Bloomberg’in konuyla ilgili bilgi sahibi kişilerden aktardığına göre, ABD ve Birleşik Krallık hükümetleri, Ukrayna’nın Rusya topraklarında uzun menzilli saldırılar düzenlemek üzere ABD navigasyon verileriyle desteklenen İngiliz seyir füzelerini konuşlandırmasına izin vermeyi tartışıyor.
Bu kişiler, konunun son birkaç gündür ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Londra ve Kiev’de gerçekleştirdiği görüşmelerin bir parçası olduğunu söyledi. ABD ve İngiltere bu hafta Ukrayna’nın Rusya’da derin saldırılar gerçekleştirme kabiliyetini destekleme talebine açık olduklarının sinyalini verdiler.
Kiev, Rusya topraklarındaki askeri mevzileri vurmak için daha güçlü Batı silahları talep ederken, yetkililer Beyaz Saray’ın Ukrayna’nın sınır ötesi saldırılarda İngiliz Storm Shadow füzelerini kullanmasına izin verip veremeyeceğini konuştular.
Storm Shadow, 250 kilometreyi (155 mil) aşan atış menziline sahip, hassas güdümlü, havadan fırlatılan füzelerdir. Üreticisi MBDA’nın web sitesinde yer alan bir bilgi notuna göre bu füzeler hedeflerine ulaşmadan önce yüksek hızlarda araziye yakın uçmakta ve ataletsel navigasyon denilen sistem ile Küresel Konumlandırma Sistemi ve arazi referanslı navigasyonu birleştiren bir sistem kullanmaktadır .
GPS uydu navigasyon sistemi Pentagon tarafından işletilmektedir, ancak sürücüler için çevrimiçi yol tarifleri gibi kamusal amaçlar için de kullanılmaktadır.
Karmaşık operasyonlarda kullanıldığında, Storm Shadow füzeleri genellikle ABD tarafından sağlanan ve araziyi yüksek bir doğrulukla haritalandırmalarına yardımcı olan verilerle destekleniyor.
Zelenskiy bastırıyor
Rusya içindeki saldırılarda kullanılan donanımına kısıtlamalar getiren ABD, şu anda seyir verilerinin kullanılmasına izin vermiyor. Joe Biden yönetimi, Rusya’ya karşı savaşı tırmandırma riskini gerekçe gösterdi.
Perşembe günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bu hamleye karşı uyarıda bulundu. Ukrayna ordusunun uzun menzilli saldırılar düzenlemek için NATO uzmanlarından görev programlama konusunda yardıma ihtiyacı olacağını söyledi.
Putin, St. Petersburg’da yaptığı açıklamada, bunun “NATO ülkelerinin – ABD ve Avrupa ülkelerinin – Rusya ile savaşa girmesi” anlamına geleceğini söyledi. “Çatışmanın özü” değiştikçe, Rusya yeni tehditlere göre ‘uygun kararlar alacaktır’ dedi.
Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, uzun menzilli saldırılar için İngiliz silahlarının kullanılmasına da engel teşkil eden kısıtlamaların kaldırılması için lobi faaliyetlerini hızlandırdı. ABD ve İngiltere hükümetlerinin Ukrayna’nın Batılı silahları kullanmasına ilişkin kuralları yumuşatmanın çeşitli yollarını değerlendirdiklerini belirten yetkililer, bu konunun görüşüldüğünü söylediler.
Pentagon sözcüsü Charlie Dietz, ABD verileriyle ilgili tartışmalar hakkında yorum yapmaktan kaçınarak, “askeri yetenekler konusundaki her türlü koordinasyonun ortak hedeflerimiz ve uluslararası hukukla uyumlu olmasını sağlamak için İngiltere de dahil olmak üzere müttefiklerimizle yakın ve sürekli bir diyalog sürdürüyoruz” dedi.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı da yorum yapmaktan kaçındı.
Blinken bu hafta yaptığı seyahatler sırasında Ukrayna’nın derin saldırılarla ilgili taleplerini dinlediğini belirtti. Zelenskiy, bu ayın sonlarında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için New York’ta Biden ile konuyu daha ayrıntılı görüşeceğini söyledi. Biden da konuyu cuma günü Washington’da İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile görüşeceğini söyledi.
Blinken çarşamba günü Kiev’de gazetecilere yaptığı açıklamada “İhtiyaçlar değiştikçe, savaş alanı değiştikçe uyum sağladık ve bunu yapmaya devam edeceğimizden hiç şüphem yok” dedi.