Bugünkü (17 Ekim) Avrupa Konseyi zirvesi öncesinde Slovakya Başbakanı Robert Fico AB’yi bir “savaş kabinesi” gibi davranmakla ve Ukrayna’daki barış sürecini baltalamakla eleştirirken Rusya’nın Buça katliamındaki sorumluluğuna da şüpheyle baktığını kaydetti.
Fico 17-18 Ekim tarihlerinde Brüksel’de yapılacak zirveye gitmeden hemen önce AB’yi Ukrayna’ya yaptığı askeri yardımdan dolayı kınadı ve “bir barış projesi olan AB’nin askeri bir kabine gibi davranmasından duyduğu üzüntüyü” dile getirdi.
Fico, 16 Ekim Çarşamba günü parlamentonun Avrupa işleri komitesinin bir toplantısında, “AB konseyinde tek konuştuğumuz Ukrayna’ya mühimmat ve roketler ya da kaç Rus’un öldürülmesi gerektiği” iddiasında bulundu.
Fico ayrıca önümüzdeki mayıs ayında İkinci Dünya Savaşı’nın sona erdiği “Zafer Günü” için Moskova’ya gitmeyi planladığını açıkladı ve Rusya ile “ilişkilerin yeniden tesis edilmesinin büyük bir destekçisi olduğunu” sözlerine ekledi.
Slovak lider, muhalefetin Rusya’yı Sovyetler Birliği ya da Nazi Almanyası ile kıyaslamayı bırakması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Slovak lider Buça katliamını sorguladı
Fico, Buça katliamıyla ilgili olarak da, “Kimseyi mahkûm etmek için elimizde yeterli kanıt yok,” yorumunda bulundu.
Buça, Şubat ve Mart 2022 tarihleri arasında Rusya güçleri tarafından işgal edilmişti. Rusya’nın bölgeden çekilmesinin ardından, çoğu sokaklarda yatan ya da toplu mezarlara gömülen 450’den fazla sivilin haberlere yansıyan görüntüleri servis edilmişti.
Rusya, Buça’daki ölümlerden Ukraynalı paramiliter grupları sorumlu tutuyor.
Fico’ya göre savaşın “çok yakında” sona erme olasılığı yüksek
Fico, Ukrayna’daki savaşla ilgili tahminlerini ortaya koydu. Slovakya başbakanı, “Ukrayna’daki savaşın çok yakında sona erme olasılığı yüksek,” dedi.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in bugün açıklayacağı barış planına atıfta bulunan Fico, “Ukrayna’nın NATO’ya davet edilmesi konusu aniden gündeme geldiği için yarın bazı işaretler bekliyorum,” ifadelerini kullandı.
Kiev’in İttifaka davet edilmesinin “bedelsiz” olmayacağını ve “Ukrayna’nın süper güçler tarafından müzakere edilen bir anlaşmayı kabul etmesi gerekeceğini” de öne süren Fico, İster Ukrayna, ister Çin ya da başkaları tarafından önerilsin, gelecek herhangi bir barış planının desteklenmesinin önemli olduğunu da sözlerine ekledi.
“Rusya’nın Kırım ve Donbas’tan çekilmesini beklemek gerçekçi değil”
Fico ayrıca Ukrayna’nın savaşın ilk aylarında “barış anlaşmaları imzalamaya zaten istekli olduğunu” iddia etti.
Fakat Sloval lidere göre daha sonra Batılı politikacılar ortaya çıktı ve “Hayır, Ukrayna’daki savaşı Rusya’yı küçük düşürmek için kullanalım,” dediler. Fico bunun “ne yazık ki gerçekleşmediğini” sözlerine ekledi.
Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesinin “uluslararası hukukun ihlali” olduğunu ve “sınırların askeri güçle değiştirilemeyeceğini” yineleyen Fico, buna rağmen Rusya ordusunun Kırım ve Donbas bölgesinden çekilmesini beklemenin gerçekçi olmadığını söyledi.
Aynı zamanda Yön-Sosyal Demokrasi (Smer) partisinin de lideri, ayrıca Slovakya’nın Ukrayna’nın AB üyeliğini desteklediğini teyit etti fakat Smer milletvekillerinin Ukrayna’nın NATO’ya katılması lehinde oy kullanmayacağını söyledi.