Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Biden’ın İsrail hükümetine eklemlemeye çalıştığı Gantz Washington’da

Yayınlanma

benny gantz

Demokrat Partili ABD Başkanı Joe Biden’ın, İsrail hükümetini ılımlılaştırmak için Netanyahu ile koalisyona dahil etmek istediği Ulusal Birlik Partisi lideri Benny Gantz sessiz sedasız Washington’a gitti. Önceden duyurulmayan ziyaret basına sızınca Gantz’ın partisi ziyareti doğruladı.

ABD’nin arabuluculuğunda İsrail-Suudi Arabistan normalleşme görüşmeleri devam ederken Washington, İsrail muhalefetinden Ulusal Birlik Partisi lideri Benny Gantz’ı ağırladı. Walla haber sitesinin aktardığına göre önceden duyurulmayan ziyaret kapsamında Gantz, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve diğer üst düzey ABD’li yetkililerle bir araya geldi. Haberin ardından ziyareti ve Sullivan ile görüşmeyi doğrulayan Ulusal Birlik Partisi yaptığı yazılı açıklamada, “İkili İsrail’in hayati güvenlik çıkarlarını ilerletmek, İsrail’in bölgedeki entegrasyonunu genişletmek ve İran ile Orta Doğu’daki vekillerinden kaynaklanan tehditleri bertaraf etmek hakkında konuştu” ifadelerini kullandı.

Eski savunma bakanı ve İsrail ordusu IDF genelkurmay başkanı olan Gantz muhalefetin önde gelen üyelerinden biri. Üç sonuçsuz seçimden sonra ve koronavirüs salgınının ilk dalgasıyla birlikte Gantz, 2020’nin nisan ayında “acil durum” koalisyon hükümeti olarak tanımlanan Netanyahu hükümetine katılmayı kabul etmişti. Netanyahu ve Gantz arasında yapılan koalisyon anlaşmasına göre ilk 18 ayda Netanyahu başbakan olacak ve Gantz yardımcılığını üstlenecek daha sonra ikili arasında görev değişimi yapılacaktı. Ancak iki lider 2021’in bütçesi üzerinde anlaşamayınca hükümet 8 ayda düşmüş ve İsrail Mart 2021’de erken seçime gitmişti.

‘İsrail-Suudi normalleşmesinde Netanyahu başrol değil’

Biden yönetimi Netanyahu ile başarısız da olsa koalisyon deneyimi olan Gantz’ı, İsrail hükümetini ılımlılaştırma planında kilit bir aktör olarak görüyor. İsrail-Suudi normalleşme süreci Washinton’a bu planı hayata geçirmede önemli bir fırsat sunuyor. Normalleşme için hem ABD’nin hem de Suudi Arabistan’ın İsrail’den talep ettiği Filistinlilerle ilgili tavizlerin mevcut İsrail hükümetince kabul edilmesinin imkânsız olduğu biliniyor. Bakanlar Bezalel Smotrich, Itamar Ben-Gvir ve bazı Likud milletvekilleri, anlaşmanın bir parçası olarak Filistinlilere taviz verme anlamına gelebilecek her şeye karşı çıkacaklarını şimdiden açıkça ortaya koydular. Biden yönetimi, normalleşmenin ancak iki aşırı sağcı parti yerine Benny Gantz’ın Ulusal Birlik Partisi’ni içeren başka bir koalisyonla imzalanabileceğini varsayıyor.

Ancak Gantz, böyle bir değişime ve Netanyahu ile koalisyona bugüne kadar onay vermiş değil. Ayrıca Gantz, Netanyahu’nun görülmeye devam eden yolsuzluk davalarının üzerini kapatma girişimlerine de karşı çıkıyor. Bu girişimlerin en önemlisi ise Netanyahu’nun halihazırda aşırı sağcı koalisyonu ile birlikte hayata geçirmeye başladığı ve ülkede büyük protesto dalgasına neden olan yargı reformu. Netanyahu’nun Gantz ile bir koalisyona “evet” demesi yargı reformunun rafa kalkması demek. Bu da Netanyahu’nun yolsuzluk davalarından kurtulamayacağı anlamına geliyor.

DİPLOMASİ

NATO, Ukrayna’ya uzun vadeli yardımlardan sorumlu yetkili atayacak

Yayınlanma

Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin haberine göre NATO ülkeleri, Donald Trump’ın ABD başkanlık seçimlerini kazanması halinde Ukrayna’ya yardımı sürdürmeyi amaçlayan tedbirler geliştirdi.

İttifak, Ukrayna’ya askeri teçhizat tedarikinin koordinasyonundan sorumlu olacak üst düzey bir sivil yetkili gönderecek.

Ayrıca Almanya’nın Wiesbaden kentinde askeri teçhizat ve silah sevkiyatının yanı sıra Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin eğitimini koordine edecek bir karargah kurulacak.

Bu girişim, geçtiğimiz hafta New York Times tarafından haberleştirilmişti. Karargah, NATO’nun askeri yardım akışını optimize etme ve Ukrayna’nın ittifaka olası üyeliği için bir köprü oluşturma misyonunun bir parçası olacak.

WSJ‘ye göre bu tedbirlerin aylardır üzerinde çalışılıyordu ancak Joe Biden ve Donald Trump arasındaki münazaranın ardından ‘daha da acil’ hale geldi.

Plan, aynı zamanda Ukrayna ordusunun teçhizat ve eğitim seviyesini NATO ülkelerinin seviyesine yaklaştıracak.

Geliştirilen girişimler 9-11 Temmuz tarihlerinde Washington’da yapılacak NATO zirvesinde açıklanacak.

Zirvede NATO üyelerinin Ukrayna’ya ittifaka katılmasını teklif etmeyecekleri, ancak uzun vadeli mali yardım sözü vermeleri bekleniyor.

Özellikle NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın Ukrayna’ya yıllık 40 milyar avro tahsis etmesini önerdi.

Telegraph‘ın haberine göre müttefikler bu sürece desteklerinin bir işareti olarak zirvede Ukrayna’nın NATO’ya katılımı için bir yol haritasını onaylamayı planlıyor.

Alman milletvekili Dağdelen: NATO, Ukrayna’ya asker göndermek için bahane arıyor

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Orbán Kiev’de Zelenskiy ile görüşecek

Yayınlanma

Macaristan Başbakanı Viktor Orbán salı günü Ukrayna’ya sürpriz bir ziyarette bulundu. Orbán, Ukrayna savaşının başlamasından bu yana ilk ziyaretini gerçekleştirdi.

Orbán, Şubat 2022’den bu yana Kiev’i ziyaret etmeyen birkaç Avrupalı liderden biriydi. Orbán’ın sözcüsü Zoltan Kovacs X’te yaptığı açıklamada, “@PM_ViktorOrban bu sabah Devlet Başkanı Volodimir @ZelenskyyUA ile Avrupa barışını görüşmek üzere Kiev’e geldi,” dedi.

Macar lider, ülkesinin Avrupa Konseyi dönem başkanlığını üstlenmesinden bir gün sonra geldi.

Her iki ülkeden yetkililere göre Orbán, Zelenskiy ve diğer üst düzey yetkililerle, ikilinin Brüksel’deki AB zirvesinde konuşmasından birkaç gün sonra bir araya gelecek. İkili, Ukraynalı liderin tüm AB liderlerini Kiev’e askeri desteklerini artırmaya çağırmasından önce özel bir görüşme yaptı.

Zelenskiy’e yakın bir Ukraynalı yetkilinin Financial Times’a (FT) aktardığına göre liderler Kiev’deki görüşmelerinin sonunda kısa açıklamalar yapacaklar fakat bir basın toplantısı düzenlemeyecekler.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Zelenskiy: Rusya ile aracılar üzerinden müzakere mümkün

Yayınlanma

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Kiev ile Moskova arasında aracılar vasıtasıyla tahıl koridoru anlaşmalarına benzer müzakerelerin mümkün olduğunu söyledi.

Philadelphia Induirer‘e mülakat veren Zelenskiy, Kiev’in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşüp görüşemeyeceği yönündeki soruya, “Ukrayna, ilgili belgeler, adımlar ve modaliteler doğrultusunda bir çözümün bulunabileceği bir [müzakere] modeli benimseyebilir. Şu ya da bu krize bir çözüm hazırlayan temsilciler olursa ve bu belge Ukrayna’yı tatmin ederse, Rusya Federasyonu temsilcileriyle çözülmelidir,” dedi.

Tahıl koridoru anlaşmalarının imzalanmasında da benzer bir modelin kullanıldığını belirten Zelenskiy, “Şimdiye kadar elimizde sadece bu model var,” ifadesini kullandı.

2022’nin temmuz ayında Kiev ile Moskova, Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye ile ayrı ayrı Ukrayna limanlarından tahıl ihraç edilmesine olanak tanıyan anlaşmalar imzalamıştı.

Anlaşma bir yıl kadar yürürlükte kaldıktan sonra Rusya, Rus tarım ürünlerinin ihracatını kolaylaştırmaya yönelik hükmün yerine getirilmediğini iddia ederek anlaşmadan çekilmişti.

Benzer bir modelin ‘toprak bütünlüğü, enerji ve seyrüsefer özgürlüğü’ konularının çözümünde de kullanılabileceğini kaydeden Ukrayna Devlet Başkanı, ‘herhangi bir kıtadan’ ülkenin olarak hareket edebileceğini vurguladı.

Zelenskiy, “Ukrayna’nın ortakları sadece Avrupa ve ABD değil, aynı zamanda Asya, Pasifik yönü, Afrika ve Latin Amerika dahil olmak üzere pek çok kıtadan ülkeler,” diye konuştu.

Öte yandan Zelenskiy, Moskova ile müzakerelerin ancak, diğer hususların yanı sıra 1991 sınırlarına geri dönülmesini ve Rusya ordusunun Ukrayna topraklarından çekilmesini içeren kendi önerdiği ‘barış formülü’ temelinde mümkün olabileceğini savundu.

Geçen ay İsviçre’de düzenlenen Ukrayna ihtilafının barışçıl yollarla çözümüne ilişkin konferansta bu girişimin diğer noktaları da ele alınmıştı. Zirvenin ardından 80’den fazla ülke, Zaporojye nükleer santralinin Kiev’in kontrolüne geri verilmesini ve nükleer silah kullanma tehditlerinin kabul edilemez olduğunu, Karadeniz ve Azak Denizi’ndeki Ukrayna limanlarına ve Ukrayna tarım ürünlerine tam ve güvenli erişimin yanı sıra savaş esirlerinin takas edilmesini ve Ukraynalı çocukların geri dönmesini talep eden bir bildiri imzalamıştı.

Putin, barış görüşmeleri için koşulları açıkladı: Ukrayna, Rusya’ya bağlanan bölgelerden tamamen çekilmeli

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English