Çeçenistan Müftüsü Salah Mejiyev, Vladimir oblastında okullarda başörtüsü ve peçeyi yasaklayan düzenlemenin Anayasa’nın din özgürlüğü maddesiyle çeliştiğini belirterek, bu yasağın Müslüman kadınları hedef aldığını savundu.
Çeçenistan Müftüsü Salah Mejiyev, okullarda başörtüsü ve peçe yasağının Anayasa’nın din ve vicdan özgürlüğünü koruyan maddeleriyle çeliştiğini belirtti.
Mejiyev’in açıklaması, Vladimir oblastında yürürlüğe giren yeni kısıtlamalar üzerine yapıldı. Vladimir Oblastı Eğitim ve Gençlik Politikası Bakanlığı tarafından yayımlanan talimatname, Rusya’nın laik bir ülke olduğunu ve devletin, laik eğitim alanı da dahil olmak üzere, kiliseden ayrıldığını vurgulamıştı.
Mejiyev, Vladimir oblastı makamlarının bu düzenlemeyi “etnik ve dinler arası çatışmaları kışkırtmayı amaçladığını” iddia ederek eleştirdi.
Özellikle, yasağın yalnızca İslami dini kıyafetleri hedef alıyor olmasının kendilerini şaşırttığını ifade etti.
Müfü, “Bu belgenin, Müslümanları hedef alan kasıtlı bir eylem olmamasını umuyoruz ve bunun yalnızca belgeyi hazırlayanların yeterince düşünmeden hareket etmelerinden kaynaklandığına inanmak istiyoruz,” dedi.
Müftü Mejiyev, başörtüsünün dindarlığın bir sembolü olduğunun altını çizerek, İslam kültür ve geleneklerinde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.
İslam inancına göre, kadınların yüz, el ve ayak hariç tüm vücutlarını giysi ile örtmesi gerektiğini hatırlatan Mejiyev, ayrıca, Rusya yasalarının başörtüsünü yasaklamadığını ve hatta pasaportlarda başörtülü fotoğrafların bile kabul edildiğini söyledi.
Bazı çevrelerin ulusal güvenlik gerekçesiyle başörtüsüne kısıtlama getirilmesi yönündeki çağrılarına da tepki gösteren Mejiyev, “İslam dinine mensup binlerce askeri örnek alarak Ukrayna ile savaşa katılmalarını” önerdi.
Mayıs ayında, Duma Başkan Yardımcısı Vyaçeslav Davankov, bölgesel yetkililere ve eğitim kurumlarına, yüzü tamamen veya kısmen kapatan dini kıyafetleri yasaklama yetkisi veren bir yasa tasarısı sundu.
Davankov’un yasa tasarısında, güvenlik kameralarının teröristleri tespit etmesini engelleyebileceği endişesi öne sürüldü.
Bunun yanı sıra, eğitimde laikliğin güçlendirilmesi ve dini ya da kültürel temelde ayrımcılığın önlenmesi için tüm öğrenciler için eşit koşullar oluşturulması gerektiği belirtildi.
Bu yasa önerisi, Çeçenistan makamlarının tepkisiyle karşılaştı. Duma Milletvekili Adam Delimhanov, Davankov’u Anayasa’yı ihlal etmekle suçlayarak, “dini ve geleneksel değerlerin korunması” yönünde açıklamalar yaptı.
Delimhanov, Rusya’nın çok etnikli ve çok dinli bir ülke olduğuna vurgu yaparak, başörtüsünün Müslüman kadınların dini bir görevi olduğunu ve başörtüsünü yasaklama girişimlerinin din özgürlüğünü ihlal ettiğini ve toplumu bölünmeye sürüklediğini iddia etti.
Rusya hükümeti ise yasa tasarısını “muğlak” olarak değerlendirerek, “esaslı bir revizyon” yapılması için geri gönderdi.
Rusya’da bir özerk bölge daha peçe yasağı getirdi