Bizi Takip Edin

Diplomasi

Tayvan 90 günlük erteleme arasında Trump’ın gözüne girmeye çalışıyor

Yayınlanma

ABD Başkanı Donald Trump, Tayvan’ın ihracatına %32’lik bir “karşılıklı” gümrük vergisi getireceğini söylediğinde, Tayvan lideri Lai Ching-te temkinli bir şekilde karşılık verdi. Trump’ın erteleme kararı almasıyla birlikte Lai yönetimini kritik bir 90 gün bekliyor.

Trump’ın ocak ayında Beyaz Saray’a dönmesinden bu yana Tayvan, Trump’ın gözüne girmek ve gayri resmi ilişkilerini sürdürmek için büyük çaba sarf etti. En büyük çip üreticisi Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) ABD’de 100 milyar dolarlık bir yatırım sözü verdi ve Lai bu hamlenin arkasında durdu. Tayvan geçen ay Alaska’nın Cumhuriyetçi valisi, Trump’ın müttefiki Mike Dunleavy’i ağırladı ve eyaletten sıvılaştırılmış doğal gaz ithal etme planları yaptı. Lai yönetimi ayrıca, savunma harcamalarını gayrisafi yurtiçi hasılanın %3’üne çıkarma sözü vererek ABD’nin bu alanda daha fazla harcama yapma çağrılarına uyum sağladı.

Trump yine de Tayvan’ı gümrük vergisi hedef listesine dahil etti. Ancak, herkes için %10’luk temel oran dışında gümrük vergilerini durdurma yönündeki ani kararı Tayvan için Trump’i ikna etmek üzere bir “pazarlık” penceresi açmış olabilir.

Tayvan Dışişleri Bakanı Lin Chia-lung perşembe günü gazetecilere yaptığı açıklamada, “Artık 90 günlük bir süremiz daha olduğuna göre, Tayvan-ABD ekonomik ve ticari işbirliğini daha detaylı ve derinlemesine bir şekilde ele alabiliriz” dedi.

Lin, övgüler yağdırarak, “ABD’nin devasa pazarından, mükemmel teknoloji sermayesinden ve yeteneklerinden yararlanarak bir Tayvan-ABD koalisyonu, ortak bir filo yaklaşımı oluşturmayı umuyoruz” ifadelerini kullandu.

Yerel basına göre Lai cuma günü yaptığı açıklamada Tayvan’ın Trump yönetimiyle yapılacak görüşmeler için listedeki “ilk” sırada yer alanlardan biri olduğunu söyledi.

Geçen hafta özel bir yayında Tayvan ekonomisine olan güvenini dile getiren Lai, ABD ile endüstriyel işbirliğinin güçlendirilmesi ve Tayvanlı endüstrilerin küresel tedarik zincirlerinde yükseltilmesi gerektiğini vurguladı.

Lai, “ABD’nin karşılıklı tarifelerini ele almak üzere Tayvan’ın misilleme tarifeleri benimseme planı yok. Ulusal çıkarlarla tutarlı olduğu sürece ABD’ye yönelik kurumsal yatırım taahhütlerinde herhangi bir değişiklik olmayacaktır” dedi.

Aynı zamanda, “ABD’nin Tayvan’ın ABD’nin ekonomik kalkınmasına yaptığı katkıları açıkça anlamasını sağlamalıyız” diye ekledi.

Bloomberg tarafından bu hafta yayınlanan bir köşe yazısında Lai, benimsemeyi planladığı yaklaşımı detaylandırdı. Yönetiminin kendi gümrük tarifelerini “ABD ile mütekabiliyet temelinde” sıfıra indirmeye istekli olduğunu söyledi. Ayrıca Amerikan mallarının alımını genişletme, ilave silah alımlarını sürdürme, “ABD genelinde” yeni yatırımlar yapmaya devam etme ve ABD’nin ihracat kontrolleri ve Tayvan üzerinden uygunsuz aktarma konusundaki endişelerini ele alırken tarife dışı engelleri kaldırma sözü verdi.

ABD-Tayvan İş Konseyi Başkanı Rupert Hammond-Chambers, “Lai’nin dış ilişkilere yaklaşımı temkinli ve her şeyden önce ABD ilişkilerine, ikinci olarak da Japonya’ya odaklanıyor” dedi.

Hammond-Chambers, “Çin’i caydırma” duygusunun, Amerika ile güçlü ilişkilerin “her ne pahasına olursa olsun sürdürülmesi gerektiği” anlayışını beraberinde getirdiği söyledi.

Şubat ayında yaptığı bir konuşmada Lai ortak değerlere vurgu yaptı ve Trump’ın desteğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Lai, “tüm toplumu” kapsayacak şekilde savunmada reform yapmaya ve savunmayı geliştirmeye devam etme sözü verdi ve savunma harcamalarının GSYH’nin %3’ünü aşmasını sağlamak için özel bütçe tahsislerine öncelik vereceğini söyledi.

ABD hükümeti, Lai’nin güvenlik reformlarını destekledi ve de facto Amerikan Büyükelçisi Raymond Greene de bu desteği açıkça dile getirdi.

TSMC’nin 100 milyar dolarlık yatırımı, ABD’ye büyük meblağlar taahhüt eden şirketler dalgasının sonuncusuna işaret ediyor: Tayvan ve ABD, çifte vergilendirmeyi sona erdirmek için uzun zamandır beklenen bir anlaşmayı imzalamaya hazırlanıyor ve bu da yolu yumuşatacak.

Hammond-Chambers, Lai’nin yaklaşımının şu ana kadar Cumhuriyetçi milletvekilleri ve Trump yönetimi yetkilileri arasında iyi karşılandığını söyledi.

Trump: Bazı ülkeler tarife müzakereleri için kıçımı öpüyor

Diplomasi

Taliban, Rusya ile ticarette doları devreden çıkarmayı hedefliyor

Yayınlanma

Taliban yönetimi, Rusya ile ticarette ABD doları yerine Rus rublesi ve Afgan afganisi kullanılmasını teklif etti. İki ülke, yaptırımlar ve uluslararası bankacılık sisteminden dışlanmaları nedeniyle bu konuyu ve karşılıklı yatırımların artırılmasını görüşüyor.

Taliban yönetimi, Batı yaptırımları nedeniyle uluslararası bankacılık sisteminden büyük ölçüde izole olan Rusya’ya, iki ülke arasındaki ticarette ABD doları yerine Rus rublesi ve Afgan afganisi kullanılmasını teklif etti.

Taraflar arasında bu konudaki teknik detayların görüşüldüğü bildirildi.

Afganistan Ticaret Bakan Vekili Hacı Nureddin Azizi, Reuters‘a yaptığı açıklamada, “Bölgesel ve küresel ekonomik beklentiler, Afganistan ve Rusya’nın karşılaştığı yaptırımlar ve sorunlar göz önüne alındığında bu konuda somut görüşmeler yapıyoruz. Şu anda teknik hususlar tartışılıyor,” dedi.

Azizi, Kabil’in benzer bir teklifi Çin’e de yaptığını belirtti.

Bakan Vekili Azizi, Rusya ile Afganistan arasındaki yıllık ticaret hacminin yaklaşık 300 milyon dolar olduğunu ve karşılıklı yatırımların artmasıyla bu rakamın önemli ölçüde yükselebileceğini ifade etti.

Karşılaştırma yapmak gerekirse, 2024 yılında bir önceki yıla göre sırasıyla yüzde 32 ve yüzde 24 düşüşe rağmen Rusya’nın ABD ile ticareti 3,5 milyar dolar, AB ile ise 67,5 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Azizi, Taliban’ın Rusya’dan daha fazla petrol ürünü ve plastik madde almayı planladığını söyledi.

Öte yandan Rusya’nın Kabil Büyükelçisi Dmitriy Jirnov, Rusya’nın Afganistan’dan çeşitli ürünler ithal ettiğini belirtti.

Jirnov, “Bunların başında kuru meyve ve kuru üzüm geliyor. Sebzeler, üzüm ve nar (şimdilik küçük miktarlarda), şifalı bitkiler (lavanta, kekik, meyan kökü) ve tabii ki pilav kazanları da ithal ediliyor,” dedi.

Jirnov, ticaretin tarım ürünleriyle sınırlı olmadığını, Afganistan’ın Rusya’ya krom cevheri, konsantreler, mineraller, yakut ve zümrüt de gönderdiğini ve bunların ithalatın yaklaşık altıda birini oluşturduğunu ekledi.

Taliban, 2022 yılında Rusya’dan petrol, doğalgaz ve buğday alımı konusunda anlaşmaya varmıştı.

Yaptırımlar nedeniyle Afganistan ve Rusya, uluslararası bankacılık sisteminden büyük ölçüde kopmuş durumda. Moskova’nın kalan ticaret ortaklarıyla yerel para birimlerinde ödemelere geçmeye çalışmasının nedenlerinden biri de bu.

Reuters‘ın belirttiğine göre, Taliban’ın iktidara gelmesinden sonra Afganistan çok daha az dolar almaya başladı ve bu durum, ABD tarafından yapılan uluslararası yardımların bu yıl azalmasıyla daha da kötüleşti.

Rusya, Afganistan üzerinden Hindistan ve Pakistan’a demiryolu istiyor

Okumaya Devam Et

Diplomasi

Zalujnıy: Rusya savaş alanında inovasyonda Ukrayna’yı geçti

Yayınlanma

Ukrayna’nın Birleşik Krallık Büyükelçisi ve eski Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujnıy, Rusya’nın savaş alanındaki inovasyonlarda Ukrayna’yı geride bıraktığını belirtti. Zalujnıy, Ukrayna’nın yenilikleri sürekli üretip ölçeklendiremediğini ve teknolojik başarılarının sınırlı kaldığını ifade etti.

Ukrayna’nın Birleşik Krallık Büyükelçisi ve eski Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujnıy, “Güvenlik İhracatı: Dünyada Ukrayna Silahları” forumunda yaptığı konuşmada, Rusya’nın savaş alanındaki inovasyonlarda Ukrayna’yı geride bıraktığını söyledi.

Strana haber portalının aktardığına göre Zalujnıy, “Düşman bizi çoktan geçti, geride kalıyoruz ve bu dürüstçe söylenmeli,” dedi.

Ukrayna’nın “dün Rusya’yı geride bıraktığı alanlarda bile inovasyonları sürekli olarak üretip ölçeklendiremediğini” belirten Zalujnıy, ülkenin teknolojik başarılarının “oldukça sınırlı, sektörel bir nitelik taşıdığını ve hayatta kalma stratejisinin uygulanması için gereken tüm yelpazeyi kapsamadığını” vurguladı.

Bununla birlikte eski Genelkurmay Başkanı, sınırlı kaynaklar ve müttefiklerin tedariklerine yüksek bağımlılık koşullarında Ukrayna’nın teknolojik başarılarını dünya pazarlarında paylaşabileceğine inandığını ifade etti.

Ukrayna ordusunun mevcut Genelkurmay Başkanı Aleksandr Sırskiy, öncelikli görevinin insansız sistemlerin geliştirilmesi ve ordunun en yeni silahlarla donatılması olduğunu belirtmişti.

Rusya’da 1 Ocak 2024 tarihinde “İnsansız Hava Sistemleri” (İHS) adlı ulusal proje başlatılmıştı.

Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Vasiliy Şpak, bu proje kapsamında geçen yıl 16,4 bin sivil insansız hava aracı üretildiğini bildirmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise nisan ayında yaptığı açıklamada, ordunun 1,5 milyondan fazla çeşitli tipte insansız hava aracı aldığını ancak FPV drone sıkıntısı yaşandığını belirtmişti.

National Interest: NATO yardımı Ukrayna’nın askeri olarak geri kalmasına yol açtı

Okumaya Devam Et

Diplomasi

Birleşik Krallık, Chagos Adaları’nı Mauritius’a devretti

Yayınlanma

Birleşik Krallık, Chagos Adaları’nın egemenliğini Mauritius’a devretmek için 3,4 milyar sterlin (4,6 milyar dolar) tutarında bir anlaşma imzaladı. 

Anlaşma kapsamında, adaların en büyüğü olan Diego Garcia’daki Birleşik Krallık-ABD askeri üssünün kontrolü Birleşik Krallık’ta kalacak.

Başbakan Keir Starmer, Diego Garcia’yı yeniden kiralamak için yapılan 99 yıllık anlaşmanın kendilerine yıllık 101 milyon sterline mal olacağını ve üssü “kötü niyetli etkilerden” korumak için gerekli olduğunu söyledi.

Mauritius Başbakanı Navin Ramgoolam ise anlaşmanın “sömürgecilikten kurtulma sürecini tamamen tamamladığını” söyledi.

Fakat Birleşik Krallık’taki muhalefet liderleri ve şu anda İngiltere’de yaşayan bazı Chagoslular anlaşmayı eleştirdi.

Resmi adı Britanya Hint Okyanusu Toprakları olan Chagos Adaları, Hint Okyanusu’nda, Birleşik Krallık’ın yaklaşık 5.799 mil (9.332 km) güneydoğusunda ve Mauritius’un yaklaşık 1.250 mil kuzeydoğusunda yer alıyor.

Chagos Takımadaları olarak da bilinen adalar, yaklaşık 60 adadan oluşan yedi atolden oluşuyor ve Mauritius’un hâlâ bir İngiliz kolonisi olduğu 1965 yılında Mauritius’tan ayrıldı.

Birleşik Krallık adaları 3 milyon sterline satın almıştı fakat Mauritius, sömürgeci güçten bağımsızlık kazanmak için yapılan anlaşma kapsamında adaları yasadışı bir şekilde vermek zorunda kaldığını savunmuştu.

1960’ların sonunda İngiltere, ABD’yi Chagos Adaları’nın en büyüğü olan Diego Garcia’da bir askeri üs kurmaya davet etti ve bu süreçte binlerce insanı zorla evlerinden ve topraklarından çıkardı.

Britanya ile Mauritius arasındaki Chagos meselesi: ABD de topa girdi

Chagosluların bir kısmı Mauritius ve Seyşel Adaları’na yerleşti; diğerleri İngiltere’ye, çoğunlukla West Sussex’teki Crawley’e göçtü.

Birleşik Krallık, ilk üç yıl boyunca her yıl 165 milyon sterlin ödeyecek. Dördüncü yıldan 13. yıla kadar ise yıllık 120 milyon sterlin ödeyecek. Bundan sonra ödemeler enflasyona endekslenecek.

Starmer, Diego Garcia’nın askeri üs olarak kullanılmaya devam edilmesinin, beş göz ittifakı üyeleri olan İngiltere, ABD, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda tarafından onaylandığını söyledi ve ABD’nin üssün “işletme masraflarını” karşılayacağını belirtti.

1970’lerin başından beri, Birleşik Krallık ve ABD bu adada ortaklaşa gizli bir askeri üs işletiyor. Hükümet, üssün havaalanı ve derin su limanının yanı sıra gelişmiş iletişim ve gözetleme imkanlarına sahip olduğunu belirtiyor.

Adaya ticari uçuşlar yapılmıyor. Adaya giriş, askeri tesis veya daha önce bu bölgeyi yöneten İngiliz yetkililer tarafından izne tabi.

Diego Garcia, Hint Okyanusu’nun kalbindeki konumu nedeniyle stratejik önemi yüksek bir ada olarak görülüyor.

11 Eylül saldırıları sonrasında ABD’nin “terörle savaş” sırasında, Afganistan ve Irak’ta görev yapmak üzere adadan doğrudan uçakların gönderildiği biliniyor.

Anlaşma, Chagosluları desteklemek için 40 milyon sterlinlik bir güven fonu da içeriyor.

Anlaşma uyarınca, Mauritius Diego Garcia’yı kontrol edecek fakat adaya yeniden yerleşime izin verilmeyecek.

Bernadette Dugasse, Diego Garcia’da doğan ve anlaşmaya karşı son anda İngiltere Yüksek Mahkemesine dava açan iki Chagoslu kadından biri.

Dugasse BBC’ye verdiği demeçte, “Ben Birleşik Krallık’a ait değilim, Mauritius’a ait değilim, Seyşel Adaları’na ait değilim. Ben Diego Garcia’ya aidim,” dedi.

Mahkeme kararıyla anlaşma geçici olarak durdurulmuştu fakat Yüksek Mahkeme itirazı reddetti.

Britanya’da Muhafazakârlar da anlaşmayı eleştirdi. Parti lideri Kemi Badenoch, anlaşmayı “ulusal bir zarar verme eylemi” olarak nitelendirdi.

Parti lideri, “Bu anlaşma bizi Çin’e daha fazla maruz bırakıyor ve Chagos halkının iradesini görmezden geliyor. Ve bunun için milyarlarca pound ödüyoruz,” dedi.

Reform UK lideri Nigel Farage da anlaşmanın “gerekli olmadığını” ve “Çin’in ekmeğine yağ sürdüğünü” ileri sürdü.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, X’te yaptığı bir paylaşımda, Washington’un “bölgesel ve küresel güvenlik için kritik öneme sahip Diego Garcia’daki ABD-İngiltere ortak askeri tesisinin uzun vadeli, istikrarlı ve etkili bir şekilde faaliyetini güvence altına alan” anlaşmayı “memnuniyetle karşıladığını” söyledi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English