Bizi Takip Edin

ASYA

Çin Başbakanı, yabancı ve özel işletmelere taahhütlerde bulundu

Yayınlanma

Pekin, yenilenen bir kampanya yoluyla, birleşik bir ulusal pazar ve daha iyi bir iş ortamı için özel girişimcilere ve yabancı yatırımcılara olan güveni yeniden canlandırmaya çalışıyor. Uzmanlara göre bu, 2024 yılında yaklaşık yüzde 5’lik büyüme hedefini gerçekleştirmek ve ekonomik istikrarı sağlamak için gerekli bir süreç.

Çin Başbakanı Li Qiang, salı günü açıkladığı ilk hükümet çalışma raporunda, zor durumdaki özel sektör oyuncularına nasıl yardım edileceği ve yabancı işletmelerin endişelerinin nasıl giderileceği konularını ele aldı.

Li, ülkenin en yüksek yasama organı olan Ulusal Halk Kongresi’nin açılışında yaptığı konuşmada “Devlete ait işletmeler, özel işletmeler ve yabancı sermayeli şirketlerin hepsi Çin’in modernleşme hamlesinde önemli bir rol oynamaktadır” dedi.

South China Morning Post’un haberine göre, Çinli yetkililer imalat sektöründeki yabancı yatırımlar üzerindeki mevcut kısıtlamaları kaldıracaklarını ve Çin’in telekomünikasyon ve medikal sektörlerinin yanı sıra devlet alımlarında daha geniş bir ayak izine izin vereceklerini söylediler.

Başbakan, “Yabancı yatırımcılar için hizmetleri güçlendireceğiz ve Çin’i yabancı yatırımlar için tercih edilen bir yer haline getireceğiz” dedi ve ekledi: “Yabancı uyrukluların Çin’de çalışmalarını, eğitim görmelerini ve seyahat etmelerini kolaylaştıracağız.”

Bu çağrı, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin salgın sonrası zorlu bir toparlanma yılının ardından ekonomik ilişkilerini istikrara kavuşturmaya çalıştığı bir dönemde geldi.

Yabancı işletmeler Çin’in teknolojik uzmanlığı için önemli bir kaynak ve ülkenin dış ilişkileri için ikincil bir iletişim hattı. Yerli özel sektör ise işgücünün büyük bir çoğunluğunu istihdam ederken ulusal gayri safi yurtiçi hasılaya da yüzde 60’tan fazla katkıda bulunmakta.

Çin başbakanı hükümetin bütçe taslağını meclise sundu: Yüzde 5 hedefi

Yatırımcılar somut adımlar bekliyor

Analistler, umutların yeniden yeşermesi için somut adımlar atılması gerektiği ve sadece sözde kalmanın güvenin yeniden kazanılması için yeterli olmayacağı konusunda uyarıda bulunuyor.

South China Morning Post’a konuşan Standard Chartered Bank’ın Büyük Çin ekonomisti Ding Shuang, “Denizaşırı yatırımcıların ve özel sektörün Pekin’den istediği sadece sözler değil, büyük, sağır edici girişimler” dedi ve “Güvenleri sadece belgelerle onarılamaz,” diye ekledi.

Shuang’a göre, “Pekin’in politika uygulamadaki kararlılığını görmek istiyorlar ve iyileşme yavaş bir süreç olacak.”

Geçtiğimiz hafta Ticaret Bakanlığı, özellikle denizaşırı firmaların yatırım ve faaliyetlerini teşvik etmek amacıyla geçtiğimiz ağustos ayında yayınlanan 24 maddelik bir politika yönergesinin uygulanmasına ilişkin endişe ve yorumlarını almak üzere yabancı işletmelerle bir yuvarlak masa toplantısı düzenledi.

Guangdong Reform Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Peng Peng, Batılı ülkelerin riskten arınma çağrıları, Ukrayna savaşı ve diğer aksaklıklar sonrası tedarik zincirlerinin başka yerlere taşınmaya çalışılması nedeniyle Çin’in daha derin zorluklara karşı da dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Ülkenin doğrudan yabancı yatırım (DYY) girişi 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 13,7 azalarak 163,3 milyar ABD dolarına geriledi.

Ocak ayında yeni kurulan yabancı sermayeli işletmelerin sayısındaki yüzde 74’lük artışa rağmen, ülkenin Ticaret Bakanlığı’nın rakamlarına göre Çin’deki doğrudan yabancı yatırımlar yıllık bazda yüzde 11,7 düşerek 112,7 milyar yuan (15,7 milyar ABD$) oldu.

Hükümet desteği sözü

Li, salı günü üst düzey yasama organına hitaben yaptığı konuşmada, küçük ve orta ölçekli işletmelerin geçtiğimiz yıl yaşadığı operasyonel zorlukları kabul etti.

Bazı özel girişimciler, Çin’in Kovid sonrası toparlanmasının ilk yılında zorlandı ve güven için önemli bir gösterge olan özel sabit varlık yatırımı, 2005’ten bu yana ilk kez yüzde 0,4’lük bir düşüş kaydetti.

Li, hükümet desteği için özel sektörde iki spesifik hedef sıraladı; bunlar arasında bu firmaların kredilerdeki payı ve tahvil ihraçlarındaki oranı da yer alıyor.

Li ayrıca hükümetin özel işletmelere vadesi geçmiş ödemeleri yapacağını, keyfi ücret ve para cezalarının uygulanmasını engelleyeceğini ve “istikrarlı, şeffaf ve öngörülebilir bir politika ortamı yaratmak için politikaları kamuoyuna iyi hedeflenmiş bir şekilde ileteceğini” vaat etti.

Başbakan, pazara erişim, üretim faktörlerine erişim, tarafsız kolluk kuvvetleri ve hakların korunmasına duyulan ihtiyacı da yakın ilgi gösterilecek diğer önemli alanlar olarak sıraladı.

South China Morning Post’a konuşan Economist Intelligence Unit’in Çin merkezli kıdemli ekonomisti Xu Tianchen, “Taahhüdün eylemle eşleştirilmesi gerekiyor” dedi.

Hükümetin çalışma raporunda yer alan önlemlerin, ülkenin özel sektörünü desteklemek için geçen yıl açıklanan 31 politikadan büyük ölçüde farklı görünmediğini ve çoğunun devlet dışı firmalar için hakları ve eşit muameleyi kodlayan bir yasanın uygulanmasında somut ilerleme kaydedilip kaydedilemeyeceğini merak edeceğini söyledi.

Xu, “En acil endişe Çin’in özel işletmelere olan ödeme borçlarını ele alıp alamayacağıdır,” dedi.

“Bazı adımlar atıldı ama yeterli değil” diyen Xu, “Dolayısıyla bu konuda daha fazla finansman ve mevzuat sağlanıp sağlanamayacağını görmek ilginç olacaktır” yorumunu yaptı.

ASYA

Tayvan’ın yeni lideri Lai, Çin’e karşı sert bir tonla yemin etti

Yayınlanma

Tayvan’ın yeni lideri Lai Ching-te pazartesi günü yemin ederek görevine başladı. Lai, bağımsızlık yanlısı sert açılış konuşmasında Çin’in, “Çin Cumhuriyeti’nin var olduğu gerçeğiyle yüzleşmesini, Tayvan halkının seçimine saygı duymasını, samimiyet göstermesini ve çatışmayı diyalogla değiştirmesini umuyorum” dedi. Pekin, Lai’nin konuşmasını “tehlikeli sinyaller” gönderdiği gerekçesiyle eleştirdi ve “Tayvan’ın bağımsızlığına yönelik ayrılıkçı faaliyetlerin hiçbir şekline asla müsamaha göstermeyeceğini” söyledi.

Taipei’deki başkanlık ofisinde yemin töreni başlarken, Çin Ticaret Bakanlığı Tayvan’a silah satışına karıştıkları gerekçesiyle üç ABD şirketini “güvenilmez kuruluşlar” listesine ekledi: Boeing Defence, Space & Security, General Atomics Aeronautical Systems ve General Dynamics Land Systems.

Pekin’in “ayrılıkçı bir baş belası” olarak nitelendirdiği Lai’yi zorlu bir yönetim dönemi bekliyor. Sadece Çin değil, Tayvan yasama meclisinde çoğunluğa sahip olan muhalefet koalisyonu da Lai’nin kararlarını sınırlayacak gibi görünüyor.

Yeni başkan yaptığı konuşmada hükümetinin “statükoyu koruyacağını” söyledi. Lai öte yandan boğazlar arası turizmin yeniden başlayabileceğini ve öğrencilerin Tayvan’da eğitim görebileceğini vurguladı.

Yerel saatle sabah 9’dan kısa bir süre sonra Taipei’de yemin ederek göreve başlayan Lai, Tayvan’da doğrudan seçilen beşinci başkan oldu ve sekiz yıldır başkanlığı yürüten Tsai Ing-wen’den görevi devraldı. Öne çıkan ayrılıkçı isimlerden Hsiao Bi-khim ise başkan yardımcısı olarak yemin etti.

Ocak ayındaki seçimlerde elde ettikleri zafer, Demokratik İlerleme Partisi’nin (DPP) üst üste üçüncü dönemini garantiledi.

Çin’den sert yanıt

Açılış töreninden saatler sonra Pekin sert bir açıklama ile karşılık verdi. Tayvan İşleri Ofisi sözcüsü Chen Binhua, Lai’nin konuşmasının “‘Tayvan bağımsızlığı’ duruşuna inatla bağlı kaldığını, ayrılıkçılık safsatasını şiddetle desteklediğini, boğazlar arası çatışmayı kışkırttığını ve ‘bağımsızlık arayışı için dış güçlere dayanmaya’ çalıştığını” söyledi.

Dışişleri Bakanı Wang Yi de “Çin’in yeniden birleşme eğiliminin geri döndürülemez olduğunu” söyleyerek yanıt verdi.

Dış destek

Açılış töreni için Taipei’yi ziyaret eden İsveçli parlamenter Joar Forssell, “Açılış töreni, birlikte çok daha yakın çalışmamız gereken bir dönemde, dünya demokrasilerinin benzer düşünen temsilcilerini bir araya getiriyor” dedi.

ABD de iki eski hükümet yetkilisini – Richard Armitage ve Brian Deese – bir düşünce kuruluşu ve fiili büyükelçiliğinin başkanıyla birlikte gönderdi.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken yaptığı açıklamada Lai’yi tebrik ederek “Ortak çıkarlarımızı ve değerlerimizi ilerletmek, uzun süredir devam eden gayri resmi ilişkimizi derinleştirmek ve Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrarı korumak için Başkan Lai ve Tayvan’ın siyasi yelpazesinin her kesimiyle birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz” dedi.

Açılışa, Japonya’dan Tayvan yanlısı milletvekillerinden oluşan bir grup parlamenterin katıldığı bildirildi. Güney Kore Dışişleri Bakanlığı geçtiğimiz perşembe günü Seul’ün açılış törenine herhangi bir resmi temsilci göndermeyeceğini açıkladı. Avustralya Senatosu Dış İlişkiler, Savunma ve Ticaret Mevzuat Komitesi Başkanı Raff Ciccone ve Başkan Yardımcısı David Fawcett’in de katıldığı bildirildi.

Forssell diğer ülkeleri Tayvan’ı desteklemek için daha fazlasını yapmaya çağırdı. İsveç’in Taipei’ye savaş uçağı ihraç etmesi, Avrupa Birliği’nin de serbest ticaret anlaşması görüşmelerini kabul etmesi gerektiğini söyledi ve “Başkaları tarafından tehdit edildiğimizde demokrasiler her zaman kendilerini silahlandırabilmelidir” ifadelerini kullandı.

İç kavgalar

Ekim ayında 65 yaşına basacak olan Lai, selefi Tsai ve DPP gibi, ana muhalefet Kuomintang’dan (KMT) farklı olarak, Tayvan’ın Çin yönetimine bağlı olduğunu reddediyor. Çin hükümeti Lai’yi kınadı. ABD desteğini alan Lai’nin Çin’e karşı Filipinler ve Japonya’yı da içeren ABD liderliğindeki koalisyona yaklaşarak Tayvan’ı Pekin’e karşı konumlandırması bekleniyor.

Ancak Lai ülke içinde, farklı öncelikleri olan ve Çin düşmanlığı yapmayan bir muhalefet ittifakı ve muhalefet tarafından yönetilen bir yasama organı ile karşı karşıya kalacak.

Cuma günü KMT milletvekilleri anayasal değişiklik yapılmasına karşı çıkarak DPP’den milletvekilleri ile kavga etmişti.

Okumaya Devam Et

ASYA

Rusya Devlet Başkanı Putin’in Çin ziyareti başladı: ‘Kapsamlı ortaklığın derinleştirilmesi’ mesajı

Yayınlanma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin ziyareti kapsamında Pekin’deki Halk Kongresi binasına geldi. Putin, mevkidaşı Xi Jinping tarafından karşılandı.

İki devlet başkanı el sıkıştıktan sonra top atışları eşliğinde içeriye geçtiler. Halk Kongresi binasında genişletilmiş formatta toplantı başladı.

Putin, toplantının başında Çin’in Rusya’nın ticari ve ekonomik alandaki ana ortağı olduğunu söyledi.

RİA Novosti‘nin aktardığına göre Moskova ile Pekin’in ortak çalışmaları sırasında ‘sağlam bir pratik işbirliği bagajı’ biriktirmeyi başardıklarına işaret eden Putin, 2023 yılında ikili ticaret hacminin neredeyse dörtte bir oranında artarak 227 milyar dolara ulaştığını hatırlattı.

Putin, “Rusya, geçen yılın sonunda Çin’in ticaret ortağı ülkeler listesinde dördüncü sıraya yükseldi. Mart 2023’te Moskova’ya yaptığınız ziyaretin ardından 2030 yılına kadar Rus-Çin ekonomik işbirliğinin kilit alanlarının geliştirilmesine yönelik planın onaylanması bunda doğrudan rol oynadı,” dedi.

Devlet Başkanı ayrıca Rusya ve Çin arasında yüksek teknolojiler, inovasyon, altyapı inşası ve ulaştırma alanlarındaki işbirliğine de dikkat çekti.

‘Rusya ile Çin arasındaki ödemelerin yüzde 90’ı yuan ve ruble cinsinden yapılıyor’

Bunun yanı sıra Putin, ülkeler arasındaki ikili anlaşmaların yüzde 90’ının ruble ve yuan cinsinden yapıldığını ve bu durumun, iki ülke arasındaki ticaret akışının genişlemesine ivme kazandırdığını ifade etti.

Putin, “Şimdi küçük bir grupla, hem Rusya hem de Çin ekonomilerinin çıkarları doğrultusunda ilişkilerimizi daha da geliştireceğimiz alanlar hakkında konuştuk. Planlanan tüm faaliyetlerin yerine getirileceğinden eminim,” yorumunu yaptı.

Moskova ile Pekin’in 80 büyük ortak yatırım projesinden oluşan bir portföy oluşturduğunu kaydeden Putin, şöyle devam etti: “Pandeminin sonuçlarına ve gelişmemizi engellemeye yönelik bazı eylemlere, üçüncü ülkelerin bazı eylemlerine rağmen, Rusya ile Çin arasındaki ticaret hacmi iyi bir hızla artıyor.”

Xi: Büyük güçler ve ve komşu ülkeler arasındaki ilişkiler açısından bir mihenk taşı

Öte yandan Çin Devlet Başkanı Xi, Putin’e iki ülke arasındaki ilişkilerin testlerden geçtiğini ve bir mihenk taşı haline geldiğini söyledi.

Xinhua‘nın aktardığına göre Xi, “Yeni kampanyada, her zaman olduğu gibi Rusya ile iyi komşu, güvenilir dost ve güvenilir ortak olma niyetindeyiz,” diye konuştu.

Xi, ülkesinin ‘iki halk arasındaki asırlık dostluğu sürekli olarak güçlendirme’ ve ‘uluslararası eşitlik ve adaleti birlikte koruma’ niyetinde olduğunu vurguladı.

Son üç çeyrek yüzyılda Rusya ile ilişkilerin ‘zor koşullar altında sertleştiğini ve değişken bir uluslararası ortamın testine dayandığını’ belirten Xi, bu etkileşimin ‘büyük güçler ve ve komşu ülkeler arasındaki ilişkiler açısından bir mihenk taşı’ haline geldiğini dile getirdi.

Çin lideri, söz konusu ilişkilerin ‘kolay olmadığını ve azami özen gösterilmeyi hak ettiğini’ de sözlerine ekledi.

Kapsamlı ortaklığın derinleştirilmesine ilişkin bildiri imzalandı

Görüşmelerin tamamlanmasının ardından devlet başkanları kapsamlı ortaklık ve stratejik işbirliği ilişkilerinin derinleştirilmesine ilişkin ortak bir bildiri imzaladı. İki ülke arasında işbirliğine ilişkin toplam on belge imzalandı.

Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, daha önce Moskova ile Pekin’in imzalayacağı ortak bildirinin 30 sayfadan fazla detaylı bir belge olduğunu bildirmişti.

Uşakov’a göre bildiride, ‘ikili ilişkilerin özel niteliğine’ dikkat çekiliyor ve ‘Rusya ve Çin’in adil ve demokratik bir düzenin şekillendirilmesindeki öncü rolünü teyit ederek, ikili ilişkilerin tüm yelpazesini geliştirmenin yolları’ özetleniyor.

Okumaya Devam Et

ASYA

Bloomberg: Çin’de devlet, satılmayan konutları satın alacak

Yayınlanma

Bloomberg’e konuşan konuyla ilgili bilgi sahibi kişiler, Çin’in zor durumdaki emlak piyasasını kurtarmak için şimdiye kadarki en iddialı girişimlerinden biri olacak şekilde, ülke genelinde yerel yönetimlerin satılmamış milyonlarca evi satın almasını sağlayacak bir öneriyi değerlendirdiğini söyledi.

İsimlerinin açıklanmasını istemeyen bu kişiler, Devlet Konseyi’nin ön planla ilgili olarak çeşitli eyaletlerden ve hükümet kuruluşlarından geri bildirim istediğini söyledi. Çin, devlet finansmanı yardımıyla fazla konut envanterini temizlemek için halihazırda birkaç pilot program denemiş olsa da, son plan ölçek olarak çok daha büyük olacak.

Bilgi veren iki kişiye göre, yerel kamu iktisadi teşebbüslerinden, devlet bankaları tarafından sağlanan kredileri kullanarak sorunlu müteahhitlerden satılmamış evleri büyük indirimlerle satın almalarına yardımcı olmaları istenecek. Mülklerin çoğu daha sonra uygun fiyatlı konutlara dönüştürülecek.

Yetkililerin planın ayrıntılarını ve uygulanabilirliğini hâlâ tartıştığını söyleyen kişiler, Çin liderlerinin planı uygulamaya karar vermesi halinde sonuçlanmasının aylar alabileceğini de sözlerine ekledi.

Yetkililerin harekete geçmesi halinde, devletin dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin önündeki en büyük engele yönelik yakından izlenen kampanyasında yeni bir aşamaya geçilmiş olacak.

Çin’de konut satışlarının ilk dört ayda yaklaşık %47 oranında düşmesi ve satılamayan konut stokunun son sekiz yılın en yüksek seviyesinde seyretmesi ekonomiyi zorlayan unsurlar arasında.

Bu planın işleyebilmesi için 1 trilyon yuan (138 milyar 500 bin dolar) civarında bir fona ihtiyaç duyulduğu hesaplanıyor.

2023 yılının başlarında Çin Halk Bankası, özel bir borç verme fonu aracılığıyla bazı finans kuruluşlarına 100 milyar yuan sağlamıştı. Bu para, deneme amaçlı olarak sekiz şehrin yerel sübvansiyonlu kiralama programlarında kullanılmak üzere satılmamış mülkleri satın almasına yardımcı olacaktı.

The Economic Observer gazetesi bu yılın ocak ayında Qingdao ve Fuzhou gibi şehirlerin bu fonları daire satın almak için kullanmaya başladığını bildirdi. Yine de, Merkez Bankası’nın son üç aylık verilerine göre mart ayı itibariyle program kapsamında sadece 2 milyar yuan kullandırıldı ve bu da bankalar ve yerel yetkililer arasında ihtiyata işaret ediyor.

Geçen ayki ÇKP Politbüro toplantısından bu yana, Alibaba Group’un ana merkezi Hangzhou da dahil olmak üzere birçok büyük şehir, işlemleri canlandırmak için konut alımları üzerindeki kalan tüm engelleri kaldırdı.

Bu arada, 50’den fazla Çin şehri, konut talebini artırma çabalarının bir parçası olarak, sakinlerine eski evlerini satmaları ve yeni mülklere geçmeleri için teşvikler sunan “takas” programları başlattı. Tianfeng Securities tarafından bu hafta yayınlanan bir nota göre, bunların arasında 11 yerel hükümet veya şehir destekli kuruluş konut envanteri satın alma denemeleri yürütüyor.

Bloomberg Economics’e göre, buna rağmen Çin’in emlak sektörünün konut arzı ve talebi arasındaki fark kapanana kadar istikrara kavuşması pek mümkün görünmüyor.

Resmi verilere göre satılmayan konut stoku geçen yıl 3,6 milyar metrekareye yükselerek 2016’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Tianfeng Securities’in tahminlerine göre hükümetin 18 ay içinde bu stoku eritmesi en az 7 trilyon yuan ya da Çin’in bu yılki bütçe açığının %78’ine mal olacak.

Konut fazlalığını azaltmak için yerel yönetimlerin görevlendirilmesine yönelik yeni plan, geçen yıl itibariyle gayrisafi yurtiçi hasılanın %56’sına yükselen borç seviyelerini daha da kötüleştirebilir. Bilançoları artan batık krediler ve daralan marjlar nedeniyle zaten aşınmış olan bankalar da baskı altında kalacak.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English