Bizi Takip Edin

AMERİKA

ABD, Rusya’ya ulaşabilecek kapasitede nükleer füze denemesi gerçekleştirdi

Yayınlanma

Offutt Hava Kuvvetleri Üssü, ABD’nin Minuteman III kıtalararası balistik füzesinin elektronik fırlatma denemesini başarıyla gerçekleştirdiğini duyurdu.

17 Eylül’de yapılan ve füzenin gerçekten fırlatılmadığı bu test, ‘müttefiklere ve düşmanlara bir mesaj’ olarak nitelendirildi. Bu tür denemeler, füze sisteminin operasyonel kullanıma hazır olduğunu doğrulamak amacıyla yılda iki kez yapılıyor.

Minuteman III, katı yakıtlı bir kıtalararası balistik füze olup 1970 yılından bu yana Amerikan ordusunun hizmetinde. Menzili yaklaşık 9 bin 500 kilometre.

Füzenin son gerçek fırlatma denemesi haziran ayında gerçekleştirilmiş, Eylül 2023’te bir deneme daha yapılmıştı. Minuteman III’ün 2030’ların ortalarında yerini tamamen Sentinel füzelerine bırakması öngörülüyor.

Rusya şu anda 5 bin 580 nükleer savaş başlığına sahip ve bunların 1710’u konuşlandırılmış durumda. ABD’nin ise toplam 5 bin 44 nükleer savaş başlığı bulunuyor ve bunların 1770’i konuşlandırılmış durumda.

Daha önce Novaya Zemlya test alanının başkanı Andrey Sinitsin, Rusya’nın nükleer testlere her an yeniden başlamaya hazır olduğunu bildirmişti. Sinitsin, “Test alanımız tamamen hazır: Bir laboratuvarımız ve test üssümüz mevcut, personelimiz eğitimli ve emir gelir gelmez hemen teste başlayabiliriz,” ifadelerini kullanmıştı.

Sinitsin ayrıca, olası insansız hava aracı saldırılarını engellemek için test alanında düzenli tatbikatlar yapıldığını ve tesisin elektronik harp donanımıyla korunduğunu dile getirerek “Sabotaj ve keşif gruplarının sızması da dahil olmak üzere her türlü tehdidi bertaraf etmeye hazırız,” diye eklemişti.

Rusya, Sovyet döneminden bu yana ilk nükleer denemeye hazır olduğunu açıkladı

AMERİKA

Eski CIA şefi Panetta: Çağrı cihazı saldırısı “terörün bir biçimi”

Yayınlanma

Eski CIA şefi Leon Panetta, İsrail’in Lübnan’da düzenlediği çağrı cihazı saldırısının “terörün bir biçimi” olduğunu söyledi.

CBS’e konuşan Panetta, operasyon nedeniyle İsrail’in kınanması gerektiğini düşünüp düşünmediği sorulduğunda ise, “dünya uluslarının ciddi bir tartışma yapmasının çok önemli olacağını” söyledi.

Panetta, “Sözlerimi bir kenara not edin, bu geleceğin savaş alanıdır,” diye ekledi.

İsrail’in yaptığı saldırı ile ilgili, “Bu doğrudan tedarik zincirine giriyor, doğrudan tedarik zincirine. Ve terör tedarik zincirine girdiğinde, insanların ‘Sırada ne var?’ sorusunu sormasına neden oluyor,” diyen Panetta, bu “taktiğin” bazı “sonuçları” olacağının da altını çizdi.

Eski CIA şefi, “Bugünlerde çok yaygın olan teknolojiye bir patlayıcı yerleştirebilme yeteneği. Ve bunu bir terör savaşına dönüştürmek. Gerçekten, bir terör savaşına. Bu yeni bir şey,” dedi.

Geçen hafta Lübnan’da çağrı cihazları ve telsizler toplu olarak patlatıldı. Saldırı yaygın olarak İsrail’in istihbarat örgütü Mossad’a atfedildi ve onlarca kişinin ölümüne ve binlerce kişinin yaralanmasına yol açtı.

Okumaya Devam Et

AMERİKA

Hedefte ‘gölge filo’ var: ABD, Rusya’nın petrol endüstrisine yeni yaptırımlar getirecek

Yayınlanma

ABD Başkanı’nın ulusal güvenlik danışman yardımcısı Daleep Singh, Washington yönetiminin yakın gelecekte Rus petrolüne yönelik kısıtlamaları sıkılaştırmayı planladığını ve bunun da petrolün taşındığı “gölge filo” ile küresel pazardaki arz miktarına darbe vuracağını savundu.

Singh, bunun Rusya’nın “savaş makinesini” finanse etmesini zorlaştıracağını iddia etti. Carnegie Endowment düşünce kuruluşunda konuşan Singh, “Önümüzdeki altı ay ile üç yıl arasında, Rusya’nın petrol gelirlerini azaltmak istiyorsak, bu hidrokarbonlarını hedef almak için yaptırımlar ve diğer araçlar yoluyla yapılmalıdır,” dedi.

Ancak Singh, Rusya’nın askeri kapasitesini zayıflatmak için başka bir önemli alanın daha olduğunu vurguladı ve “Rusya’nın savaş makinesini durdurmak, doğrudan savaş alanına malzeme gönderen veya bu malzemelerin sevkiyatını sağlayan üçüncü ülkelerin çıkarlarını değiştirmeye bağlı,” diye ekledi.

Singh, Rusya’nın askeri teçhizat için bileşen tedarik etmesine yardımcı olan ülkeler arasında Çin, Hindistan, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve diğerlerini sıraladı. Ayrıca, Çin’in ABD yaptırımlarını “en ısrarlı şekilde ihlal eden” ülke olduğunu ifade etti.

G7 ülkeleri, Rus petrolüne varil başına 60 dolar, petrol ürünlerine ise varil başına 100 dolar tavan fiyat uyguladı. Bu kısıtlama, G7 ülkelerinden şirketlerin tavan fiyatın üzerinde satılan ürünler için nakliye hizmeti sunamayacağı anlamına geliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Moskova’nın başkalarının refahı için kendi cebinden ödeme yapmayacağını ve fiyatları sınırlayan ülkelere enerji kaynakları sağlamayacağını belirterek yanıt verdi. Putin, sözleşmelerde “doğrudan ya da dolaylı olarak tavan fiyat mekanizmasının kullanılması” halinde Rus petrol ve petrol ürünlerinin yabancı kişi ve şirketlere tedarikini yasaklayan bir kararname imzaladı.

Tavan fiyat uygulamasına ek olarak, Batı ülkeleri Rusya’nın “gölge filosuna” dönük de yaptırımlar uyguladı. Bu kapsamda 50’den fazla tanker bulunuyor. Bloomberg’e göre, bu yılın temmuz ayı başından itibaren, Rus petrolünü taşıyan düzinelerce tanker, Baltık ve Karadeniz’den Güney Kore ve Süveyş Kanalı’na kadar dünyanın dört bir yanında boşta kaldı.

İngiltere ve AB’de Rusya’nın ‘gölge filosuna’ karşı hamle

Okumaya Devam Et

AMERİKA

FBI: İranlı hackerler Trump kampanyasının bilgilerini Biden kampanyasına verdi

Yayınlanma

Amerikan kurumları çarşamba günü yaptığı açıklamada, İranlı bilgisayar korsanlarının Trump’ın kampanyasından çaldıkları hassas bilgileri bu yaz başında Başkan Joe Biden’ın kampanyasına gönderdiklerini ileri sürdü.

Ulusal İstihbarat Direktörü Ofisi, FBI ve CISA tarafından yapılan açıklamada, e-postaların haziran ve temmuz aylarında “Biden kampanyasıyla ilişkili” kişilere gönderildiği ve “eski Başkan Trump’ın kampanyasından çalınan, kamuya açık olmayan materyalden alınan bir alıntı içerdiği” belirtildi.

Ajanslar, İranlıların haziran ayından bu yana Trump’ın kampanyasına ait “kamuya açık olmayan” materyalleri medya kuruluşlarına sızdırmaya çalıştığını da öne sürdü.

POLITICO’ya göre Biden kampanyasının İranlıların gönderdiği bilgileri ne ölçüde okuduğu ya da kullandığı belli değil. Üç ajans da e-postaların talep edilmediğini ve kampanya personelinin bunlara yanıt vermediğini söyledi.

Biden kampanyasının yerini alan Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in kampanya sözcüsü Morgan Finkelstein çarşamba günü yaptığı açıklamada, Biden kampanya personeline gönderilen bilgilerle ilgili, “Haberdar olduğumuzdan bu yana ilgili kolluk kuvvetleriyle işbirliği yaptık,” dedi.

Finkelstein, “Kampanyaya doğrudan herhangi bir materyal gönderildiğinden haberdar değiliz; spam veya kimlik avı girişimi gibi görünen bir şeyle birkaç kişi kişisel e-postalarında hedef alındı. Bu istenmeyen ve kabul edilemez kötü niyetli faaliyet de dahil olmak üzere, yabancı aktörlerin ABD seçimlerine müdahale etmeye yönelik her türlü çabasını en güçlü şekilde kınıyoruz,” ifadelerini kullandı.

Trump’ın kampanya sözcüsü Karoline Leavitt ise, bu gelişmenin “İranlıların Kamala Harris ve Joe Biden’a yardım etmek için seçimlere aktif olarak müdahale ettiklerinin bir başka kanıtı olduğunu çünkü Başkan Trump’ın sert yaptırımları geri getireceğini ve terör saltanatlarına karşı duracağını bildiklerini” söyledi.

Leavitt, “Kamala ve Biden, İranlılar tarafından kendilerine verilen hacklenmiş materyalleri Başkan Trump’a zarar vermek için kullanıp kullanmadıklarını açıklamalıdır. Ne biliyorlardı ve bunu ne zaman öğrendiler?” diye sordu.

Çarşamba gecesi New York’ta düzenlenen bir mitingde Trump, İran’ı seçimlere müdahale etmekle suçladı fakat bilgisayar korsanlarının eski rakibinin kampanyasına hangi materyalleri gönderdiğinden emin olmadığını söyledi.

Trump, “İran benim kampanyamı hackledi. Ne bulduklarını bilmiyorum, öğrenmek isterim. Çok heyecan verici olamazdı,” dedi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English