Boeing, askeri gözetleme ürünleri geliştiren birimi Digital Receiver Technology’yi Fransız savunma şirketi Thales’e sattı. Ayrıca şirket, sendika ile geçici bir anlaşmaya varırken, önümüzdeki dönemde maliyetleri azaltmak ve verimliliği artırmak amacıyla ‘yeniden yapılanmaya’ gidiyor.
Boeing, dün (20 Ekim) yaptığı açıklamada, askeri gözetleme ürünleri geliştiren küçük bir birimi olan Digital Receiver Technology’nin (DRT) Fransız savunma yüklenicisi Thales’e satışını bu ay tamamladığını duyurdu.
Boeing, DRT’yi 2008 yılında bünyesine katmıştı. Maryland merkezli bu şirket, kablosuz alıcılar ve vericiler gibi dijital sinyal işleme cihazları geliştiriyor.
Bu cihazlar, ABD’nin istihbarat kurumları, Savunma Bakanlığı (Pentagon) ve İç Güvenlik Bakanlığı tarafından istihbarat toplamak ve tehditleri tespit etmek amacıyla kullanılıyor.
Boeing’in bu birimi satma kararı, ilk olarak Wall Street Journal tarafından erken saatlerde duyuruldu.
Haberde, anlaşmanın Boeing’in iç kaynaklarına dayandırıldığı belirtilirken, satışın hedefi ya da alıcının kimliği hakkında bilgi verilmemişti.
Gazeteye göre bu satış, Boeing’in çeşitli sorunlar ve skandallar sonrasında ihtiyaç duyduğu varlık satış stratejisinin bir parçası olarak gerçekleştirildi.
Geçen hafta Boeing, düzenleyicilere hisselerini satarak, borçlanarak ve kredi artırarak toplamda 25 milyar dolar fon elde etmeyi planladığını bildirmişti.
Öte yandan Boeing’in yeni CEO’su Kelly Ortberg, mali açıdan zor durumda olan şirketin içinden geçtiği krizi durdurmak amacıyla uçak üretimini azaltma kararı aldı.
19 Ekim’de uçak üreticisi, Uluslararası Makinistler ve Havacılık İşçileri Sendikası üyeleriyle geçici bir anlaşmaya vardı. Daha önce grev sırasında çalışanlar yüzde 40’lık bir ücret artışı talep etmiş, ancak Boeing yalnızca yüzde 25’lik bir artış önermişti.
Sonuç olarak, şirket dört yıl içinde toplamda yüzde 35 zam yapma sözü verdi.
WSJ‘nin haberine göre, Boeing sendika ile bir anlaşmaya varmış olsa bile, şirket mali açıdan hâlâ zor bir konumda kalmaya devam edecek.
Gazetenin kaynaklarına göre, Boeing verimsiz veya ana iş alanına dâhil olmayan varlıklarını satma ihtimalini değerlendiriyor.
Virginia’daki genel merkezde yapılan bir toplantıda, yönetimin her bir bölümün performansını gözden geçirdiği ve atılacak “sonraki adımlar” üzerine düşündüğü bildirildi.
Gazetenin kaynaklarına göre, şirket geçtiğimiz hafta ABD Ordusu için ekipman üreten küçük bir savunma iştirakinin satışı konusunda anlaşmaya vardı.
Ayrıca haberde, Boeing’deki sorunların yalnızca şirkete özgü olmadığını, tüm sektörü etkilediği belirtildi. Eylül ayında Boeing, 737, 767 ve 777 uçaklarının siparişlerinde bir azalma olacağını duyurmuştu.
Gazete ayrıca, bu hafta gövde üreticisi Spirit AeroSystems’in 700 çalışanını işten çıkaracağını ve İngiliz firması Senior’un da daha önce işten çıkarmalar yapacağını açıkladığını yazdı.
Geçen haftalarda Ortberg, Boeing’in iş gücünü yüzde 10 oranında azaltmayı planladığını, bunun da yaklaşık 17 bin çalışanın işini kaybetmesi anlamına geleceğini duyurmuştu.
Bu karar, özellikle son dönemde yaşanan üretim gecikmelerinin maliyetlerini düşürmek ve verimliliği artırmak amacıyla şirketin yeniden yapılandırılması kapsamında alındı.