Bizi Takip Edin

AVRUPA

AB’den sosyal medya devlerine algoritma sorgusu

Yayınlanma

Avrupa Komisyonu, önde gelen sosyal medya platformlarından algoritmaları ve içerik yönetimi politikaları hakkında detaylı bilgi talep etti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, YouTube, Snapchat ve TikTok’tan kullanıcılara içerik önerilerinde bulunan algoritmalarının işleyişi hakkında detaylı bilgi talep etti.

Komisyon, bu sosyal medya platformlarının seçimler, ruh sağlığı ve çocukların korunması gibi hassas konularda oluşabilecek sistemik riskleri nasıl ele aldıklarını da öğrenmek istiyor.

Kmisyondan yapılan açıklamaya göre, bu sorgulama Dijital Hizmetler Yasası çerçevesinde yürütülüyor.

Soruşturma kapsamında, platformların yasadışı içeriklerin yayılmasını önlemek için aldıkları tedbirler de mercek altına alınacak.

Teknoloji şirketlerinin, talep edilen bilgileri 15 Kasım tarihine kadar AB yetkililerine sunmaları gerekiyor.

AVRUPA

Almanya Başbakanı, iki yıl sonra ilk kez Putin’i aramaya hazırlanıyor

Yayınlanma

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, kasım ayında Brezilya’da düzenlenecek G20 zirvesi öncesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi yapmayı planlıyor.

Alman hükümet kaynaklarının Die Zeit gazetesine verdiği bilgilere göre Almanya Başbakanı Olaf Scholz, önümüzdeki haftalarda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi yapmayı planlıyor.

Kremlin’den henüz resmi bir talep gelmediğini belirten kaynaklar, Scholz’un ekibinin, kasım ayında Brezilya’da düzenlenecek G20 zirvesi öncesinde Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirmeyi umduğunu ifade etti.

Eğer bu görüşme gerçekleşirse Scholz, Macaristan Başbakanı Viktor Orbán dışında, son bir buçuk yıl içinde Putin ile doğrudan temas kuran ilk Avrupalı lider olacak.

Scholz ile Putin arasındaki son telefon görüşmesi Aralık 2022’de yapılmıştı. Haziran ayında Scholz, ARD televizyonuna yaptığı açıklamada, “Konuşulacak bir şey olursa, Putin’i ararım,” demişti.

Eylül ayı başında ise Alman Şansölyesi, Ukrayna’daki savaşın sona erdirilmesi ve Rusya ile barış görüşmelerine başlanması çağrısında bulundu. Scholz’a göre, yıl sonuna kadar yapılması planlanan ikinci Ukrayna barış konferansına Rusya’nın temsilcileri de davet edilmeli.

Bunun ardından La Repubblica gazetesine konuşan bir kaynak, Scholz’un Minsk Anlaşmaları’nı model alan bir barış planı üzerinde çalıştığını bildirdi. Aynı zamanda, bu girişimin ‘bazı Ukrayna topraklarının Rusya’ya devredilmesini”‘ göz ardı etmediği belirtildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise daha önce Batılı müttefiklerinden, kış gelmeden savaşı sona erdirme çabalarına destek vermelerini talep etmişti. Daha sonra bir ‘zafer planı’ geliştiren Zelenskiy, bu planı ABD Başkanı Joe Biden’a ve başkan adayları Kamala Harris ile Donald Trump’a sundu.

ABC News‘e göre, Ukrayna’nın ‘zafer planı’ beş maddeden oluşuyor ve Rusya’ya herhangi bir taviz içermiyor. The Times ise bu maddelerin, Ukrayna ordusunun Kursk oblastındaki saldırılarının devamını, Ukrayna için Batılı güvenlik garantilerini, modern Batı silahlarının tedarikini ve Ukrayna’nın harap olmuş ekonomisi için mali yardımları kapsadığını bildirdi. Bu maddelerin ekim-aralık ayları arasında uygulanması planlanıyor. Zelenskiy, planın beşinci maddesinin ise savaş sona erdikten sonra devreye gireceğini belirtti.

Almanya Rusya’yı ‘Avro-Atlantik barışına en büyük tehdit’ ilan etti

Okumaya Devam Et

AVRUPA

Almanya casusluk şüphesiyle Çin vatandaşını gözaltına aldı

Yayınlanma

Alman savcılığı salı günü yaptığı açıklamada Çinli bir kadının Çin gizli servisi için istihbarat ajanı olduğu şüphesiyle gözaltına alındığını duyurdu.

Savcılara göre “Yaqi X.” olarak tanımlanan şüpheli, Almanya’nın doğusundaki Leipzig/Halle Havalimanında lojistik hizmetler sağlayan bir şirkette çalışıyordu.

Savcılar yaptıkları açıklamada X.’in pozisyonunu “askeri teçhizatın nakliyesi ve bir Alman silah şirketiyle bağlantısı olan kişiler” hakkında bilgi toplamak için kullandığını söyledi.

Savcılık açıklamasına göre X., Ağustos 2023 ortasından Şubat 2024 ortasına kadar, ayrı olarak yargılanan bir şüpheli olan Jian G.’ye “defalarca” bilgi sağladı.

İddiaya göre bu bilgiler arasında havalimanındaki uçuşlar, yük ve yolcuların yanı sıra askeri teçhizatın taşınmasına ilişkin ayrıntılar da yer alıyordu.

AfD’li politikacı Maximilian Krah’ın eski bir çalışanı olan Jian G. nisan ayında casusluk şüphesiyle tutuklanmıştı.

Savcılığa göre G.’nin Almanya’daki Çinli muhalefet üyeleri hakkında casusluk yaptığı ve Avrupa Parlamentosu’ndaki müzakereler ve kararlar hakkında gizli servise bilgi aktardığı iddia ediliyor.

Avrupa Parlamentosu ve Almanya için Alternatif (AfD) partisi üyesi olan Krah’ın ofisleri bu yılın başlarında G.’ye karşı açılan davayla bağlantılı olarak aranmıştı.

Okumaya Devam Et

AVRUPA

Avro bölgesi enflasyonu 3 yılın ardından %2’nin altına indi

Yayınlanma

Avro bölgesi enflasyonu eylül ayında 2021 ortasından bu yana ilk kez %2’nin altına inerek, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) bu ay faiz indirimine gitme ihtimalini daha da güçlendirdi.

Eurostat’ın salı günü açıkladığı verilere göre, Avro para birimini paylaşan 20 ülkede enflasyon ağustos ayındaki %2,2 seviyesinden eylül ayında %1,8’e gerileyerek, Reuters anketinde %1,9 olarak tahmin edilen beklentilerin altında kaldı.

Çekirdek enflasyon olarak adlandırılan ve daha yakından izlenen temel fiyatlara ilişkin rakam ise hizmet fiyatlarındaki yavaşlama nedeniyle %2,8’den %2,7’ye gerileyerek %2,8 olan beklentilerin altında kaldı.

Artan enerji maliyetleri, pandemi sonrası yeniden açılan üretim darboğazları, kurumsal fırsatçılık ve bol miktarda mali desteğin enflasyonu 2022’nin sonlarına doğru %10’un üzerine çıkarmasıyla fiyat artışı yıllardır merkez bankasının hedefinin üzerinde seyrediyor.

ECB haziran ve eylül aylarında faiz oranlarını düşürdü ve ECB Başkanı Christine Lagarde pazartesi günü, iyimser fiyat eğilimleri göz önüne alındığında bu ay içinde başka bir indirimin gelebileceğine dair şimdiye kadarki en net sinyali gönderdi.

Fiyat artışının belki de en yakından izlenen bileşeni olan hizmet enflasyonunun bir miktar yavaşlayarak %4,1’den %4,0’a gerilemesi, yurtiçi fiyat baskılarının yüksek bir seviyede sıkışıp kaldığı yönündeki korkuları hafifletti fakat tamamen ortadan kaldırmadı.

Düşen enerji maliyetleri enflasyondaki düşüşe en büyük katkıyı sağlamaya devam ederken, enerji dışı sanayi malları fiyatları bir önceki yıla kıyasla sadece %0,4 artarak genel rakamı aşağı çekti.

Yatırımcılar Lagarde’ın yorumları üzerine daha hızlı faiz indirimine yönelik bahislerini artırdı ve piyasalar geçen hafta başında %25 olan 17 Ekim’de faiz indirimi ihtimalini şimdi %85 olarak fiyatlıyor.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English