Bizi Takip Edin

ASYA

Gözü Çin’de olan Japonya, yeni uzak menzilli füzeler geliştiriyor

Yayınlanma

60 yıllık savunma doktrinini değiştirerek “saldırı” pozisyonuna geçen Japonya, kendisini daha uzak mesafelerde savunmaya yardımcı olmak ve düşman kuvvetlerini – özellikle Çin ve Kuzey Kore – uzak tutmak için tasarlanmış bir dizi füze sistemi geliştirmeye başladı.

Tokyo’nun Savunma Geliştirme Programının bir parçası olan ve Type-12 gemisavar füzesinin yeni türevlerini, hipersonik silahları ve seyir füzelerini içerecek olan bu uzun menzilli “karşı saldırı yetenekleri”, hükümet tarafından “minimum gücü” temsil eden “orantılı bir yanıt” olarak görülüyor: “Japonya’ya silahlı bir saldırı olması durumunda meşru müdafaa için gerekli tedbir”.

Japan Times’ın haberine göre, dadece altı ay önce duyurulmasına rağmen, Savunma Bakanlığı’nın yeni sistemlerin geliştirilmesi veya seri üretimi için nisan ayından bu yana en az sekiz büyük sözleşme imzalamasıyla, bu sözde soğuk silahların geliştirilmesi Tokyo için bir öncelik haline geldi.

Jiji Press’e göre bunlar arasında Mitsubishi Heavy Industries ile 2032 yılına kadar konuşlandırılacak hipersonik füzeler üzerinde araştırma başlatmak için 58,4 milyar Yen (419 milyon $) tutarında bir sözleşme ve hedef gözlem yetenekleri ile donatılabilecek bir silah geliştirmek için 22,1 milyar Yen değerinde bir anlaşma yer alıyor.

Ayrıca, 2031 yılına kadar ada savunması için yükseltilmiş hiper hızlı süzülme mermileri geliştirmek için 200,3 milyar Yen’lik bir sözleşme ve yeni bir uzun menzilli, manevra kabiliyetine sahip “ada savunma gemisavar füzesi” üzerinde araştırma yapmak için Kawasaki Heavy Industries ile yapılan 33,9 milyar Yen’lik bir anlaşma da dahil. Bu silahın potansiyel bir prototipi, şirket tarafından bu yıl Chiba Eyaletindeki DSEI Japonya savunma fuarında tanıtıldı.

Verilen diğer sözleşmeler, yalnızca yükseltilmiş, karadan fırlatılan bir Type-12’nin seri üretimiyle ilgili değil – teslimatların 2026 veya 2027’de yapılması bekleniyor – aynı zamanda füzenin daha fazla geliştirilmesiyle de ilgili. Bunlar arasında menzilin yaklaşık 1.500 kilometreye çıkarılması ve havadan ve gemiden fırlatılan varyantların geliştirilmesi yer alıyor.

Yerli füzeler hazır olana kadar geçici bir önlem olarak Tokyo, yaklaşık 1.600 km menzile sahip 400 Tomahawk seyir füzesi alıyor.

Japonya ayrıca önümüzdeki üç ila dört yıl içinde hiper hızlı süzülme mermilerinin yanı sıra denizaltından fırlatılan füzelerinin ilk varyantını sahaya sürmeyi umuyor.

İşgal senaryosu

U.S.-Japan NEXT Alliance Initiative’in kıdemli direktörü James Schoff , “Bu sözleşmelerin hepsinin benzer bir amacı var, bu da Çin’in son on yılda yaptığı savunma iyileştirmelerine – hem nitelik hem de nicelik açısından – ayak uydurmak için Japonya’nın daha uzak mesafelerde kendini savunmak üzere yerli kapasitesini geliştirmek ve güçlendirmek” dedi.

Bu füzelerin, Japonya’nın Nansei Adaları’nın savunmasına yardımcı olmak için geliştirildiği de ifade ediliyor. Japan Times’a konuşan askeri uzman Yoshihiro Inaba, konuyla ilgili şu yorumu yaptı: “Çin’in Tayvan işgalinde Okinawa’ya da bir saldırı gerçekleşmesi muhtemel, bu füzelerin dolaylı olarak Tayvan’ın savunmasına katkıda bulunacaktır.”

Manevra kabiliyetine sahip hiper hızlı süzülme mermilerinin, Çin’i Japon topraklarını – özellikle küçük adaları – ele geçirme girişiminden caydırmayı amaçladığı öne sürülüyor. Bu mermiler işgal altındaki topraklardaki düşman hava savunmalarını ve komuta kontrol merkezlerini yok etmek için kullanılabiliyor.

Analistler, hızları ve yörüngeleri göz önüne alındığında, bu silahlara karşı savunmanın son derece zor olacağını ve son derece isabetli olmaları gerektiğini söylüyor.

Schoff, “Bu, örneğin Çin’in Senkaku Adaları’na bir gemisavar füze bataryası kurmaya çalışması halinde, bu silahlara karşı savunmasız olacağı anlamına geliyor” ifadesini kullandı.

ABD’yi de koruyacak

Silahların öncelikle Japon vatandaşlarını ve Öz Savunma Kuvvetleri personelini savunmak için kullanılacak olsa da, Japonya çevresindeki geniş alanların iyi korunması sayesinde ABD’nin de bu silahlardan da yararlanacağı ve böylece ABD kuvvetlerinin “başka yerlere odaklanmasına imkan tanınacağı” yorumu yapılıyor.

Ancak, bu silahların hizmette olan uçaklar, gemiler ve kara rampaları ile uyumlu olması ve ideal olarak bilgi paylaşımı için ABD hedefleme sistemleriyle birlikte çalışabilir olması gerektiği vurgulanıyor.

Bu sistemlerin Washington tarafından yapılan veya Washington’dan satın alınan diğer sistemlerle birlikte nasıl çalışacağı konusunda ABD şirketleri ve ABD ordusuyla yakın bir ilişki olacağı ve müttefikler arasındaki ortak operasyonlarda kullanılabileceği belirtiliyor.

ASYA

Hindistan’daki dini etkinlikte yaşanan izdihamda en az 87 kişinin öldüğünden endişe ediliyor

Yayınlanma

NDTV’nin haberine göre salı günü Hindistan’ın kuzeyindeki Uttar Pradesh eyaletinde düzenlenen Hindu dini toplantısında çıkan izdihamda en az 87 kişinin öldüğünden endişe ediliyor.

İzdiham, ulusal başkent Yeni Delhi’nin yaklaşık 200 kilometre (125 mil) güneydoğusundaki Hathras bölgesindeki bir köyde meydana geldi ve yetkililer, yerel bir dini liderin çağrısına yanıt olarak büyük bir kalabalığın açık bir alanda toplandığını söyledi.

Bölge polis sözcüsü Manish Chikara ölü sayısını yaklaşık 60 kişi olarak açıkladı, ancak bu rakamın artabileceğini söyledi.

Sosyal medyada yer alan videolarda yerel bir hastanenin dışında yere yığılmış cesetler görülüyor. Reuters görüntüleri hemen doğrulayamadı.

Hathras bölge yöneticisi Ashish Kumar gazetecilere verdiği demeçte, “Olay, insanların alanı terk etmeye çalıştığı sırada aşırı kalabalık nedeniyle meydana geldi” dedi.

Kimliği açıklanmayan bir tanık, yayıncı India Today’e mekanda dar bir çıkış olduğunu söyledi: “Bir tarlaya doğru çıkmaya çalışırken aniden bir kargaşa başladı ve ne yapacağımızı bilemedik.”

Uttar Pradesh 200 milyondan fazla nüfusuyla Hindistan’ın en kalabalık eyaleti. Eyalet Başbakanı Yogi Adityanath bir soruşturma başlatılmasını emretti.

“İlgili yetkililere savaş koşullarında yardım ve kurtarma operasyonları yürütmeleri ve yaralılara uygun tedavi sağlamaları için talimatlar verildi” dedi.

Okumaya Devam Et

ASYA

Kazakistanlı muhalif gazeteci Sadıkov Kiev’de suikast sonucu öldü

Yayınlanma

Kazakistanlı muhalif gazeteci ve blog yazarı Aydos Sadıkov, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de 18 Haziran’da vuruldu ve dün hastanede hayatını kaybetti.

Eşi Natalya, Facebook sayfasında yaptığı paylaşımda, suikastın sorumluluğunu Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev’e yükledi.

Natalya, “Aydos Kazakistan için canını verdi, katillerin elinde şehit olmayı kabul etti. 13 gün boyunca yoğun bakımda yaşam mücadelesi verdi, ancak mucize gerçekleşmedi. Onun ölümü Tokayev’in vicdanını sızlatacaktır,” ifadelerini kullandı.

18 Haziran’da Kiev’de kimliği belirsiz bir şahıs, eşi Natalya ile birlikte arabadayken Sadıkov’a birkaç el ateş etti.

Strana gazetesi, katilin susturucu kullandığını yazdı. Sadıkov’un eşi olaydan yara almadan kurtuldu.

Soruşturma kapsamında iki Kazak vatandaşı Meyram Karatayev ve Altay Cakanbayev suikast girişimine karıştıklarından şüpheleniliyor.

Kazakistan Başsavcılığı, 21 Haziran’da Karatayev ve Cakanbayev’in gözaltına alındığını duyurdu. Sadıkov’un eşi Karatayev’in Kazak polisi olduğunu iddia etti.

Olayı yorumlayan Tokayev, Astana’nın Interpol aracılığıyla da dahil olmak üzere Kiev ile iş birliğine hazır olduğunu duyurdu.

Strana‘ya göre Kiev, soruşturma bulgularının Kazakistan’a gönderilmesine karşı çıkıyor ve Cakanbayev ile Karatayev’in Ukrayna’ya iadesini talep etmeyi planlıyor.

Sadıkov, yaklaşık 59 bin aboneli Telegram kanalı Base’in sahibiydi.

Tokayev ve hükümetini ‘Rusya’nın etkisi altındaki bir kukla’ olarak nitelendiren Sadıkov, Kazak yetkilileri hedef alan yayınlarıyla tanınıyor.

Aydos Sadıkov, 2014 yılında Ukrayna’ya gitti ve yaşamına Kiev’de devam etti. Ocak 2022’de Kazakistan’daki protestoları aktif olarak destekledi.

Geçen yıl Astana makamları, Sadıkov’u arananlar listesine aldı.

Alman düşünce kuruluşu SWP: Batı için Kazakistan’ın görevi Rusya ve Çin’i çevrelemek

Okumaya Devam Et

ASYA

Avustralya, Batılı ülkelerin Çin’den üretimi koparma çabalarının kaynak ihracatı için risk oluşturduğunu söyledi

Yayınlanma

Hükümet, Avustralya’nın kaynak ve enerji ihracatının geçen mali yılda değer bazında %10 gerilediğini ve Batılı ülkelerin Çin’den daha fazla üretim koparma çabalarının bu ihracatı daha da tehdit edebileceği uyarısında bulundu.

Avustralya Sanayi, Bilim ve Kaynaklar Bakanlığı bu hafta, tahminlere göre Haziran 2024’e kadar olan yılda 417 milyar Avustralya doları (277 milyar $) üreten ülkenin kaynak ve enerji ihracatına ilişkin üç aylık görünümünü yayınladı.

Bu rakam bir önceki 12 ay için 466 milyar Avustralya dolarından daha düşüktü ve daha da düşmesi bekleniyor. Söz konusu ihracat rakamının önümüzdeki haziran ayına kadar olan yılda 380 milyar Avustralya Doları, bir sonraki yılda ise 356 milyar Avustralya Doları olması öngörülüyor.

Kaynaklar Bakanı Madeleine King pazartesi günü yaptığı açıklamada, bu eğilimin Rusya’nın Ukrayna müdahalesinin ardından yükselen emtia fiyatlarının normalleşmesini yansıttığını söyledi.

Avustralya’nın en önemli emtia ihracatı olan demir cevheri fiyatları bu yılın başlarında %30 düştükten sonra istikrar kazandı. Fiyatların önümüzdeki yıllarda da zayıf kalacağı ve 2025 mali yılına kadar bir trilyon tonun üzerine çıkması beklenen yıllık üretime rağmen çelik bileşeninden elde edilen geliri vuracağı tahmin ediliyor.

Çelik üretiminde yakıt olarak kullanılan metalürjik kömürden elde edilen kazancın, yine zayıflayan fiyatlar nedeniyle bu mali yılda reel olarak %15 düşeceği tahmin ediliyor. Sıvılaştırılmış doğal gaz kazançlarının düşmesi ve bazı gaz rezervlerinin tükenmesi nedeniyle hacmin azalması bekleniyor.

Rapor, görünümü destekleyen faktörler olarak talepteki nispeten zayıf büyümeye ve artan arza işaret ediyor ancak bu yıl dünya genelinde iyileşen ekonomik faaliyetlerin – Çin’in sanayi sektöründeki güçlü büyüme de dahil olmak üzere – mart raporuna kıyasla tahminlerin yukarı yönlü revize edilmesine yol açtığını ekliyor.

Raporda ayrıca, özellikle Avustralya’nın gelirinin %35’ini Çin’den yapılan kaynak ve enerji ihracatından elde etmesi nedeniyle jeopolitik risklere de dikkat çekiliyor.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin artan ihracatı ABD ve Avrupa ile gerilimi tırmandırdı. Washington mayıs ayında Çin’den gelen elektrikli araçlar, yarı iletkenler ve çelik de dahil olmak üzere bir dizi ürüne gümrük vergisi getirdi. Brüksel de geçtiğimiz ay Çin’den gelen elektrikli araçlara gümrük vergisi getirdiğini açıkladı.

Yazarlar, “Çin’in iç talebi Avustralya kaynakları için birincil talep olmaya devam edecek olsa da, yaygın ticaret önlemleri Çinli üreticilerin rekabet gücünün Avustralya’nın tedarik ettiği Japonya ve Güney Kore gibi diğer Asya ticaret ülkelerine göre kötüleştiğini görebilir” diye yazdı.

“Ancak, Çin’in üretim üssünün bir kısmının Kuzey Amerika ve Batı Avrupa’ya kayması halinde Avustralya’nın ihracatı zarar görebilir zira yüksek nakliye maliyetleri bazı üreticilerimizin bu pazarlara erişimini engelleyebilir” denildi.

Avrupa ve ABD, Çin’e olan bağımlılıklarını azaltmak için stratejiler izliyor. Lityum ve nikel gibi batarya mineralleri, arzdaki artış ve elektrikli araçlara olan talepteki düşüşün ardından geçtiğimiz yıl büyük fiyat düşüşleri yaşadı.

Avustralya’nın lityumdan elde ettiği kazancın, üç yıl önceki 20 milyar dolardan Haziran 2026’ya kadar olan mali yıl için 9 milyar dolara düşeceği tahmin ediliyor, çünkü çevrimiçi hale gelen ek kaynaklar kalıcı arz fazlasını daha olası hale getiriyor.

Rapora göre Avustralya dünyanın en büyük lityum ihracatçısı ve lityum içeren cevher olan spodümen maden üretiminin görünüm dönemi boyunca yılda yaklaşık %10 artacağı tahmin ediliyor.

Nikel konusunda, küresel arzın %55’inden fazlasından sorumlu olan Endonezya ve Çin’in üretimindeki artış Avustralya’daki sektörü etkilemeye devam ediyor.

Yazarlar, “Madencilik ve rafine edilmiş arzdaki güçlü büyümenin görünüm dönemi boyunca devam edeceği öngörüldüğünde, ortaya çıkan arz fazlasının nikel fiyatlarını 2026 yılına kadar sınırlaması muhtemeldir” diye yazdı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English