ABD’de tüketici fiyatları ocak ayında son 1,5 yılın en yüksek artışını kaydetti ve bu da Fed’in ekonomiye ilişkin artan belirsizlik ortamında faiz oranlarını düşürmeye devam etmek için acele etmediği mesajını pekiştirdi.
Çarşamba günü Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan beklenenden daha yüksek enflasyonun kısmen, reçeteli ilaçların maliyetindeki rekor artış ve motorlu taşıt sigortasındaki artışta görüldüğü üzere, işletmelerin yılın başında fiyatları yükseltmesinden kaynaklandığı tahmin ediliyor.
Rapor, TÜFE rakamlarının her ocak ayında beklentileri aştığı bir modeli izledi ve Reuters’a göre bazı iktisatçılar, hükümetin verilerden mevsimsel dalgalanmaları çıkarmak için kullandığı model olan mevsimsel düzeltme faktörlerinin, yılın bir defalık fiyat artışlarını tam olarak hesaba katmadığını öne sürdü.
Bununla birlikte, artık mevsimselliğin fiyatlardaki geniş çaplı artışın tamamından sorumlu olmadığını belirten iktisatçılar, Başkan Donald Trump’ın ekonomistler tarafından enflasyonist olarak nitelendirilen ithal mallara yönelik gümrük vergisi uygulamasına dikkat çekti.
Çalışma Bakanlığına bağlı Çalışma İstatistikleri Bürosu (BLS), tüketici fiyat endeksinin aralık ayında %0,4 arttıktan sonra geçen ay %0,5 artarak Ağustos 2023’ten bu yana en büyük artışı kaydettiğini açıkladı.
Otel ve motel odalarını içeren barınma hizmetleri %0,4 artarak TÜFE’deki artışın yaklaşık %30’unu oluşturdu. Bu artış iki aylık %0,3’lük artışın ardından geldi.
Gıda fiyatları aralık ayında %0,3 arttıktan sonra ocakta da %0,4 yükseldi. Market fiyatları %0,5 artarken, yumurta fiyatları %15,2 ile Haziran 2015’ten bu yana en büyük artışı kaydetti ve bu da süpermarket fiyatlarındaki artışın yaklaşık üçte ikisini oluşturdu.
Kuş gribi salgını yumurta kıtlığına yol açarak fiyatları artırdı. Seçmenlerin enflasyondan duyduğu hoşnutsuzluğun büyük bir kısmını körükleyen yumurta fiyatları ocak ayında yıllık bazda %53,0 arttı.
Et, kümes hayvanları ve balık fiyatlarının yanı sıra alkolsüz içecekler ve süt ürünleri fiyatları da yükseldi. Meyve ve sebze fiyatları ise son iki yılın en yüksek düşüşünü kaydetti. Benzin fiyatları %1,8 artarken, doğal gaz %1,8 daha pahalıya mal oldu, fakat elektrik fiyatları değişmedi.
Ocak ayına kadar olan 12 aylık dönemde TÜFE %3,0 oranında arttı. Bu, Haziran 2024’ten bu yana en büyük artış oldu ve aralık ayındaki %2,9’luk artışı takip etti.
Reuters anketine katılan ekonomistler TÜFE’nin %0,3 artacağını ve yıllık bazda %2,9 yükseleceğini tahmin ediyorlardı.
Volatil gıda ve enerji bileşenleri hariç tutulduğunda TÜFE ocak ayında %0,4 arttı. Çekirdek TÜFE aralık ayında %0,2 oranında artmıştı. Artık mevsimsellik çekirdek TÜFE’de daha belirgin olma eğiliminde.
Barınma maliyetleri, otel ve motel odalarının fiyatlarındaki %1,7’lik toparlanmanın etkisiyle %0,4 arttı. Fakat ev sahiplerinin eşdeğer kirası %0,3 artarak daha da ılımlı bir seyir izledi.
Reçeteli ilaç fiyatları %2,5 gibi rekor bir oranda artarken, hastane hizmetleri %0,9 oranında yükseldi. Motorlu taşıt sigortasının maliyeti ise %2,0 arttı.
Havayolu ücretleri aralık ayındaki %3,0’lık artışın ardından yavaşlayarak %1,2 yükseldi. Eğlence, kullanılmış otomobil ve kamyon, haberleşme ve eğitim fiyatlarında da artışlar oldu. Giyim fiyatları %1,4 düştü. Genel olarak temel mal fiyatları %0,3 arttı.
Ocak ayına kadar olan 12 aylık dönemde çekirdek TÜFE, Aralık ayındaki %3,2’lik artışın ardından %3,3 yükseldi.