Bizi Takip Edin

AVRUPA

Fransa’nın ticaret açığında 35 milyar avroluk iyileşme

Yayınlanma

Fransa’nın cari açığı son altı ayda 29,7 milyar Avro azalarak -39,3 milyar avrodan -9.6 milyar avroya geriledi. Azalmanın başlıca nedeni enerji fiyatlarındaki düşüşün ithalatı ucuzlatması.

Mal ithalatı 2022’nin ikinci yarısına göre %9,4 oranında düşerken, ihracat sadece %-0,8’lik hafif bir düşüşle neredeyse sabit kaldı. Para cinsinden ticaret açığı -89 milyar avrodan -54 milyar avroya düştü.

İhracattaki en büyük artışlar, son altı ayda ihracatın %12 arttığı havacılık sektörü ile elektrikli araç ihracatının %8 arttığı otomobil sektöründen geldi.

Fransa Ticaret Bakanı Olivier Becht rakamların ‘çok olumlu bir haber’ olduğunu söyledi. “Enerji ve askeri harcama maliyetlerini hesaba katmadığımızda bile [ticaret dengesinde] bir iyileşme görüyoruz,” diyen Becht, Çin ve ABD arasındaki ‘küresel ekonomik gerilimlere rağmen’ bu başarının kaydedildiğini de ekledi.

Fransa’nın 2022 ticaret dengesi rakamları, 2021’deki -78 milyar avrodan -164 milyar avroluk rekor bir açığa ulaşmıştı. O dönemde bu artışın %86’sı patlayan enerji maliyetlerine bağlanmıştı. 2021’e kıyasla bu maliyetler 45 milyar avrodan 115 milyar avroya yükselerek neredeyse üç katına çıkmıştı.

Fransa’nın 2023’ün ilk yarısındaki göreceli başarı öyküsü, Çin ekonomisinin tüm COVID-19 önlemlerinin sona ermesinin ardından yeniden yavaşlamaya başlamasından da kaynaklanıyor. Fransa’nın Çin’e ihracatı, ağırlıklı olarak havacılık sektörünün etkisiyle geçtiğimiz yarıyılda %7,3 oranında arttı. Becht, “Çin’e ihracatı [aynı dönemde] %5 azalan Almanya’ya karşı puan kazanıyoruz,” dedi.

Fransa tarihsel olarak yüksek mal ticareti açıkları verirken, hem hizmetler hem de gelir alanında sürekli fazla veriyor. Bu eğilim, hem seyahat endüstrisi (+11 milyar avro) hem de finansal hizmetler tarafından yönlendirilen 20 milyar avroluk hizmet fazlası ile yine devam etti.

Becht’e göre rakamlar Paris’in Brexit sonrası gelişen bir finans merkezi olduğunu gösteriyor. Geçen yıl Kasım ayında Paris, AB’nin en büyük borsası olarak Londra’yı geride bıraktı.

Doğrudan Yabancı Yatırımlarda (DYY), Fransız şirketlerinin uluslararası iştiraklerinin gelirleri 3,4 milyar avro artış gösterdi. Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık’ın önünde, üçüncü ülke DYY’leri için de AB’nin en cazip üye ülkesi olmaya devam ediyor.

Bakan gazetecilere verdiği demeçte, hükümetin ihracatçı şirketlere verdiği desteğin, açığın başarılı bir şekilde azaltılmasının arkasında yattığını ve ‘maliyet rekabetçiliğimizde net bir iyileşme’ olduğunu söyledi. Fransa’nın dünya mal piyasasındaki payı altı ay içinde %2.5’ten %2.8’e yükseldi.

Bakan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un çokça sözü edilen ‘yeniden sanayileşme’ stratejisinin uluslararası yatırımcılarla daha kolay iş yapılabileceğinin de sinyallerini verdiğini de savundu.

AVRUPA

Ukrayna’dan göçmen işçi hamlesi

Yayınlanma

1 milyondan fazla aboneye sahip Telegram kanalı Rezident, Ukrayna Devlet Başkanlığı İdaresinden bir kaynağa dayandırdığı haberinde Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy yönetiminin cepheye gönderilen Ukraynalı erkeklerin yerine üçüncü dünya ülkelerinden göçmen işçi getirmeyi planladığını bildirdi.

Kanalın haberinde, yönetimin seferberliğin aksamaması adına Ukraynalıların yerine Asya ve Afrika ülkelerinden işçi getirmek üzere büyük şirketlerle koordinasyon kurduğu belirtildi.

Haberde, “Şu anda Genelkurmay Başkanlığı açısından ordunun rezervlerini yenilemek önemli ve işletmelerin çekinceleri, şu anda ayda 30 ila 40 bin kişi olarak belirlenen planın hızlı bir şekilde yerine getirilmesine izin vermiyor,” ifadelerine yer verildi.

Yine yaklaşık 1 milyon takipçili Legitimnıy Telegram kanalı ise göçmen işçilerin ülkenin yeniden inşasında yer alacağını belirtti.

Kanal, “Ukrayna’nın hayatta kalmasına yardımcı olacaklar. Yüzde 95’i Afrika, Orta Asya ve Orta Doğu sakinleri olacak. Görünen o ki Ukraynalı erkekler, ulusötesi şirketler tarafından topraklarında yaşamaları için getirilecek göçmenler uğruna ölüyorlar,” değerlendirmesini yaptı.

CNN: Tüm Ukraynalı erkekler ya cephede savaşacak ya da ülkeden kaçacak

Okumaya Devam Et

AVRUPA

AB, ithalat vergisi önerisiyle Çin’in Temu ve Shein ürünlerini hedef alıyor

Yayınlanma

Brüksel, Avrupa Birliği’nin Çin’den geldiğini söylediği standart altı ürünlerdeki artışı durdurmak amacıyla Temu ve Shein gibi Çinli online perakendecilerden satın alınan ucuz mallara gümrük vergisi getirme planları yapıyor.

Konuyla ilgili bilgi sahibi üç kişinin Financial Times’a verdiği bilgiye göre, Avrupa Komisyonu bu ayın sonlarına doğru, ürünlerin gümrüksüz olarak satın alınabildiği mevcut 150 Avroluk eşiğin kaldırılmasını önerecek. Bir yetkili, hedeflenen ana platformların Çin’in online pazarları Temu ve AliExpress ile giyim perakendecisi Shein olduğunu söyledi.

Komisyona göre geçen yıl AB’ye gümrüksüz 150 Avro eşiğinin altında 2.3 milyar ürün ithal edildi. Komisyon verilerine göre e-ticaret yoluyla yapılan ithalat bir önceki yıla göre iki kattan fazla artarak nisan ayında 350,000’i aştı – ya da hane başına neredeyse iki teslimat yapıldı.

Çin sübvansiyonlu posta masraflarından faydalanıyor, bu da ucuz malları hava yoluyla göndermenin uygun maliyetli olduğu anlamına geliyor.

Hükümler, AB müşterilerine doğrudan blok dışından gönderim yapan tüm çevrimiçi perakendeciler için geçerli olacak. ABD merkezli Amazon genellikle Avrupa merkezli satıcıları kullanıyor.

Bir başka olası önlem de, büyük platformların, değeri ne olursa olsun, çevrimiçi KDV ödemeleri için kayıt yaptırmalarını zorunlu hale getirmek olacak.

2021 yılından bu yana, AB şirketlerine gönderilen paketler değerlerine bakılmaksızın KDV ödüyorlar, ancak gümrük vergisinden muaflar.

Seçenekler, bu yılın sonlarında göreve başlayacak olan yeni komisyona hazırlık olarak ortaya konulacak.

FT’ye konuşan bir AB yetkilisi, komisyonun geçen yıl gümrük vergisi eşiğini kaldırmayı önerdiğini, ancak şimdi ucuz ithalat artışına karşı koymak için bunun kabul edilmesini hızlandırmaya çalışabileceğini söyledi.

Ancak bir başka yetkili, yeni rejimin zaten aşırı yoğun olan gümrük memurlarının iş yükünü artıracağı göz önüne alındığında, AB ülkelerinin kabul etmesinin zor olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

AB ülkeleri tarafından bildirilen “tehlikeli” ürün sayısı 2022’den 2023’e yüzde 50 ‘den fazla artarak 3.400’ün üzerine çıktı. Kozmetik, oyuncak, elektrikli ev aletleri ve giysiler en çok güvenlik sorunu yaşanan ürünler arasında yer aldı.

AB oyuncak endüstrisi Çinli perakendecileri Avrupa’ya tehlikeli oyuncaklar göndermekle suçladı. Bir endüstri grubu olan Toy Industries of Europe, şubat ayında Temu’dan 19 oyuncak satın aldığını ve hiçbirinin AB standartlarına uymadığını, 18’inin ise çocuklar için gerçek bir güvenlik riski oluşturduğunu tespit ettiğini söyledi.

Temu, “19 ürün listesinin tamamı artık AB web sitemizde mevcut değildir” dedi. Temu, “ürün güvenliği bizim için son derece önemlidir ve bu ürün grubunun ve ilgili gerekliliklerinin izlenmesini güçlendirdik” ifadelerini kullandı.

Bir perakende lobi grubu olan EuroCommerce’in genel müdürü Christel Delberghe şunları söyledi: “Nerede kurulmuş olurlarsa olsunlar, AB merkezli tüketicileri hedefleyen tüm oyuncular için online perakendede AB düzeyinde bir oyun alanı istiyoruz.”

Mevcut mevzuatın yeterli olduğunu ancak “etkili ve verimli bir sınır ötesi uygulama stratejisine” ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Temu, büyümelerinin ucuz ürünlere bağlı olmadığını söyledi ve bu politikalar adil olduğu sürece “yasa koyucular tarafından tüketici çıkarlarına uygun olarak yapılan her türlü politika düzenlemesine açık ve destekleyiciyiz” dedi.

AliExpress, “AB pazarında uyumlu bir konumda olduğumuzdan ve sürekli olacağımızdan emin olmak” için “yasa koyucularla birlikte çalıştığını” söyledi. Shein ayrıca gümrük vergilerinde reform çabalarını “tamamen desteklediğini” belirtti.

Okumaya Devam Et

AVRUPA

Almanya İçişleri Bakanından “kurt işareti” açıklaması

Yayınlanma

Türkiye A Milli Futbol Takımını’nın Euro 2024 son 16 turunda Avusturya ile oynadığı maçta gol attıktan sonra “kurt işareti” yapan Merih Demiral’a Alman hükümetinden tepki geldi.

İçişleri Bakanı Nancy Faeser X üzerinden yaptığı açıklamada, “Türk aşırı sağcılarının sembollerinin stadyumlarımızda yeri yoktur. Avrupa Futbol Şampiyonasının ırkçılık için bir platform olarak kullanılması kesinlikle kabul edilemez. UEFA’nın olayı soruşturmasını ve yaptırımları değerlendirmesini bekliyoruz,” dedi.

Almanya’da Federal Anayasa Koruma Teşkilatı’na (BvF) göre “kurt işareti/bozkurt” ile bilinen ideoloji “milliyetçi, anti-Semitik ve ırkçı aşırı sağcı bir ideolojiye dayanıyor” ve “Balkanlar’dan Çin’e kadar tüm Türk halklarını kapsayan büyük bir imparatorluk kurmayı hedefliyor.”

Öte yandan BvF,  “kurt selamı” vermenin “ülkücü” ideolojiye bağlılık anlamına gelmesine rağmen, “bu selamı veren her kişinin aşırı sağcı bir Türk olması gerekmediğini” yazıyor.

UEFA da Demiral’ın “uygunsuz davranşıları” nedeniyle soruşturma başlattığını açıkladı. UEFA’dan yapılan açıklamada, “Avusturya ile Türkiye arasında, 2 Temmuz 2024 tarihinde Almanya’nın Leipzig kentinde oynanan 2024 Avrupa Şampiyonası son 16 turu maçında, Türkiye Futbol Federasyonu oyuncusu Merih Demiral’ın uygunsuz davranışlarda bulunduğu iddiasıyla ilgili UEFA Disiplin Yönetmeliği’nin 31(4) maddesi uyarınca soruşturma açılmıştır,” denildi.

Merih Demiral gol sevincinde “kurt işareti” yapmasına ilişkin, “İki gol attığım için çok mutluyum. Bir gol sevinci vardı aklımda onu yaptım, Türklükle alakalı. Türk olduğum için çok gurur duyuyorum, o yüzden golden sonra bunu iliklerime kadar hissetim. Öyle bir şey yapmak istedim, yaptığımdan dolayı çok da mutluyum. Bütün taraftarlarımız bizimle gurur duyuyor. Tribünde görmüştüm yapan taraftarlarımızı, onları gördükten sonra daha çok yapasım geldi, çok mutluyum. Tribünlerde de yapanları gördüm. Türkiye’de hepimiz Türk’üz, Türk olmaktan da gurur duyuyorum, bunu her seferinde de belirtiyorum. O yüzden gol sevincini de öyle yaptım. Gayet normal, Türk taraftarlarımız da bizimle gurur duyuyor. İnşallah yapmaya devam ederiz. Herhangi bir mesaj yok, sadece ne kadar gururlu ve mutlu olduğumu göstermek istedim,” ifadelerini kullandı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English