Bizi Takip Edin

ASYA

Hamas’ın sürpriz İsrail saldırısı, Güney Kore’yi alarma geçirdi

Yayınlanma

Hamas’ın İsrail’e yönelik 7 Ekim’deki sürpriz saldırısı, Güney Kore’de endişeye yarattı. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı yetkililerinden Kang Shin-cheol, Seul yasama meclisine sunduğu bir raporda, ülkesinin Hamas’ın İsrail sınırını geçme becerisini bir “ders” olarak alması gerektiğini söyledi.

Benzerlikler basına şöyle yansıdı: “İsrail ile Hamas kontrolündeki Gazze’yi ayıran sınır, Kore sınırı gibi korunuyor ve yakından izleniyor. Her ikisi de askerler tarafından doğrudan izlemeye ve yüksek teknolojili gözetleme sistemlerine dayanıyor.”

Hawaii’deki Daniel K. Inouye Asya-Pasifik Güvenlik Çalışmaları Merkezi’nde profesör olan Lami Kim, Nikkei Asia’ya verdiği demeçte, “Güney Koreliler şu anda muhtemelen güvenlik konusunda daha endişeli” dedi.

Güney Kore’nin en büyük gazetelerinden, ‘sağcı’ olarak bilinen Chosun Ilbo gazetesinin 10 Ekim tarihli başyazısında Hamas’ın saldırısının “Güney Kore’nin güvenliği açısından önemli sonuçları olduğu”, çünkü “beklenmedik bir anda büyük çaplı bir saldırı başlatılması halinde ilkel saldırıların bile gelişmiş silah sistemlerini işe yaramaz hale getirebileceğini gösterdiği” yorumu yapıldı.

Güney Koreli askeri yetkililer ise Nikkei Asia’nın Orta Doğu’da savaşın patlak vermesinden bu yana sınırdaki güvenlik durumunun değişip değişmediğine ilişkin sorularını yanıtlamayı reddetti.

Seul çatışmayla ilgili açıklamalarında dikkatli davrandı. 20 Ekim’de Dışişleri Bakanı Park Jin’in Seul’deki İsrail Büyükelçisi ile görüşmesinin ardından bakanlığı bir açıklama yayınlayarak Park’ın “durumun bir an önce yatışmasını ve daha fazla can kaybı yaşanmamasını” umduğunu söyledi. Bakanlık, “ilgili tarafların uluslararası insancıl hukuka uygun olarak sivilleri korumak için önlemler alması gerektiğini” de sözlerine ekledi.

13 Ekim’de Kuzey Kore’nin (Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti) resmi devlet medyası ABD’yi Orta Doğu’ya müdahale ederek krizi körüklemekle suçlamış ve İsrail’in “Filistin topraklarını yasadışı bir şekilde işgal ettiğini ve Filistinlilerin çıkarlarını ahlaksızca ihlal ettiğini” söylemişti.

Ancak Güney Koreli uzmanlar arasındaki fikir birliği uzun zamandır Pyongyang’ın Güney Kore’ye konvansiyonel bir saldırı düzenlemesinin pek olası olmadığı yönündeydi, Güney’in kendi silahlı kuvvetlerine ek olarak yaklaşık 28,000 ABD askeri de orada bulunuyor.

Profesör Lami Kim, “Kuzey Kore’nin Güney Kore’ye saldırması için güçlü bir teşvik yok ve Orta Doğu’da olup bitenler [Kuzey Kore’nin] hesaplarını gerçekten etkilemiyor” dedi.

Öte yandan Seul Genelkurmay Başkanlığı geçen hafta yaptığı açıklamada İsrail’de bulunan parça tesirli roketler ve top mermileri gibi silahların Kuzey Kore tarafından ihraç edilen silahlara benzediğini belirtirken, Pyongyang 7 Ekim’deki saldırıda kendi silahlarının kullanıldığına dair haberleri yalanladı ve devlet medyası bu iddiayı “asılsız ve yanlış bir söylenti” olarak nitelendirdi.

Geçen hafta Güney Kore Savunma Bakanı Shin Won-sik, Hamas’ın sürpriz saldırısının sınır bölgesinde daha fazla teyakkuz ve daha fazla gözetim ihtiyacının altını çizdiğini savundu.

Shin, Seul ve Pyongyang’ın 2018’de sınır yakınındaki askeri varlıkları azaltmak için vardıkları anlaşmanın askıya alınması için bastıracağını söyledi. Bu anlaşma uyarınca iki taraf, kazara çatışma olasılığını azaltmak amacıyla uçuşa yasak bölgeler oluşturdu. Anlaşma, Kuzey ve Güney’in samimi bir havada zirveler düzenlediği bir döneme denk gelmişti.

Ancak ABD’nin bölgede artan faaliyetleri Pyongyang’ın nükleer silahlardan vazgeçmeyi reddetmesine ve daha sofistike silahlar geliştirmeye devam etmesine neden oldu. Bu gelişmeler sonrası Güney Kore ile görüşmeler çöktü.

Pyongyang ve Seul arasındaki diplomasi şu anda hareketsiz durumda.

Quincy Institute for Responsible Statecraft’ın Doğu Asya araştırma görevlisi James Park Nikkei’ye verdiği demeçte “Kuzey Kore’nin yarattığı tehditleri etkili bir şekilde yönetmek sadece askeri hazırlık gerektirmiyor, aynı zamanda diplomasi yoluyla askeri gerilimi azaltmayı da gerektiriyor” dedi ve ekledi: “Seul ve Washington askeri hazırlığı arttırma konusunda kayda değer başarılar elde etmiş olsalar da diplomasi cephesinde herhangi bir ilerleme kaydedemediler.”

Ayrıca Güney Koreli uzmanlar, sınır anlaşmasından Seül’ün vazgeçmesinin Pyongyang’ı kızdıracağı ve tehdidi artıracağı görüşünde. Sınırda yakın zamanda bir tırmanma beklemeyen uzmanlar, Hamas saldırısı ile bağlantı kurmanın doğru olmadığı yorumunu paylaşıyor.

ASYA

Çin ve Pakistan terörle mücadele tatbikatlarını tamamladı

Yayınlanma

Çin, Pakistan ile yaklaşık üç hafta süren ortak terörle mücadele tatbikatlarını tamamladı ve iki ordu arasında gelecekte “sınır ötesi stratejik projeksiyon” yapılacağının sinyalini verdi.

Tatbikatın bir parçası olarak Çin Halk Kurtuluş Ordusu, Savaşçı 8 adı verilen ortak bir tatbikat gerçekleştirmek üzere Pakistan’a asker gönderdi. Çin devlet televizyonu CCTV’ye göre tatbikat “ortak terörle mücadele-temizleme operasyonlarına” odaklandı.

Tatbikat, Pekin’in komşu Güney Asya ülkesinde vatandaşlarını hedef alan saldırıları durdurmak üzee daha fazlasını yapması için İslamabad üzerindeki baskıyı artırdığı bir dönemde gerçekleşti.

CCTV’nin çarşamba günü bildirdiğine göre Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), “ortak terörle mücadele temizleme operasyonlarına” odaklanan ve Savaşçı-8 olarak adlandırılan tatbikat için Pakistan’a asker gönderdi.

Bir PLA Hava Kuvvetleri subayı CCTV’ye yaptığı açıklamada “Bu tatbikat sayesinde stratejik projeksiyon ve kuvvetler arası muharebe kabiliyetlerimiz test edildi ve yaklaşan sınır ötesi stratejik projeksiyon ve ortak muharebe görevlerinin temeli atıldı” dedi.

Tatbikat neleri içeriyordu?

Habere göre tatbikatta canlı ateş simülasyonları, keşif ve karşı saldırı için insansız hava araçlarının kullanımı ve havadan saldırı da yer aldı.

Helikopterlerden inen askerlerin görüntülerinin de yer aldığı haberde, görevlerin iki ordu arasında ve hava ve kara kuvvetleri arasında koordine edildiği belirtildi.

Tatbikatın bir parçası olan yetkililer, görevin iki ordu arasında ve hava ve kara kuvvetleri arasında koordine edildiğini belirtti.

PLA, kasım ayı ortasında Batı Cephesi Komutanlığı’ndan Pakistan’a 300’den fazla asker gönderdi. Bu birlikler, güneydeki Karaçi kentinde bulunan Cinnah Uluslararası Havaalanı yakınlarında meydana gelen ve iki Çin vatandaşının ölümüyle sonuçlanan bombalı intihar saldırısından haftalar sonra gönderilmişti.

Son tatbikatın 2019’dan bu yana gerçekleştirilen ilk tatbikat olduğu ifade edildi.

Okumaya Devam Et

ASYA

QUAD ocak ayında ilk ortak sahil güvenlik eğitimini gerçekleştirecek

Yayınlanma

Japonya Dışişleri Bakanlığı’ndan bir kaynağa göre Japonya, ABD, Avustralya ve Hindistan’dan oluşan QUAD dörtlüsü ocak ayı başında ilk ortak sahil güvenlik eğitim tatbikatını gerçekleştirecek.

Tatbikatlar Japonya çevresinde yapılacak. Kaynak ayrıca mart ayında Japonya, ABD ve Filipinler arasında ortak bir eğitim tatbikatı planlandığını söyledi.

Eğitim tatbikatları Çin’in Doğu Çin Denizi ve Güney Çin Denizi’nde artan etkisine bir yanıt niteliğinde.

Eylül ayında, Dörtlü Güvenlik Diyaloğu liderleri, grubun adıyla, deniz güvenliği eğitimi için bölgesel bir çerçeve başlatacaklarını söylediler.

QUAD liderleri Japon, Avustralyalı ve Hintli sahil güvenlik personelinin önümüzdeki yıldan itibaren ABD Sahil Güvenlik devriye gemilerinde eğitim görmesi konusunda anlaştı.

Japonya, ABD ve Filipinler arasında mart ayında yapılacak eğitim, Haziran 2023’ten bu yana gerçekleştirilecek ikinci üçlü tatbikat olacak. İlki Filipinler’i çevreleyen sularda gerçekleştirilmişti ve bir sonraki tur Japonya çevresinde yapılacak.

Okumaya Devam Et

ASYA

Soruşturma ekibi, görevden alınan Güney Kore Başkanı Yoon’a ikinci celbi gönderdi

Yayınlanma

Güney Kore’de sıkıyönetim davasını soruşturan ortak bir kolluk kuvveti cuma günü yaptığı açıklamada, görevden alınan Başkan Yoon Suk Yeol’un başarısız sıkıyönetim uygulamasındaki rolü nedeniyle önümüzdeki hafta sorgulanmak üzere hazır bulunmasını talep etti.

Yetkilinin yaptığı açıklamaya göre ekip, Yoon’a önümüzdeki çarşamba günü saat 10.00’da Seul’ün hemen güneyindeki Gwacheon’da bulunan Üst Düzey Yetkililer için Yolsuzluk Soruşturma Ofisi (CIO) binasında sorgulanmak üzere hazır bulunması için celp gönderdi.

Bu, soruşturma ekibinin bu hafta başındaki ilk celpte işbirliği yapmayı reddetmesinin ardından Yoon’a ilettiği ikinci celp talebi oldu.

CIO’nun Yoon’u sorgulamak için resmi tatil gününü seçti, güvenlik sorunlarını göz önünde bulundurduğu anlaşılıyor.

CIO, çağrıları hızlı posta yoluyla ve elektronik olarak Yoon’un ikametgahına ve Yongsan’daki başkanlık ofisine gönderdiğini söyledi.

İlk celp talebi sırasında Yoon’un ofisinin celpleri almayı reddetmesi üzerine bu kez şahsen teslim etmeyi tercih etmedi.

Soruşturma ekibi Yoon’u 3 Aralık’ta sıkıyönetim kararının uygulanmasındaki rolü konusunda sorgulamayı planlıyor; Yoon bu kararı Ulusal Meclis’te yapılan oylama sonucunda iptal etmişti.

CIO, geçerli bir gerekçe olmaksızın çağrıları görmezden gelmeye devam etmesi halinde Başkan’ın 48 saate kadar gözaltında tutulması için bir mahkeme emri çıkarmayı değerlendirmeyi planlıyor.

Soruşturma ekibi Yoon’a karşı ayaklanma ve görevi kötüye kullanma suçlamalarını inceliyor.

Cumartesi günü parlamento tarafından görevden alınan Yoon, Anayasa Mahkemesi’nin kendisini görevden alma ya da görevine iade etme kararını beklemek üzere görevinden uzaklaştırıldı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English