Bizi Takip Edin

AMERİKA

Biden yönetimi Ukrayna’ya savaş yardımını savundu: Eyaletlerin ekonomisine faydalı

Yayınlanma

Biden yönetiminin ABD Kongresinde (Capitol Hill) dağıttığı bir grafiğe göre, Pennsylvania ve Arizona, Washington’un Kiev’i silahlandırma çabalarından milyarlarca dolar kazanıyor.

Biden yönetimi, Ukrayna ve İsrail’e aynı zamanda yardımda bulunmaya karşı çıkan Cumhuriyetçileri ikna etmek için bu kozu oynamaya karar verdi.

POLITICO tarafından elde edilen haritaya göre Pennsylvania, Ukrayna için mühimmat ve taktik araçlar inşa etmek üzere 2,364 milyar dolarla en fazla yatırım alan eyalet oldu. Arizona ise 2,259 milyar dolarla ikinci sırada yer alıyor. Teksas ve Arkansas sırasıyla 1,449 milyar dolar ve 1,478 milyar dolar alırken, Florida da 1,011 milyar dolar aldı.

Varlığı ilk kez Reuters tarafından bildirilen grafiğe göre, eyaletler Ukrayna’yı silahlandırarak toplamda 27 milyar dolardan fazla yatırım elde etti.

Pentagon: Savaş, sanayimizi besliyor

Bu haber yayınlandıktan sonra Savunma Bakanlığı (Pentagon) haritanın güncellenmiş bir versiyonunu ve belirli silah toplamlarının dökümlerini gösteren diğer brifing slaytlarını yayınladı.

Savunma Bakanlığı sözcüsü Jeff Jurgensen konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Savunma Bakanlığı liderlerinin daha önce de söylediği gibi, Ukrayna’ya verilen destek ABD savunma sanayi tabanını on yıllardır görülmemiş bir şekilde harekete geçirdi. Ülkenin dört bir yanındaki endüstri ortaklarımız, ABD’nin Ukrayna’ya yönelik taahhütlerini doğrudan destekleyecek türden üretim, imalat ve altyapı yatırım kabiliyetlerini karşılamak üzere adım attılar ve bu da gelecek için ihtiyaç duyduğumuz türden bir endüstriyel temel kapasitesi oluşturacaktır,” dedi.

Biden yönetimi geçtiğimiz ay Kongre’ye Ukrayna, İsrail, Tayvan ve sınır güvenliği için para içeren ek talebi gönderdi. Kongre’deki çekişmeler tasarının kabulünü geciktirirken, Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer tasarıyı 4 Aralık haftasında oylama sözü verdi.

Geçen ay Oval Ofis’te yaptığı konuşmada Başkan Joe Biden, Cumhuriyetçilerin 106 milyar dolarlık acil durum ek bütçesinde Ukrayna için ayrılan 60 milyar doları desteklemeleri gerektiğini savunurken ABD imalat merkezlerine sağlanan faydayı vurgulamıştı. Cumhuriyetçi Parti üyelerinden bir grup, ABD’nin içerideki sorunlara odaklanmak yerine Ukrayna’ya yardım etmek için para harcadığını savunarak daha fazla fon sağlanmasına karşı çıkıyor.

Biden: Vatansever ABD’li işçiler demokrasinin cephaneliğini inşa ediyor

Biden ise, “Stoklarımızda bulunan Ukrayna ekipmanlarını gönderiyoruz. Ve Kongre tarafından tahsis edilen parayı kullandığımızda, kendi depolarımızı, kendi stoklarımızı yeni ekipmanlarla yenilemek için kullanıyoruz. Amerika’yı savunan ve Amerika’da üretilen ekipmanlar. Arizona’da üretilen hava savunma bataryaları için Patriot füzeleri. Ülke genelinde 12 eyalette, Pennsylvania’da, Ohio’da, Teksas’ta üretilen top mermileri. Ve çok daha fazlası,” demişti.

Biden, ‘tıpkı İkinci Dünya Savaşında olduğu gibi’, bugün de ‘vatansever Amerikalı işçiler demokrasinin cephaneliğini inşa edip özgürlük davasına hizmet ettiğini’ ileri sürmüştü.

POLITICO’nun geçen ay yayınladığı bir habere göre Beyaz Saray, Kongre’de sürekli dirençle karşılaştıktan sonra, savaş finansmanını ‘ulusal güvenlik’ temelinde meşrulaştırmanın rakiplerini ikna etmediğini tespit ettikten sonra mesajını değiştirmeye başladı.

AMERİKA

Trump: Seçim günü düzeni korumak için ordu kullanılabilir

Yayınlanma

Eski ABD Başkanı Donald Trump, pazar günü Maria Bartiromo ile yaptığı söyleşide seçim günü kaos bekleyip beklemediği sorulduğunda “gerçekten gerekirse” ordunun “bazı hasta insanlar, radikal sol deliler” için çağrılması gerektiğini söyledi.

Trump Fox News’in ‘Sunday Morning Futures’ programında Bartiromo’ya, “Bence daha büyük sorun içerideki insanlar. Bazı çok kötü insanlarımız, bazı hasta insanlarımız, radikal sol delilerimiz var. Gerekirse Ulusal Muhafızlar ya da gerçekten gerekliyse ordu tarafından çok kolay bir şekilde halledilmelidir. Çünkü bunun olmasına izin veremezler,” dedi.

Bartiromo seçim günü kaos bekleyip beklemediğini sorduğunda Trump, kendisine oy veren taraftan böyle bir şey gelmeyeceğini savundu.

Trump, Seçim Günü’nde sorun çıkması söz konusu olduğunda, aksi takdirde “ülkemizi tamamen yok eden” kişiler olsalar bile, sorunun “yeni gelen insanlar bile olmadığını”, düşmanın “içeriden” geldiğini düşündüğünü söyledi.

Thomas Jefferson’ın başkanlığı döneminde çıkarılan 1807 tarihli Ayaklanma Yasası, başkana ayaklanma ya da diğer düzensizliklerle mücadele etmek üzere Ulusal Muhafızları ve orduyu görevlendirebilme yetkisi verse de, seçim günü ordunun görevlendirilmesi fikri eşi benzeri görülmemiş bir uygulama olabilir.

Trump, başkanlığı sırasında George Floyd’un Minneapolis polisi tarafından öldürülmesi üzerine yapılan protestolara yanıt olarak bu yasayı devreye sokacağı uyarısında bulunmuş fakat sonuçta bunu yapmamıştı.

Harris’in kampanyası Trump’ın önerisine hemen yanıt verdi. Harris’in kampanya sözcüsü Ian Sams yaptığı açıklamada, “Donald Trump Amerikalı hemşerilerinin yabancı düşmanlardan daha kötü ‘düşmanlar’ olduğunu öne sürüyor ve onlara karşı orduyu kullanacağını söylüyor,” dedi.

Okumaya Devam Et

AMERİKA

S&P, daha fazla gelişmekte olan ülkenin temerrüde düşmesini bekliyor

Yayınlanma

S&P Global Ratings’e göre, yoksul ülkeler büyük borç yükleri ve yüksek borçlanma maliyetlerinin mirası altında ezildikçe, temerrütler önümüzdeki on yılda daha da sıklaşacak.

Financial Times’a (FT) göre her ne kadar küresel faiz oranları düşmeye başlamış ve Zambiya ve Sri Lanka gibi ülkeler temerrütten çıkmaya başlamış olsa da, pek çok ülke yabancı para cinsinden borçlarını ödemek için yetersiz kaynaklara ve sermayeye çok az erişime sahip.

Derecelendirme kuruluşu son yayınlanan raporunda, “Daha yüksek devlet borcu ve döviz cinsinden borçlanma maliyetlerindeki artış nedeniyle … ülkeler önümüzdeki 10 yıl içinde geçmişte olduğundan daha sık döviz cinsinden borçlarını ödeyemeyecek,” dedi.

Kenya ve Pakistan gibi borçlu ülkeler bu yıl yeni IMF kurtarma paketleri ve diğer krediler sayesinde temerrüde düşmekten kıl payı kurtuldu. Fakat, benzer birçok hükümetin ödemek zorunda olduğu çift haneli borçlanma maliyetleri göz önüne alındığında, borçlarını yeniden finanse etmek için hâlâ tahvil piyasalarının dışında kalmış durumdalar.

Gana bu ay, alacaklılara yüzde 37’lik bir zarar yükleyen ABD doları cinsinden bir tahvil yeniden yapılandırmasını tamamlayarak temerrütten çıktı. Bu yılın başlarında Zambiya dört yıllık bir yeniden yapılandırma sürecini sona erdirirken, Sri Lanka’nın yeni hükümetinin 2022 tahvil temerrüdünü sona erdirmek için yakında bir anlaşma yapması bekleniyor.

Ukrayna da, savaşın başlamasının ardından ödemelere getirilen askıya almanın yerine, 2020’de Arjantin’den bu yana en büyüğü olan 20 milyar dolardan fazla borcun yeniden yapılandırılmasını tamamladı.

S&P Global Ratings gelişmekte olan ülkeler uzmanı Frank Gill’e göre borç yapılandırmalarından çıkan ülkeler geçmişe kıyasla daha düşük notlara sahip ve bu da temerrütlerin tekrarlanma olasılığına işaret ediyor.

Gill, temerrüt seviyesinin ülkelerin mali tercihlerine ve cari açıklarını kapatmak için doğrudan yabancı yatırım gibi denizaşırı sermayeyi ne ölçüde çekebileceklerine bağlı olduğunu da sözlerine ekledi fakat bu ikincisinde büyük bir artış olduğuna dair çok az işaret olduğunu söyledi.

S&P Global Ratings, devletlerin temerrüde düşeceğine dair tek bir erken uyarı işareti olmasa da, hükümetlerin borç ödemelerini durdurmadan önceki yıl gelirlerinin ortalama beşte birini faiz ödemelerine ayırdıklarını tespit ettiğini söyledi.

Önümüzdeki yıl rezervlerine oranla büyük borç vadeleriyle karşı karşıya olan ülkeler arasında kısa süre önce Hindistan’dan kurtarma paketi alan Maldivler ve Arjantin de bulunuyor.

S&P’de ülke derecelendirmesi analisti olan Giulia Filocca, önümüzdeki on yıl içinde bu tür geri alımların ve benzer operasyonların artmasının “temerrütlerin doğasının muhtemelen çok daha alışılmadık hale geleceği” anlamına geldiğini söyledi.

Filloca, “Giderek artan bir şekilde, temerrüt gibi görünmeyen ancak tam bir temerrütten kaçınmak için yapılıyorsa ajansın sıkıntılı bir değişim olarak sınıflandırabileceği geri alım operasyonları görüyoruz,” dedi.

Okumaya Devam Et

AMERİKA

Ekonomistler değerlendirdi: Trump’ın politikaları enflasyonu körükleyecek mi?

Yayınlanma

Ekonomistlerin çoğunluğu, Trump’ın olası başkanlığında enflasyonun, faiz oranlarının ve bütçe açığının Kamala Harris’in başkanlığındaki dönemden daha yüksek olacağını öngörüyor. Özellikle ithalat vergileri ve bütçe açığı konusundaki planları dikkat çekiyor.

The Wall Street Journal tarafından yapılan bir ankete katılan ekonomistler, Donald Trump’ın başkanlığı döneminde enflasyon, faiz oranları ve bütçe açığının Demokrat başkan adayı Kamala Harris’in politikalarına göre daha yüksek seviyelere çıkacağını düşünüyor.

Gazete, üç ayda bir gerçekleştirdiği bu anketin sonuçlarını yayımladı.

Ankete katılan 50 ekonomistin yüzde 68’i, Trump döneminde fiyatların Harris dönemine kıyasla daha hızlı artacağını belirtti.

Katılımcıların yüzde 12’si ise Harris döneminde enflasyonun daha yüksek olacağını öngörürken, geri kalan ekonomistler adaylar arasında önemli bir fark görmediklerini ifade etti.

Ekonomistler, adaylar arasında en az farkı genel ekonomik büyüme konusunda öngörürken, yüzde 45’i Harris döneminde üretimin daha hızlı büyüyeceği, yüzde 37’si ise Trump döneminde ekonominin daha fazla büyüyeceği görüşünde.

The Wall Street Journal, temmuz ayında da benzer bir anket yapmıştı. O ankette de benzer sonuçlar ortaya çıkmış; katılımcıların yüzde 56’sı enflasyonun Trump döneminde daha yüksek olacağını, yüzde 16’sı ise Biden döneminde enflasyonun hızlanacağını belirtmişti.

Ankete katılanların yüzde 28’i ise herhangi bir fark görmediğini ifade etmişti.

Bununla beraber California Lutheran Üniversitesi Ekonomik Araştırma ve Tahmin Merkezi Direktörü Dan Hamilton, Trump’ın ikinci başkanlık döneminin Cumhuriyetçilerin ithal mallara yönelik vergi planları nedeniyle daha hızlı fiyat artışlarına yol açacağını söyledi.

Hamilton, her iki adayın da politikalarının “enflasyonist” olduğunu belirtti.

Cumhuriyetçi adayın ithal mallara yüzde 10 ila yüzde 20 arasında değişen genel vergiler getirmeyi planladığı, Çin’den gelen mallara da yüzde 60 oranında vergi uygulamayı önerdiği belirtiliyor. Trump’a göre bu önlemler, ABD’deki imalat işlerini geri getirme potansiyeline sahip.

Ekonomistlerin yüzde 65’i, Trump’ın önerdiği politikaların federal bütçe açığı üzerindeki baskıyı artıracağını düşünüyor. Fakat her iki başkan adayı da mali reform ihtiyacı konusunda net bir açıklamada bulunmadı.

Kampanya sırasında Trump, Sosyal Güvenlik gelirleri ve fazla mesai ücretleri üzerindeki vergileri kaldırmayı ve yurt dışında yaşayan ABD vatandaşları için bu vergileri azaltmayı önerdi.

Ayrıca, ABD’de çalışan ve vergi ödeyen kişi sayısını azaltabilecek göçmenlik politikalarını sıkılaştırma sözü verdi. Sorumlu Federal Bütçe Komitesi’ne göre, Trump’ın bu planlarının önümüzdeki on yıl içinde federal bütçe açığını 7,5 trilyon dolar artırması bekleniyor.

ABD başkanlık seçimleri 5 Kasım’da yapılacak. Başkan Biden’ın yarıştan çekilmesinin ardından Başkan Yardımcısı Kamala Harris Demokratların adayı olarak öne çıktı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English