Krizden etkilenen ekonomisini yeniden inşa etmeye çalışan Sri Lanka Devlet Başkanı Ranil Wickremesinghe, Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) ticaret bloğuna üyelik başvurusunda bulunmayı planladığını söyledi.
Perşembe günü Nikkei Asia’ya konuşan Wickremesinghe, Sri Lanka’nın “daha yüksek bir ekonomik liberalleşme düzeyine ulaşmak amacıyla” RCEP’e katılmak isteyeceğini bildirdi.
Dünyanın en büyük serbest ticaret paktı olarak bilinen grup, dünyanın gayri safi yurtiçi hasılasının ve nüfusunun yaklaşık %30’unu kapsayan 15 Asya-Pasifik ülkesinden oluşuyor. Çin, Japonya ve Güney Kore gibi Asya’nın büyük ekonomilerini içerek ticaret bloğuna ABD dahil değil.
ASEAN üyeleri Brunei, Kamboçya, Endonezya, Laos, Malezya, Myanmar, Filipinler, Singapur, Tayland ve Vietnam ile birliğin diyalog ortaklarından Avustralya, Çin, Japonya, Güney Kore ve Yeni Zelanda liderleri, 8 yıl süren müzakerelerin ardından RCEP konusunda 2020’de anlaşmaya varmışlardı.
“İki süper güç arasında sıkışmayı kabul etmiyoruz”
Selefi Gotabaya Rajapaksa’nın bir protesto dalgasında devrilmesinin ardından geçen yıl göreve gelen Sri Lanka lideri, küçük ülkelerin iki süper güç arasında sıkışıp kaldığını vurguladı.
Asya ülkelerine, “ABD ile Çin arasında seçim yapma baskısına birçok kişi direniyor” diyen Wickremesinghe, “yalnızca özgür ve açık bir Hint-Pasifik çağrısı yapan Batı ve müttefiklerini değil, aynı zamanda Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi’ni ve Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’ni de barındırabilecek bir Asya istiyoruz” ifadesini kullandı.
Wickremesinghe, Sri Lanka, “Hint-Pasifik’te çok katmanlı bağlantı kurmaya kararlıdır” diye ekledi.
Japonya ve Çin ile borç yapılandırma müzakereleri
Japonya Başbakanı Fumio Kishida’nın “barış ve kurallara dayalı refah vizyonunu” desteklediğini ve buna dayanarak RCEP üyeliğine başvurma kararı aldığını belirten Wickremesinghe, Sri Lanka’nın geçen yıl borç temerrüde düşmesine neden olan mali krize değindi.
Wickremesinghe, yardım için Uluslararası Para Fonu’na gitmenin Colombo için “mevcut tek seçenek” olduğunu söyledi. Hükümet bu yılın başlarında yaklaşık 3 milyar dolarlık bir kurtarma paketi sağladı, ancak Çin ve Japonya da dahil olmak üzere kilit alacaklılarla borç yeniden yapılandırma müzakerelerini sürdürüyor.
Perşembe günü erken saatlerde Tokyo’da Kishida ile bir araya gelen Wickremesinghe, yeniden yapılanmanın “kayda değer ilerleme kaydettiğini” ve bu yıl içinde tamamlanabileceğini söyledi.