Bizi Takip Edin

Asya

Xi Jinping Vietnam, Malezya ve Kamboçya’ya gidiyor

Yayınlanma

Ticaret savaşının ortasında, Çin lideri Xi Jinping Vietnam, Malezya ve Kamboçya’ya gidiyor.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ABD ile ticari bağların koptuğu bir dönemde Güneydoğu Asya’daki ekonomik ilişkileri sıkılaştırmak amacıyla önümüzdeki hafta Vietnam’a, ardından Malezya ve Kamboçya’ya yılın ilk yurtdışı turuna çıkıyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Xi Jinping, pazartesi ve salı günü Vietnam’da olacak, ardından Malezya ve Kamboçya’ya geçerek cuma günü gezisini tamamlayacak. Gezi, ABD’nin Çin’den ithal edilen mallara uyguladığı gümrük vergisini %145’e çıkarmasının ardından gerçekleşti. Pekin de buna misilleme olarak tüm Amerikan mallarına %84 oranında gümrük vergisi getirdi.

Xi’nin ziyaret edeceği üç ülke, Trump’ın Kamboçya için %49, Vietnam için %46 ve Malezya için %24 olan “karşılıklı” gümrük vergisi politikasına hazırlanıyordu. ABD lideri çarşamba günü beklenmedik bir şekilde Çin’e yönelik olanlar hariç gümrük vergilerine 90 günlük bir ara verdi. Yüzde 10’luk temel vergileri tüm ülkeler için geçerli olmaya devam ediyor.

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, hükümetin Çin’e “grup olarak” yaklaşmadan önce önümüzdeki üç ay boyunca ticaret ortaklarıyla anlaşmalar yapmayı hedeflediğini söyledi. Trump yönetimi Çin’i izole etmeye çalışırken, 10 ülkeli ASEAN bloğunu nüfuz mücadelesinde öne çıkıyor.

Xi Jinping: Çin komşularıyla bağlarını güçlendirecek

Çin, Güneydoğu Asya’yı komşu ülkelerle bağlarını güçlendirme stratejisinin anahtarı olarak görüyor ve daha yakın bir “ortak gelecek” yaratma sözü verdi. Geçtiğimiz yıl ASEAN, Çin’in en büyük ticaret ortağı olurken onu Avrupa Birliği ve ABD takip etti.

Xi, çarşamba günü “komşuluk diplomasisi”ni tartışmak üzere üst düzey bir toplantıya başkanlık etti ve ticaret savaşına atıfta bulunarak “kritik bir aşama” olarak adlandırdığı süreçten geçerken daha da güçlü ilişkiler hedefledi.

Singapur’daki ISEAS-Yusof Ishak Enstitüsü’nde kıdemli araştırmacı ve eski bir ABD ticaret müzakerecisi olan Stephen Olson, Çin’in komşuluk diplomasisi için bastırmasının taktiksel olarak kurnazca olduğunu söyledi.

Nikkei Asia’ya konuşan Olson, “Trump’ın küresel ticaret ilişkilerini havaya uçurmaya kararlı olduğu düşünüldüğünde, Çin kendisini kurallara dayalı ticaretin lideri ve savunucusu olarak konumlandırmak ve ABD’yi haydut bir ulus olarak göstermek için altın bir fırsata sahip” dedi. “Üçüncü ülkeler de Çin’i, kesinlikle ABD’ye kıyasla çok daha güvenilir bir ticaret ortağı olarak görmeye başlayacaktır” diyen Olson’a göre, Trump’ın “tüm bu gümrük vergisi çılgınlığı Çin’in küresel konumunu güçlendirebilir.”

Xi’nin Malezya ziyareti, ülkenin bu yıl ASEAN’ın dönem başkanlığını yürütüyor olması nedeniyle büyük önem taşıyor. Blok, herhangi bir misilleme eyleminde bulunmak yerine ABD ile görüşmelere başlayacağını söyledi.

Nikkei Asia’ya konuşan eski Malezya büyükelçisi ve dış politika analisti Ilango Karuppannan, “Bu durum Başbakan Enver İbrahim’in artan ABD-Çin gerilimi karşısında tarafsız ve bağlantısız bir dış politika sürdürme kabiliyetini test ediyor” dedi.

İktidardaki Çin Komünist Partisi’nin yayın organı People’s Daily, 6 Nisan’da yayınladığı bir yorumda, Güneydoğu Asya’dakiler de dahil olmak üzere gelişmekte olan pazarların, yoğunlaşan ticaret çatışmasının ortasında ekonomik ve ticari işbirliği için “büyük bir potansiyel” teşkil ettiğini yazdı.

Çin’in Güneydoğu Asya’ya yaptığı sevkiyatların oranının 2018’deki %12,8’den 2024’te %16,4’e yükseleceğini belirten The People’s Daily, bölgenin özellikle ABD baskısı altındaki Çin ticareti için öneminin altını çizdi.

Ancak başta Kamboçya ve Vietnam olmak üzere Güneydoğu Asya’nın ekonomik görünümü belirsizliğini koruyor. Bu iki ülke, Çin’in ticaret kısıtlamalarını aşmak için bu ülkeleri üretim üssü olarak kullandığı iddiaları nedeniyle en yüksek vergilerin hedefi oldu. Vietnam, dış ticaretini genişletmek için Pekin’i özellikle tarım ve su ürünleri ithalatını artırmaya çağırıyor.

ASEAN ülkeleri de ihracatçılar ABD’nin yerini alacak pazarlar ararken daha fazla ucuz Çin malının ülkeye girmesine karşı dikkatli olacak.

Çin iş dünyası Trump’ın gümrük vergilerine yanıt veriyor

Çin, ihracatını üçüncü ülkeler üzerinden yaparak ABD gümrük vergilerini aşmak isterse, önümüzdeki 90 gün içinde yapılacak düzenlemelere bağlı olarak engellerle karşılaşabilir.

Uzmanlara göre, ABD hükümeti boşlukları kapatmak için ‘karşılıklı tarifeler’ kullandığından, yeniden yönlendirme çok daha zor olacak.

Benzer şekilde, Güneydoğu Asya ülkeleri Çin’e satış yapmayı ABD ile azalan ticareti telafi etmenin bir yolu olarak görürlerse hayal kırıklığına uğrayabilirler. Çin pazarı, düşük tüketim nedeniyle, onları mallarını kendi başına absorbe etmeyebilir.

Her iki durumda da analistler Xi’nin sembolik turu sırasında ekonomik işbirliğinin öne çıkmasını bekliyor. Ancak hassas bölgesel meselelerin de gündeme gelebileceğini ekliyorlar.

Malezya ve Vietnam’ın Güney Çin Denizi’nde birbiriyle rekabet eden deniz hak iddiaları var ve bunların bazıları Çin’le de çakışıyor. Xi Jinping Vietnam ziyaretinde bu konuları karşılıklı anlayış içerisinde ele almayı önerebilir.

Kamboçya, Malezya ve Vietnam ASEAN üyesi olmalarına rağmen Xi’nin güzergahı Pekin’in kolektif bloktan ziyade ülkelerle tek tek ilişki kurma stratejisine işaret ediyor. Ancak Güneydoğu Asya üçlüsü için riskler de var. Uzmanlara göre, “Çin ile daha yakın çalışmaya karar verirlerse, kendilerini Washington’un hedef tahtasında bulabilirler.”

Xi daha önce 2016’da Kamboçya’yı, 2013’te Malezya’yı ziyaret etmişti. Xi Jinping Vietnam ziyaretini en son 2023’te yapmıştı. En son resmi gezisi ise kasım ayında Brezilya ve Peru’ya oldu.

Çinli ekonomistler: ABD ve Çin ekonomik dayanıklılıklarını test ediyor

Asya

JPMorgan CEO’su Çin’le ‘ilişkilerini derinleştireceğini’ açıkladı

Yayınlanma

JPMorgan CEO’su Jamie Dimon, Pekin’in en üst düzey ticaret müzakerecisi de dahil olmak üzere Çinli üst düzey yetkililerle yaptığı toplantı sonrası, bankanın Çin ile ilişkilerini “derinleştireceğini” taahhüt etti.

Toplantılar, Pekin ve Washington’un ticaret geriliminin belirgin bir şekilde azalmasıyla 90 gün boyunca karşılıklı gümrük vergilerini yüzde 115 oranında düşürme konusunda anlaşmasından birkaç hafta sonra gerçekleşti. Dimon’un açıklamaları, ABD ile Çin arasındaki gerginliğin azaldığının bir başka işareti olarak görülebilir.

Xinhua haber ajansına göre, ticaret müzakerecisi ve başbakan yardımcısı He Lifeng ile yaptığı görüşmede Dimon, ABD’li bankanın Çin’in sermaye piyasalarıyla “ilişkilerini derinleştireceğini” ve anakaradaki çok uluslu şirketlere ve Çinli şirketlerin yurtdışı gelişimine yardımcı olacağını söyledi.

Xinhua’nın haberine göre, He Lifeng, Çin’in ABD şirketlerinin “Çin-ABD ekonomik ve ticari ilişkilerinin sağlıklı, istikrarlı ve sürdürülebilir gelişimine katkıda bulunmaya devam etmesini” istediğini söyledi.

Bu hafta Şanghay’da yıllık konferansını düzenleyen Dimon, cuma günü Çin Uluslararası Ticaretin Teşviki Konseyi Başkanı Ren Hongbin ile bir araya geldi.

Devlet medyasında yer alan habere göre, iki taraf “Çin ve ABD iş dünyası arasındaki alışverişin teşvik edilmesi ve finansal yatırım alanındaki işbirliğinin derinleştirilmesi” konusunda görüş alışverişinde bulundu.

Pekin, Washington ile siyasi ilişkilerin kötüleştiği bir dönemde, ABD’nin önde gelen iş insanlarını sürekli olarak kendine çekmeye çalıştı. Apple CEO’su Tim Cook ve yatırımcı Ray Dalio, mart ayında Çin’in başkentinde düzenlenen bir konferansa katıldı. İkili, He Lifeng ile de görüştü.

ABD’nin ikinci başkanlık döneminde gümrük vergilerinin artması ve gerginliğin tırmanmasıyla ABD şirketleri Çin’de dikkatli davranmak zorunda kaldı.

Calvin Klein ve Tommy Hilfiger’in sahibi PVH, bu yılın başlarında Çin anakarasındaki özel kuruluşlar listesine eklendi. Bu, Çin’de önemli faaliyetleri olan bir şirketin ilk kez bu listeye alınması oldu. Walmart ise tedarikçilere fiyat indirmeleri için baskı yaptığı iddiaları üzerine yetkililer tarafından çağırıldı.

ABD’li finans şirketleri, 2020’de ortak girişimler aracılığıyla faaliyet göstermek yerine işlerini tamamen kendilerine ait hale getirmelerine izin veren ticaret anlaşmasına rağmen, anakarada zorluklar yaşadı.

JPMorgan, Çin’deki menkul kıymetler işinin yanı sıra, 2020’de anakarada kendi vadeli işlem işine sahip ilk yabancı şirket oldu ve 2023’te varlık yönetimi ortak girişiminin tam mülkiyetini aldı.

Dimon, geçen yıl Şanghay’da düzenlenen aynı konferansta kapalı kapılar ardında yaptığı konuşmada, bankasının Çin’deki işlerinin bir kısmının “uçurumdan düştüğünü” söyledi. Yeni düzenlemelerle birlikte yeni halka arzlar önemli ölçüde azalırken, sınır ötesi birleşme ve satın almalar da durma noktasına geldi.

Bu yıl konferansa katılan bir kişi, Dimon’un Çin’e ilişkin tonunun “iyimser” olduğunu ve ülkenin teknoloji alanındaki gelişmelerine atıfta bulunduğunu söyledi.

JPMorgan yorum yapmaktan kaçındı.

Okumaya Devam Et

Asya

Çinli BYD, Avrupa’da Tesla’dan daha fazla elektrikli araç sattı

Yayınlanma

BYD, Avrupa’da ilk kez Tesla’dan daha fazla elektrikli araç satarak, Çinli grubun yurtdışı pazarlara açılma çabalarında bir dönüm noktası oldu.

Otomotiv veri istihbarat şirketi Jato Dynamics’in araştırmasına göre, BYD geçen ay Avrupa’da 7.231 adet tam elektrikli otomobil satarken, Tesla’nın satışları 7.165 adet olarak gerçekleşti. Böylece BYD 28 Avrupa ülkesinde ilk kez Tesla’dan daha fazla elektrikli araç satmış oldu.

Jato Dynamics’in küresel analisti Felipe Munoz, “Bu, Avrupa otomobil pazarı için bir dönüm noktasıdır, özellikle Tesla’nın yıllardır Avrupa batarya elektrikli araç pazarında lider olduğunu ve BYD’nin Norveç ve Hollanda dışında resmi olarak faaliyetlerine 2022’nin sonlarında başladığını düşünürsek,” dedi.

Bu arada Avrupa’da elektrikli araç kayıtları nisanda yüzde 28 artarken, Alman otomobil üreticisi Volkswagen’in elektrikli otomobil satışlarının da nisanda yüzde 61 artması dikkati çekti.

Tesla satışları yılbaşından bu yana Avrupa’da büyük bir düşüş yaşarken, Financial Times’a göre analistler bu düşüşün esas olarak CEO Elon Musk’ın bölgesel siyasete ağır müdahalelerine duyulan tepkiden mi yoksa yaşlanan ürün portföyünden mi kaynaklandığı konusunda ikiye bölünmüş durumdaydı.

Deutsche Bank analisti Edison Yu bir notunda, “Rakamların ötesinde, Elon Musk’ın siyasi faaliyetleri nedeniyle Batı Avrupa’da ve ABD veya Kanada’daki ceplerde bir miktar marka hasarı yaşandığını ve bunun da talebe zarar verdiğini hissediyoruz” dedi.

Diğer yandan, şirket kısa süre önce Trump’ın gümrük vergilerinin kendisini de ABD’ye karşı misilleme gümrük vergilerinin hedefi haline getirebileceği ve Amerika’da araç üretmenin maliyetini artırabileceği uyarısında bulunmuştu.

Okumaya Devam Et

Asya

Japon şirketleri, ABD’nin gümrük vergilerinden 28 milyar dolarlık darbe alabilir

Yayınlanma

Japonya’nın en büyük şirketleri, Trump yönetimi tarafından planlanan gümrük vergilerinin yıllık karlarını on milyarlarca dolar azaltabileceğini ve ABD’de bir resesyon olması durumunda etkisinin daha da büyük olabileceğini açıkladı. Financial Times‘ın mevcut tam yıl kazanç sezonundaki şirket tahminlerine dayanan hesaplamalarına göre, Japon devleri Toyota, Sony ve Mizuho gibi şirketler toplamda 4 trilyon yen (27,6 milyar dolar) kadar zarar görebilir.

“Aşırı belirsizlik” gerekçesiyle tahminlerde bulunmayı reddeden birçok şirket ve henüz raporlarını açıklamayanlar da olduğu için bu rakam daha da yükselebilir.

Analistler, önde gelen sanayi gruplarının yöneticilerinin gümrük vergilerinin büyük bir etki yaratacağını bildirmeleriyle, ülkenin müzakerecileri üzerinde vergilerin düşürülmesi için bir anlaşma sağlanması yönündeki baskıların arttığını belirtiyor.

Nikkei Asia‘nın edindiği bilgiye göre, Japonya’nın baş müzakerecisi Ryosei Akazawa, Trump yönetiminin muhataplarıyla üçüncü tur görüşmeler için cuma günü ABD’ye gidiyor. Bu ay dördüncü ziyaretin de yapılması düşünülüyor.

Japonya’nın Ekonomi ve Maliye Bakanı Akazawa, tarifelerin yeniden değerlendirilmesini, başka bir deyişle kaldırılmasını şiddetle talep eden tutumumuzda herhangi bir değişiklik yok” dedi.

Japon otomobil şirketleri ile çelik ve alüminyum üreticileri, ABD’nin ithalatına uygulanan %25’lik gümrük vergisine tabi iken, diğer sektörlerde ise Başkan Donald Trump’ın “karşılıklı” gümrük vergileri kapsamında ürünlerine %24’lük vergi uygulanıyor.

En çok otomotiv endüstrisi etkilendi

Japonya’nın en büyük ihracat sektörü olan otomotiv endüstrisi, bu vergilerden en çok etkilenen sektör. 2023 yılında Japonya, ABD’ye 40 milyar dolardan fazla değerde 1,5 milyon araç sevk etti. Otomobil üreticileri, gümrük vergilerinden de etkilenen Meksika ve Kanada’dan ABD’ye çok sayıda araç ve parça sevk ediyor.

Honda’nın CEO’su Toshihiro Mibe, “Gümrük vergisi politikalarının etkisi çok büyük” dedi. Honda, 650 milyar yen (4,5 milyar dolar) ek maliyet öngörerek 2030 yılına kadar yatırım planlarını 3 trilyon yen (20 milyar dolar) azaltarak 7 trilyon yene düşürdü.

Toyota, nisan ve mayıs aylarında 1,2 milyar dolarlık bir etki öngörerek en çok etkilenen şirket oldu.

Kazançlar, ABD’de üretimi yerelleştirme yönündeki on yıllardır süren çabalara ve birçok şirketin potansiyel zararı rakamlarla ifade etmemesine rağmen, Japonya’nın geri kalanında da büyük kırılganlıklar olduğunu ortaya koydu.

Hala US Steel’i 15 milyar dolara satın almaya çalışan ve gümrük vergilerinin etkisini tahmin etmeyi reddeden Nippon Steel’in başkanı Tadashi Imai, vergilerin “dolaylı etkiler de dahil olmak üzere, yurt içi ve yurt dışı çelik endüstrisi üzerinde muazzam bir etki yaratmasının beklendiğini” söyledi.

Birçok şirket, fiyatları artırarak veya üretimin daha fazlasını ABD’ye kaydırarak etkiyi hafifletmek için önlemler alabileceklerini belirtti.

Yıllardır rekabetçi fiyatlı ekskavatörleri nedeniyle Trump’ın öfkesinin hedefi olan Komatsu’nun başkanı Takuya Imayoshi, “Orta ve uzun vadede, ürün tedarik kaynağını değiştirmek ve gümrük vergilerinin etkisini azaltmak için daha verimli hale gelmek istiyoruz” dedi.

Japon ekonomisine darbe

Gümrük vergilerinin uzun süre devam etmesi, muhtemelen çok daha büyük bir mali darbe anlamına gelecektir. Birçok şirketin yöneticileri, uygulamadaki dalgalanma ve belirsizlik nedeniyle güvenilir bir tahminde bulunamayacaklarını belirtti.

Japonya ekonomisinin daha da kötüye gitme riski de var. Cuma günü açıklanan rakamlara göre, ABD’nin gümrük vergileri ihracat rakamlarına yansımaya başlamadan önce bile, Japonya’nın Ocak-Mart döneminde GSYİH’si bir önceki çeyreğe göre negatif oldu.

Analistler, bu rakamın genel olarak piyasa beklentileriyle uyumlu olmakla birlikte, yıllık bazda %0,7’lik çeyrek daralmasının ekonominin kırılganlığını ortaya koyduğunu belirtti.

Japonya’nın ABD ile ticaret müzakereleri ilk ivmesini kaybetmiş görünüyor ve şirket yöneticileri hükümeti anlaşmaya varmak için çabalarını hızlandırmaya çağırıyor.

Nissan CEO’su Ivan Espinosa, “Dürüst olmak gerekirse, daha hızlı hareket etmelerini bekliyorum” dedi. “Mümkün olan en kısa sürede netlik kazanmamız gerekiyor” diye ekled.

Akazawa, nisan ortasında ABD ile ilk tur müzakereleri, bu ayın başında ise ikinci tur müzakereleri gerçekleştirmiş ve Hazine Bakanı Scott Bessent dahil olmak üzere yetkililerle bir araya gelmişti.  İki taraf, ayın sonlarında yoğun görüşmeler yapma konusunda mutabık kalmıştı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English