Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Stoltenberg: Bugün Ukrayna’da olan yarın Asya’da da olabilir

Yayınlanma

Görevden ayrılacak olan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Foreign Policy dergisine verdiği mülakatta Rusya’ya karşı şahin bakış açısını iki katına çıkardı.

2014’ten beri NATO Genel Sekreterliği görevini yürüten ve ekim ayında yerini eski Hollanda Başbakanı Mark Rutte’ye bırakacak olan Stoltenberg, Kuzey Kore, Çin ve İran’ın Ukrayna’daki çatışmada Rusya’yı desteklemesi nedeniyle NATO’nun Asya-Pasifik bölgesindeki müttefikleriyle daha yakın çalışması gerektiğini belirtti.

Stoltenberg, “Kuzey Kore, Rusya’ya büyük miktarda, özellikle de mühimmat sağlıyor. Bunların çoğu demiryoluyla taşınıyor; demiryolu Kuzey Kore’den kara sınırından geçerek Rusya’ya ulaşıyor ve oradan da cepheye sevk ediliyor. Demiryolu taşımacılığı kapasitesi oldukça yüksek. Kuzey Kore’ye yönelik ağır yaptırımların sürdürülmesi ve NATO’nun Güney Kore, Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda’yı içeren Asya-Pasifik bölgesindeki ortaklarımızla iş birliğini daha da artırması bu yüzden önemli” diye konuştu.

Foreign Policy Genel Yayın Yönetmeni Ravi Agrawal’ın, NATO’nun aşırı genişleme potansiyeli ve yaptırımların tarihsel olarak etkisiz kaldığına dair görüşlerini dile getirmesi üzerine Stoltenberg şu yanıtı verdi: “NATO bölgesel bir ittifak olsa da küresel bir yaklaşıma ihtiyacımız var ve bu, Çin’e yaklaşımımızı da içeriyor. Çünkü Ukrayna’daki savaş bir kez daha güvenliğimizin yalnızca bölgesel olmadığını gösterdi. Güvenliğimiz küreseldir.”

Ardından şunları ekledi: “Asya’da olanlar Avrupa için önemlidir. Avrupa’da olanlar da Asya için önemli. Japonya Başbakanı’nın söylediği gibi, bugün Ukrayna’da olan yarın Asya’da da olabilir.”

Stoltenberg, ayrıca Çin ve Rusya’nın her zamankinden daha yakın olduğu yönündeki görüşü destekledi: “Bunun nedeni NATO’nun onları bir araya getirmesi değil; farklı bir dünya düzenine inandıkları için aynı safta yer almalarıdır.”

Bu nedenle yaptırımların artırılması gerektiğini savunan Stoltenberg, “Bu yakınlaşma aslında, Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana Batılı karar alıcılar tarafından alınan somut kararların bir sonucudur” diye ekledi.

Yetkili, “2022’den sonra Batı’nın Rusya’ya karşı yürüttüğü azami baskı kampanyası, Moskova’yı Ukrayna’yı işgal etmekten vazgeçirmekte başarısız oldu; ancak Rusya’yı, Çin’e olan ticari ve diplomatik bağımlılığını büyük ölçüde artıracak şekilde Batı’nın ekonomik ve siyasi alanından koparmayı başardı” ifadelerini kullandı.

Bu arada Stoltenberg, Ukrayna’nın Rusya topraklarına uzun menzilli füzelerle saldırmasını kuvvetle desteklediğini belirterek, Moskova’nın topçu mevzilerini vurmak için bunun gerekli olduğunu savundu.

Putin’in nükleer silah kullanıp kullanmayacağı sorulduğunda, NATO Genel Sekreteri, Putin’in böyle bir adım atmayacağına inandığını ve bu nedenle Batı’nın baskıyı sürdürmeye devam edebileceğini ederek “Rusya’nın ne yaptığını çok yakından izliyor ve takip ediyoruz. Ancak şu ana kadar nükleer duruşlarında bizim tarafımızdan herhangi bir değişiklik yapılmasını gerektirecek bir şey görmedik” değerlendirmesini yaptı.

Rusya, Sovyet döneminden bu yana ilk nükleer denemeye hazır olduğunu açıkladı

DİPLOMASİ

Rusya, Norveç’in sınır yakınında radyoaktif sezyum bulunduğu iddiasına yanıt verdi

Yayınlanma

Rusya’nın devlete ait nükleer enerji şirketi Rosatom, Norveç’in Rusya sınırına yakın iki bölgede sezyum-137 izlerine rastlandığı iddiasıyla ilgili raporuna cevaben, radyasyon seviyesinin doğal sınırlar içinde olduğunu açıkladı.

Devlet şirketi, RBK gazetesine yaptığı açıklamada şunları belirtti: “Murmansk oblastındaki Kola nükleer santralindeki ve Atomflot buzkıran gemilerindeki ekipmanlar normal şekilde çalışmaya devam ediyor.”

Norveç Radyasyon ve Nükleer Güvenlik Kurumu (DSA), Rusya sınırına yakın Vikshefjell ve Svanhovdd’aki iki istasyonun hava filtrelerinde radyoaktif sezyum-137 izlerine rastlandığını bildirdi.

DSA’nın Svanhovd’daki acil durum hazırlık biriminden Bredo Møller, Norveç’in Barents Observer gazetesine verdiği demeçte, kirlilik seviyelerinin belirgin şekilde yükseldiğini, ancak insanlar veya çevre için herhangi bir tehdit oluşturmadığını ifade etti.

Møller ayrıca, DSA’nın önümüzdeki günlerde ek analizler yapacağını da sözlerine ekledi. Kirlilik izlerinin 9 ile 12 Eylül tarihleri arasında tespit edildiğini belirtti.

DSA, incelenen filtrelerde başka hiçbir radyoaktif izotopa rastlanmadığını da açıkladı.

7 Avrupa ülkesi Norveç enerji sektörünü “Rus tehdidine” karşı uyardı

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Hindistan, Rusya’nın taleplerine rağmen Ukrayna’ya mühimmat tedarik ediyor

Yayınlanma

Reuters haber ajansına konuşan Hintli ve Avrupalı yetkililere göre Hindistan, Avrupa Birliği (AB) aracılığıyla Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine topçu mühimmatı gönderiyor. Yeni Delhi, geçtiğimiz yıl Rusya’nın bu tedarikleri durdurma taleplerini iki kez geri çevirdi.

Hindistan’ın AB üzerinden Ukrayna’ya mermi tedarik etmesi konusu son olarak Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından gündeme getirilmişti. Lavrov bu konuyu temmuz ayında Hindistan Dışişleri Bakanı Subramanyam Jaishankar ile yaptığı görüşmede ele almıştı.

Ajansa göre Lavrov, Ukrayna ordusuna sağlanan mühimmatın bir kısmının Hindistan’daki devlete ait işletmeler tarafından üretildiğinin altını çizmişti.

Gümrük verilerine göre, Hindistan’dan AB’ye top mermisi ihracatı bir yılı aşkın süredir devam ediyor. Bu sevkiyatlar arasında 155 mm’lik parça tesirli mermiler, 120 mm ve 125 mm’lik mühimmat ile 120 mm ve 125 mm’lik havan mermileri bulunuyor.

Reuters‘a konuşan bir kaynak, yasalar Hint silahlarının başka ülkelere sevkiyatını yasaklamasına rağmen, İtalya ve Çekya’nın mermileri Ukrayna’ya yönlendirdiğini belirtti.

Hintli üreticiler ayrıca Ukrayna için tedarik zincirleri kurmuş olan İspanyol ve Sloven savunma şirketlerine de mühimmat bileşenleri ihraç ediyor.

Ancak ajansın Hindistan hükümetinden iki ve savunma sanayisinden iki kaynağı, ülkenin Ukrayna’nın kullandığı mühimmatın sadece çok küçük bir kısmını ürettiğini vurguladı.

Kaynaklardan biri, savaşın başlamasından bu yana Kiev’in aldığı toplam silah sayısının yüzde 1’inden daha azından bahsedildiğini tahmin ediyor.

Buna rağmen, AB’ye yapılan tedarikler, daha önce sadece silah ithal eden Hindistan’ın yeni yeni gelişmekte olan silah ihracat sektörünü geliştirmesine olanak sağlıyor.

King’s College London’dan Güney Asya güvenliği uzmanı Walter Ladwig’e göre Hintli yetkililer aynı zamanda Batı’daki ortaklarına Ukrayna’ya karşı savaşta Rusya’nın yanında yer almadıklarını gösteriyorlar.

FT: Rusya, Hindistan ile gizli ticaret kanalı kurdu

Rusya, Hindistan’ın T-72 tanklarını modernize etmesine destek olacak

Öte yandan Hindistan, olası ihracat için T-72 tanklarını Rusya ile iş birliği içinde modernize edecek. Indian Defence News portalının haberine göre Hindistan ordusunun envanterinde yaklaşık 2 bin 500 adet T-72 tankı bulunuyor.

Ülkede T-72’lerin üretimi 1980’lerde ülkenin güneyindeki devlet kontrolündeki Ağır Araç Fabrikası’nda başladı.

Aynı fabrika, 2000’li yıllarda modernize edilmiş T-90 tanklarını da üretti. Habere göre, şimdi de T-72 tanklarının burada modernize edilmesi planlanıyor.

T-72’lere olan talebin yüksek olduğu ve bu tankların hala dünyanın en güvenilir tanklarından biri olarak kabul edildiği belirtiliyor.

Afrika, Orta Doğu ve Asya ülkeleri bu tanklara ilgi gösteriyor. Hintli ve Rus teknik uzmanlar, hizmet dışı bırakılan bu savaş araçlarını tekrar aktif hale getirmek için birlikte çalışıyor.

Temmuz ayında Rostec, Rosoboroneksport’un “Make in India” programı kapsamında Hintli bir savunma şirketinde Mango tank mermileri için temel üretim tesisleri açmaya hazırlandığını açıkladı.

125 mm kalibreli Mango mermisi, T-72 ve T-90 tanklarının toplarıyla ateşlenmek üzere tasarlandı. Zırh delici 3BM42 alt kalibreli mermi, kompozit zırh korumasına sahip tankları vurma kapasitesine sahip.

Hindistan, Çin’i geride bırakarak Rusya’dan en çok petrol ithal eden ülke oldu

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Doğu Avrupa ülkeleri, NATO’yu Rusya’nın İHA manevralarına “toplu yanıt” vermeye çağırdı

Yayınlanma

İttifakın doğu kanadındaki ülkeler, Rusya’nın NATO topraklarına insansız hava araçlarıyla düzenlediği saldırıların “görmezden gelinemeyecek yeni bir gerçeklik” olduğunu belirtti. Dokuz Doğu Avrupa ülkesi, müttefiklerine Rusya’nın eylemlerine “toplu bir yanıt” vermeleri çağrısında bulundu.

Bulgaristan, Çekya, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Polonya, Romanya ve Slovakya savunma bakanlarının katıldığı toplantının ardından yayımlanan bildiride, “Modern silah ve teknolojilerin yarattığı zorluklara karşı NATO bünyesinde, alçak ve yavaş uçan nesneleri tespit etme, tanımlama ve gerektiğinde müdahale etme kabiliyetlerimizi geliştirmek de dahil olmak üzere ortak bir yanıt verilmesi gerekiyor” ifadesi yer aldı.

Açıklamada, “Rusya Federasyonu’na ait insansız hava araçları ve füzelerin Polonya, Romanya, Letonya ve başka yerlerde NATO hava sahasını defalarca ihlal etmesinden ve ittifak sınırları boyunca tırmanan gerilimden derin endişe duyuyoruz” denildi.

Doğu Avrupa ülkeleri, bu tür eylemlere toplu bir yanıt vermenin yanı sıra, entegre bir hava ve füze savunma sisteminin güçlendirilmesi ve AB ile NATO bünyesindeki tüm kabiliyet ve kaynakların bu sistemin yeteneklerini geliştirmek için kullanılması gerektiğini vurguladı.

Romanya Savunma Bakanı Angel Tilvar, ittifakın “Rusya tarafından kışkırtılan olaylara güçlü ve koordineli” bir yanıt hazırlaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Polonya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Pawel Zalewski, ekim ayında gerçekleştirilecek NATO savunma bakanları toplantısında hava sahalarına sızan insansız hava araçlarının imha edilmesinin ele alınması gerektiğini söyledi. Zalewski, “Müttefiklere yönelik hibrit saldırıları ve Belarus’un Rusya’nın eylemlerine karıştığını teyit ettik” diye ekledi.

Romanya: Topraklarımızda Rusya’ya ait İHA parçaları bulduk

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English