Bizi Takip Edin

ASYA

Kırgız siyaset bilimci Amantur Manapbaev: Hoşnutsuzluğun sebebi yoksulluk

Yayınlanma

Kırgızistan’da güvenlik güçleri eş zamanlı operasyonlar düzenleyerek birçok kişiyi “darbe girişimi” iddiasıyla gözaltına aldı. Grubun, kitlesel gösterileri kullanarak “iktidarı ele geçirmeyi planladığı” öne sürüldü.

Kırgızistan Milli Güvenlik Devlet Komitesinden yapılan açıklamada, “devletin güvenliğini sağlama ve anayasal düzeni koruma çalışmaları kapsamında kitlesel protestolar ve ayaklanma için gizli hazırlıklar yapan bir grubun yasa dışı faaliyetlerinin engellendiği” bildirildi.

Açıklamada, soruşturma kapsamında 30’dan fazla kişinin gözaltına alındığı ve “ana organizatör ve ideolojik ilham kaynağı olduğu” öne sürülen Eldik Keneş (Halk Meclisi) Partisi Başkanı Roza Nurmatova ile birlikte 4 aktivistin tutuklandığı kaydedildi. Gözaltına alınan şüpheliler arasında bazı askerler ve bürokratların da olduğu ifade edildi. Olayla ilgili soruşturmanın ise devam ettiği belirtildi.

Türk basınında ise grubun arkasında FETÖ terör örgütünün olduğu ve Halk Meclisi partisinin başkanın FETÖ ile bağlantılı olduğu iddia edildi.

“FETÖ Kırgızistan’da gençler üzerinde etkili”

Gelişmeleri Harici’ye değerlendiren Kırgız siyaset bilimci Amantur Manapbaev, bu konuda net bilgiye sahip olmasa da, FETÖ’nün Kırgızistan’da bir miktar etkili olduğunu, özellikle de gençler üzerinde etkisinin olduğunu söyledi.

Kırgızistan’ın iç işlerine herhangi bir şekilde müdahalenin kabul edilemeyeceğini vurgulayan Manapbaev, “Kendi sorunlarımızı çözme hakkımız var” dedi.

“Hoşnutsuzluğun nedeni sosyo-ekonomik sorunlar”

Ülkenin sorunlarına ve halk içindeki hoşnutsuzluğa da değinen Manapbaev, “Kırgızistan’da son birkaç yılda halkın hoşnutsuzluğunda bir artış oldu. Bunun başlıca nedeni, ülkedeki sosyo-ekonomik sorunlardan kaynaklanmaktadır. Yani Bişkek’te gıda ürünleri, temel ihtiyaç maddeleri ve konut kiralarındaki artış. Kırgız Cumhuriyeti Ulusal İstatistik Komitesi’ne göre 2022’de tüketici fiyatları %14,7 arttı. Gıda ve alkolsüz içeceklerin fiyatı ise %15,8 arttı. Nüfusa sunulan tarifeler ve hizmetler ise -% 9,1 oranında. Bir yılda konut fiyatları yüzde 45 arttı. Artan fiyatlar ve tarifeler insanların yaşam standartlarını olumsuz etkiliyor. Kırgızistan’da son iki yılda yoksul sayısı 1 milyon arttı. 2021 sonunda yoksulluk oranı %33,3, yani 2020’ye göre %8 daha fazlaydı” şeklinde konuştu.

Bu koşullarda, Kırgızistan’da yaşamın “daha zor ve daha pahalı” hale geldiğini belirten Manapbaev, maaşların ve yan hakların düzeyinin maliyetleri karşılamadığını, özellikle bölgelerde çok sayıda ailenin açlıkla boğuştuğunu, yiyecek ve su eksikliği olduğunu kaydetti.

“Devlet, halka kulak vermeli”

Bu gibi durumlarda toplumdaki gerilimin artmasının “doğal” olduğunu ifade eden Manapbaev, şöyle devam etti:

“Kırgızistan’da yaklaşan darbe girişimleriyle ilgili bilgilerin medya alanında düzenli olarak yer alması şaşırtıcı değil. Sorunun ana kaynağı, tüm ülkeyi sarmış olan yoksulluktadır. Yasa dışı eylemler, Kırgızistan’daki başarısız sosyal politikanın sonuçlarıdır. Devlet toplumun ihtiyaçlarını gözetmelidir, sesine kulak vermelidir. Sonuçta devlet toplum için vardır.”

ASYA

Çin, Japon vatandaşları için vizesiz seyahati yeniden başlatıyor

Yayınlanma

Çin Dışişleri Bakanlığı cuma günü yaptığı açıklamada, hükümetin 30 Kasım’dan itibaren ülkeye seyahat edecek Japon vatandaşları için vize şartlarından feragat edeceğini duyurdu.

Japonya, vize muafiyeti listesine eklenen Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan’ın da aralarında bulunduğu bir grup Avrupa ülkesinin yanında yer aldı. Bu uygulama önümüzdeki yılın sonuna kadar sürecek.

Son muafiyetlerle birlikte uygun ülkeler listesi 38’e yükseldi. Pekin ayrıca vizesiz kalış süresini de 15 günden 30 güne çıkardı.

Japonya’nın listeye dahil edilmesi kararı, Japonya Başbakanı Shigeru Ishiba ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in geçen hafta Peru’da düzenlenen Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Forumu çerçevesinde bir araya gelerek “ortak stratejik çıkarlar” doğrultusunda işbirliği yapma konusunda mutabık kalmalarının ardından geldi.

Çin, COVID-19 salgını sırasında Japon ve diğer yolcular için vize muafiyetlerini askıya almıştı. Pekin, 2023 yılında sıfır COVID politikasını kaldırdığından beri Avrupa ve Güneydoğu Asya’daki düzinelerce ülke için vizelerden feragat etti. Ancak Japon vatandaşlarının 15 gün veya daha kısa süreli kalışlar için bile vize almaları gerekiyor.

Japon yetkililer Çin’i vize politikasını hafifletmeye zorluyor.

Bu önlem iş ya da tatil amaçlı seyahatleri daha kolay hale getirecek, ancak Çin’e giden Japon ziyaretçilerde önemli bir artışa yol açıp açmayacağı belirsiz.

Japonya’dan yurt dışına seyahatler zayıf yen nedeniyle durgun seyrediyor.

Öte yandan, Japonya’ya seyahat eden Çin vatandaşlarının hala vize almaları gerekiyor ve bu politika pandemi öncesinden beri uygulanıyor. Japon medya kuruluşları Tokyo’nun Çin’e karşılıklı vizesiz seyahat sunmayı planlamadığını, ancak uygulamayı basitleştirmeyi düşündüğünü bildirdi.

Okumaya Devam Et

AMERİKA

ABD, Filipinler’e Pekin’e karşı kullanması için insansız deniz aracı veriyor

Yayınlanma

Analistler, Washington’ın Manila’ya gelişmiş insansız hava araçları sağlamasının Filipin Donanması için bir “güç çarpanı” görevi göreceğini ve ABD’nin müttefikinin Güney Çin Denizi’nde Çin’e karşı gözetleme ve operasyonel kabiliyetlerini artıracağını söylüyor.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin salı günü Filipinler’e yaptığı iki günlük ziyaret sırasında ABD hükümetinin Filipin Donanmasına Batı Filipin Denizi’ndeki operasyonları için açıklanmayan sayıda insansız deniz aracı (USV) verdiğini açıkladı.

Biden yönetimi sona ermeden önce “çok daha fazlasının” teslim edileceği sözünü verdi.

Austin, Filipinler Savunma Bakanı Gilberto Teodoro Jnr ile birlikte Batı Filipin Denizi’ne bakan ve ABD-Filipin ortak askeri tesisine ev sahipliği yapan Puerto Princesa, Palawan’da düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: “Temmuz ayındaki ziyaretim sırasında açıkladığım 500 milyon ABD doları tutarındaki yabancı askeri finansmanla, Filipinler’in münhasır ekonomik bölgesi (MEB) boyunca haklarını ve egemenliğini savunacak yetenek ve araçlara sahip olmasını sağlamaya yardımcı olmak için bunun gibi daha birçok platformun teslim edilmesini bekliyoruz.”

Austin, ABD’nin “Filipinler’in savunmasına derinden bağlı olduğunu” ve Manila ile olan Karşılıklı Savunma Anlaşmasının “Güney Çin Denizi’nin herhangi bir yerinde, sahil güvenlik güçlerimiz de dahil olmak üzere silahlı kuvvetlerimize, uçaklarımıza veya kamu gemilerimize yönelik silahlı saldırılar için geçerli olduğunu” yineledi.

Okumaya Devam Et

ASYA

Malezya ve Vietnam yenilenebilir enerji işbirliğini geliştirme konusunda anlaştı

Yayınlanma

İki Güneydoğu Asya ülkesinin liderleri perşembe günü Malezya’da bir araya gelirken, Malezya ve Vietnam yenilenebilir enerji ve diğer alanlarda ilişkilerini güçlendirme konusunda anlaştı.

Vietnam Komünist Partisi Genel Sekreteri To Lam, Malezya’ya üç günlük resmi bir ziyaret gerçekleştiriyor. Bu, ağustos ayında göreve gelmesinden bu yana Malezya’ya yaptığı ilk ziyaret.

Ortak basın toplantısında konuşan Malezya Başbakanı Anwar İbrahim, To Lam’ın ziyaretinin iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin “kapsamlı stratejik ortaklık” düzeyine yükseltilmesi yolunda önemli bir adım olduğunu vurgulayarak, “Vietnam, ülkelerindeki 700 projeyle 13 milyar doları aşan iş girişimlerimize büyük destek veriyor” dedi.

Daha geniş kapsamlı bir anlaşmanın parçası olarak Malezya’nın devlet petrol grubu Petronas ve Vietnamlı mevkidaşı PetroVietnam, karbonsuzlaştırma ve sürdürülebilir enerji alanında çözümler geliştirme konularında işbirliğine ilişkin bir mutabakat zaptı teati etti.

Anwar, Malezya’nın Vietnam ile savunma, denizcilik ve dijital teknoloji dahil olmak üzere çeşitli diğer alanlarda işbirliğini kolaylaştıracağını da sözlerine ekledi.

To Lam ise Vietnam’ın helal endüstrinin geliştirilmesi, karşılıklı iş yatırımları, yeşil ekonomi inovasyonu, eğitim, spor ve turizm gibi alanlarda işbirliğini genişletme niyetini vurguladı.

“Özellikle ASEAN, BM, Bağlantısızlar Hareketi ve APEC gibi çok taraflı forumlarda barış, güvenlik ve istikrar başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası konularda yakın bir şekilde çalışacağız. Mekong alt bölgesi de dâhil olmak üzere bölgesel entegrasyon alanındaki işbirliğini de güçlendireceğiz” dedi.

Genel sekreter ayrıca Vietnam’ın Güney Çin Denizi’nde “barış, güvenlik, istikrar, emniyet ve seyrüsefer ve uçuş özgürlüğünü” koruma taahhüdünü vurgulayarak, “Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi dahil olmak üzere evrensel olarak tanınan uluslararası hukuk doğrultusunda, tehdit veya güç kullanımı olmaksızın anlaşmazlıkların barışçıl çözümünü teşvik ediyoruz” dedi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English