Bizi Takip Edin

ASYA

Çin Başbakanı Li’den Kırgızistan’a ilk ziyaret

Yayınlanma

Çin Başbakanı Li Qiang salı günü, Kırgızistan Başbakanı Akılbek Caparov’un daveti üzerine, Bişkek’te düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Üye Ülkeleri Hükümet Başkanları Konseyi 22. Toplantısına katılmak için Kırgızistan’a gitti.

Li’nin bu yılın başlarında göreve gelmesinden bu yana Kırgızistan’a yaptığı ilk ziyaret ve aynı zamanda bir Çin başbakanının yedi yıl içinde ülkeye yaptığı ikinci ziyaret olan bu ziyaret, Çinli uzmanlar tarafından Çin-Orta Asya Zirvesi’nde liderler tarafından varılan sonuçların uygulanmasını teşvik etmek, ikili ticareti daha da genişletmek ve Çin-Kırgızistan-Özbekistan demiryolunun temsil ettiği bölgesel bağlantı projelerini hızlandırmak için önemli bir fırsat olarak görülüyor.

Ayrıca uzmanlar, Orta Asya ülkelerinin ana üyesi olduğu ŞİÖ’nün artık sadece geleneksel güvenlik meselelerine vurgu yapmadığını, aynı zamanda bölgeyi daha yakından bağlantılı hale getirmek, istikrar ve refahı teşvik etmek için ekonomi ve ticaret, bağlantı ve insanlar arası değişimleri de içererek kapsamlı bir şekilde geliştiğini söyledi.

Somut ilerlemenin desteklenmesi

Kırgızistan’ın Çin Büyükelçiliği’nden Global Times’a gönderilen açıklamaya göre, Li, Japarov ile bir araya gelecek ve taraflar siyasi, ticari ve ekonomik, kültürel ve insani işbirliği konularının yanı sıra diğer işbirliği alanlarını da ele alacak. Ziyaret sırasında çeşitli alanlarda bir dizi ikili belge imzalanacak.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning kısa süre önce düzenlediği basın toplantısında Li’nin ziyaretinin “iki ülke arasındaki üst düzey siyasi karşılıklı güveni daha da derinleştireceğini, çok yönlü işbirliğini artıracağını ve yeni bir dönem için kapsamlı stratejik ortaklıktada önemli ve somut ilerlemeyi teşvik edeceğini” söyledi.

Lanzhou Üniversitesi Orta Asya çalışmaları uzmanı Zhu Yongbiao konuyla ilgili Global Times’a yaptığı açıklamada Li Qiang ve Kırgızistan liderleri arasındaki görüşmenin Çin-Orta Asya Zirvesi sırasında iki devlet başkanı arasında varılan anlaşmaların uygulanmasını teşvik etmeyi amaçlayacağını belirtti.

Mayıs ayında Xi’an’da düzenlenen Çin-Orta Asya Zirvesi çerçevesinde yapılan devlet başkanları toplantısında Çin ve Kırgızistan, ikili ilişkilerin yeni bir dönem için kapsamlı bir stratejik ortaklığa yükseltildiğini duyurmuştu. İki taraf ekonomi ve ticaret, sanayi ve yatırım, gümrük, tarım, kültürel ve halklar arası değişim gibi alanlarda çok sayıda ikili işbirliği belgesi imzaladı.

Zhu’ya göre bir diğer önemli husus da muhtemelen bölgesel bağlanabilirlikle ilgili: “İki taraf Çin-Kırgızistan-Özbekistan demiryolu inşaatının hızlandırılmasını ve hatta Özbekistan, Afganistan ve Pakistan’ı birbirine bağlayan demiryolu planlamasını görüşecek.”

Zhu, sınır ötesi demiryolu ağının inşasının Çin ve Orta Asya arasındaki bağlantıyı daha da çeşitlendireceğini ve bağlantının güvenliği, güvenilirliği ve istikrarının da önemli ölçüde iyileştirileceğini söyledi.

Zhu, iki tarafın ayrıca ikili ticaretin daha da genişletilmesini görüşmesinin beklendiğini ifade etti. Kırgızistan’ın tarımsal ve birincil işlenmiş ürünlerinin son birkaç yılda Çin ile ticarette önemli ölçüde büyüdüğünü ve daha fazla büyüme potansiyeli olduğunu belirtti.

Çin, Kırgızistan’ın en büyük ticaret ortağı konumunda. Resmi veriler, 2022 yılında Çin-Kırgızistan ticaretinin bir önceki yıla göre yüzde 105,6 artışla 15,5 milyar dolara ulaştığını gösteriyor. Basında çıkan haberlere göre, 2023 yılının ilk sekiz ayında Çin ile Kırgızistan arasındaki iki yönlü ticaret, bir önceki yıla göre yüzde 27,9 artışla 12 milyar dolara ulaştı.

ŞİÖ toplantısı

Bişkek ziyareti aynı zamanda Başbakan Li Qiang’ın ŞİÖ Üye Ülkeleri Hükümet Başkanları Konseyi Toplantısına ilk katılımını da kapsıyor.

2001 yılında kurulan ŞİÖ, dünya nüfusunun yüzde 40’ından fazlasını kapsayan dokuz üyeden oluşuyor: Kazakistan, Çin, Kırgızistan, Rusya, Tacikistan, Özbekistan, Hindistan, Pakistan ve İran.

Analistler, Çin için Orta Asya’nın, Kuşak ve Yol Girişimi, Çin-Avrupa demiryolu ekspresi ve Çin’in Trans-Hazar Uluslararası ulaşım yolunun inşasına katılımı bağlamında önemli bir stratejik koridor olduğunu söyledi. Önemli bir petrol ve gaz kaynağı olan Orta Asya aynı zamanda Çin’in enerji güvenliğinin sağlanmasında özel bir konuma sahip.

Çin Dışişleri Bakanlığı’na göre Başbakan Li, diğer katılımcı liderlerle birlikte temmuz ayındaki zirvede varılan mutabakatı takip edecek, ŞİÖ Kalkınma Stratejisi üzerinde derinlemesine görüş alışverişinde bulunacak ve güvenlik, ekonomi ve ticaret, bağlanabilirlik ve halklar arası değişim gibi alanlarda işbirliğine ilişkin somut tedbirler formüle edecek.

ASYA

Çin ve Pakistan terörle mücadele tatbikatlarını tamamladı

Yayınlanma

Çin, Pakistan ile yaklaşık üç hafta süren ortak terörle mücadele tatbikatlarını tamamladı ve iki ordu arasında gelecekte “sınır ötesi stratejik projeksiyon” yapılacağının sinyalini verdi.

Tatbikatın bir parçası olarak Çin Halk Kurtuluş Ordusu, Savaşçı 8 adı verilen ortak bir tatbikat gerçekleştirmek üzere Pakistan’a asker gönderdi. Çin devlet televizyonu CCTV’ye göre tatbikat “ortak terörle mücadele-temizleme operasyonlarına” odaklandı.

Tatbikat, Pekin’in komşu Güney Asya ülkesinde vatandaşlarını hedef alan saldırıları durdurmak üzee daha fazlasını yapması için İslamabad üzerindeki baskıyı artırdığı bir dönemde gerçekleşti.

CCTV’nin çarşamba günü bildirdiğine göre Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), “ortak terörle mücadele temizleme operasyonlarına” odaklanan ve Savaşçı-8 olarak adlandırılan tatbikat için Pakistan’a asker gönderdi.

Bir PLA Hava Kuvvetleri subayı CCTV’ye yaptığı açıklamada “Bu tatbikat sayesinde stratejik projeksiyon ve kuvvetler arası muharebe kabiliyetlerimiz test edildi ve yaklaşan sınır ötesi stratejik projeksiyon ve ortak muharebe görevlerinin temeli atıldı” dedi.

Tatbikat neleri içeriyordu?

Habere göre tatbikatta canlı ateş simülasyonları, keşif ve karşı saldırı için insansız hava araçlarının kullanımı ve havadan saldırı da yer aldı.

Helikopterlerden inen askerlerin görüntülerinin de yer aldığı haberde, görevlerin iki ordu arasında ve hava ve kara kuvvetleri arasında koordine edildiği belirtildi.

Tatbikatın bir parçası olan yetkililer, görevin iki ordu arasında ve hava ve kara kuvvetleri arasında koordine edildiğini belirtti.

PLA, kasım ayı ortasında Batı Cephesi Komutanlığı’ndan Pakistan’a 300’den fazla asker gönderdi. Bu birlikler, güneydeki Karaçi kentinde bulunan Cinnah Uluslararası Havaalanı yakınlarında meydana gelen ve iki Çin vatandaşının ölümüyle sonuçlanan bombalı intihar saldırısından haftalar sonra gönderilmişti.

Son tatbikatın 2019’dan bu yana gerçekleştirilen ilk tatbikat olduğu ifade edildi.

Okumaya Devam Et

ASYA

QUAD ocak ayında ilk ortak sahil güvenlik eğitimini gerçekleştirecek

Yayınlanma

Japonya Dışişleri Bakanlığı’ndan bir kaynağa göre Japonya, ABD, Avustralya ve Hindistan’dan oluşan QUAD dörtlüsü ocak ayı başında ilk ortak sahil güvenlik eğitim tatbikatını gerçekleştirecek.

Tatbikatlar Japonya çevresinde yapılacak. Kaynak ayrıca mart ayında Japonya, ABD ve Filipinler arasında ortak bir eğitim tatbikatı planlandığını söyledi.

Eğitim tatbikatları Çin’in Doğu Çin Denizi ve Güney Çin Denizi’nde artan etkisine bir yanıt niteliğinde.

Eylül ayında, Dörtlü Güvenlik Diyaloğu liderleri, grubun adıyla, deniz güvenliği eğitimi için bölgesel bir çerçeve başlatacaklarını söylediler.

QUAD liderleri Japon, Avustralyalı ve Hintli sahil güvenlik personelinin önümüzdeki yıldan itibaren ABD Sahil Güvenlik devriye gemilerinde eğitim görmesi konusunda anlaştı.

Japonya, ABD ve Filipinler arasında mart ayında yapılacak eğitim, Haziran 2023’ten bu yana gerçekleştirilecek ikinci üçlü tatbikat olacak. İlki Filipinler’i çevreleyen sularda gerçekleştirilmişti ve bir sonraki tur Japonya çevresinde yapılacak.

Okumaya Devam Et

ASYA

Soruşturma ekibi, görevden alınan Güney Kore Başkanı Yoon’a ikinci celbi gönderdi

Yayınlanma

Güney Kore’de sıkıyönetim davasını soruşturan ortak bir kolluk kuvveti cuma günü yaptığı açıklamada, görevden alınan Başkan Yoon Suk Yeol’un başarısız sıkıyönetim uygulamasındaki rolü nedeniyle önümüzdeki hafta sorgulanmak üzere hazır bulunmasını talep etti.

Yetkilinin yaptığı açıklamaya göre ekip, Yoon’a önümüzdeki çarşamba günü saat 10.00’da Seul’ün hemen güneyindeki Gwacheon’da bulunan Üst Düzey Yetkililer için Yolsuzluk Soruşturma Ofisi (CIO) binasında sorgulanmak üzere hazır bulunması için celp gönderdi.

Bu, soruşturma ekibinin bu hafta başındaki ilk celpte işbirliği yapmayı reddetmesinin ardından Yoon’a ilettiği ikinci celp talebi oldu.

CIO’nun Yoon’u sorgulamak için resmi tatil gününü seçti, güvenlik sorunlarını göz önünde bulundurduğu anlaşılıyor.

CIO, çağrıları hızlı posta yoluyla ve elektronik olarak Yoon’un ikametgahına ve Yongsan’daki başkanlık ofisine gönderdiğini söyledi.

İlk celp talebi sırasında Yoon’un ofisinin celpleri almayı reddetmesi üzerine bu kez şahsen teslim etmeyi tercih etmedi.

Soruşturma ekibi Yoon’u 3 Aralık’ta sıkıyönetim kararının uygulanmasındaki rolü konusunda sorgulamayı planlıyor; Yoon bu kararı Ulusal Meclis’te yapılan oylama sonucunda iptal etmişti.

CIO, geçerli bir gerekçe olmaksızın çağrıları görmezden gelmeye devam etmesi halinde Başkan’ın 48 saate kadar gözaltında tutulması için bir mahkeme emri çıkarmayı değerlendirmeyi planlıyor.

Soruşturma ekibi Yoon’a karşı ayaklanma ve görevi kötüye kullanma suçlamalarını inceliyor.

Cumartesi günü parlamento tarafından görevden alınan Yoon, Anayasa Mahkemesi’nin kendisini görevden alma ya da görevine iade etme kararını beklemek üzere görevinden uzaklaştırıldı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English