Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Biden-Meloni görüşmesinde Afrika ve Çin ele alındı

Yayınlanma

ABD Başkanı Joe Biden, 27 Temmuz Perşembe günü Beyaz Saray’da İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile bir araya geldi. İkili, ekonomik ilişkileri derinleştirme ve Çin’in yarattığı zorluklar konusunda işbirliğini güçlendirme sözü verdi, fakat ‘LGTBQ hakları’ gibi farklı görüşlerin olduğu meseleleri değinmekten kaçındı.

Meloni’yi Beyaz Saray’da karşılayan Biden, İtalyan liderle ‘arkadaş olduklarını’ söyledi. Meloni daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada Cumhuriyetçilerden yana net bir tercihi olduğunu ancak bunun Biden ile ‘harika bir ilişki’ kurmasına engel olmayacağını söyledi.

İki liderin İtalya’nın Çin’in Kuşak ve Yol Girişimine (KYG) katılımını tartıştıklarını, ama Washington’un yaklaşımının İtalya’nın Çin politikasını dikte etmek olmadığını söyledi. Kimsenin kendisine ‘LGBTQ hakları’ hakkında soru sormadığını söyledi.

Meloni, Biden ile Oval Ofis toplantısının başında, “İlişkilerimiz güçlü. Hükümetleri aşıyor ve siyasi renkleri ne olursa olsun sağlam kalıyorlar. Zor zamanlarda dostlarımızın kim olduğunu biliyoruz,” dedi.

Meloni ayrıca ABD Kongresi’ne giderek Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile bir araya geldi.

Toplantının gazetecilere açık olan bölümünde Biden, İtalya’yı Ukrayna konusundaki güçlü duruşundan dolayı övdü. Meloni, İtalya’nın ‘uluslararası hukukun savunulmasına’ yardımcı olmasından gurur duyduğunu söyledi.

İki lider görüşmenin ardından yayınladıkları ortak bildiride işbirliği ve birlik alanlarını vurgulayarak Ukrayna’yı gerektiği sürece desteklemeye devam etme ve ‘Çin Halk Cumhuriyeti’nin yarattığı fırsatlar ve zorluklar’ konusunda diyaloğu güçlendirme sözü verdi.

Biden, İtalya ve ABD’nin karşılıklı ticaretlerinin arttığını göreceklerini söyledi. Amerikan lider, “Geçen yıl 100 milyar dolardan fazla ticareti besleyen derinleşen ekonomik bağımızdan bahsediyoruz. Bana göre bunun artmaması için hiçbir neden yok,” dedi.

Biden toplantıya, aralarında Çin’e satılan yüksek teknoloji ürünlerine yönelik ihracat kontrollerine öncülük eden Ticaret Bakanı Gina Raimondo’nun da bulunduğu, ağırlıklı olarak ekonomik alanda yetkinliğe sahip bazı yetkilileri de getirdi.

Çin’i de ziyaret etmeyi planladığını ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile bire bir görüşebileceğini söyleyen Meloni, ABD’yi ‘Avrupa Birliği dışındaki en önemli ticaret ortağımız’ olarak tanımladı. Ayrıca ‘işçi haklarını ve güvenliğini’ zedeleyen ticaret uygulamalarını hedef aldı Pekin’e yönelik bir başka iğneleme olarak görülen ‘adil’ ticaret’ çağrısında bulundu.

Meloni’nin ofisinden yapılan açıklamada, İtalya’nın ABD ile Afrika’nın kalkınması ve istikrarının nasıl desteklenebileceğini görüşmeyi planladığı da belirtilmişti.

Meloni, görüşmeden önceki açıklamasında, “Kaynaklarının sömürüldüğünü düşünen ve Batı’ya karşı güvensizlik duyan uluslara karşı da adil olmamız gerekiyor. Başkan Biden Afrika’ya, bize yardımcı olabilecek bu ülkelerde oynayabileceğimiz role, onlarla yeni bir yaklaşıma dayalı yeni bir ilişki kurmaya, yani eşler arası bir yaklaşıma çok önem verdiğimi biliyor,” dedi.

Görüşmeden sonraki ortak açıklamada, 23 Temmuz’da Roma’da düzenlenen Göç ve Kalkınma Konferansı ile ‘Roma Süreci’nin başlatılmasının ABD’de ‘memnuniyetle karşılandığı’ belirtilirken, “Bu çerçevede Amerika Birleşik Devletleri, İtalyan hükümetinin Afrika için hazırladığı ‘Mattei Planı’nı not eder,” denildi.

DİPLOMASİ

Xi ve Putin buluştu: İlişkilerimiz tarihin en iyi anında

Yayınlanma

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesi için gittikleri Astana’da bir araya geldi.

Putin, Rusya ve Çin ilişkilerinin “tarihin en iyi anında” olduğunu vurgularken, Xi, iki ülke arasında varılan anlaşmaların tam olarak uygulandığını ve planlanan yönlerdeki işbirliğinin sorunsuz bir şekilde ilerlediğini kaydetti.

“İşbirliğimiz kimseye karşı değil, sadece halkımızın çıkarları doğrultusunda hareket ediyoruz” diyen Rusya lideri, Çin’in Kazakistan’dan devralacağı ŞİÖ başkanlığını desteklediklerini bildirdi.

İki liderin toplantısı, Şangay İşbirliği Örgütü zirvesinin oturum aralarında Kazakistan’da yapılıyor.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

ŞİÖ’nün kritik gündemi ‘güvenlik’ olacak

Yayınlanma

Astana 3-4 Temmuz tarihlerinde Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Devlet Başkanları Konseyi’nin 24. Zirvesine ev sahipliği yapıyor. Zirve, kilit bölgesel meselelerin ele alınacağı önemli tartışmaları içermeyi vaat ediyor.

Şanghay İşbirliği Örgütü, altı kurucu ülke tarafından 15 Haziran 2001 tarihinde Şanghay’da kurulmuştur: Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya, Tacikistan ve Özbekistan. ŞİÖ’nün şu anda kurucu üyelere ek olarak Hindistan, İran ve Pakistan da dahil olmak üzere dokuz üyesi bulunmaktadır. Afganistan, Belarus ve Moğolistan olmak üzere üç gözlemci devlet ve Azerbaycan, Ermenistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 14 diyalog ortağı bulunmaktadır.

2022’deki Semerkant ŞİÖ zirvesi, Belarus’un örgüt içindeki statüsünün üye devlet statüsüne yükseltilmesi sürecini başlatmıştır.

Dünya nüfusunun %40’ını temsil eden ŞİÖ’de üye ülkeler küresel GSYH’ye yaklaşık 23 trilyon doların üzerinde katkıda bulunuyor.

Hindistan ve Rusya dışişleri bakanları ŞİÖ Zirvesi’nde bir araya geldi

Bu yılki zirveye kimler katılıyor?

Astana’daki ŞİÖ zirvesine on altı dünya liderinin katılması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan zirveye katılmak üzere Astana’ya giden liderler arasında.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping devlet ziyareti ve zirveye katılmak üzere 2 Temmuz’da Astana’ya geldi.

Diğer liderler arasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov yer alıyor.

Hindistan ise Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar tarafından temsil edilecek. Ayrıca Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko, ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de toplantıda hazır bulunacak.

Orta Asya’yı ziyaret etmekte olan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres de zirveye katılacak.

Kazakistan Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (KazISS) Asya Araştırmaları Bölümü Baş Uzmanı Alisher Tastenov, “Katılımcı sayısının bu kadar yüksek olması, zirve ilgili tüm ülkeler için yapıcı bir diyalog platformunu temsil etmesinden kaynaklanıyor” dedi.

Zirvede ayıca liderler arası önemli ikili görüşmeler de gerçekleşiyor.

Zirvenin merakla beklenen görüşmesi ise Rusya lideri Putin ile Çin lideri Xi Jinping arasında yapılacak toplantı.

Putin: Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler istikrarlı bir şekilde gelişiyor

Zirvenin gündemi nedir?

Çok Taraflı Diyaloğun Güçlendirilmesi-Sürdürülebilir Barış ve Refah Arayışı başlıklı zirvede, üye ülkeler arasında işbirliği ve kalkınmanın kilit alanlarına odaklanan kapsamlı bir gündem görüşülecek.

Güvenlik ve istikrar arayışının gündemin en üst sıralarında yer alması bekleniyor.

Zirvede en az 20 önemli belge ele alınacak. Bunlar arasında Astana ŞİÖ Deklarasyonu, 2035 yılına kadar ŞİÖ Kalkınma Stratejisi, 2030 yılına kadar Enerji İşbirliği Kalkınma Stratejisi, 2025-2027 yılları için Terörizm, Ayrılıkçılık ve Aşırıcılıkla Mücadelede İşbirliği Programı ve 2024-2029 yılları için ŞİÖ Uyuşturucuyla Mücadele Stratejisi yer alıyor.

Gündemdeki belgelerden biri de Kazakistan tarafından önerilen Adil Barış ve Uyum için Dünya Birliği girişimi. Bu girişim ile ŞİÖ ülkeleri arasında küresel ve bölgesel güvenliği geliştirme konusundaki işbirliğinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Çin’in Xinhua ajansına bir mülakat veren Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, zirvenin nihai kararlarının “Şanghay ruhunun temel ilkeleri olan karşılıklı güven, dostluk, karşılıklı fayda ve birbirlerinin çıkarlarını göz önünde bulundurma” ilkelerini tam anlamıyla somutlaştırmasını beklediğini söyledi.

“ŞİÖ’nün daha da geliştirilmesi için stratejik açıdan önemli kararların alınmasını bekliyoruz. Orta vadede etkileşimin ana alanları tanımlanacak ve mevcut zorluklara ve tehditlere yeterli ve zamanında yanıt vermek için girişimler geliştirilecek” dedi.

Kazakistan dönem başkanlığını Temmuz 2023’te Hindistan’dan devraldı.

Tokayev dönem başkanlığı boyunca Kazakistan’ın başlıca uluslararası ve bölgesel örgütlerle temaslarını genişleterek örgütün uluslararası etkisini güçlendirmeyi amaçladığını söyledi.

Xi ve Tokayev Trans-Hazar Uluslararası Ulaşım Rotası’nın açılışına katıldı

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Putin: Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler istikrarlı bir şekilde gelişiyor

Yayınlanma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Astana’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşmede, Rusya ile Türkiye’nin uluslararası politikanın bir dizi önemli alanında aktif olarak çalışmaya devam ettiğini söyledi.

Putin, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesi çerçevesinde Erdoğan ile görüştü.

Interfax ajansının aktardığına göre Rusya lideri, yaptığı açıklamada, “Dünyanın içinde bulunduğu dönemdeki tüm zorluklara rağmen Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkiler giderek gelişiyor,” ifadesini kullandı.

Rus-Türk stratejik projelerinin planlı bir şekilde yürütüldüğüne dikkat çeken Putin, “Uluslararası politikanın bir dizi önemli alanında aktif olarak çalışmaya devam ediyoruz. Sizlerle sürekli temas halindeyiz. Bakanlıklarımız ve kurumlarımız düzenli olarak bilgi alışverişinde bulunuyor ve kilit alanlardaki pozisyonlar üzerinde mutabık kalıyor,” dedi.

Devlet Başkanı, 2023 yılında 6,7 milyon Rus turistin Türkiye’yi ziyaret edeceğini ve bunun rekor bir rakam olduğunu da sözlerine ekledi.

Putin, ŞİÖ zirvesinde Erdoğan ile görüşecek

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English