Bizi Takip Edin

Asya

İstifası istenen Güney Kore lideri Yoon Suk Yeol kimdir?

Yayınlanma

Yoon Suk Yeol, Mayıs 2022’de göreve başlarken yaptığı konuşmada Güney Kore Devlet Başkanı olarak “bu büyük ulusu yeniden inşa edeceğine” ve “gerçekten halka ait” bir ulus haline getireceğine söz vermişti.

Bunun yerine, başkanlığı siyasi işlevsizlik ve skandallar sonucu artan popülizmle damgalandı ve salı günü kırk yılı aşkın bir süredir ilk kez ülkede sıkıyönetim ilan etmesiyle hoşnutsuzluk doruğa ulaştı.

Güney Kore’de Yoon hükümeti sallantıda

Düşük bir onay oranı ve muhalefetin hakim olduğu bir parlamento ile iktidara gelen Yoon, görev süresinin başından itibaren ciddi zorluklarla karşılaştı.

Eski devlet başkanları Park Geun-hye ve Lee Myung-bak’ın yargılanmasında önemli rol oynayan 63 yaşındaki eski savcı, 2021’de başkan adaylığını açıklamadan önce hiç siyasi bir rol üstlenmemişti.

Yoon, 2019 yılında selefi liberal Moon Jae-in tarafından başsavcı olarak atandı ancak Yoon’un Moon’un adalet bakanı hakkında bir soruşturma başlatmasının ardından ilişkileri bozuldu ve Yoon’un kamuoyundaki profili önemli ölçüde yükseldi. Mart 2021’deki istifasının ardından Yoon, muhafazakâr Halkın Gücü partisinin başkan adaylığını garantiledi.

Ertesi yıl yapılan seçimlerde liberal rakibine karşı sadece yüzde 0,73’lük bir farkla zafer kazandı – bu Güney Kore başkanlık yarışmalarındaki en dar marjdı.

Yoon, muhalefetin kontrolündeki parlamentoda istediği kararları geçirmekte zorlanırken, tercih ettiği kabine adayları da onay almakta zorlandı ve bu adaylardan dördü yolsuzluk iddiaları nedeniyle geri çekilmek zorunda kaldı.

Yoon yasaları geçirmeye çalıştıkça zorluklar devam etti. Ocak 2024 itibariyle, hükümeti tarafından parlamentoya sunulan yasa tasarılarının yalnızca yüzde 29’u kabul edilmişti.

Yoon, muhalefetin desteklediği yasaları iptal etmek için başkanlık veto yetkisini kullanarak karşılık verdi ve 1987’de askeri yönetimin sona ermesinden bu yana seleflerinin hepsinden daha fazla yasayı veto etti.

Görev süresinin başlarında, gazetecilerin sorularını gayrı resmi olarak yanıtlamaya özen gösterdi. Ancak eleştirel haberciliği hedef aldığı için medya ile ilişkileri bozuldu ve polis ve savcılar defalarca “yalan haber” yayınlayanlara karşı harekete geçti.

Bir başka halkla ilişkiler gerilemesi de Yoon’un ofisini Seul’ün merkezindeki tarihi “Mavi Ev” sarayından savunma bakanlığı kompleksine taşıma planını açıklamasıyla yaşandı. Yoon, daha ayakları yere basan çalışma ortamının kendisini halkla daha iç içe göstereceğini umuyordu ancak planın uygulanmasının maliyeti nedeniyle tepkiyle karşılaştı.

Eğitim alanında da sıkıntılar yaşayan Yoon çocukların okula bir yıl erken başlaması planından vazgeçmek zorunda kaldı. Ve sağlık gibi kritik politika alanlarında yaşanan diğer kavgalar, doktorların ücret ve koşullar konusunda uzun süredir devam eden greviyle sonuçlandı.

Nisan ayında yapılan ve muhalefetteki Demokrat Parti’ye bir kez daha büyük bir çoğunluk sağlayan parlamento seçimleri de Yoon’un popülerliğinin zayıfladığının altını çizdi.

Muhalefet milletvekilleri o zamandan beri Yoon’un eşi hakkında, bir anket ajansı sahibiyle uygunsuz ilişkiler içinde olduğu iddiaları üzerine soruşturma açılması için baskı yapıyor. Yoon bu iddiaları şiddetle reddetti.

Güney Kore’de halk sokakta: “Yoon istifa!”

Bütçe tartışması

Parlamentodaki direniş devam ettikçe Yoon, özellikle muhalefetin başkanın önerdiği yıllık bütçeyi geçirmeyi reddetmesi nedeniyle giderek daha fazla hayal kırıklığına uğradı.

Yoon salı günü sıkıyönetimi ilan ettiği konuşmasında “Demokrat Parti’nin yasama diktatörlüğü … bütçeyi bile siyasi mücadele aracı olarak kullanıyor” dedi.

Saatler sonra, milletvekillerinin parlamentoda oylamasının ardından “acil sıkıyönetim” önlemini kaldırmayı planladığını söyledi ve Güney Kore’nin modern tarihindeki en ciddi anayasal krizlerden birinin ortasında kendi konumunu daha da belirsiz hale getirdi.

Güney Kore milletvekilleri devlet başkanını görevden almak için harekete geçti

Ülke içinde değil ama Batı’da karşılık buldu

Yurtiçinde onay oranları düşen Yoon Batı’da daha sıcak bir karşılama buldu. Özellikle de geçen yıl nisan ayında Washington’a yaptığı bir devlet ziyareti sırasında Başkan Joe Biden’ı 1970’lerin American Pie şarkısını söyleyerek memnun etti.

Yoon ayrıca NATO toplantısına katılan ilk Güney Kore Devlet Başkanı oldu ve ABD ve Japonya ile askeri ve güvenlik işbirliğini derinleştirirken Ukrayna’ya önemli yardımlarda bulundu.

Bu durum, kendisini ülkenin en önemli ticaret ortağı olan Çin’i kışkırtmakla suçlayan muhalefetin eleştirilerine neden oldu.

Kuzey Kore ile diyaloğu tercih eden selefi Moon’un aksine Yoon, Pyongyang’a karşı daha sert bir çizgi izledi ve bu da Kuzey Kore’nin daha fazla füze denemesiyle karşılık vermesine yol açtı.

Soğuk Savaş retoriğine sarılan Yoon, anti-komünist kampanyayı hızlandırdı

Asya

Çin Savunma Bakanı Singapur’daki Shangri-La Diyaloğu’na katılmayacak

Yayınlanma

Çin savunma bakanının önümüzdeki hafta Singapur’da düzenlenecek Shangri-La Diyaloğu’na katılmayacağı tahmin ediliyor. Pekin yılladır savunma bakanını Asya savunma toplantısına gönderirdi, o yüzden bu alışılmadık bir durum olacak.

Konuya yakın beş kişinin Financial Times’a aktardığına göre, Çin, Amiral Dong Jun’un düşünce kuruluşu IISS tarafından düzenlenen yıllık savunma forumuna katılmayacağını Singapur’a bildirdi.

IISS Shangri-La Diyaloğu, Asya’nın en önemli savunma toplantısıdır ve özellikle her iki tarafın da on yıldan fazla bir süredir birbirlerinin ülkelerine en üst düzey savunma yetkililerini göndermediği için, ABD ve Çin savunma bakanlarının bir araya geldiği ana forum haline gelmiştir.

Konuya yakın kaynaklar, Dong’un neden katılmayacağının belli olmadığını söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 30 Mayıs’ta etkinlikte bir konuşma yapacak.

Bir kişi, Pekin’in fikrini değiştirebileceğini ancak forumdan sadece iki hafta önce bunun çok olası olmadığını söyledi.

Son yıllarda, Shangri-La Diyaloğu’na katılan Çin heyeti, ABD yetkililerinin Tayvan ve Güney Çin Denizi’nin diğer bölgelerinde Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun (PLA) giderek daha iddialı faaliyetlerini eleştirmesiyle karşı karşıya. ABD forumu, Çin’i baskı altına almak için kullanmaya çalışıyor.

Biden yönetimi sırasında Pentagon’un Hint-Pasifik işlerinden sorumlu en üst düzey yetkilisi olan Ely Ratner, “Shangri-La Diyaloğu, Çin Halk Kurtuluş Ordusu için her zaman rahatsız edici bir olaydır, çünkü orada bulunan neredeyse herkes Çin’in bir şekilde iddialı ve zorlayıcı davranışlarına maruz kalmaktadır” dedi.

Bir ABD’li yetkili, Pentagon’a Dong’un katılmayacağına dair bir bilgi verilmediğini söyledi. ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth’in etkinlikte konuşma yapması bekleniyor. Çin’in ABD büyükelçiliği yorum talebine yanıt vermedi.

Dong’un olası yokluğu, Başkan Xi Jinping’in PLA’yı yöneten altı üyeli Merkez Askeri Komisyonu’ndaki üst düzey subayları yolsuzlukla soruşturma kapsamında tasfiye etmeye devam ettiği bir dönemde geliyor.

Financial Times geçen ay, Xi’nin PLA’nın iki numaralı generali General He Weidong’u, başka bir merkezi komisyon üyesi olan Amiral Miao Hua’yı görevden aldıktan altı ay sonra görevden aldığını bildirmişti.

FT geçen yıl Dong’un da soruşturulduğunu, ancak görevinde kaldığını bildirmişti. Dong’un davasına yakın iki kişi, Dong’un ilk soruşturmadan geçtiğini ancak aklanmış gibi göründüğünü söyledi.

Amerikan Girişim Enstitüsü’nün Asya güvenlik uzmanı Zack Cooper, ABD başkanının ticaret savaşından önce bile Çin’in Singapur’daki forumu, kendini Güneydoğu Asya ülkeleri için daha güvenilir bir ortak olarak gösterme amacıyla değerlendirdiği söyledi.

Cooper, “Hegseth’in katılıp katılmayacağına dair sorular dolaşırken, ABD’nin geri çekilme olasılığı bu yılki toplantının ana gündem maddesi olabilirdi. Ancak şimdi Hegseth katılıyor, Dong ise katılmıyor” dedi. “Çin, kendisini bölgedeki daha güvenilir ve angaje büyük güç olarak gösterme fırsatını kaçırmış görünüyor” diye ekledi.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun, daha düşük düzeyli bir savunma yetkilisinin başkanlığında bir heyet göndermesi bekleniyor.

Okumaya Devam Et

Asya

Güvenlik izinleri iptal edilen Türk şirketi Çelebi, Hindistan hükümetine dava açtı

Yayınlanma

Hindistan’ın dokuz havalimanında yer hizmetleri sunan Türk şirketi Çelebi, güvenlik izninin iptal edilmesi nedeniyle hükümeti dava etti. Şirket, kararın “keyfi, mantıksız ve usulüne uygun olmadığını” iddia ediyor.

Çelebi Holding’in mahkemeye sunduğu belgelerde, şirketin güvenlik izninin Kasım 2022’de beş yıl süreyle yenilendiği ve 3 bin 791 çalışanının tek tek güvenlik kontrolünden geçirilerek izin aldığı belirtiliyor. Ancak Hindistan ile Pakistan arasında gerginliğin tırmanması ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İslamabad’a desteğini yinelemesi üzerine Hindistan’da hükümetin tavrı ve halkın duyarlılığı değişti ve Türkiye ile ticari ve turistik ilişkilerin boykot edilmesi çağrısı yapıldı.

Türk şirketinin Hindistan’daki faaliyetlerine karşı Hint medyasında ve sosyal medyada kampanya yürütüldü.

Perşembe günü, Hindistan Sivil Havacılık Güvenliği Bürosu, Çelebi Airport Services India ve Çelebi Delhi Cargo Terminal Management’ın tüm çalışanlarının izinlerini derhal iptal ederek şirketlerin faaliyetlerini durdurdu. Düzenleyici kurum, ulusal güvenlik endişelerini gerekçe gösterdi. Çalışanlar, havaalanı operasyonlarının devamı için diğer yer hizmetleri şirketlerine atandı.

Çelebi, özel bir şirket olduğu ve Türk hükümeti tarafından kontrol edilmeyen, yüzde 65 hissesi küresel mavi çip yatırımcılara ait bir kuruluş olduğu için, Ankara’nın jeopolitik bağlantılarından bağımsız olarak faaliyetlerine devam etmesine izin verilmesi gerektiğini savunuyor. Şirket ayrıca, hükümet kararının ulusal güvenliğe yaptığı “belirsiz” atıfları ve gerekçesinin yetersiz olduğunu eleştirdi.

Okumaya Devam Et

Asya

Çin lideri Xi Jinping, endüstriyel bağımsızlık çağrılarını yoğunlaştırdı

Yayınlanma

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ülkenin imalat sektöründe daha fazla “kendi kendine yeterlilik” çağrısını yineledi.

Xi’nin salı günü Mao Zedong döneminden kalma bir rulman fabrikasını ziyaretinde yaptığı açıklamalar, ABD ve Çin’in ticaret savaşında 90 günlük ateşkes anlaşması imzalamasından sadece bir hafta sonra geldi.

İki taraf, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticareti kesintiye uğratma tehdidi oluşturan yüzde 145’e varan gümrük vergilerini düşürme konusunda anlaştı.

Ekonomistler, Çinli politika yapıcıların, ülkeyi büyüme için imalat ve ihracata bağımlı hale getiren zayıf iç talebi canlandırmaya yönelmeleri gerektiğini savunuyor. Ayrıca, Pekin’in tüketim yerine üretime verdiği önemin küresel ekonomik dengesizlikleri artırarak ABD ile ticaret savaşına yol açtığını da öne sürüyorlar.

Ancak Xi Jinping salı günü yaptığı açıklamada, Çin’in sanayi üretimine odaklanmasının doğru bir karar olduğunu söyledi.

Devlet haber ajansı Xinhua’ya göre Xi, “Geçmişte yabancı ateş, sabun ve demir ithalatına bağımlıyken, şimdi dünyanın en büyük imalat ülkesi haline geldik” dedi ve ekledi: “İmalat sektörümüzü geliştirmeye devam etmeliyiz, kendi kendine yeterlilik ve kendini geliştirme konusunda ısrarcı olmalı [ve] temel teknolojilerde ustalaşmalıyız.”

Çin’in kendi kendine yeterliliğe verdiği önem, ABD Başkanı Donald Trump ile mevcut gerginliklerden önceye dayanıyor. Xi, 2015 yılında, sübvansiyonlar ve politika desteği yoluyla stratejik sektörlerdeki iç pazar payını genişletmeyi amaçlayan Made in China 2025 adlı bir hükümet programı başlattı.

Bu girişim, Trump’ın ilk döneminden bu yana hızlandı. ABD Başkanı, ticaret savaşının ilk aşamasını başlatmış ve özellikle yarı iletkenlerle ilgili ileri teknolojilere ihracat kısıtlamaları getirmişti.

Ülkede faaliyet gösteren Batılı ticaret odaları da son yıllarda, Çin’in sanayi ve tedarik politikalarının sistematik olarak yerli üreticileri kayırdığı ve yabancı şirketlerin fırsatlarını azalttığı yönündeki şikayetlerini daha yüksek sesle dile getirmeye başladı.

Xi Jinping, Henan eyaletindeki antik kent Luoyang’ı ziyaretinde, yetkililere inovasyonu teşvik etmek için Çin’in sanayisinin akademik araştırmalarla entegrasyonunu desteklemeleri çağrısında bulundu. Xi, “Çin özelliklerine sahip modernleşme gerçekten gerçekleştirilebilsin” sloganını kullandı.

Geçen yılın sonlarından bu yana Pekin, imalattan iç tüketime öncelik verme yönünde kayma sinyalleri veriyor. Politika yapıcılar ayrıca para politikasını gevşetmek, merkezi hükümetin bütçe açığını artırmak ve borsayı canlandırmak için fonlar serbest bırakmak için önlemler açıkladı.

Ancak ekonomistler, hükümetin ekonomide tüketime doğru yapısal bir dönüşüm sağlamak için büyük ölçekli finansmanla desteklenen kapsamlı reformlar açıklamadığını belirttiler.

Çin, küresel GSYİH’nin yaklaşık %18’ini oluşturuyor, ancak küresel tüketimin sadece %13’ünü gerçekleştiriyor.

Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’ne göre, ülke 2023 yılında küresel imalat katma değerinin yaklaşık %29’unu oluşturdu ve bu oran, onu izleyen en büyük dört üretici olan ABD, Japonya, Almanya ve Hindistan’ın toplamından daha fazla.

Made in China 2025 kapsamında Pekin, ülkenin endüstriyel öz yeterliliğini artırmak için elektrikli araçlar, yüksek hızlı trenler, telekomünikasyon, robotik ve diğer alanlar gibi ileri teknolojiler için belirli pazar payı hedefleri belirledi.

Washington merkezli Rhodium Group, programla ilgili yakın tarihli bir raporunda, “Çinli firmalar birçok üründe önemli başarılar elde etti ve son on yılda iç pazar paylarını bazen iki katından fazla artırdı” dedi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English