Bizi Takip Edin

ASYA

Savunma bağlarını güçlendirmeye çalışan Endonezya ve Rusya’dan ilk ortak deniz tatbikatı

Yayınlanma

Endonezya, yeni göreve başlayan başkan Prabowo Subianto’nun Moskova ile güvenlik bağlarını derinleştirmeye çalıştığı bir dönemde, pazartesi günü Rusya ile ilk ortak deniz tatbikatını başlattı.

Endonezya Deniz Kuvvetleri’ne göre tatbikat cuma gününe kadar Java’nın kuzeydoğu kıyılarında devam edecek ve ülke silah sistemleri ve savaş gemileri konuşlandırırken Rusya da birkaç küçük savaş gemisi gönderiyor.

Endonezya Donanması Genelkurmay Başkanı Amiral Muhammad Ali, tatbikatın savaş tarzı operasyonlara odaklandığını ve “liman aşaması” ile “deniz aşaması” olarak ikiye ayrılacağını söyledi.

Güneydoğu Asya’nın en büyük ekonomisi Ukrayna savaşında ya da ABD-Çin güç rekabetinde taraf tutmadı. 20 Ekim’de Joko Widodo’nun yerine geçen Başkan Prabowo Subianto ise, bir yandan dengeyi korumaya çalışırken, diğer yandan Rusya ile bağları güçlendirmeye çalışıyor.

Prabowo, savunma bakanı ve seçilmiş devlet başkanı olduğu temmuz ayında, Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere Moskova’ya gitti ve son dört yılda Rusya’nın başkentine dördüncü ziyaretini gerçekleştirdi. Prabowo ziyareti sırasında Rusya Savunma Bakanı Andrey Belousov ile de bir görüşme yaptı ve Endonezya’nın savunma sanayisini geliştirmek için Rus teknolojisinden yardım istedi.

Moskova da, Endonezya da dahil olmak üzere Güneydoğu Asya’daki uzun süreli ortaklarıyla ilişkilerini güçlendirmeye istekli görünüyor.

İki ülke arasında artan bağlar güvenliğin ötesine uzanıyor. Endonezya Dışişleri Bakanı Sugiono geçen ay Rusya, Brezilya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın başını çektiği BRICS’in bir toplantısına katılarak ülkesinin yükselen ekonomiler grubuna katılma niyetini dile getirdi.

Endonezya ayrıca diğer küresel ve bölgesel akranlarıyla savunma işbirliğini de genişletiyor. Prabowo ağustos ayında ikili savunma işbirliği anlaşmasını güncellemek üzere Avustralya’yı ziyaret etti. Ülke aynı ay içinde ABD ile birlikte Fransa, İngiltere ve Japonya gibi ülkelerin de katıldığı Super Garuda Shield askeri tatbikatını gerçekleştirdi.

ASYA

Malezya ve Vietnam yenilenebilir enerji işbirliğini geliştirme konusunda anlaştı

Yayınlanma

İki Güneydoğu Asya ülkesinin liderleri perşembe günü Malezya’da bir araya gelirken, Malezya ve Vietnam yenilenebilir enerji ve diğer alanlarda ilişkilerini güçlendirme konusunda anlaştı.

Vietnam Komünist Partisi Genel Sekreteri To Lam, Malezya’ya üç günlük resmi bir ziyaret gerçekleştiriyor. Bu, ağustos ayında göreve gelmesinden bu yana Malezya’ya yaptığı ilk ziyaret.

Ortak basın toplantısında konuşan Malezya Başbakanı Anwar İbrahim, To Lam’ın ziyaretinin iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin “kapsamlı stratejik ortaklık” düzeyine yükseltilmesi yolunda önemli bir adım olduğunu vurgulayarak, “Vietnam, ülkelerindeki 700 projeyle 13 milyar doları aşan iş girişimlerimize büyük destek veriyor” dedi.

Daha geniş kapsamlı bir anlaşmanın parçası olarak Malezya’nın devlet petrol grubu Petronas ve Vietnamlı mevkidaşı PetroVietnam, karbonsuzlaştırma ve sürdürülebilir enerji alanında çözümler geliştirme konularında işbirliğine ilişkin bir mutabakat zaptı teati etti.

Anwar, Malezya’nın Vietnam ile savunma, denizcilik ve dijital teknoloji dahil olmak üzere çeşitli diğer alanlarda işbirliğini kolaylaştıracağını da sözlerine ekledi.

To Lam ise Vietnam’ın helal endüstrinin geliştirilmesi, karşılıklı iş yatırımları, yeşil ekonomi inovasyonu, eğitim, spor ve turizm gibi alanlarda işbirliğini genişletme niyetini vurguladı.

“Özellikle ASEAN, BM, Bağlantısızlar Hareketi ve APEC gibi çok taraflı forumlarda barış, güvenlik ve istikrar başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası konularda yakın bir şekilde çalışacağız. Mekong alt bölgesi de dâhil olmak üzere bölgesel entegrasyon alanındaki işbirliğini de güçlendireceğiz” dedi.

Genel sekreter ayrıca Vietnam’ın Güney Çin Denizi’nde “barış, güvenlik, istikrar, emniyet ve seyrüsefer ve uçuş özgürlüğünü” koruma taahhüdünü vurgulayarak, “Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi dahil olmak üzere evrensel olarak tanınan uluslararası hukuk doğrultusunda, tehdit veya güç kullanımı olmaksızın anlaşmazlıkların barışçıl çözümünü teşvik ediyoruz” dedi.

Okumaya Devam Et

ASYA

Trump’ın olası gümrük vergileri Güneydoğu Asya’yı nasıl etkileyecek?

Yayınlanma

Güneydoğu Asya, Donald Trump’ın evrensel gümrük vergileri tehdidine ve Çin ile yeni bir ticaret savaşına karşı endişeli görünüyor. Bölgenin en büyük altı ekonomisinden beşi ABD ile ticaret fazlası veriyor.

Ancak uzmanlara göre, durum o kadar da kötü olmayabilir. Jeopolitik olarak tarafsız durmaya çalışan bölge, Trump’ın ilk başkanlığı döneminde 2017-2020 yılları arasında hem Çin hem de ABD ile brüt ticaretinde artış gördü. Çin, Japonya, Güney Kore, Tayvan ve ABD’den şirketlerin ABD gümrük vergilerinden kaçınmak için Güneydoğu Asya’daki üretim üslerini çoğaltmasıyla Vietnam, Endonezya, Malezya ve Tayland büyük kazanç elde etti.

Uzmanlara göre, ihracat ve ekonomik büyüme kısa vadede darbe alacaktır ancak bölge ticaret sapması ve ikamesinden kazançlı çıkabilir.

Trump’ın gümrük vergisi tehdidi nedir?

Trump’ın ticaret politikasının amacı, imalat işlerini ABD’ye geri döndürmek ve tedarik zincirlerini Çin’den ayırmak. Trump ve danışmanları Çin’in ticari avantajının kur “manipülasyonu, fikri mülkiyet hırsızlığı ve zorla teknoloji transferinden” kaynaklandığını iddia ediyor.

İlk döneminde Trump, Çin’den ithal edilen 250 milyar dolar değerindeki elektronik, makine ve tüketim mallarına %25’e varan gümrük vergileri uygulamak için yürütme yetkilerini kullandı. Pekin de ABD’nin tarım, otomotiv ve teknoloji ihracatına karşı benzer önlemlerle misilleme yaptı.

Şimdi Trump, ABD’ye giren tüm Çin mallarına %60 vergi ve diğer her yerden yapılan ithalata %20’ye varan gümrük vergisi uygulanmasını önerdi.

Güneydoğu Asya için ne kadar kötü olabilir?

Oxford Economics’e göre Kamboçya’nın ihracatının yaklaşık %40’ı Amerika’ya gidiyor ve toplam ihracata oranla ASEAN’daki en büyük ihracatçı konumunda; onu %27,4 ile Vietnam ve %17 ile Tayland takip ediyor. Tayland Ticaret Odası Üniversitesi Başkanı Thanavath Phonvichai, Trump’ın vaatlerini yerine getirmesi halinde Tayland ekonomisinin 160,5 milyar baht (4,6 milyar dolar) darbe alabileceğini söyledi.

Vietnam, ABD ile dünyanın en büyük dördüncü ticaret fazlasına sahip. Çinli, Tayvanlı ve Güney Koreli firmaların Trump dönemi gümrük vergilerini aşmak için Vietnam’ı kullanmasıyla bu dengesizlik hızla büyüdü. Vietnam’ın talihi, özellikle de ABD’nin Vietnam’ı daha yüksek gümrük vergileri gerektiren “piyasa dışı ekonomi” olarak sınıflandırmaya devam etmesi halinde, aynı hızla dönebilir.

Trump’ın gümrük vergileriyle ilgili belirsizlik, firmaların Güneydoğu Asya’daki yatırım planlarını duraklatmalarına ya da durdurmalarına neden olabilir. Şehir devletinin Ekonomik Kalkınma Kurulu’na göre, ABD şirketleri geçen yıl Singapur’daki 9,5 milyar dolarlık sabit varlık yatırımının yaklaşık yarısını oluşturdu. Başbakan Lawrence Wong, Trump’a gönderdiği tebrik mektubunda ABD’nin Singapur ile “istikrarlı bir ticaret fazlası” verdiğini hatırlatmakta gecikmedi.

Çin ekonomisine vurulacak herhangi bir darbe, Çin tüketimine, ihracat talebine ve turizmine bağımlı olan ASEAN ülkelerine de yansıyacaktır. Çin mallarına yönelik iştahın azalması, Çinli üreticilere girdi sağlayan Güneydoğu Asyalı tedarikçileri de etkileyecektir. Güneydoğu Asya’nın en büyük ekonomisi olan Endonezya, Çin’e olan %24,2 oranındaki ihracatı ve ağırlıklı olarak emtia ihracatı nedeniyle bu durumdan en fazla zarar görecek ülke olacaktır.

Mallarını ABD’ye gönderemeyen Çinli ihracatçılar, hükümetlerin metal, tekstil ve tüketim mallarındaki dampingden zarar gören yerel üreticilerin şikayetleriyle karşılaştığı Güneydoğu Asya’ya yönlendirebilir.

Güneydoğu Asya’nın avantajı nedir?

Güneydoğu Asya’nın mevcut üretim patlaması ticaret savaşı nedeniyle başladı. Analistler zaman içinde ticari ikame ve sapmanın büyümeye vurulan darbeden daha ağır basacağını düşünüyor.

Macquarie Capital ASEAN araştırma müdürü Jayden Vantarakis, “Çin’e yönelik daha büyük bir baskının, Çinli işletmelerin Asya’da daha fazla ticaret ve yatırım yapmasıyla tedarik zincirinde daha fazla sapmaya yol açabileceğini düşünüyoruz” dedi.

Bazı Güneydoğu Asya hükümetlerinin agresif bir şekilde başvurduğu elektrikli araç fabrikaları ekonomik bir tampon sağlayabilir. “ABD dışında da elektrikli araç talebi artıyor, bu nedenle Endonezya’ya net bir fayda sağlayabileceğini düşünüyorum. Özellikle benzin fiyatları giderek pahalılaştığı için karbon nötr olmaya çalışan daha küçük ülkeler arzı devralmaya çalışacak ve daha fazla elektrikli otomobil satın alacaklar,” diyor Singapur Ulusal Üniversitesi İşletme Fakültesi profesörü Sumit Agarwal.

Trump’ın vaat ettiği gümrük vergileri, Tayland’ın bu yıl haddelenmiş çelikte yaptığı gibi, ASEAN hükümetlerine Çin mallarına antidamping tarifeleri uygulama konusunda itici güç sağlayabilir. Daha sıkı ABD menşe kuralları da hükümetlere daha fazla yüksek değerli parça üretimi ve montajının yerel olarak yapılmasını sağlama fırsatı verebilir.

Güneydoğu Asya para birimleri ve piyasaları nasıl etkilenecek?

Trump’ın gümrük vergileri Güneydoğu Asya merkez bankaları üzerindeki para politikasını daha da gevşetme baskısını hafifletebilir.

İngiltere merkezli Pantheon Macroeconomics’in gelişmekte olan Asya baş ekonomisti Miguel Chanco, “Esasen Trump’ın zaferi, planladığı gümrük tarifeleri nedeniyle dünya için enflasyonisttir, bu nedenle küresel parasal normalleşme veya gevşeme döngüsü muhtemelen Filipinler de dahil olmak üzere daha önce düşünüldüğü kadar keskin olmayacaktır” dedi.

Nikkei Asia’ya konuşan Chanco, Güneydoğu Asya para birimlerinin daha önce beklendiği gibi güçlenmeyeceğini, bunun kısmen piyasaların ABD Merkez Bankası’nın gevşeme hızını yeniden fiyatlandırmasından ve dolayısıyla doların güçlenmeye devam etmesinden kaynaklandığını söyledi.

Altı büyük Güneydoğu Asya ekonomisi arasında Tayland bahtı ve Malezya ringgiti, Trump’ın zaferinden bu yana en kötü performans gösteren para birimleri oldu ve çarşamba gününe kadar ABD doları karşısında sırasıyla %3,2 ve %2,9 değer kaybetti.

Taylandlı menkul kıymetler şirketi InnovestX, güçlü dolar ve zayıf bahttan faydalanacak hisse senetleri önerdi. Bunlar arasında CP Foods ve Delta Electronics gibi önemli ihracat gelirleri olan ya da Tayland Havalimanları, emlak geliştiricileri ve otelciler gibi turizmle ilgili şirketler yer alıyor.

Hükümetler, diğer ülke ve bölgelerle ilişkilerini derinleştirerek ve tarafsızlıklarını vurgulayarak ABD ya da Çin’e olan aşırı bağımlılıklarını azaltmak için şimdiden adımlar atıyor.

Özellikle Güneydoğu Asya ekonomilerinin de ASEAN içi ticareti güçlendirerek direnç oluşturmaya odaklanması bekleniyor.

Okumaya Devam Et

ASYA

Güney Kore, Ukrayna’ya silah tedariki konusunda ince bir çizgide yürüyor

Yayınlanma

Güney Kore, ABD Başkanı Joe Biden ile ikinci kez seçilen Donald Trump’ın farklı tutumları arasında sıkışmış durumda. Güney Kore hükümeti, Ukrayna’ya askeri yardım yapıp yapmama konusunda giderek karmaşıklaşan bir ikilemle karşı karşıya.

Göreve gelen Trump yönetimi, ABD’nin Ukrayna’ya verdiği askeri desteği azaltma ve savaşı sona erdirme sözü verdi. Buna karşılık Biden, görevdeki son iki ayında Kiev’e yardım etmeye kararlı. Son süreçte Biden yönetimi, Ukrayna’ya Rus topraklarına saldırmak için ABD tarafından tedarik edilen ATACMS (Ordu Taktik Füze Sistemi) sistemini kullanma onayı verdi. Kısa süre önce Rusya Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, Kiev’in Rus topraklarına karşı Amerikan füzelerini kullandığını, ateşlenen 6 ATACMS füzesinden beşinin S-400 sistemleri tarafından imha edildiği ve bir tanesinin ise düşmeden önce etkisizleştirildiğini duyurdu.

Biden’ın ABD tarafından sağlanan füzelerin kullanımına izin verme kararı Trump’ın ekibi tarafından sert eleştirilere maruz kaldı.

Trump’ın ulusal güvenlik danışmanı adayı Mike Waltz, Fox News ile yaptığı bir röportajda, bunu “tırmanışta bir adım daha” olarak nitelendirdi. Waltz, Rusya için daha fazla Kuzey Kore askerinin konuşlandırılması ile “Güney Kore’nin savaşa angaje olabileceğini” de belirtti.

Trump’ın ekibinin Rus-Ukrayna savaşını genişletme konusundaki isteksizliği, Seul’ün Kiev’e silah tedarik etme kararını karmaşıklaştırdı. Birkaç hafta önce, Güney Kore hükümeti, Rusya’nın yanında Kuzey Kore birliklerinin konuşlandırılmasına yanıt olarak Kiev hükümetine silah tedarik etmeyi düşünebileceğini dile getirmişti.

Güney Kore Savunma Enstitüsü’nde araştırma görevlisi olan Doo Jin-ho Korea Times’a verdiği demeçte, Güney Kore’nin özellikle Trump’ın yeniden seçilmesinin ardından Ukrayna’ya silah sağlama konusunda daha temkinli davrandığını söyledi.

Doo, “Biden yönetimiyle aynı çizgide olmak önemli olmakla birlikte, Güney Kore, Trump’ın yardımları azaltacağına dair sinyal verdiği sırada Ukrayna’ya askeri destek sağlarsa, bu durum önümüzdeki aylarda Güney Kore-ABD ittifakını kaçınılmaz olarak etkileyecektir.” dedi.

Kore Ulusal Birlik Enstitüsü’nden kıdemli araştırmacı Cho Han-bum ise, “ABD yetkilileri, Kuzey Kore birliklerinin savaşa katılması halinde meşru hedefler haline geleceklerini defalarca belirttiler. ATACMS füzelerinin birincil hedefleri muhtemelen Rusya’nın Kursk bölgesindeki, yetersiz silahlandırılmış Kuzey Kore piyadeleri olacak” sözlerine yer verdi.

Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi’nin çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre, Rusya hava indirme birlikleri ve deniz piyadelerinin bir parçası olarak yaklaşık 10 bin 900 Kuzey Kore askeri Kursk’a konuşlandırıldı ve bazıları halihazırda çatışmalara katılıyor.

Cho, bu gelişmelerin savaşın genel gidişatını değiştirmesinin pek mümkün olmadığını savunarak:

“Trump faktörü olmasa bile Ukrayna’daki çatışmanın büyük bir genişlemesinin olası değil gibi. Sınırlı toprak kazanımlarına odaklanan bölgesel çatışmalar aşamasına kaymış gibi görünüyor. Trump’ın dönüşüyle ​​durum sözde bir ‘kontrol moduna’ doğru ilerlerken, Güney Kore’nin Kuzey Kore birliklerine yanıt olarak Ukrayna’ya askeri yardım sağlama gerekçesi netlikten yoksun olabilir” diye konuştu.

Bu gelişmelerin ortasında, Ukrayna Savunma Bakanı Rustem Umierov liderliğindeki bir Ukrayna hükümet heyetinin bu hafta başında Güney Kore’yi ziyaret ederek savunma silahları için resmi bir talepte bulunması bekleniyor. Bu ziyaretin sonucu, Seul’ün askeri yardım sağlama konusundaki gelecekteki duruşunu belirlemede kritik olarak görülüyor.

Doo, ziyaretin Ukrayna için olumlu sonuçlar vermeyebileceğini belirterek, “Silah sağlamak yalnızca Seul ve Kiev arasındaki ikili bir karar değil. ABD ve NATO’yu da ilgilendiriyor.” anekdotunu ekledi.

Güney Kore Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, Washington, ATACMS’ye onay verdiğini Seul’e önceden bildirdi ancak görüşmelerde Güney Kore’nin Ukrayna’ya olası silah desteği yer almadı.

Salı günü, Güney Kore başkanlık ofisindeki bir yetkili, “Müttefikler olarak Güney Kore ve ABD, ihtiyaç halinde gerekli silahları takas edebilirler. Ancak, özellikle Ukrayna ile ilgili olarak herhangi bir karar alınmadı veya detaylı görüşmeler başlatılmadı.”

Yetkili, Güney Kore’nin Ukrayna heyetiyle yapacağı görüşmelerin ardından silah yardımına ilişkin tutumunu daha da netleştireceğini sözlerine ekledi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English