Bizi Takip Edin

AVRUPA

Fransa’da hükümetin göç yasası mecliste reddedildi

Yayınlanma

Fransız milletvekilleri pazartesi günü hükümetin göç yasa tasarısını 265’e karşı 270 oyla reddederken, aşırı sağ, muhafazakârlar ve sol koalisyon güçlerini birleştirerek 25 yıl sonra ilk kez bir yasa tasarısının reddedilmesi yönünde bir önergeyi kabul etmiş oldu.

Tasarının ilk versiyonu ‘kamu düzenine ciddi tehdit oluşturan’ düzensiz göçmenlerin sınır dışı edilmesini kolaylaştırmayı ve özellikle Akdeniz’de kaçakçılık şebekeleriyle mücadele için kaynakları artırmayı amaçlıyordu.

Ciddi işgücü açığı bulunan sektörlerde kayıt dışı çalışan düzensiz göçmenlere otomatik olarak bir yıllık çalışma vizesi verilmesini öngören yeni hüküm de göçmenlere ‘forum shopping’ yapıp Fransa’ya yerleşmeleri yönünde bir sinyal göndereceğini savunan muhafazakâr ve aşırı sağcı milletvekillerinin yoğun tepkisiyle karşılaşmıştı. ‘Forum shopping’, bir davacının kendisine en uygun gördüğü mahkeme veya yasayı seçerek olumlu sonuç alma girişimine verilen hukuki ad.

Hükümet şimdi yeni bir uzlaşma bulma umuduyla yeniden taslak hazırlamaya ya da tamamen iptal etmeye karar vermek zorunda.

Bununla birlikte, hükümetin göç yasalarında reform planları özellikle sağ kesimde karşı önerilerle karşılandığı için tasarıya karşı muhalefet uzun süredir devam ediyordu.

Örneğin muhafazakâr Les Républicains partisinin liderleri geçtiğimiz mayıs ayında hükümetin göç tasarısına karşı bir ‘karşı plan’ sunarak yasadışı göç konusunda bir referandum yapılması ve ‘ulusun temel çıkarları söz konusu olduğunda […] AB anlaşmalarından ayrılma imkanı’ yaratılması çağrısında bulundu.

Siyasi yelpazenin daha da sağında yer alan ve partisi yıllardır göç konusunda referandum çağrısında bulunan Rassemblement National (Ulusal Birlik – RN) lideri Marine Le Pen, hükümetin yenilgisini kutladı ve sadece ‘düzensiz göçmenleri kontrol altında tutmaya’ ve ‘düzensiz göçmenleri ülkeyi terk etmeye zorlamaya’ odaklanacak yeni bir yasa tasarısı sunacağını söyledi.

Öte yandan, solcu La France insoumise (Boyun Eğmeyen Fransa – LFI) partisi üyesi Clémence Guetté, sol görüşlü milletvekillerinin ‘yabancı düşmanı gevezeliklerden’ duydukları endişeyi dile getirdiğini söyledi. Guetté bunun yerine, tüm düzensiz göçmenlere Fransa’da koşulsuz kalma ve çalışma hakkı verilmesi çağrısında bulundu.

LFI lideri Jean-Luc Melenchon ise X’te Darmanin için, “Yasası ve dolayısıyla kendisi için yolun sonu gibi geliyor,” dedi.

CGT sendikasının başkanı Sophie Binet bir mitingde yaptığı konuşmada, “Cumhuriyetimizin temel ilkelerini sorgulayan bu utanç tasarısını kınamak için toplandık,” derken, “Fransa mutfaklarda, temizlikte ve inşaatta kayıtsız işçiler olmadan işleyemez,” ifadelerini kullanarak işlerin ‘düzenli hale getirilmesini’ isteyenlerin 

‘ikiyüzlülüğünü’ kınadı.

Muhafazakârların çoğunlukta olduğu Senato, uzun süreli göçmenlerin çalışma vizesine erişimini kısıtlayan ve düzensiz göçmenlere yönelik tıbbi yardımı kesen temel hükümlerin çoğunu sıkılaştırdıktan sonra kasım ayı ortasında tasarı lehinde oy kullanmıştı.

Tasarıdan sorumlu İçişleri Bakanı Gérald Darmanin’e şimdiden istifa çağrıları yapılmaya başlandı ama Darmanin’e göre bu çağrılar ‘demokrasinin inkârı’ anlamına geliyor. Darmanin TF1 televizyonuna verdiği demeçte, “Açıkçası bu bir başarısızlık. Polise, jandarmaya, kaymakamlara ve sulh hakimlerine düzensiz göçle mücadele etme imkanı vermek istiyorum,” iddiasında bulundu. Bakan, ‘sol ve aşırı sağın kutsal olmayan ittifakı’ olarak nitelendirdiği yasanın reddedilmesini kınadı.

AVRUPA

Elon Musk İtalya’yı karıştırdı, Meloni sessiz

Yayınlanma

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Elon Musk’ın İtalyan yargıçları Roma’nın Arnavutluk’la göçmen transferi politikasını yine engelledikleri için eleştiren son yorumlarına sessiz kalırken, Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella milyardere yanıt vererek İtalya’nın egemenliğine saygı gösterilmesi çağrısında bulundu.

Pazartesi günü Roma Göçmenlik Mahkemesinin yedi göçmenin gözaltına alınmasını ve transferini iptal eden kararını yorumlayan Musk, şu anda Meloni hükümetiyle kavgalı olan Roma yargıçlarının “gitmesi gerektiğini” söyledi.

Çarşamba sabahı yaptığı açıklamada Musk’a yanıt veren Mattarella, “İtalya büyük bir demokratik ülkedir ve Anayasasına tam saygı göstererek kendi başının çaresine nasıl bakacağını bildiğini yinelemeliyim,” dedi.

Mattarella ayrıca diğer devletlerin egemenliğine saygı gösterilmesi çağrısında bulunarak herkesin, “özellikle de açıklandığı üzere dost ve müttefik bir ülkede önemli bir rol üstlenmek üzereyse”, o ülkenin egemenliğine saygı göstermesini ve reçete vermeyi kendine görev edinmemesi gerektiğini kaydetti.

Musk ise daha önceki yorumundan geri adım atmayarak, “Bu kabul edilemez. İtalyan halkı bir demokraside mi yaşıyor, yoksa kararları seçimle gelmeyen bir otokrasi mi veriyor?” diye sordu.

İtalya’daki temsilcisi tarafından ANSA’ya yapılan açıklamada Elon Musk, “Başbakan Meloni ile bu öğleden sonra yaptığı samimi görüşmede de yinelediği üzere” İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’ya ve İtalyan Anayasasına saygı duyduğunu ifade etti.

İfade özgürlüğünün hem ABD Birinci Maddesi hem de İtalyan Anayasası tarafından korunan bir hak olduğunu kaydeden Musk, bir vatandaş olarak görüşlerini özgürce ifade etmeye devam edeceğini kaydetti.

Açıklamada Musk’ın “ABD ve İtalya arasındaki bağların giderek güçlenmesini umduğu ve Cumhurbaşkanı Mattarella ile gelecekte bir araya gelmeyi dört gözle beklediği” belirtildi.

Siyasi gerilimi yatıştırmaya yönelik son girişim ise Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Giovanbattista Fazzolari’nin ANSA‘ya verdiği bir mülakatta yaptığı açıklama oldu.

Fazzolari, “Yargının başı ve anayasanın koruyucusu olan cumhurbaşkanının sesini duyurması doğru ve gereklidir. İtalya kendi başının çaresine bakmasını bilir. Diğer hükümetlerin, STK’ların ya da büyük medya kuruluşlarının dış müdahalesine ihtiyacımız yok,” dedi.

Muhalefetin ve yargının saldırıları devam ederken, Ulusal Yargıçlar Birliği Başkanı Giuseppe Santalucia, Musk’ı “temelsiz ve insafsız yargılarda bulunarak İtalya’nın işlerine karışmakla” suçladı ve hükümetin Musk’ın müdahale etmeye hakkı olmadığı İtalya’nın iç meseleleri olduğunu belirterek yanıt vermesi gerektiğini söyledi.

Santalucia, “Özellikle yasadışı göç konusunda sık sık sınırların savunulmasına başvuruluyor. Bunlar da sınırdır. Egemen bir ülkenin içişlerine karışabileceklerini düşünenler tarafından ihlal edilemeyecek ideal sınırlar vardır,” diye ekledi.

Okumaya Devam Et

AVRUPA

Fransız savcı Le Pen için hapis cezası ve siyasi yasak talep etti

Yayınlanma

Fransa’da savcılar Ulusal Birlik (RN) lideri Marine Le Pen’i, Fransa’daki parti faaliyetlerini finanse etmek için Avrupa Birliği fonlarını zimmetine geçirmekle suçladı ve Fransız siyasetçinin derhal beş yıl süreyle kamu görevlerinden men edilmesini tavsiye etti.

Bunun kesinleşmesi Le Pen’i, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yerine geçmek için favorilerden biri olarak gireceği 2027 yarışının dışında bırakacak.

Mahkeme geçici infaz ile kendisini suçlamalardan suçlu bulursa, Le Pen karara itiraz etse bile seçimlere katılamayacak.

Le Pen’in 24 kişiyle birlikte AB fonlarını zimmetine geçirmekle suçlandığı davada ayrıca beş yıl hapis cezası da istendi.

Duruşma 27 Kasım’a kadar sürecek ve bu tarihten sonra hakimler, savcının taleplerini de göz önünde bulundurarak kararlarını vermek ve ne tür bir ceza vereceklerini değerlendirmek üzere çekilecek. Kararın 2025 yılı başlarında açıklanması bekleniyor.

Le Pen, kendisinin bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden men edilmesini isteyen Fransız savcıları “demokratik sürece müdahale etmekle” suçladı.

RN lideri çarşamba günü gazetecilere verdiği demeçte, “Savcılık Fransız halkını istedikleri kişilere oy vermekten mahrum bırakmaya çalışıyor,” dedi.

Macron’un eski sağcı içişleri bakanı Gerald Darmanin X’te yaptığı açıklamada, “Marine Le Pen’in seçilme yeterliliğine sahip olmadığına karar verilmesi ve dolayısıyla Fransız halkının önüne çıkamaması son derece şok edici olur,” dedi.

“Madam Le Pen ile mücadele başka bir yerde değil, seçim sandığında yapılmalıdır,“ diyen Darmanin, Le Pen’in adaylığının engellenmesinin “elitler ile yurttaşların büyük çoğunluğu arasındaki uçurumu daha da derinleştireceğini” ileri sürdü.

Savcı Nicolas Barret, Le Pen sanık sıralarının ön sırasında otururken mahkemeye, “Kanun herkes için geçerlidir,” dedi ve yasağın “sanıkların gelecekteki yerel veya ulusal seçimlerde aday olmalarını yasaklayacağını” ekledi.

Okumaya Devam Et

AVRUPA

ABD, Polonya’da yeni “hava savunma üssü” kurdu

Yayınlanma

ABD çarşamba günü Polonya’nın kuzeyinde yeni bir hava savunma üssü açtı. Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda bunun, Ukrayna savaşı sürerken bile ülkesinin NATO üyesi olarak güvende olduğunu gösterdiğini savundu.

Baltık kıyısı yakınlarındaki Redzikowo kasabasında yer alan üs, 2000’li yıllardan beri üzerinde çalışılan bir projeydi.

Donald Trump’ın seçim zaferinin bazı NATO üyeleri arasında tedirginliğe yol açtığı bir dönemde Varşova, üs üzerinde birbirini izleyen ABD başkanları tarafından sürdürülen çalışmaların, Beyaz Saray’da kim olursa olsun Polonya’nın Washington ile askeri ittifakının sağlam kaldığını gösterdiğini söylüyor.

Duda, “ABD… Polonya’nın güvenliğinin garantörüdür,” derken, ABD askerlerinin üsteki daimi varlığının, 1989’a kadar sosyalist bir devlet olan Polonya’nın “Rusya’nın etki alanında olmadığını” gösterdiğini savundu.

Kremlin ise çarşamba günü yaptığı açıklamada üssü, Amerikan askeri altyapısını sınırlarına yaklaştırarak Rusya’yı çevreleme girişimi olarak nitelendirdi.

Redzikowo’daki ABD üssü, ittifakın kısa ve orta menzilli balistik füzeleri önleyebileceğini söylediği “Aegis Ashore” olarak adlandırılan daha geniş bir NATO füze kalkanının parçası.

Kalkanın diğer önemli unsurları arasında Romanya’daki bir üs, İspanya’nın Rota limanında konuşlu ABD donanmasına ait destroyerler ve Kürecik’te bulunan bir erken uyarı radarı yer alıyor.

Moskova üssü daha 2007 yılında, henüz planlanırken tehdit olarak nitelendirmişti. NATO kalkanın “tamamen savunma amaçlı” olduğunu söylüyor.

Reuters’a konuşan askeri kaynaklar Polonya’daki sistemin artık sadece Orta Doğu’dan ateşlenen füzelere karşı kullanılabileceğini ve Rusya’dan gelen mermileri engellemek için radarın yön değiştirmesi gerektiğini, bunun da politika değişikliğini gerektiren karmaşık bir prosedür olduğunu ileri sürdüler.

Polonya Savunma Bakanı Wladyslaw Kosiniak-Kamysz pazartesi günü yaptığı açıklamada kalkanın kapsamının genişletilmesi gerektiğini ve Varşova’nın bu konuyu NATO ve ABD ile görüşeceğini söyledi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English