Bizi Takip Edin

AVRASYA GÜNLÜĞÜ

Sincan’ın gelişiminde ‘su’yun rolü

Yayınlanma

 Su, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde ekonomik ve sosyal kalkınmanın can damarıdır. Burada, çöl ve gobi toplam yüzölçümün %40’tan fazlasını oluşturmaktadır, birim alana düşen su miktarı dünya ortalamasının %10’undan azdır. Su kaynaklarının nasıl rasyonel bir şekilde kullanılacağı ve nasıl verimli bir şekilde tahsis edileceği, bölge için nesillerce cevaplanması gereken bir milenyum sorusu haline gelmiştir.

Su kaynaklarının zaman ve mekândaki dengesiz dağılımını çözmeye odaklanan Sincan, ekonomik ve sosyal kalkınma ile ekolojik çevrenin korunmasını, nehirlerin yukarı ve aşağısı, sol ve sağ kıyıları, ana kolu ve kolları entegre ederek genel olarak nehirleri ve gölleri birbirine bağlayan, suyu depolayan ve boşaltan, bolluk ve tükenme durumlarında birbirine yardımcı olan bir su transfer sistemi kurmuştur. Genel koordinasyon ve sistematik dağıtım ile, 2.000 kilometreden uzun olan ve dokuz su sisteminden 144 nehirden oluşan ve Sincan’ın “Ana Nehri” olarak bilinen Tarim Nehri’ne yeni canlılıklar katılmıştır.

Eylül ayında Turpan’a girdiğinizde üzüm dünyasına da girmiş olursunuz. Birçok insan merak ediyor, bu yıllık yağış miktarı sadece 16 mm, buharlaşma miktarı ise 3000 mm kadar yüksek olan “ateş adası”, nasıl ülkenin en uzun bağcılık geçmişine sahip, en çok ve en kaliteli üzüm üreten en büyük alan haline gelmiştir?

Cevap Karızlarda (Yer Altı Su Kanalları) yatmaktadır. Binlerce yıldır, emekçiler kendi elleriyle karanlık bir yeraltı nehri kazmış, karlı dağlardan erimiş suyu azar azar toplamıştır. Böylece uçsuz bucaksız gobiden ibaret olan burası “yasak yaşam bölgesi” olmaktan çıkmıştır.

Bilimsel su yönetişimi önlemleri sayesinde, Bosten Gölü sulak alanları göl suyunun berrak olduğu bir yer haline gelmiştir.

Bosten Gölü’nün su kalitesini korumak ve iyileştirmek ve su kirliliğini önlemek ve kontrol etmek üzere, yerel makamlar 20’den fazla yasa, yönetmelik ve sistem hazırlamış ve uygulamaya koymuş, görece tamamlanmış bir havza yönetim sistemi oluşturmuştur. Ekolojik çevrenin sürekli iyileştirilmesiyle birlikte yerel halk da doğanın imkanlarından faydalanmıştır. Şu anda Bosten Gölü yılda 5.000 tondan fazla balık üreterek Sincan’daki en büyük balıkçılık üretim üssü ve Çin’deki en büyük organik balık üretim üssü haline gelmiştir.

Sincan son yıllarda nehir ve göl yönetişimine odaklanmıştır. Uyguladığı su kaynakları yönetim sistemi nehirleri daha temiz ve şehirleri daha yeşil hale getirmiştir.

Okumaya Devam Et

AVRASYA GÜNLÜĞÜ

2024 Çin Uluslararası Hizmet Ticareti Fuarı’nın Karnesinden “Açılımın Sesi”ni Dinlemek

Yayınlanma

Küresel hizmetler, karşılıklı fayda ve paylaşım. 16 Eylül’de, 2024 Çin Uluslararası Hizmet Ticareti Fuarı (CIFTIS) Pekin’de sona ermiştir. Bu yılki CIFTIS’te yaklaşık bin yeni iş birliği anlaşmasına imza atılmış ve fiziki katılımcı işletmelerin %20’den fazlası uluslararası işletmelerden oluşmuştur. “Hiçbir zaman kapanmayacak” olan CIFTIS, dışa açılım ve iş birliğinde yeni bir sayfa açmıştır.

CIFTIS’in cazibesi giderek artıyor. Beş gün süren etkinlikte 180’den fazla forum ve toplantı art arda düzenlenmiş, 2000’den fazla firma fiziksel olarak katılım gösterirken, 6000’den fazla işletme da çevrimiçi katılım sağlamıştır.

16 Eylül’de, izleyiciler CIFTIS’teki Shougang Parkı’nda düzenlenen kültür ve turizm hizmetleri sergi alanında Pekin Kültür Varlıkları Bürosu standını ziyaret ediyor. Foto: Xinhua

Teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşümle birlikte, küresel hizmet ticareti ve hizmet sektöründe iş birliği daha da derinleşiyor, dijitalleşme ve akıllı teknolojilerin entegrasyonu hız kazanıyor. CIFTIS, giderek daha fazla işletmenin yeni ürünlerini ve teknolojilerini ilk kez görücüye çıkardığı bir platform haline gelmiştir.

Yapay zeka derin öğrenme teknolojisiyle donatılmış ortopedik cerrahi robotları, dünyanın en küçük kalp pili, uzaktan güvenli sürüş sistemi ve akıllı kokpit gibi yenilikler; yapay zeka, bulut bilişim, metaverse ve 6G gibi ileri teknolojiler ve endüstriyel entegrasyondaki yeni başarılar fuarda toplu şekilde yer almıştır.

13 Eylül’de CIFTIS’in Ulusal Kongre Merkezi sergi alanında sergilenen bir yapay zeka ortopedik cerrahi robotu. Foto: Xinhua

CIFTIS aynı zamanda uluslararası değiş tokuş ve iş birliği için bir platform niteliği taşıyor. Bu yılki etkinlikte, 80’den fazla ülke ve uluslararası örgüt, hükümet veya merkezi sıfatıyla fuara katılmış ve 13 ülke ve uluslararası örgüt ilk kez bağımsız olarak fiziksel stant kurmuştur.

Hem ilk defa katılanlar hem de tekrar gelenler vardı. Kuruluşundan bu yana CIFTIS, 197 ülke ve bölgeden 900 binden fazla katılımcıyı çekmiştir.

2024 CIFTIS’te çok sayıda iş birliği sonucu elde edilmiş, şirketlere Çin ile diğer ülkeler arasında köprü kurma fırsatı sunulmuştur. Fuar esnasında, alım ve yatırım dâhil olmak üzere 7 kategoride bine yakın işbirliği gerçekleşmiştir. Ayrıca 56 uluslararası iş birliği projelerinin müzakeresi ve tanıtım toplantısı düzenlenmiş, bunlardan 10’u denizaşırı ortaklarla yapılan etkinliklerdi.

CIFTIS, kuruluşundan bu yana hizmet ticaretinde uluslararası iş birliğini derinleştirmek için önemli bir platform haline gelmiştir. Açıklık, fuarın açık, net ve tutarlı bir karateri olmuştur. CIFTIS, Çin’in reform ve dışa açılım sürecindeki aralıksız ilerleyişi ve Çin tarzı modernleşmenin kapsamlı şekilde ilerletilmesine tanıklık eden önemli pencerelerden biri haline gelmiştir.

Okumaya Devam Et

AVRASYA GÜNLÜĞÜ

Modernleşme Hayalini Birlikte Gerçekleştirmek üzere Çin ve Afrika yeni bir yolculuğa çıktı

Yayınlanma

Sonbaharın serin havası ile birlikte her şey ışıldıyor. 2024 Çin-Afrika İşbirliği Forumu Pekin Zirvesi büyük bir ihtişamla başlamıştır. 5 Eylül sabahı Devlet Başkanı Xi Jinping’ in zirvenin açılış töreninde yaptığı açılış konuşmasında, Çin ile diplomatik ilişkileri bulunan tüm Afrika ülkeleriyle olan ikili ilişkilerin stratejik ilişkiler düzeyine çıkarıldığını, Çin-Afrika ilişkilerinin genel olarak Yeni Çağada Her Koşulda Çin-Afrika Kader Topluluğu düzeyine yükseltildiğini ve Çin-Afrika’nın “Modernleşme üzerine 10 Ortaklık Eylemi”nin hayata geçirileceğini ve Çin ile Afrika arasındaki dayanışma ve işbirliğinin derinleştirilmesi için yeni bir yol haritası çizileceğini ve yeni yollar açılacağını duyurmuştur.

Çin ve Afrika arasındaki dostluk, köklü bir geçmişe dayanmakta, ikili iş birliklerinden birçok somut sonuç elde edilmiştir: Mombasa-Nairobi Demiryolu geniş çayırları aşarak ilerlerken Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin merkez binası gökyüzüne yükseliyor. Çin, 15 yıldır üst üste Afrika’nın en büyük ticaret ortağı olma konumunu korurken Çinli işletmeler son üç yılda Afrika’da 1,1 milyondan fazla iş imkanı yaratmıştır… Yeni bir başlangıç noktasında, dünyanın en büyük gelişmekte olan ülkesi, gelişmekte olan ülkelerin en yoğun olduğu kıta ile el ele vererek modernleşme hayalini gerçekleştirmeye çalışıyor. Çin ve Afrika halklarının daha iyi bir yaşam arzularını ortak bir şekilde yansıtan hayal, yüksek düzeyde bir Çin-Afrika Ortak Kader Topluluğu’nu tesis etme yönünde iki tarafın ortak tercihidir.

Modernleşmeyi gerçekleştirmek, dünyadaki tüm ülkelerin devredilemez bir hakkıdır. Çin ve Afrika’nın modernleşmesi olmadan dünyanın modernleşmesi de mümkün olmayacaktır. Modernleşmenin içerikleri ve kurallarını derinden kavrayan Başkan Xi Jinping, Çin ve Afrika’nın adil ve rasyonel, açık ve çift kazanca dayalı, halka öncelik tanınan, çeşitli ve kapsayıcılık, çevre dostu ve barışçıl ve güvenli şekildeki “Altı Modernleşmeyi” teşvik etmek için el ele vermesini önermiştir.

Şu anda Çin, Çin tarzı modernleşme ile güçlü bir ülke inşası ve ulusal canlandırılmanın peşinde kararlılıkla koşmaktadır. Afrika ise Afrika Birliği’nin “2063 Gündemi”nde belirtilen modernleşme hedeflerine doğru emin adımlarla ilerlemektedir. Çin-Afrika ortaklığı ve dayanışması, yeni bir tarihi fırsat ile karşı karşıyadır. Çin ve Afrika aynı yöne bakarak adımları atarak el ele verip omuz omuza durursa, 2,8 milyardan fazla Çinli ve Afrikalı’nın muazzam gücünü birleştirecek, Küresel Güney’in modernleşmesini canlandıracak ve insanlığın kader topluluğu inşası yönünde yepyeni bir sayfa açacaktır.

Okumaya Devam Et

AVRASYA GÜNLÜĞÜ

Çin tarzı modernleşmenin daha da ilerletilmesi için reformun kapsamlı şekilde derinleştirilmesi çağrısı

Yayınlanma

Çin Komünist Partisi(ÇKP) 20. Merkez Komitesi’nin 3. Genel Kurul Toplantısı, 15-18 Temmuz 2024 tarihlerinde Pekin’de gerçekleştirilmiştir.

Çin Komünist Partisi(ÇKP)’nin reform ve dışa açılımı başarıyla yönetmesindeki temel deneyim, partinin öncelikli görevine odaklanarak reformları planlayıp hayata geçirmek olmuştur. ÇKP’nin 20. Merkez Komitesi’nin 3. Genel Kurul Toplantısı’nda, “ÇKP Merkez Komitesi’nin reformun kapsamlı şekilde daha da derinleştirilmesi ve Çin tarzı modernleşmenin daha da ilerletilmesine ilişkin kararı” incelenip kabul edilmiş, Çin tarzı modernleşmeyi daha da ilerletmek için reformun kapsamlı şekilde daha da derinleştirilmesi yönünde stratejik önlemler tasarlanmış, ve Yoldaş Xi Jinping’in merkezinde bulunduğu ÇKP Merkez Komitesi’nin reformun kapsamlı şekilde daha da derinleştirilmesiyle Çin tarzı modernleşme için geniş bir ufuk açma konusundaki kararlılığı açık bir şekilde gösterilmiştir.

Toplantıda, karmaşık uluslararası ve yerel gelişmeler karşısında, yeni bir tur teknoloji devrimi ve sanayi dönüşümü karşısında, halkın artan beklentilerine karşılık olarak, reformların daha da ön plana çıkarılması ve Çin tarzı modernleşmenin daha da ilerletilmesi için reformun kapsamlı şekilde daha da derinleştirilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Mevcut Çin’e özgü sosyalizm sisteminin geliştirilmesi dinamik bir süreç olduğu ve uygulandıkça gelişeceği, mevcut sistemin de sürekli iyileştirilmesi gerektiği, yeni alanlar ve uygulamalarda da sistematik inovasyonun teşvik edilmesi ve boşlukların doldurulması gerektiği açıkça görülmelidir.

Sadece kapsamlı reformların derinleştirilmesi ve her alanda sistem ve mekanizmaların iyileştirilmesi, Çin tarzı modernleşme için gerekli kurumsal güvenceleri sağlayacaktır. Şu anda yüksek kaliteli kalkınmayı teşvik etmenin önündeki en belirgin sorunlar hâlâ kalkınmadaki dengesizlikler ve yetersizliklerdir. Bu sorunlar, toplumsal ana çelişkilerin değişiminin bir yansıması olup, kalkınma sürecinde ortaya çıkan meselelerdir.

Yüksek kaliteli kalkınma ile Çin tarzı modernleşmeyi kapsamlı bir şekilde ileriye taşımak üzere güçlü bir itici güç oluşturulabilmesi, yalnızca reformların kapsamlı şekilde derinleştirilmesi ile mümkündür. Çin tarzı modernleşmenin ilerletilmesi, yepyeni bir girişimdir, ilerleme sürecinde çeşitli çelişkiler ve riskler kaçınılmaz olarak karşımıza çıkacaktır. Sadece reformların kapsamlı şekilde daha da derinleştirilmesiyle, ancak gelişmiş sistemlerle riskler önlenebilir ve çözülebilir ve zorluklarla etkin bir şekilde başa çıkılabilir, ve partinin ve ülkenin davaları ancak sürekli olarak ilerletilir.

Toplantı, Çin tarzı modernleşmenin daha da ilerletilmesi için reformun kapsamlı şekilde daha da derinleştirilmesi için genel bir düzenleme bilimsel bir şekilde yapmış olup, Çin tarzı modernleşme ile güçlü bir ülke inşası ve ulusal canlandırılma hedeflerinin kapsamlı bir şekilde ileriye taşınması açısından önemli ve derin anlamları taşımaktadır. Çin tarzı modernleşme, reform ve dışa açılım sürecinde sürekli olarak gelişmiştir ve yine bu süreçte geniş ufuklar açmaya devam edecektir.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English