Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Hindistan, Rusya’nın taleplerine rağmen Ukrayna’ya mühimmat tedarik ediyor

Yayınlanma

Reuters haber ajansına konuşan Hintli ve Avrupalı yetkililere göre Hindistan, Avrupa Birliği (AB) aracılığıyla Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine topçu mühimmatı gönderiyor. Yeni Delhi, geçtiğimiz yıl Rusya’nın bu tedarikleri durdurma taleplerini iki kez geri çevirdi.

Hindistan’ın AB üzerinden Ukrayna’ya mermi tedarik etmesi konusu son olarak Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından gündeme getirilmişti. Lavrov bu konuyu temmuz ayında Hindistan Dışişleri Bakanı Subramanyam Jaishankar ile yaptığı görüşmede ele almıştı.

Ajansa göre Lavrov, Ukrayna ordusuna sağlanan mühimmatın bir kısmının Hindistan’daki devlete ait işletmeler tarafından üretildiğinin altını çizmişti.

Gümrük verilerine göre, Hindistan’dan AB’ye top mermisi ihracatı bir yılı aşkın süredir devam ediyor. Bu sevkiyatlar arasında 155 mm’lik parça tesirli mermiler, 120 mm ve 125 mm’lik mühimmat ile 120 mm ve 125 mm’lik havan mermileri bulunuyor.

Reuters‘a konuşan bir kaynak, yasalar Hint silahlarının başka ülkelere sevkiyatını yasaklamasına rağmen, İtalya ve Çekya’nın mermileri Ukrayna’ya yönlendirdiğini belirtti.

Hintli üreticiler ayrıca Ukrayna için tedarik zincirleri kurmuş olan İspanyol ve Sloven savunma şirketlerine de mühimmat bileşenleri ihraç ediyor.

Ancak ajansın Hindistan hükümetinden iki ve savunma sanayisinden iki kaynağı, ülkenin Ukrayna’nın kullandığı mühimmatın sadece çok küçük bir kısmını ürettiğini vurguladı.

Kaynaklardan biri, savaşın başlamasından bu yana Kiev’in aldığı toplam silah sayısının yüzde 1’inden daha azından bahsedildiğini tahmin ediyor.

Buna rağmen, AB’ye yapılan tedarikler, daha önce sadece silah ithal eden Hindistan’ın yeni yeni gelişmekte olan silah ihracat sektörünü geliştirmesine olanak sağlıyor.

King’s College London’dan Güney Asya güvenliği uzmanı Walter Ladwig’e göre Hintli yetkililer aynı zamanda Batı’daki ortaklarına Ukrayna’ya karşı savaşta Rusya’nın yanında yer almadıklarını gösteriyorlar.

Rusya, Hindistan’ın T-72 tanklarını modernize etmesine destek olacak

Öte yandan Hindistan, olası ihracat için T-72 tanklarını Rusya ile iş birliği içinde modernize edecek. Indian Defence News portalının haberine göre Hindistan ordusunun envanterinde yaklaşık 2 bin 500 adet T-72 tankı bulunuyor.

Ülkede T-72’lerin üretimi 1980’lerde ülkenin güneyindeki devlet kontrolündeki Ağır Araç Fabrikası’nda başladı.

Aynı fabrika, 2000’li yıllarda modernize edilmiş T-90 tanklarını da üretti. Habere göre, şimdi de T-72 tanklarının burada modernize edilmesi planlanıyor.

T-72’lere olan talebin yüksek olduğu ve bu tankların hala dünyanın en güvenilir tanklarından biri olarak kabul edildiği belirtiliyor.

Afrika, Orta Doğu ve Asya ülkeleri bu tanklara ilgi gösteriyor. Hintli ve Rus teknik uzmanlar, hizmet dışı bırakılan bu savaş araçlarını tekrar aktif hale getirmek için birlikte çalışıyor.

Temmuz ayında Rostec, Rosoboroneksport’un “Make in India” programı kapsamında Hintli bir savunma şirketinde Mango tank mermileri için temel üretim tesisleri açmaya hazırlandığını açıkladı.

125 mm kalibreli Mango mermisi, T-72 ve T-90 tanklarının toplarıyla ateşlenmek üzere tasarlandı. Zırh delici 3BM42 alt kalibreli mermi, kompozit zırh korumasına sahip tankları vurma kapasitesine sahip.

DİPLOMASİ

Çin ve Kongo, 50 milyar dolarlık Afrika yatırım taahhüdü için yol haritası hazırlıyor

Yayınlanma

Çin ve Kongo, Devlet Başkanı Xi Jinping’in 50 milyar ABD doları tutarındaki finansman taahhüdünün önümüzdeki üç yıl içinde Afrika altyapı projelerine nasıl aktarılacağına ilişkin bir “takvim ve yol haritası” belirledi.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, açıklamayı salı günü Afrika turunun ikinci durağı olan Brazzaville’de yaptı.

Cumhurbaşkanı Denis Sassou Nguesso ile görüşmesinin ardından gazetecilere konuşan Wang, iki ülkenin eylül ayında Çin-Afrika İşbirliği Forumu (FOCAC) zirvesinin sonuçlarını uygulamak üzere bir bakanlar koordinasyon toplantısına ev sahipliği yapacağını söyledi.

Bunlar arasında Xi’nin kıtaya yönelik finansman taahhüdünün yanı sıra ticari, ekonomik ve diplomatik ilişkilerin yanı sıra askeri işbirliği ve partiler arası ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik bir dizi tedbir yer alıyordu.

Zirvede açıklanan tedbirler arasında ise Afrika’nın en az gelişmiş ülkelerinden gelen malların yüzde 100’üne sıfır gümrük vergisinin yanı sıra büyük kara ve deniz bağlantı projeleri yer alıyordu.

Kongo-Brazzaville geçen yıl FOCAC eşbaşkanı olarak seçilmişti ve petrol zengini ülke 2027 forumuna ev sahipliği yapacak.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Trump, Sachs’ın Netanyahu’ya küfür ettiği videoyu paylaştı

Yayınlanma

ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump, kendi sosyal medya platformu Truth Social’da, Columbia Üniversitesi Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Jeffrey Sachs’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya küfürlü ifadeler kullandığı bir video paylaştı.

Trump’ın paylaştığı videoda, Sachs’ın, 2003’te ABD’nin Irak’ı işgal etme sebeplerine dair değerlendirmelerde bulunduğu görülüyor.

Sachs, “Bu savaş nereden çıktı? Biliyor musunuz? Bu oldukça şaşırtıcı. O savaş aslında Netanyahu’dan kaynaklandı” diyerek, Netanyahu’yu ABD’nin dış politikasını yönlendirmek ve Orta Doğu’da “sonu gelmeyen savaşlara” yol açmakla itham etti.

“Netanyahu, 1995’ten beri Hamas ve Hizbullah’tan kurtulmanın tek yolunun bunları destekleyen Irak, Suriye ve İran gibi hükümetleri devirmek olduğunu düşünüyordu” diyen Sachs, “Bizi sonsuz savaşlara sürükledi ve ABD siyasetindeki etkisi sayesinde hep istediğini elde etti, ancak 2003’teki o savaş tamamen sahtedir” şeklinde konuştu.

Sachs, ABD’nin Irak’ı işgalinin “tamamen sahte gerekçelere” dayandığını vurgulayarak, “Bu sahte bir savaştı. Amerikan halkına savaşı nasıl satacaklarını, onları nasıl korkutacaklarını çözmeleri gerekiyordu” ifadelerini kullandı.

Netanyahu’ya küfürlü ifadeler kullanan Sachs, “Netanyahu takıntılı biri, bugün bile İran’la savaşa girmemiz için çabalıyor” dedi.

Sachs, eski ABD başkanı Barack Obama’nın Rusya’nın Suriye’ye müdahalesinden 4 yıl önce ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatına (CIA) Suriye hükümetini devirmeye yönelik talimat verdiğini ileri sürdü.

Trump’ın paylaşımı, ABD-İsrail ilişkilerindeki yeni döneme dair tartışmaları alevlendirdi.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Ermenistan hükümeti AB üyelik sürecini başlatacak yasa tasarısını onayladı

Yayınlanma

Ermenistan hükümeti, Avrupa Birliği’ne katılım sürecini başlatacak yasa tasarısını onayladı. Başbakan Nikol Paşinyan, ülkenin AB üyeliğinin ancak halk oylaması sonucunda gerçekleşebileceğini vurguladı.

Ermenistan hükümeti, “Ermenistan Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği’ne (AB) katılım sürecinin başlatılması” hakkındaki yasa tasarısını onayladı. News.am’in haberine göre süreç resmen başlıyor.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, AB üyelik sürecine ilişkin yasa tasarısının Ulusal Meclis’in görüşüne sunulduğunu açıkladı. Mirzoyan, son yıllarda ülkesi ile AB arasındaki ilişkilerin “oldukça yoğun ve dinamik bir seyir izlediğini” de sözlerine ekledi.

Mirzoyan, “AB, çeşitli vesilelerle Ermeni demokrasisine güçlü siyasi destek verdi. AB, aslında Ermenistan Cumhuriyeti’nin çevresindeki güvenliğin sağlanmasında da etkin rol oynadı,” dedi.

Öte yandan Başbakan Nikol Paşinyan’a göre, Ermenistan’ın AB üyeliği ancak bir referandum sonucunda gerçekleşebilecek.

Paşinyan, “2023 sonbaharında Avrupa Parlamentosu’nda bir konuşma yaptım. Bu konuşmanın ana mesajı, Ermenistan’ın AB ile olmaya, AB’nin uygun gördüğü ölçüde yakın olmaya hazır olduğuydu. O dönemde tam da bu konuşma Ermenistan’da en çok ilgi gören konu oldu. Ermenistan vatandaşlarının bu konuşmaya tepkisi benzeri görülmemiş düzeydeydi,” diye konuştu.

Başbakan, bunun ardından 5 Nisan 2024’te AB’nin önerisiyle Ermenistan, ABD ve AB arasında “geniş yankı uyandıran” üçlü bir görüşme gerçekleştiğini hatırlattı. Ermenistan Anayasası’nda belirlenen usule göre 50 bin imza toplayarak yasal girişimde bulunan bir sivil inisiyatif oluşturuldu.

Paşinyan ayrıca, bu yasanın kabulü halinde “referandum yapılıp yapılmaması da dahil olmak üzere atılacak adımlar konusunda net bir anlayışa sahip olmamız gerektiğini” vurguladı.

Başbakan, “Benim anladığım kadarıyla, bu yasanın kabulünden sonra AB ile onların sunacağı yol haritasını ve bizim sunacağımız yol haritasını görüşmeli, birlikte bir yol haritası oluşturmalıyız,” değerlendirmesini yaptı.

Geçen yılın mart ayında Paşinyan, Avrupa Parlamentosu’nun Erivan ile ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik kabul ettiği kararı değerlendirirken, Ermenistan hükümetinin AB ile ilişkileri derinleştirme konusunda kararlı olduğunu belirtmişti.

Haziran sonunda Ermenistan Ulusal Meclisi Başkanı Alen Simonyan, LSM.lv televizyonuna verdiği mülakatta, Ermenistan’ın yakın gelecekte AB’ye katılım konusunda bir referandum düzenleyebileceğini açıklamıştı. Simonyan, Ermeni toplumunun AB’ye katılma konusunda kararını verdiğini de vurgulamıştı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English