Bizi Takip Edin

AVRUPA

İsveç, Northvolt’un iflasından AB’nin “saflığını” sorumlu tutuyor

Yayınlanma

İsveçli batarya üreticisi Northvolt, geçen hafta iflas başvurusunda bulunarak Avrupa elektrikli araçlar sektörüne yönelik hedeflerini sona erdirdi ve AB’den aldığı önemli miktardaki krediyi ödenmemiş olarak bıraktı.

Northvolt’un iflası, AB’nin bütçesinde de 300 milyon avroluk potansiyel bir delik açtı.

Şirket, elinde sadece 30 milyon dolar (28,81 milyon avro) nakit kaldığı için geçen hafta ABD 11. Bölüm prosedürü kapsamında iflas koruma başvurusunda bulundu.

Şirketin 5,84 milyar dolarlık borcunun bir kısmı, yeşil dönüşümün anahtarı olarak görülen bir sektörde faaliyet yürütmeye çalışan AB’ye ait.

Avrupa Komisyonu sözcüsü Veerle Nuyts pazartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada, “Avrupa Yatırım Bankası’nın Northvolt batarya fabrikasına verdiği birkaç krediyi destekledik,” dedi ve AB’nin riskinin “şu anda stratejik yatırımlar için Avrupa fonunun garantisi altında 313 milyon dolar tutarında olduğunu” sözlerine ekledi.

Avrupa Yatırım Bankası alacaklarını istiyor

Dönemin Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker’in öncü politikası olarak 2015 yılında kurulan bu fon, altyapı, inovasyon ve küçük işletmeler için 21 milyar avroluk finansman sağlamıştı.

AB sözcüsü Johanna Bernsel pazartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada, 2023 yılında toplam 167 gigawatt saatlik bir üretim kapasitesinin kurulduğunu belirterek, “Batarya ittifakı da dahil olmak üzere bataryalar konusunda yaptığımız çalışmalar başarılı oldu,” iddiasında bulundu.

Fakat Northvolt geçen haftaya kadar Avrupa pazarının en güvenilir oyuncusuydu ve çöküşü kreditörleri alacakları için savaşmaya itebilir.

Lüksemburg merkezli kamu kreditörü Avrupa Yatırım Bankasının (AYB) bir sözcüsü Euronews’e yaptığı açıklamada, “Avrupa Yatırım Bankası durumu yakından takip ediyor” dedi.

AYB sözcüsü, “AYB’nin ve AB’nin çıkarlarını koruyacak yapıcı bir çözüme ulaşmaya” kararlı olduklarını söyledi dedi ve “Net sıfır ekonomiye geçişi sağlayan stratejik endüstrileri desteklemeye devam edeceğiz,” diye ekledi.

Herhangi bir eksikliğin, esas olarak ulusal maliye bakanlıklarının katkılarıyla finanse edilen AB bütçesi tarafından karşılanması gerekebilir.

Pazartesi günü üye devletler tarafından resmen kabul edilen gelecek yılın AB bütçe taslağı, toplam taahhütleri 192,8 milyar avronun biraz üzerinde belirlerken, öngörülemeyen ihtiyaçların karşılanması için 800 milyon avroluk bir boşluk bırakıyor.

Avrupa Komisyonuna “Çin’e bel bağlamayın” çağrısı

Fransa, Almanya ve İsveç üçlüsü perşembe günü göreve gelen yeni Avrupa Komisyonuna, Avrupa’da batarya üretiminin geleceğini güvence altına alması ve yeşil dönüşüm ihtiyaçlarını karşılamak için Çin’e bel bağlamaktan kaçınması çağrısında bulundu.

Perşembe günü AB rekabet gücünü tartışmak üzere AB bakanları toplantısı öncesinde yayınlanan bir raporda üç AB üyesi, Avrupalı batarya şirketlerinin eşit olmayan bir küresel oyun alanında ölçek büyütme konusunda ortak zorluklarla karşı karşıya olduğunu söyledi.

İlgili ülkeler, AB’nin bürokrasiyi azaltması, onay süreçlerini hızlandırması, sektördeki yeni şirketler için finansman ve pazarlara daha iyi yollar yaratması ve batarya endüstrisi için daha fazla AB fonu tahsis etmesi gerektiğini savundular.

İsveç Sanayi Bakanı Ebba Busch Brüksel’deki toplantı öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, “Yeşil dönüşümde başarılı olmak istiyorsak Avrupa batarya sektörünün uçuşa geçmesini ve pazardan uygun bir pay almasını sağlamalıyız,” dedi.

Busch, Brüksel’den Avrupa batarya üretiminin sağlam bir geleceği olduğuna dair güçlü bir mesajın Northvolt’un diğer kaynaklardan yeni sermaye sağlama şansını artıracağını söyledi.

İsveç hükümeti şirketi kurtarmak için yatırım yapmayacağını birkaç kez söylemişti.

Almanya’dan yeni hammadde pazarları talebi

Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre Çin, küresel batarya hücresi üretiminin %85’ini kontrol ederek elektrikli araçlara güç sağlama konusunda büyük bir liderlik elde etti.

Busch, Avrupa Birliği’nin daha önce Rus gazına olan bağımlılığından ders çıkarması ve yeniden iktisadi bir rakibe bağımlı hale gelmemesi gerektiğini söyledi. 

İsveçli yetkili, “Yeşil dönüşüm Avrupa’da bir Çin dönüşümüne dönüşebilir… Sadece güneş pili ya da rüzgar enerjisi sektörüne bakın, bunların çoğu üçüncü ülke yatırımları tarafından devralındı,” dedi.

Yetkili, AB’yi Çin konusunda “saf” olmakla da suçladı.

Busch, belgenin arkasındaki üç ülkenin yeni projeleri teşvik etmek için daha iyi düzenlemeler ve şirketlerin ölçek büyütmesine olanak tanıyacak koşullar talep ettiğini söyledi.

Almanya Devlet Sekreteri de AB’nin temel hammadde girdileri için Çin dışındaki kaynaklara da bakması gerektiğini savundu.

Kluttig, “Avustralya, Kanada ve hatta Avrupa gibi pek çok seçenek var, lityum projelerimiz var, dolayısıyla batarya malzemeleri için bu alternatif kaynaklara odaklanmamız da önemli,” dedi.

AVRUPA

Scholz, yeni yıl mesajında Musk’ı eleştirdi

Yayınlanma

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Almanya için Alternatif’i (AfD) destekleyerek Almanya’da 23 Şubat’ta yapılacak erken seçimin sonucunu etkilemeye çalıştığı gerekçesiyle teknoloji milyarderi Elon Musk’a tepki gösterdi.

Scholz, yeni yıl konuşmasında, “Almanya’da ne olacağına siz vatandaşlar karar vereceksiniz. Bu, sosyal medya sahiplerine bağlı değil,” dedi.

Scholz Musk’ın adını anmadı ama ona atıfta bulunduğu açık görünüyor.

Scholz, yeni yıl konuşmasında, “en aşırı görüşler ve en yüksek sesler en çok dikkati çekerken”, şubat seçimlerinin sonucunu “makul ve düzgün insanların büyük çoğunluğunun” belirleyeceğini savundu.

Hafta sonu Musk, Alman gazetesi Welt am Sonntag’da yayınlanan bir köşe yazısında AfD’ye verdiği desteği ayrıntılandırmıştı.

Bu destek Almanya’da siyasi bir fırtınaya yol açarken, hükümet ve siyasetçiler Musk’ı şubat ayında yapılacak seçimlerin sonucunu etkilemeye çalışmakla suçladı.

Almanya Şansölye Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Robert Habeck de yeni yıl konuşmasında Musk’ın “Avrupa’yı zayıflatanları güçlendirdiğini” öne sürdü.

Musk bir paylaşımında Scholz’dan “aptal” olarak bahsederken bir diğerinde ise Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier için “antidemokratik bir tiran” demişti.

Musk, ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump’ın en güçlü dostu ve görüşleri, Almanya söz konusu olduğunda bir sonraki Beyaz Saray’ın politikaları üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir.

Şu anda Almanya’nın muhafazakâr muhalefeti CDU/CSU, şansölye adayı Friedrich Merz liderliğinde, anketlerde önde gidiyor. Merz, yarışı kazanması halinde Trump ile “anlaşmalar” yapabileceğini söyledi.

Okumaya Devam Et

AVRUPA

Avrupa’da doğalgaz fiyatları yükseldi

Yayınlanma

Rusya’nın Ukrayna üzerinden gaz akışını durdurmasıyla Avrupa’da doğalgaz fiyatları yükseldi. Bu durum, bölgenin soğuk kış aylarında ana gaz kaynağından mahrum kalmasına neden oluyor.

Avrupa’da gaz fiyatları, 2025 yılının başında Rusya’dan tedarikin durmasıyla birlikte bu yılın ilk işlem gününde yükselişe geçti.

Bölge, ana tedarik kaynağı olmadan soğuk kış aylarına hazırlanıyor.

İlk ayın vadeli gaz fiyatları yaklaşık yüzde 4,3 artarak megavat saat başına 51 avroya yükseldi. Bu, Ekim 2023’ten bu yana görülen en yüksek seviye.

Yeni yılın ilk gününde, iki savaşan ülke arasındaki transit anlaşmasının sona ermesiyle Rus gazının Ukrayna üzerinden teslimatları durdu ve herhangi bir alternatif bulunmuyor.

Bloomberg‘in haberinde, tüccarların Rusya’dan tedarikin kaybedilmesinden doğan etkiyi anlamaya çalıştığı belirtildi. Rus gazı, Orta Avrupa’daki pek çok ülke için hayati bir kaynak olarak kabul ediliyor. Depolardan çekilen doğalgaz miktarı, kıta genelinde 2021’den bu yana en hızlı şekilde azalıyor.

Habere göre, bu durum bazı ülkelerde sıcaklıkların sıfırın altına düşmesi beklentisiyle çakışıyor, bu da ısınma talebini artıracak. Bu durumdan en çok etkilenen ülkelerden biri olan Slovakya’da, ocak ayının ortasına kadar sıcaklıkların -7 dereceye kadar düşmesi bekleniyor.

Diğer tedarikçilerden gelen stoklar ve sevkiyatlar sayesinde Avrupa’nın gaz stoklarının bu kış tükenmesi pek muhtemel olmasa da tüccarlar önümüzdeki ısınma sezonu için stokları yeniden doldurmakta daha fazla zorluk yaşayabilir.

Gelecek yazın doğalgaz fiyatları, 2025-2026 kış fiyatlarını aşarak yeniden depolama maliyetlerini artırdı.

Rusya’nın enerji devi Gazprom, iki taraf arasındaki anlaşmanın sona ermesiyle Rus gazının Ukrayna üzerinden Avrupa’ya sevkiyatının durduğunu açıklamıştı.

Her iki ülkedeki yetkililere göre, Ukrayna’nın Rus gazının topraklarından geçmesine izin veren anlaşmayı yenilemeyi reddetmesi üzerine Rusya’dan Avrupa’ya doğalgaz akışı kesildi.

Bu durum, Avrupa pazarını yılda yaklaşık 15 milyar metreküp gazdan mahrum bırakacak.

Türk Akımı’nın, Avrupa’ya Rus gazının tek kaynağı olması bekleniyor.

Gazprom, Ukrayna üzerinden Avrupa’ya doğalgaz tedarikini durdurdu

Okumaya Devam Et

AVRUPA

Fico: AB’ye Rus gazının kesilmesinin ciddi etkileri olacak

Yayınlanma

Slovakya Başbakanı Robert Fico çarşamba günü yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın Rusya’dan gelen doğalgazın musluğunu kapatmasından Rusya’nın değil Avrupa Birliği’nin zarar göreceğini söyledi.

Kiev, Rus enerji devi Gazprom ile Moskova’nın Ukrayna boru hatları üzerinden Orta Avrupa’ya doğalgaz akışını sağlayan transit anlaşmasını uzatmayı reddederek Slovakya ve Macaristan gibi ucuz Rus enerjisine bağımlı ülkelerin itirazlarını görmezden geldi.

Anlaşma 1 Ocak’ta sona ererek on yıllardır yürürlükte olan bir düzenlemenin sonunu getirdi.

Slovakya Başbakanı Fico sosyal medya üzerinden yaptığı yeni yıl konuşmasında, “Ukrayna üzerinden gaz transitinin durdurulmasının Rusya Federasyonu üzerinde değil ama AB’de hepimiz üzerinde ciddi bir etkisi olacaktır,” dedi.

Noel tatili sırasında Moskova’ya sürpriz bir ziyarette bulunarak Vladimir Putin ile doğalgaz tedariki konusunu görüşen Fico, daha önce anlaşmanın sona ermesinin AB için maliyetleri artıracağını ve Slovakya’daki enerji fiyatlarını yükseltmenin yanı sıra bloğun rekabet gücünü de etkileyeceğini savunmuştu.

Gazprom, Ukrayna üzerinden Avrupa’ya doğalgaz tedarikini durdurdu

Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski ise çarşamba günü Rus gaz anlaşmasının sona ermesini Kiev için bir “zafer” olarak selamladı.

Sikorski, “Putin, Ukrayna’yı atlatmak ve gaz arzını kesme tehdidiyle Doğu Avrupa’ya şantaj yapmak amacıyla Kuzey Akım’ı inşa etmek için milyarlar harcadı. Bugün Ukrayna onun AB’ye doğrudan gaz ihraç etme imkanını ortadan kaldırdı,” dedi.

Rusya, Şubat 2022’de başlayan savaşın ardından Almanya ve Polonya gibi AB ülkelerine enerji tedarikini kesmişti. Fakat aralarında Slovakya, Macaristan ve Avusturya’nın da bulunduğu bir grup AB üyesi ülke, Rus gazını satın almaya devam ediyordu.

Yine çarşamba günü Rusya, Moldova’nın ayrılıkçı bölgesi Transdinyester’e gaz sevkiyatını durdurdu.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English