Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Çin ve Avustralya’nın ticari işbirliği gelişiyor

Yayınlanma

Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao pazartesi günü Avustralya Ticaret Bakanı Don Farrell ile bir araya gelerek, ikili ilişkilerin istikrarlı ekonomik ve ticari işbirliğiyle gelişmeye devam etmesi için elverişli bir ortam yaratılması gerektiğini belirttiler.

Toplantı geçen yıldan bu yana Çin ve Avustralya arasında gerçekleştirilen, ikili ekonomik ve ticari konuları etkileyen bazı belirsizliklerin çözülmesinde ve ticari ilişkilerin iyileştirilmesinin teşvik edilmesinde olumlu rol oynayan bir dizi resmi görüşmenin ardından yapıldı.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de düzenlenen toplantı sırasında Wang, Çin-Avustralya ilişkilerinin güçlü bir direnç gösterdiğini ve Avustralya’nın, Avustralya’daki Çinli işletmelerin karşılaştığı belirli sorunların çözümüne dikkat etmesini ve aktif olarak desteklemesini ve Çin’in Trans-Pasifik Ortaklığı anlaşmasına katılımını desteklemesini umduğunu söyledi.

Çin’in, DTÖ çerçevesi altında Avustralya ile işbirliğini güçlendirmeye ve 13. DTÖ Bakanlar Konferansının pragmatik sonuçlar elde etmesini sağlamaya hazır olduğu bildirildi.

Farrell, Avustralya-Çin ekonomik ve ticari ilişkilerinin güçlü ve sağlam olduğunu, ikili ticaret ve yatırımın 2023 yılında da büyüme ivmesini koruyacağını söyledi. İki tarafın birbirlerinin ekonomik ve ticari kaygılarını uygun bir şekilde ele alma konusunda bir dizi olumlu gelişme kaydettiği ifade edildi.

“Avustralya, Çinli işletmelerin Avustralya’da yatırım yapmasını memnuniyetle karşılamaktadır ve Çin’den gelenler de dâhil olmak üzere tüm ülkelerden gelen yatırımcılara adil ve eşitlikçi bir şekilde davranacaktır” diyen Avustralyalı Bakan ayrıca Avustralya’nın Çin’e ihracatını daha da artırmayı ve ikili ticareti daha yüksek bir seviyeye taşımayı umduğunu belirtti.

Çin Uluslararası Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Akademisi’nde kıdemli bir araştırma görevlisi olan Zhou Mi salı günü Global Times’a verdiği demeçte, bu görüşmenin Çin-Avustralya ekonomik ve ticari ilişkilerinin geliştirilmesine yardımcı olabileceğini söyledi: “Toplantı, Avustralya Ticaret Bakanının geçen yıl mayıs ayında Çin’e yaptığı ziyaretin ardından bakanlar düzeyinde bir başka görüş alışverişine işaret ediyor ve ikili ekonomik ve ticari konuları etkileyen bazı belirsizliklerin ele alınmasında olumlu bir rol oynuyor.”

Çin – Avustralya ilişkilerinde açılım dönemi

Çin’in Avustralya şarabı, ıstakozu ve eti üzerindeki ithalat kısıtlamalarını kaldırmasıyla ilgili olarak Reuters’in salı günü bildirdiğine göre Farrell, Avustralya şarabına uygulanan gümrük vergileri konusunda Çin ile yaşanan ticari anlaşmazlığın “birkaç hafta içinde” çözülebileceğini söyledi ve iki tarafın bir anlaşmaya yakın olduğunu ekledi.

Ticaret Bakanlığı sözcüsü He Yadong 22 Şubat’ta yaptığı açıklamada, Avustralya şarabına uygulanan anti-damping ve telafi edici tarifelere ilişkin soruşturma sürecinin yasalara uygun olarak ilerletildiğini ve ilgili tüm tarafların iddiaları ve kanıtlarının kapsamlı bir incelemesinin yapılacağını söyledi.

Bakanlık, 30 Kasım 2023 itibariyle Avustralya şarabına uygulanan vergileri gözden geçirmeye başladı. Avustralya şaraplarına yönelik beş yıllık bir dizi anti-damping ve telafi edici gümrük vergisi 28 Mart 2021 tarihinde uygulamaya konmuştu.

Avustralyalı küresel şarap üreticisi Treasury Wine Estates, Global Times’a daha önce gönderdiği bir mektupta, şirketin kısa süre önce açıkladığı ara sonuçlara atıfta bulunarak, “Avustralya menşeli şarap ithalatına uygulanan gümrük vergilerine ilişkin mevcut incelemenin kaldırılması halinde, Çin’de Avustralya menşeli ülke portföyünü yeniden kurmaya hazır olduğunu ve iyi bir konumda bulunduğunu” belirtti.

Çin gümrük verilerine göre, 2023 yılında toplam ikili ticaret bir önceki yıla göre yüzde 9,8 artışla 1,61 trilyon yuana (230 milyar dolar) ulaşarak güçlü bir ivme gösterdi ve 2019’daki salgın öncesi seviyeyi aştı.

DİPLOMASİ

Trump’tan AB’ye gümrük tarifesi tehdidi

Yayınlanma

ABD’nin yeni başkanı Donald Trump, AB’yi “büyük ölçekli” miktarlarda ABD petrol ve doğalgazını satın almayı taahhüt etmemesi halinde gümrük vergileriyle karşı karşıya kalacağı konusunda uyardı.

Trump cuma günü Truth Social platformunda yayınladığı mesajda, “Avrupa Birliği’ne, ABD ile aralarındaki muazzam açığı petrol ve doğalgazımızı büyük ölçekte satın alarak kapatmaları gerektiğini söyledim. Aksi takdirde, her şekilde TARİFELER!!!” diye yazdı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen kasım ayında yaptığı açıklamada AB’nin ABD’den daha fazla sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) almayı değerlendirebileceğini söylemişti.

Leyen gazetecilere verdiği demeçte, “Rusya’dan hâlâ çok miktarda LNG alıyoruz ve neden bunu bizim için daha ucuz olan ve enerji fiyatlarımızı düşüren Amerikan LNG’si ile değiştirmeyelim?” diye sormuştu.

Financial Times’a (FT) konuşan bir AB yetkilisi, “Leyen’in tam da bunu yapma olasılığını ima ettiği göz önüne alındığında, bu bir ‘tehdit’ olarak tuhaf görünüyor,” dedi.

ABD halihazırda Avrupa’nın en büyük LNG tedarikçisi konumunda, fakat Rusya’dan yapılan ithalat ikinci sıradaki yerini koruyor.

Trump, Çin menşeli olmayan tüm ithalata yüzde 20’ye varan genel bir gümrük vergisi uygulama tehdidinde bulunuyor.

Geçtiğimiz ay Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, Avrupa’nın siyasi liderlerini gümrük vergileri konusunda Trump ile işbirliği yapmaya ve ABD’de üretilen daha fazla ürünü satın almaya çağırmıştı.

Trump’ın ilk başkanlığı sırasında, dönemin Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, ticaret savaşı tehditlerini engellemek için daha fazla ABD gazı satın almayı teklif etmişti.

Uluslararası petrol göstergesi Brent ham petrol fiyatları cuma günü yüzde 0,4 düşüşle varil başına 72,61 dolar oldu. West Texas Intermediate vadeli işlemleri de yüzde 0,4 düşüşle varil başına 69,14 dolardan işlem gördü.

ABD dünyanın en büyük ham petrol üreticisi ve en büyük sıvılaştırılmış doğalgaz ihracatçısı. Aralarında AB ve Vietnam’ın da bulunduğu LNG alıcıları, kısmen gümrük vergisi tehdidini caydırmak için ABD’den daha fazla yakıt satın almayı şimdiden konuşmaya başladılar.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

ABD’den Türkiye Gazprombank yaptırımlarında özel muafiyet

Yayınlanma

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ABD’nin Gazprombank yaptırımlarında Türkiye’ye muafiyet tanıdığını belirterek, doğalgaz ödemelerinin sorunsuz devam edeceğini duyurdu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ABD’nin Gazprombank’a uyguladığı yaptırımlar konusunda Türkiye’ye özel bir muafiyet tanıdığını duyurdu.

Bakan Bayraktar, bu sayede Türkiye’nin doğalgaz borcu ödemelerini Gazprombank üzerinden yapmaya devam edebileceğini belirtti.

Bloomberg’e yaptığı açıklamada Bayraktar, bu kararın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı’nın ABD’li yetkililerle yürüttüğü yoğun görüşmelerin ardından alındığını ifade etti.

Türkiye’nin uzun süredir talep ettiği muafiyetin, Rusya ile doğal gaz ticaretinde önemli bir rol oynayacağını vurguladı.

Gazprombank’ın ABD tarafından yaptırım listesine alınması, Türkiye açısından ciddi endişelere yol açmıştı.

Bakan Bayraktar, yaptırımların Türkiye’yi de hedef alması durumunda bunun ekonomik ve stratejik sonuçlarının büyük olabileceğine dikkat çekmişti.

Türkiye’nin geçmişte İran yaptırımları sürecinde de benzer bir muafiyet elde ettiğini hatırlatan Bayraktar, bu kararın iki ülke arasındaki iş birliğini destekleyeceğini söyledi.

Muafiyetin sağlanmasına rağmen Türkiye, Rusya ile alternatif ödeme yöntemleri üzerinde de görüşmeler gerçekleştirdi.

Geçen ay Ankara’da yapılan toplantılarda, her iki tarafın bürokratları olası senaryoları masaya yatırdı. Ancak Bayraktar, alternatif çözümlerle ilgili detaylı bir değerlendirme yapmaktan kaçındı.

Türkiye, Gazprombank yaptırımında ABD’den muafiyet istiyor

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

ABD’den Gürcistan İçişleri Bakanına yaptırım kararı

Yayınlanma

ABD, Gürcistan’daki protestolarda orantısız güç kullanımı gerekçesiyle İçişleri Bakanı Vahtang Gomelauri ve bir üst düzey yetkiliye yaptırım uygulama kararı aldı. Protestolar, ülkenin AB üyelik müzakerelerini ertelemesi üzerine başlamıştı.

ABD, Gürcistan İçişleri Bakanı Vahtang Gomelauri’ye, göstericilere karşı orantısız güç kullanımı gerekçesiyle yaptırım kararı aldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Magnitsky Küresel Yaptırım Programı kapsamında, Gomelauri’nin yanı sıra İçişleri Bakanlığı Özel Görevler Dairesi Başkan Yardımcısı Mirza Kezevadze’ye de yaptırım uygulanacağını duyurdu.

Miller, bakanlığın 2024 yılı boyunca düzenlenen gösteriler sırasında basın mensuplarına, muhalefete ve protestoculara karşı sert müdahalelerinden sorumlu tutulduğunu vurguladı.

Sözcü ayrıca, protestoculara karşı şiddet olaylarına karışan güvenlik görevlileri ve yetkilerini kötüye kullanan belediye görevlileri ile aile üyelerine vize kısıtlamaları getirileceğini belirtti.

Birleşik Krallık da 19 Aralık’ta yaptırım listesini genişleterek Gomelauri’nin yanı sıra, yardımcısı Aleksandr Darahvelidze ve Tiflis Emniyet Müdürü Sulhan Tamazaşvili’yi listeye dahil etti.

Gürcistan’da 28 Kasım’dan bu yana süren protestolar, hükümetin Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerini 2028 yılına kadar erteleme kararının ardından başladı.

Bu karar, Avrupa Parlamentosu’nun ülkedeki parlamento seçimlerini tanımaması ve iktidar partisi Gürcü Rüyası’na yaptırım uygulama tehdidine tepki olarak alınmıştı. Protestolara Cumhurbaşkanı Salome Zurabaşvili de destek vermişti.

Gürcistan’da yeni cumhurbaşkanı seçildi

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English