Bizi Takip Edin

ASYA

Wang ve Lavrov’dan Ukrayna’da çözüm vurgusu

Yayınlanma

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, hafta sonu Malta’da ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile yaptığı iki günlük görüşmenin ardından, güvenlikle ilgili bir dizi ikili ve çok taraflı konunun ele alınması beklenen Çin-Rusya stratejik güvenlik istişaresinin 18. turuna katılmak üzere pazartesi günü dört günlük Rusya ziyaretine başladı.

Rusya Güvenlik Konseyi’nden yapılan açıklamada, stratejik güvenlik konusundaki Rus-Çin istişarelerinin Moskova’da başladığı belirtildi.

Açıklamada, “[İstişarelere] Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev ve Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Siyasi Büro üyesi, ÇKP Dış İlişkiler Merkez Komisyonu Ofisi Direktörü ve Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin yanı sıra iki ülkenin bakanlık ve devlet kurumlarından yetkililer katılıyor” denildi.

Wang Yi ayrıca, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile de bir araya geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusya ve Çin Dışişleri Bakanları Sergey Lavrov ve Wang Yi’nin görüşmelerinin ardından yaptığı açıklamada, Rusya’nın çıkarlarını dikkate almadan Ukrayna’daki krizi çözme girişimlerinin beyhude olduğunu belirttiklerini açıkladı.

Açıklamada, “Taraflar Ukrayna’daki mevcut durumu detaylı bir şekilde ele alarak, Rusya’nın çıkarlarını dikkate almadan ve dahası katılımı olmadan krizi çözme girişimlerinin beyhudeliğine dikkat çektiler” denildi.

Lavrov’un ayrıca Wang Yi’ye Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un Rusya ziyaretinin sonuçları hakkında bilgi verdiği kaydedildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Sergey Lavrov, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un Rusya’ya gerçekleştirdiği resmi ziyaretin önemli sonuçları hakkında konuştu” denildi.

Wang Yi de Lavrov’a ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile yaptığı son görüşmeler hakkında bilgi verdi. Açıklamada “Wang Yi, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile yaptığı görüşmelerin konuları hakkında [Lavrov’u] bilgilendirdi” ifadesi kullanıldı.

Tek taraflılığa, hegemonyacılığa ve blok çatışmasına karşı mücadele

Çin Dışişleri Bakanlığının açıklamasına göre Wang, Lavrov ile görüşmesinde, yükselen tek taraflılık, hegemonyacılık ve blok çatışmaları karşısında Çin ve Rusya’nın gerçek çok taraflılığa bağlı kalması gerektiğini söyledi.

Wang, iki ülkenin de zamanın trendine uyması, büyük ülkeler olarak sorumluluk üstlenmesi ve gereken uluslararası yükümlülükleri yerine getirmesi gerektiğini ifade etti ve iki tarafı dünyada çok kutupluluğu teşvik etmeye ve “güçlendirilmiş stratejik koordinasyon yoluyla küresel yönetişimin gelişimini daha adil ve hakkaniyetli bir yönde ilerletmeye” çağırdı.

İki devlet başkanının stratejik rehberliği altında, Çin-Rusya ilişkilerinin derinleşen pratik işbirliği, zengin ve renkli kültürel değişimler ve personel değişimlerinin hızlı büyümesiyle sağlam ve istikrarlı bir gelişme ivmesi sürdürdüğünü ifade eden Wang, kalıcı iyi komşuluk ve dostluğu, kapsamlı stratejik koordinasyon ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliğini içeren bir Çin-Rusya ilişkisinin iki ülkenin kalkınmasına ve yeniden canlandırılmasına katkıda bulunmaya devam edeceğini ve iki halka önemli faydalar sağlayacağını söyledi.

Lavrov ise mart ayında Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in Rusya’ya başarılı bir ziyaret gerçekleştirdiğini ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Rusya-Çin ilişkilerinin geleceğine yön veren önemli bir görüşme yaptığını belirtti.

Rus Bakan, ülkesinin, iki ülke arasında bir sonraki üst düzey değişimler için iyi hazırlıklar yapmak, kalkınma planlarının sinerjisini güçlendirmek ve ekonomi, ticaret, kültür, spor ve gençlik gibi alanlarda işbirliğini derinleştirmek için Çin ile birlikte çalışmaya istekli olduğunu söyledi.

Lavrov, uluslararası ortamdaki karmaşık ve köklü değişiklikler göz önüne alındığında, Rusya ve Çin’in uluslararası ilişkilerin temel normlarını ortaklaşa korumak için Birleşmiş Milletler ve Şanghay İşbirliği Örgütü gibi çok taraflı çerçeveler içinde koordinasyon ve işbirliğini daha da güçlendirmesi gerektiğini vurguladı.

Açıklama göre, iki taraf da BRICS’in tarihi genişlemesinden övgüyle söz etti ve daha büyük bir BRICS dayanışma, işbirliği ve ortak kalkınma platformu oluşturmak için tüm BRICS üyesi ülkelerle birlikte çalışma isteklerini dile getirdi.

Ukrayna krizine ilişkin görüşlerini paylaşan Lavrov, Çin’in pozisyon belgesini tüm tarafların güvenlik kaygılarını karşıladığı ve çatışmanın temel nedenlerini ortadan kaldırmaya yardımcı olduğu için alkışladığını dile getirdi.

Lavrov, Rus tarafının her zaman müzakerelere ve diyaloğa açık olduğunu söyledi.

İki tarafın ayrıca ortak endişe kaynağı olan uluslararası ve bölgesel meselelere ilişkin görüş alışverişinde bulunduğu ve pozisyonlarını koordine ettiği ifade edildi.

ASYA

Kishida enerji dönüşümünü desteklemek için ‘Asya’nın OECD’si’ çağrısında bulundu

Yayınlanma

Başbakan Fumio Kishida cuma günü yaptığı açıklamada, Japonya’nın temiz enerji konusunda diğer Asya hükümetleriyle işbirliğini derinleştireceğini belirtirken, yeşil dönüşüm için kural ve kılavuzların belirlenmesine yardımcı olacak bir “Asya OECD’si” vizyonunu açıkladı.

Kishida cuma günü Japonya İş Federasyonu ya da Keidanren tarafından düzenlenen Asya İş Zirvesi’nde konuştu. Etkinliğe aralarında Çin Uluslararası Ticareti Geliştirme Konseyi, Filipinler-Japonya Ekonomik İşbirliği Komitesi ve Endonezya Ticaret ve Sanayi Odası’nın da bulunduğu 11 Asya ekonomisinden 13 iş grubunun temsilcileri katıldı.

Kishida zirvenin kapanış konuşmasında Japonya’nın “Asya’nın karbonsuzlaştırılmasına öncülük edeceğini ve Asya’da büyük bir karbonsuzlaştırma pazarı yaratmak için işbirliğini güçlendireceğini” söyledi. Kishida, sıfır karbon emisyonuna ulaşma gibi zor bir görev söz konusu olduğunda “çok benzer bir durumda” oldukları için ülkesinin yeşil dönüşüm deneyimini diğer Asya ülkeleriyle paylaşabileceğini söyledi.

Tokyo, örneğin yeşil enerji ve elektrikli araçlarla ilgili tedbirleri benimseme konusunda daha proaktif olan Avrupa Birliği’ne kıyasla karbonsuzlaştırma konusunda daha kademeli ve iş dostu bir yaklaşım benimsenmesi için baskı yapıyor. Tokyo, imalat ağırlıklı ekonomisi için hızlı bir geçişin başarılmasının zor olacağı ve bunu yapmaya çalışmanın otomobil üretimi gibi kilit sektörlerin rekabet gücüne zarar verebileceği endişesini sık sık dile getiriyor.

Japonya, ASEAN’ın da daha yeşil bir ekonomi ile ekonomik büyümeyi teşvik etme arasında denge kurma konusunda benzer bir ikilemle karşı karşıya olduğunu düşünüyor.

Kishida AZEC’i ilk olarak 2022 yılında önerdi ve ertesi yıl dokuz ASEAN üye ülkesiyle birlikte başlattı. İlk zirve Aralık 2023’te yapıldı.
Başbakan, yeni girişimin, Tokyo tarafından finanse edilen Cakarta merkezli uluslararası bir düşünce kuruluşu olan ASEAN ve Doğu Asya Ekonomik Araştırma Enstitüsü’nde (ERIA) ulaşım ve elektrik gibi sektörlerde karbonsuzlaştırma programlarını desteklemek için bir “Asya sıfır emisyon merkezi” kuracağını söyledi.

Kishida, düşünce kuruluşunun “Asya’nın OECD’si” gibi olmasını ve çeşitli sektörlerde uluslararası kural ve standartların belirlenmesine katkıda bulunmasını istediğini belirtti ve bu sonbaharda Laos’ta ikinci bir AZEC zirvesi düzenlenmesi için görüşmelerin sürdüğünü söyledi. “Bu yılın, gelecek on yıl için belirli eylem planları üzerinde ilgili ülkelerle anlaşmaya varma yılı olmasını istiyorum” dedi.

Yapay zeka stratejisi konusunda Kishida, Nikkei’nin daha önce Japonya’nın ülkedeki ve Asya’nın başka yerlerindeki şirketler arasında, ilgili Asya ülkelerinin dillerine ve kültürlerine daha uygun yapay zeka geliştirmek için işbirliğini destekleyeceği yönündeki haberini doğruladı. “Ne yazık ki Japonca, küresel toplumda küçük bir dil,” diyen Kishida, Asya ülkelerinin yapay zekanın faydalarından tam olarak yararlanmak için birlikte çalışması gerektiğini sözlerine ekledi.

Okumaya Devam Et

ASYA

Kırgızistan’da darbe girişimi

Yayınlanma

Kırgızistan Milli Güvenlik Devlet Komitesi’nden (GKNB) yapılan açıklamada, ülkenin güvenlik kurumlarının erken müdahalesi sayesinde düzenlenen darbe girişiminin önlendiği belirtildi.

Açıklamada, “Vatandaşların güvenliğini sağlamaya ve anayasal düzenin temellerini korumaya yönelik tedbirlerin bir parçası olarak, şiddet kullanarak iktidarı ele geçirmeyi ve vatandaşların ölümüyle sonuçlanan kitlesel kaos tertip ederek ülkedeki sosyo-politik durumu istikrarsızlaştırmayı planlayan yıkıcı bir grubun yasa dışı faaliyetleri bastırılmıştır,” ifadelerine yer verildi.

RİA Novosti‘nin haberine göre açıklamada, suç örgütünün dinci fanatikleri de içerdiği kaydedildi.

Ülkenin güvenlik kurumları tarafından yürütülen soruşturma ve operasyonel tedbirler sırasında, dört Kırgız vatandaşının gözaltına alındığı ve geçici bir gözaltı merkezine götürüldüğü bilgisine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Gözaltına alınanların evlerinde ve araçlarında yapılan aramalarda el yapımı patlayıcılar, ateşli silahlar, mühimmat, telsizler, kurşun geçirmez yelekler, kolluk kuvvetleri üniformaları, insansız hava araçları, aşırılıkçı yayınlar ve diğer yasaklı materyaller bulunmuş ve bunlara el konulmuştur.”

Öte yandan açıklamada, soruşturma ve operasyonel faaliyetlerin halihazırda devam ettiği vurgulanarak ilerleyen bir tarihte gerekli bilgilerin kamuoyuna açıklanacağına dikkat çekildi.

Daha önce Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un 5-6 Temmuz tarihlerinde Azerbaycan’ı ziyaret etmeyi ve Türk Devletleri Teşkilatı’nın (TDT) gayrı resmi zirvesine katılmayı planladığı bildirilmişti.

Rusya gözünden Türkiye’nin Orta Asya politikası

Okumaya Devam Et

ASYA

Filipinler ve Japonya Karşılıklı Erişim Anlaşması’na hazırlanıyor

Yayınlanma

Filipinler ve Japonya, Güneydoğu Asya ülkesi ile Çin arasında Güney Çin Denizi’nde tırmanan gerilimin ortasında, savunma ve dışişleri bakanlarının pazartesi günü Manila’da yapacakları kritik “iki artı iki” toplantısıyla güvenlik ortaklıklarını bir üst seviyeye taşımaya hazırlanıyor.

Türünün ikinci örneği olan görüşmelerin odak noktalarından biri, iki ülke arasında askerlerin erişimini kolaylaştıracak ve ortak askeri tatbikatları kolaylaştıracak potansiyel bir karşılıklı erişim anlaşması (RAA) olacak.

Bu türden ilk Filipinler-Japonya toplantısı 2022 yılında, Manila ile Pekin arasındaki diplomatik ilişkileri yakınlaştıran dönemin Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte döneminde yapılmıştı. Buna karşılık önümüzdeki hafta yapılacak görüşmeler, ülkenin jeopolitik bağlılığını yeniden Washington’a kaydıran Başkan Ferdinand Marcos Jr. döneminde gerçekleştirilecek.

Çin, Filipinler’in Güney Çin Denizi’ndeki Scarborough Sığlığı ve İkinci Thomas Sığlığı’na yaptığı ikmal görevlerini egemenliğini ihlal ettiği gerekçesiyle tazyikli su ve çarpışmalarla bastırarak karşı çıkıyor. Filipinler ise Çin’in kendi egemenliğini ihlal ettiğini ve uluslararası hukuku çiğnediğini iddia ediyor.

Filipinler’deki Amador Araştırma Hizmetleri’nin CEO’su Julio Amador, Nikkei Asia’ya verdiği demeçte, “bence Japonya, Güney Çin Denizi’nin bölgede daha geniş bir çatışmayı tetikleyebilecek bir parlama noktası olmasından çok endişe duyuyor” dedi.

Güneydoğu Asya uzmanı ve Japonya Ulusal Politika Çalışmaları Enstitüsü’nde doçent olan Yusuke Takagi, karşılıklı erişim anlaşmasının imzalanmasının “Japonya’nın Filipinler’in yaptıklarını desteklediği” yönünde bir sinyal göndereceğini söyledi.

Nikkei’ye konuşan Yusuke Takagi, “RAA, ordunun acil bir durumda bir şey yapması durumunda bir yedektir. RAA’nın bir şeyleri hemen değiştirmeyeceğini düşünüyorum. Japonya’dan Filipin Sahil Güvenliğine] gemi sağlanması daha çok oyunun kurallarını değiştirir” dedi.

Filipinler ve Japonya arasında daha yakın bir ilişkinin başka sonuçları da olabilir. Hawaii’deki Pacific Forum International’da siber güvenlik ve kritik teknolojiler direktörü olan Mark Manantan, ikiden fazla iki görüşmesinin, Amerika’nın “Trump başkanlığında bir kez daha daha içe dönük, işlemci ve hatta değişken” olması durumunda bile ABD-Japonya-Filipinler üçlü ilişkileri için bir tür “gelecek güvencesi” işlevi gördüğünü söyledi.

Üç ülke bu yılın başlarında Washington’da tarihi bir üçlü zirve düzenleyerek Çin’in artan etkisine karşı Hint-Pasifik bölgesinde savunma ve ekonomik işbirliğini güçlendirmek için birleşik bir cephe sergilediler.

Manantan, Japonya’nın Filipinler ile yürüttüğü iki artı iki angajmanının, özellikle Güney Çin Denizi’nde hak iddia eden diğer Güneydoğu Asya ülkeleriyle gelecekte yürüteceği diyalog için bir “şablon” olabileceğini belirtti. “Japonya, olası bir Japonya-Vietnam-Filipinler diyaloğunun şekillendirilmesinde kolaylaştırıcı bir rol oynayabilir. Yani burada koalisyon kurma konusunda pek çok olasılık var” dedi.

Japonya’nın RAA gibi yasal anlaşmalarla bölgede artan varlığı daha fazla potansiyel çerçeveye kapı açabilir. Manantan, Japonya’nın Avustralya ile de RAA’sı olduğu göz önüne alındığında, Japonya-Filipinler-Avustralya ortaklığını “ABD-Japonya-Filipinler üçlüsünün bir yinelemesi” olarak görmenin kendisini “şaşırtmayacağını” söyledi.

Amador ayrıca Tokyo ve Manila arasındaki RAA anlaşmasının Japonya’ya bölgede ABD ve Avustralya’nın sahip olduğu “bazı ayrıcalıkları” vereceğini belirtti.

NATO Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda ile güvenlik bağlantılarını artıracak

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English