya tam yetki vermeliyiz. Genelde iki şey söylerim: kaynakların tahsisinde piyasa belirleyici bir rol oynasın ve hükümet adil bir ortam yaratma konusunda işini daha iyi yapsın” dedi.

“Yeni endüstriler geliştirmek istiyorsak, piyasaya ve işletmelere güvenmeliyiz,” diye ekleyen Li, ayrıca toplantıya katılan 1.700 yetkili ve girişimciye daha güçlü bağlantıları teşvik etmek için uluslararası teknoloji işbirliği çağrısında bulunarak Çin’in büyük pazarının ve uygulama senaryoları için verimli zemininin yeni fikirler ve teknoloji için sıcak bir platform yaratacağını söyledi.

Çinli Başbakan, “Eksiksiz bir endüstriyel destek sistemimiz, bol miktarda işgücümüz ve yetenek havuzumuz var. Çinli tüketiciler de yeni teknolojilere oldukça açıklar. Tüm bunlar Çin’i işletmelerin yenilik peşinde koşması ve ürünlerini geliştirmesi için geniş bir sahne haline getiriyor. Ölçek ekonomileri maliyetlerin düşürülmesine ve farklı teknolojik yol haritaları ile iş modellerine uyum sağlanmasına yardımcı olabilir” ifadelerini kullandı.

Okumaya Devam Et

ASYA

Çinli BYD Japonya’da üçüncü elektrikli araç modelini piyasaya sürdü

Yayınlanma

Çinli BYD, salı günü yaptığı açıklamada, tüketicilerin uzun süredir yerli markaları tercih ettiği bir pazarda şimdiye kadarki en pahalı modeli olacak bir sedan olan üçüncü elektrikli aracını Japonya’da piyasaya sürdü.

Shenzhen merkezli otomobil üreticisi, salı gününden itibaren Japonya’daki amiral gemisi Seal EV için sipariş almaya başladığını ve aracın arkadan çekişli versiyonu için ülkede önerilen perakende fiyatını 5.28 milyon yen (33,111.75 $) olarak belirlediğini söyledi. Model Çin’de 179,800 yuandan (24,759.70 $) başlıyor.

Hayallerini İnşa Et anlamına gelen BYD’nin Japonya’daki genişlemesi, Çin’de BYD ve diğer Çinli elektrikli araç markalarına karşı mücadele eden yerli otomobil üreticileri için endişe verici olabilir.

Otomobil üreticisi sadece Japon pazarı için batarya ile çalışan otomobiller piyasaya sürdü, ancak Çin’de büyük bir oyuncu olduğu plug-in hibrit gibi diğer güç aktarma teknolojisine sahip araçları piyasaya sürmedi.

BYD Auto Japonya Başkanı Atsuki Tofukuji, Tokyo’nun Shibuya bölgesindeki Seal lansman etkinliğinde yaptığı açıklamada, BYD’nin Japonya’daki satışlarının nisan-haziran döneminde geçen yıla kıyasla bir miktar ivme kaybettiğini söyledi.

Tofukuji gazetecilere yaptığı açıklamada, şirketin modellerinin nisan ayında başlayan mali yılda hak kazandığı Japon hükümetinin elektrikli araç sübvansiyonlarındaki büyük düşüşün satışları etkilediğini söyledi.

Şirketten yapılan açıklamada, Japonya’da her ikisi de saatte 82,56 kilowatt batarya paketine sahip olacak arkadan itişli ve dört çeker bir versiyon sunulacağı belirtildi.

BYD, Atto 3 ve Dolphin EV’leri geçen yıl Japonya’da piyasaya sürdü ve Şubat 2023’te Yokohama’da ilk Japon bayiliğini açtığından bu yana yaklaşık 2.500 satış yaptı.

Şirket, Japonya’daki ürün gamına her yıl en az bir yeni model eklemeyi planladığını söyledi.

Okumaya Devam Et

ASYA

Çin’in Chang’e-6 sondası Ay’ın karanlık yüzünden tarihi ‘hazine’ ile Dünya’ya döndü

Yayınlanma

Çin’in Chang’e-6 Ay sondası salı günü Çin’in kuzeyindeki İç Moğolistan bölgesine iniş yaparak Çin’i Ay’ın karanlık yüzünden numune getiren ilk ülke yaptı.

Devlet yayın kuruluşu CCTV’ye göre Pekin saatiyle 14:07’de (0607 GMT) iniş yapan kapsül, ayın her zaman Dünya’dan uzağa bakan yüzündeki bir çarpma krateri olan Ay’ın Güney Kutbu-Aitken Havzası’na başarılı bir inişin ardından sonda tarafından ayın başlarında toplanan ay toprağını taşıyor.

Kapsülün inişinden kısa bir süre sonra Çin Ulusal Uzay İdaresi Başkanı Zhang Kejian, Chang’e-6 Ay görevinin başarıyla tamamlandığını duyurdu. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, görevin tamamlanmasının Çin’in uzay ve bilimsel güç merkezi olma arayışında “dönüm noktası niteliğinde bir başarı” olduğunu söyledi.

Chang’e-6 sondası 3 Mayıs’ta güneydeki Hainan adasında bulunan Wenchang Uydu Fırlatma Merkezi’nden Long March 5 roketiyle fırlatıldı. CCTV’ye göre örnekler analiz edilmek üzere hava yoluyla Pekin’e taşınacak.

Planlanan 2 kg numunenin başarılı bir şekilde geri dönüp dönmediği henüz bilinmemekle birlikte, miktar ne olursa olsun, numuneler Dünya, Ay ve güneş sisteminin oluşumu hakkında yeni ayrıntıları ortaya çıkaracağına inanan Çinli ve yabancı bilim insanları tarafından yakından analiz edilecek.

Ay’ın yakın tarafından Ay örnekleri getiren Chang’e-5 görevinden alınan örnekler, yeni minerallerin keşfedilmesini ve Ay’ın jeolojik yaşı için daha doğru aralıkların belirlenmesini sağladı.

Chang’e-6 görevinin başarısı, halihazırda ABD ile yakın bir rekabet içinde olan Çin’in ay ve uzay keşif programına yabancı hükümetler ve bilim insanları arasında daha büyük bir cazibe kazandırabilir.

Çin’in Ay’ın uzak tarafından örnekler alması, Ay kaynaklarının keşfi ve uzayın askerileştirilmesi konularının jeopolitik gerilimler tarafından şekillendirilen giderek daha acil sorular haline geldiği bir dönemde gerçekleşti.

NASA yöneticisi Bill Nelson bu yıl Çin’in Ay keşif programından duyduğu endişeyi dile getirmiş ve iki süper güç arasında yoğunlaşan bir “uzay yarışı” tanımlaması yapmıştı.

Chang’e-6 yüklerinden biri üzerinde Çinli araştırmacılarla birlikte çalışan Avrupa Uzay Ajansı (ESA) teknik görevlisi Neil Melville-Kenney, “Bu (uzay) yarışında bir canlanma olmasından memnunum, ancak elbette birbirimizle yan yana ve birlikte yarıştığımızı görmek isterim” dedi.

Avrupa Birliği ve Çin, ticaretten Ukrayna’daki savaşa kadar geniş bir yelpazede jeopolitik konularda anlaşmazlık yaşarken, Avrupalı uzay ajansları ve bilim insanları Çin’in Ay misyonları tarafından toplanan veri ve örnekler üzerinde Çinli meslektaşlarıyla yakın bir şekilde çalışıyor.

Reuters’a konuşan Melville-Kenney, “(Ay’ın karanlık tarafının) kelimenin tam anlamıyla farklı bir yer olduğunu, Ay’ın yakın tarafından farklı malzemelerden yapıldığını, farklı bir tarihe sahip olduğunu biliyoruz… Bu örnekleri geri almak gerçekten temel bilimsel öneme sahip” dedi.

Mühendis, ESA’nın daha fazla işbirliğini görüşmek üzere ekim ayında Çin Ulusal Uzay İdaresi ile bir araya geleceğini de sözlerine ekledi. “Şu anda (Çin ile) sahip olduğumuz bu işbirliği küçük bir adım, bu oldukça uzun bir süre önce başlatıldı, belki o zamanlar durumlar biraz daha farklıydı. İleride daha fazla işbirliği olacağını umuyorum” dedi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English