Çin devlet medyasına göre Çin ve Suudi Arabistan, denizaşırı terörle mücadele operasyonlarına odaklanan ortak bir deniz tatbikatı başlattı.
İki ordudan 100’den fazla personelin katıldığı tatbikat, Orta Doğu’nun İsrail ve Hamas arasında tırmanan çatışmalardan etkilendiği bir döneme denk geliyor.
Çin ordusunun resmi gazetesi PLA Daily’ye göre Mavi Kılıç-2023 özel savaş ortak eğitiminin açılış töreni pazartesi günü Guangdong eyaletindeki Zhanjiang’da bulunan bir deniz tugayı kampında yapıldı.
İsmi açıklanmayan Çin ortak eğitim birimi komutanı “İki donanmanın özel savaş birimleri arasındaki ortak eğitim, iki ordu arasındaki pragmatik ve dostane işbirliğinin derinleştirilmesi ve birliklerin fiili muharebe eğitim seviyesinin geliştirilmesi açısından büyük önem taşıyor” dedi ve ekledi:
“Her iki taraftaki katılımcı subay ve birliklerin birbirlerinden öğrenmeleri, yakın işbirliği yapmaları, çeşitli eğitim kurslarını yüksek kalitede tamamlamaları ve ortak hareket kabiliyetlerini sürekli olarak geliştirmeleri umulmaktadır.”
Mavi Kılıç-2023 denizaşırı terörle mücadele operasyonlarına odaklanıyor ve üç aşamadan oluşuyor: temel eğitim, profesyonel eğitim ve kapsamlı tatbikatlar.
Temel eğitim ve profesyonel eğitim çeşitli silahlarla atış yapma, helikopterden atlama, gemileri yönlendirme, su altı arama ve patlayıcıların imhasını içerirken, kapsamlı tatbikat ortak bir özel operasyon biriminin kaçırılan bir ticari gemiyi kurtarmasına ve denizde saldırı kurtarma eğitimi gerçekleştirmesine odaklanıyor.
İki ülke ilk ortak tatbikatları olan Blue Sword-2019’u dört yıl önce Suudi Arabistan’ın Cidde limanı yakınlarındaki Kızıldeniz’de gerçekleştirmişti.
2019’daki tatbikat da “deniz terörizmi ve korsanlıkla” mücadeleye odaklanmıştı.
Bu haftaki ortak tatbikat eylül ayında duyurulmuş olsa da, cumartesi günü Gazze Şeridi’ndeki direniş örgütü Hamas’ın İsrail’e yönelik sürpriz saldırılarıyla başlayan çatışmanın tırmandığı bir döneme denk geliyor.
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ülkesinin savaş durumunda olduğunu ilan etti.
Krallığın devlet haber ajansına göre Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a ülkesinin Filistinlilerin yanında olduğunu ve çatışmayı durdurmak için çalıştığını söyledi.
ABD bir süredir, Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için bastırıyordu. Hatta Washington Riyad’a, İsrail ile ilişkilerini normalleştirmesi karşılığında bir savunma anlaşması teklif etti.
Öte yandan Washington, Pekin’in Orta Doğu’da artan etkisinden de endişe duyuyor. Mart ayında Suudi Arabistan ve İran diplomatik ilişkileri yeniden tesis etme konusunda anlaştı ve Pekin iki Orta Doğulu güç arasındaki anlaşmaya aracılık etti.
İsrail’deki savaşla ilgili olarak Çin Dışişleri Bakanlığı, Pekin’in Filistin ve İsrail arasındaki çatışmanın tırmanmasından “derin endişe” duyduğunu söyledi ve iki tarafı da “sükunet ve itidale” çağırdı.
Pekin ayrıca çatışmanın kesin çözümü için tek yolun iki devletli çözüm doğrultusunda uygun koşulların yaratılması olduğunu yineledi.