Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yarın (17 Kasım) yapacağı Berlin ziyareti öncesinde Alman Şansölyesi Olaf Scholz ile ‘İsrail polemiği’ gerilimi yükseltti.
Erdoğan’ın son olarak yine Hamas’ı savunması ve İsrail’i ‘terör devleti’ olarak nitelendirmesi üzerine Scholz İsrail’e sahip çıkarak, bu ülkenin bir ‘demokrasi’ olduğunu söylemişti.
Konuyla ilgili bilgi sahibi Türk yetkililerin Bloomberg’e aktardığına göre Erdoğan Cuma günü Berlin’de yapacağı görüşmede Scholz’dan, eskiyen hava kuvvetlerini yenilemek için ihtiyaç duyduğu savaş uçaklarının satışı önündeki engelin kaldırılmasını isteyecek. Almanya Eurofighter’ı diğer üç ülkeyle birlikte bir konsorsiyum içinde üretiyor.
Alman yetkililer ise, Türkiye’’in Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alması, Suriye’deki YPG/SGD güçlerine karşı askeri harekâta girişmesi ve İsveç’in NATO üyeliğini onaylamakta gecikmesi nedeniyle ABD liderliğindeki NATO müttefikleri ile Türkiye arasında yaşanan diplomatik gerginlikleri gerekçe göstererek Şansölye’nin onay vermesinin beklenmediğini söyledi.
Yetkililer, Erdoğan’ın İsrail’i ‘terör devleti’ ilan ederken, Hamas’ı Gazze Şeridinin ‘seçilmiş yöneticileri ve savunucuları’ olarak nitelendirmesinin de kaygıları artırdığını belirttiler.
Bloomberg’in haberine göre görüşme öncesinde isimlerinin açıklanmasını istemeyen Türk yetkililer, Erdoğan’ın en az 20 adet Eurofighter Typhoon jeti talep etmesinin ve bu sayıyı iki katına çıkarma opsiyonu sunmasının beklendiğini söyledi. Yetkililer, Türkiye’nin, Yunanistan’ın Rafale savaş uçaklarını satın almasına karşılık vermek için bir anlaşma sağlamaya istekli olduğunu söylediler.
Erdoğan’ın ziyareti öncesinde Alman medyası hareketlendi
SPD, Erdoğan ile görüşmeyi zorunlu görüyor
Alman siyasetinde, Gazze savaşı sürerken Erdoğan’ı Berlin’de ağırlamanın yarattığı gerilimden hoşnut olmayanlar bulunsa da hükümetin büyük ortağı Sosyal Demokratlar (SPD) Türk lideri ‘zorunlu ortak’ olarak görüyor.
Der Spiegel’in aktardığına göre SPD Meclis Grup Başkanı Rolf Mützenich tartışmalı ziyaret vesilesiyle yaptığı açıklamada Erdoğan’ın ‘kesinlikle zorlu bir kişilik’ olduğunu söyledi fakat Türkiye’nin ‘farklı bölgelerin kesiştiği bir ülke’ olarak önemli olduğunu vurguladı.
Mützenich’e göre Erdoğan nüfuzunu kullanarak Hamas’ı ‘ılımlı olmaya’ ya da kaçırılan İsrailli rehineleri serbest bırakmaya çağırabilir.
Federal Meclis Yeşiller Grubu Parlamento Sekreteri Irene Mihalic ise Çarşamba günü Berlin’de yaptığı açıklamada, ‘bu zor zamanlarda Türkiye ile de diyaloğun sürdürülmesinin’ özellikle önemli olduğunu söyledi.
‘Nehirden denize özgür Filistin’ yazan göçmenin Alman vatandaşlığı tehlikede
CDU/CSU’dan de Erdoğan ziyaretine destek
Ana muhalefetteki Hıristiyan Birlik partileri CDU/CSU’dan da Erdoğan’ın Almanya’da ağırlanmasına koşullu destek geldi.
CDU/CSU meclis grubu başkanı Friedrich Merz, Erdoğan’ın ziyaretinin ‘doğru’ olduğunu düşünüyor. Fakat ona göre de Şansölye Scholz, Türk Cumhurbaşkanı’na İsrail’le ilgili yorumlarının “tamamen kabul edilemez olduğunu açıkça söylemeli.”
Merz, Türkiye’nin sığınmacı geri kabul anlaşmasındaki rolüne de dikkat çekere, Scholz’dan ayrıca mültecilerin AB’ye girişini sınırlandırmak amacıyla AB-Türkiye anlaşmasının devamı için Erdoğan’a lobi yapmasını istedi.
CSU bölge grubu lideri Alexander Dobrindt de t-online portalına verdiği demeçte Erdoğan’ın ‘Türkiye’den Türk vatandaşlığına sahip daha fazla sığınmacının bize gelmesinin kabul edilemez olduğunu’ bilmesi gerektiğini söyledi.