Bizi Takip Edin

AMERİKA

Yeni ticaret savaşları yolda: Trump, “korumacı” Lighthizer’a teklif götürdü

Yayınlanma

Donald Trump’ın Çin ile ticaret savaşını başlattığı ilk döneminde ABD Ticaret Temsilcisi (USTR) olarak görev yapan Robert Lighthizer’a yine aynı görev için teklif gitti.

Trump’ın geçiş ekibi içindeki tartışmalara aşina olan kişilerin Financial Times’a (FT) aktardığına göre, Lighthizer’ın ticaret bakanlığı da dahil olmak üzere farklı bir pozisyon için lobi yapmasına rağmen göreve geri dönmesinin istendiğini söyledi.

Lighthizer aynı zamanda Hazine Bakanı olarak görev yapmak istediğini de ifade etmişti, fakat bu pozisyon büyük olasılıkla bir finansçıya teklif edilecek ve adaylar arasında hedge fon yöneticileri Scott Bessent ve John Paulson da bulunuyor.

Lighthizer’ın Trump’ın ilk dönemindeki ticaret savaşları sırasında ne kadar etkili olduğu göz önünde bulundurulduğunda, iktisat politikalarında “korumacı” olarak bilinen bu figürün ticaretle ilgili önemli bir göreve yeniden atanma olasılığının Pekin’de ve ABD’nin müttefikleri arasında endişelere yol açması muhtemel görülüyor.

Trump, başta Çin malları olmak üzere ABD’ye ithal edilen tüm mallara yüksek gümrük vergileri uygulama sözü vermişti.

Yeni başkan, Lighthizer’ı ticaret bakanlığı için düşünmüştü fakat personel görüşmelerine aşina olan kişiler, seçilmiş başkanın bu görevi büyük olasılıkla Trump’ın başkanlık geçiş ekibinin milyarder eş başkanı Linda McMahon’a teklif edeceğini söyledi.

WSJ: Biden, Trump’çı bir ticaret politikası izliyor

Demokratlar da bu atamadan memnun kalabilir

Temsilciler Meclisinin bütçe komitesinin en üst düzey Demokrat üyesi ve ticareti denetleyen yol ve yöntemler komitesinin kıdemli bir üyesi olan Philadelphia kongre üyesi Brendan Boyle, Lighthizer’ın atanmasını memnuniyetle karşılayacağını söyledi.

Boyle, “Bob Lighthizer USTR iken [ABD-Meksika-Kanada Anlaşması] üzerinde onunla birlikte çalıştım. Yaklaşımında partiler üstüydü ve [siyasi] koridorun her iki tarafında da saygı görüyordu,” dedi.

Lighthizer otuz yılını Wall Street hukuk firması Skadden Arps’ta avukat olarak geçirdi ve burada US Steel de dahil olmak üzere ABD çelik endüstrisi adına Çin’den yapılan ithalatla mücadele etti.

Lighthizer, yakın zamanda yayınlanan bir kitabında Biden’ın ticaret politikasını övüyor ve “Başarımız, Biden yönetiminin ABD ticaret politikasında Başkan Trump ve benim başlattığımız birçok değişikliği neden devam ettirdiğini açıklıyor,” diyordu.

Politico: Biden, Çin konusunda Trump’ın bile yapamadığını yaptı

Japonya’yı dize getiren adam

1980’li yıllarda Reagan yönetimini Japonya ile ticaret savaşına girmeye ikna eden kişinin de Lighthizer olduğu biliniyor. O dönemde Japonya ile yapılan hararetli ticaret görüşmeleri sırasında, Başkan Reagan’ın üst düzey müzakerecisi olan Robert Lighthizer, Japonya’nın yazılı tekliflerinden birini alıp kağıttan bir uçak şeklinde katlayarak karşı tarafa fırlattıktan sonra “füze adam” lakabını kazanmıştı.

Reagan 1983 yılında Lighthizer’ı USTR yardımcısı olarak atadığında, ABD Japonya ile damping, kilit endüstrileri sübvanse etme ve Amerikan teknolojisine el koyma iddiaları nedeniyle sert bir ticaret çatışmasına girmişti.

ABD’nin yoğun baskısı ve yerel kaygılar nedeniyle Japonya 1980’lerin ortalarında çelik, otomobil ve diğer malların ihracatını gönüllü olarak sınırlandırmayı kabul etti. Bu, Lighthizer’ın yakın zamanda NAFTA’yı yeniden müzakere ederken ve diğer ülkelerle ilişkilerinde kullandığı bir “gözetimli ticaret” stratejisi.

Trump yanlısı düşünce kuruluşu, ‘Önce Amerika’ dış siyasetini açıkladı

Sanayideki istihdam kaybından serbest ticareti sorumlu tutuyor

2000’li yılların başında George W. Bush yönetiminin ABD sanayisini korumak için çelik ithalatına gümrük vergisi koymaya ikna edilmesine yardımcı oldu.

ABD seçimlerinden hemen önce Financial Times’a bir makale yazan Lighthizer, Amerikan imalat sektöründeki istihdam kaybından serbest ticareti sorumlu tutmuş ve ABD’nin ticaret açığını “endişe verici” olarak nitelendirmişti.

Lighthizer, “Ülkemizi ciddi şekilde başarısızlığa uğratan bir sistemle karşı karşıya olan Trump, harekete geçilmesi gerektiğine karar verdi,” diye yazmıştı.

AMERİKA

ABD Dışişleri: Suriye’ye yaptırım politikasında değişiklik yok

Yayınlanma

ABD Dışişleri Bakanlığı, Heyet Tahrir eş-Şam’a (HTŞ) yönelik yaptırımları kaldırma planının olmadığını açıkladı. Sözcü Matthew Miller, gelecekteki politikaların örgütün eylemlerine bağlı olacağını vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Washington’un Heyet Tahrir eş-Şam’a yönelik yaptırımları kaldırmayı ya da HTŞ’yi yasaklı örgütler listesinden çıkarmayı şu an için düşünmediğini belirtti.

Miller, dün düzenlediği basın toplantısında, Suriye’de HTŞ’nin fiilen iktidara gelmesiyle birlikte ABD’nin yaptırım politikasında herhangi bir değişiklik yapmayı planlayıp planlamadığına dair soruyu yanıtladı.

Miller, “Şu an itibarıyla bu gruba yönelik yaptırımları gözden geçirmek için bir sürecimiz bulunmuyor,” ifadesini kullandı.

Ayrıca Miller, gelecekte ABD’nin yaptırım politikasında değişiklik yapabileceğini, ancak bunun söz konusu örgütün eylemlerine bağlı olacağını ifade etti.

Sözcü, “Eğer örgütler belirli adımlar atarsa elbette yaptırım politikamız gözden geçirilebilir. Ancak bugün için paylaşacak yeni bir gelişmemiz yok,” diye ekledi.

Öte yandan, 8 Aralık’ta silahlı gruplar Suriye’de iktidarı ele geçirerek Devlet Başkanı Beşar Esad hükümetinin düştüğünü ilan etti.

Esad, yakın çevresiyle birlikte Moskova’ya giderek siyasi sığınma talebinde bulundu.

AB, ABD ve Britanya HTŞ’yi “kısık ateşte pişirecek”

Okumaya Devam Et

AMERİKA

USAID’den Ermenistan’da 3,5 milyon dolarlık proje

Yayınlanma

ABD’nin uluslararası kalkınma ajansı USAID, Ermenistan’da eğitim ve kültür alanlarında 3,5 milyon dolarlık bir projeye başlıyor.

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID), Ermenistan’da eğitim ve kültür projelerini kapsayan “Eğitim ve Kanıt Platformu” adlı yeni bir program başlatıyor.

Ajans, bu proje için 3,5 milyon dolarlık bir bütçe ayırarak, eğitim ve kültür projelerinin etkinliğini değerlendirme ve kontrol sistemlerini geliştirmeyi hedefliyor.

Program, “demokrasi ve yönetim”, ekonomi, tabii kaynakların yönetimi ve toplumsal cinsiyet gibi USAID’in geleneksel çalışma alanlarını içeriyor.

Proje kapsamında yerli uzmanlar, Amerikan misyonunun stratejik kararlarına temel olacak bağımsız analizler ve raporlar hazırlayacak.

Bu süreçte, yerel halkın USAID programlarına dahil edilmesi için yöntemler de geliştirilecek.

Söz konusu program, Ermenistan’ın kültürel ve eğitim alanlarında ABD’nin etkisini artırma girişimi olarak öne çıkıyor.

Ermenistan’da halihazırda ABD etkisini artırmaya yönelik çabaların sürdüğü bilinirken, bu yeni projenin ülkedeki siyasi dirençle karşılaşması düşük bir ihtimal.

ABD ve Ermenistan’dan ‘güvenlik işbirliği’ adımları

Okumaya Devam Et

AMERİKA

Pentagon ve SpaceX’ten Ukrayna’ya Starshield desteği

Yayınlanma

Pentagon ve SpaceX, Ukrayna’nın güvenli iletişim ağı Starshield’e erişimini genişletme konusunda anlaşmaya vardı. 2025 yılında başlayacak hizmet kapsamında, toplamda 3 bin terminale kesintisiz internet erişimi sağlanması hedefleniyor.

SpaceX ve ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Ukrayna’nın daha güvenli bir Starlink uydu ağı versiyonu olan Starshield’e erişimini genişletme konusunda anlaşmaya vardı.

Bloomberg’in haberine göre, bu anlaşma Ukrayna’nın sahip olduğu 2 bin 500 terminalin, hacklenmesi veya müdahale edilmesi çok daha zor olan şifreli bir iletişim kanalı olan Starshield’e bağlanmasını içeriyor. Şu ana kadar sadece 500 terminal bu sisteme erişim sağladı.

ABD Uzay Komutanlığı, iki sözleşme kapsamında toplamda 3 bin terminalin hizmet vereceğini açıkladı. Bu sözleşmelerin ana hedefi, Ukrayna’da internete kesintisiz erişim sağlıyor. Hizmetlerin 2025 yılında başlaması planlanıyor.

Ancak Bloomberg, SpaceX’in Ukrayna’ya desteğini sürdürme konusundaki rolünün belirsiz olduğunu vurguluyor.

Haberde, SpaceX’in CEO’su ve Forbes’a göre 354,9 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin insanı olan Elon Musk’ın, ABD eski Başkanı Donald Trump’ın danışmanlarından biri olduğu hatırlatılıyor.

Trump, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik savaşını en kısa sürede sonlandırma sözü vermişti.

Ekim ayında The Wall Street Journal, ABD, Avrupa ve Rusya’daki mevcut ve eski yetkililere dayandırdığı haberinde, Musk’ın 2022’den beri Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile düzenli temas halinde olduğunu bildirmişti.

Habere göre bu görüşmeler hem kişisel hem iş hem de jeopolitik konularla ilgiliydi. Özellikle 2023’ün sonlarında Putin’in, Musk’tan Çin’in çıkarları doğrultusunda Tayvan’da Starlink hizmetlerini etkinleştirmemesini istediği iddia edilmişti.

Fakat Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Putin’in Musk ile yalnızca bir kez telefonda görüştüğünü ve düzenli temasın olmadığını belirterek bu iddiaları reddetti.

2022’de Musk, Ukrayna’ya sağladığı Starlink terminallerini ücretsiz olarak sunmaya devam edemeyeceğini açıklamış ve yeni cihazlar tedarik etmeyi reddetmişti.

Daha sonra SpaceX, “Üçüncü Dünya Savaşı’na yol açabilecek bir çatışmanın tırmanmasına izin vermeyeceğiz,” diyerek ağının askeri kullanımına kısıtlamalar getirdi.

Ancak Haziran 2023’te SpaceX, Pentagon ile Ukrayna’ya Starlink hizmetleri sağlamak için 23 milyon dolarlık bir sözleşme imzaladı. Sağlanan terminal sayısı ise açıklanmadı.

WSJ: Elon Musk ile Vladimir Putin düzenli temas halinde

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English