Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Lavrov, Çin ziyareti öncesi Pekin’in Ukrayna planını ‘makul’ olarak nitelendirdi

Yayınlanma

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, yakında Çin’i ziyaret edeceğinin açıklanmasından bir gün sonra Pekin’in Ukrayna için hazırladığı barış planını övdü.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova çarşamba günü yaptığı açıklamada Lavrov’un Ukrayna, Asya-Pasifik bölgesindeki durum ve diğer konuları görüşmek üzere Çin’in üst düzey diplomatı Wang Yi ile bir araya geleceğini söyledi.

Zaharova ziyaretin ne zaman gerçekleşeceği konusunda bilgi vermedi.

Şanghay Sosyal Bilimler Akademisi’nde Rusya ve Orta Asya uzmanı olan Li Lifan, South China Morning Post’a yaptığı değerlendirmede, ABD-Çin-Rusya üçgeni için hassas bir dönem olduğunu ve Lavrov’un gezisinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in mayıs ayında Çin’e yapacağı devlet ziyaretinin önünü açabileceğini söyledi.

Geçtiğimiz ay yeniden seçilen Putin’in yeni başkanlık döneminin ilk yurtdışı gezisi için Çin’e gitmeyi düşündüğü bildirildi.

Bu arada Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Putin’i yeniden seçilmesinden dolayı kutladığı mesajında, Batı’dan gelen eleştirilere meydan okuyarak Moskova ile “sınır tanımayan” ortaklığı daha da derinleştirme sözü verdi.

Li, “Çin’in Rusya ile bağları yüksek bir noktada ve bu sık üst düzey görüş alışverişleri, ABD-Çin rekabetinin yoğunlaştığı bir ortamda stratejik bağlarını daha da sağlamlaştıracak” dedi.

Li, Pekin ve Moskova’nın güvenlik, ekonomi ve enerji konularının yanı sıra iki ülkenin ortaklaşa kurduğu Şanghay İşbirliği Örgütü gibi platformlar aracılığıyla bölgesel ve uluslararası sıcak noktalarda işbirliğini güçlendirmesini beklediğini ifade etti.

Lavrov, Pekin’in ‘barış planını’ övdü

Çin ziyareti öncesinde Lavrov perşembe günü Pekin’in Ukrayna savaşına ilişkin 12 maddelik barış girişimini “makul bir plan” olarak nitelendirdi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky’nin Rusya’nın askerlerini geri çekmesini ve savaşta yaptıklarını telafi etmesini öngören planını ise reddetti.

Devlet haber ajansı RIA’ya göre Lavrov gazetecilere yaptığı açıklamada “Bizim için en önemli şey [Şubat 2023’te yayınlanan] Çin belgesinin yaşananların nedenlerinin analizine ve bu temel nedenleri ortadan kaldırma ihtiyacına dayanmasıdır” dedi.

Lavrov, “Bu plan muğlak olduğu için eleştirildi… ancak bu, büyük Çin medeniyetinin tartışılması için önerdiği makul bir plandır” ifadelerini kullandı.

Blinken da Çin’e gidecek

Lavrov’un ziyareti, Xi ile ABD Başkanı Joe Biden arasında salı günü gerçekleşen ve Güney Çin Denizi ve Tayvan’ın yanı sıra Ukrayna ve Kuzey Kore gibi diğer sıcak gündem maddelerine ilişkin gerilimi azaltmaya çalıştıkları telefon görüşmesinin ardından duyuruldu.

Salı günü ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın önümüzdeki haftalarda Çin’e gideceği, Hazine Bakanı Janet Yellen’in ise bir haftalık bir ziyaret için çarşamba günü Çin’e geldiği açıklandı.

Pekin ve Washington arasındaki ilişkiler, kasım ayındaki Xi-Biden zirvesinin ardından bu gibi üst düzey görüşmelerin yeniden başlamasına rağmen düşük bir noktada seyretmeye devam ediyor.

Küresel kamplaşma

Pekin ve Moskova arasındaki artan yakınlaşma, Çin’in Güney Çin Denizi konusunda Filipinler ile yaşadığı anlaşmazlıkta gergin bir döneme denk gelirken, Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jnr önümüzdeki hafta Washington’da Biden ve Japonya Başbakanı Fumio Kishida ile görüşecek.

Bu zirvede ortak devriyelerin ilan edilmesi bekleniyor ve üç ülke pazar günü Güney Çin Denizi’nde Avustralya ile ortak bir deniz tatbikatı düzenleyecek. Uzmanlar bu hamlelerin Pekin’i hedef aldığını belirtiyor.

Bu arada NATO şefi Jens Stoltenberg çarşamba günü Çin’in “Rusya’nın savaş ekonomisini desteklediği”, Kuzey Kore ve İran’ın ise Moskova’ya füze, insansız hava aracı ve diğer silahları sağladığı uyarısında bulundu.

Çin, Rusya ve İran geçtiğimiz ay Umman Körfezi’nde İsrail-Gazze savaşı ve Kızıldeniz’deki gerilimlerin ortasında beş günlük donanma tatbikatı gerçekleştirdi. Pekin ve Moskova ayrıca Birleşmiş Milletler’de Pyongyang’a karşı daha fazla yaptırım uygulanmasına yönelik uluslararası çabaları da birlikte engelledi.

Li, Pekin ve Moskova’nın daha yakın ilişkiler kurma çabalarının açıkça ABD liderliğindeki ittifaklara karşı koymayı amaçladığını söyledi.

“Çin, Rusya ve diğer büyük güçler arasındaki yoğun etkileşim ve manevralar, özellikle ABD başkanlık seçimleri öncesinde hayati önem taşıyor” diye ekledi.

DİPLOMASİ

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan Moskova’da

Yayınlanma

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelerek iki ülkenin nükleer santral anlaşmalarını tamamlayabileceğine inandığını belirtti. Görüşme sırasında, savunma işbirliğini de içeren kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması imzalandı.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile bugün Moskova’da yaptığı görüşmede, İran’da bir nükleer santral inşasına yönelik anlaşmaların tamamlanabileceğine inandığını belirtti.

Görüşme, savunma alanında daha yakın işbirliğini içeren stratejik ortaklık anlaşmasının imzalanmasından önce gerçekleşti.

Putin, temmuz ayında cumhurbaşkanlığı görevine gelen Pezeşkiyan’ı Kremlin’de ağırlamış ve “İşbirliğimizin tüm alanlarını görüşeceğiz ve kapsamlı bir stratejik ortaklık anlaşması imzalayacağız,” demişti.

Putin, “Bu anlaşma üzerinde uzun süredir çalışıyoruz ve bu çalışmaların tamamlanmasından çok memnunum,” diye eklemişti.

Aynı zamanda Rusya lideri, söz konusu anlaşmanın ticaret ve iktisadi ilişkileri daha da güçlendirmesi gerektiğini vurgulamıştı.

İran-Rusya ilişkilerinde yeni dönem

Rusya, Ukrayna’da İran yapımı insansız hava araçlarını geniş çapta kullanıyor ve ABD, eylül ayında Tahran’ı Rusya’ya balistik füze sağlamakla suçladı.

Tahran bu iddiaları reddederken, Kremlin İran füzeleri aldığını doğrulamasa da “hassas alanlarda” işbirliği yaptığını kabul ediyor.

Rusya’nın geçmişte İran’a S-300 hava savunma sistemleri sağladığı biliniyor ve İran medyasında, S-400 gibi daha gelişmiş sistemler ve Rus savaş uçakları satın alma isteği sıkça dile getiriliyor.

Pezeşkiyan, BRICS Zirvesi sırasında Kazan’da Putin ile bir araya gelmiş, Rusya Başbakanı Mihail Mişustin ile de ulaşım, enerji, eğitim, turizm ve kültür alanlarında işbirliğini derinleştirme konularını görüşmüştü.

Ayrıca İran’ın petrol sektörüne yönelik Batı yaptırımları da ele alınması bekleniyor.

Rusya, İran’ın ilk nükleer santrali olan ve 2013’te faaliyete geçen Buşehr santralini inşa etti. Aynı zamanda iki ek reaktör için de anlaşmalar bulunuyor.

Rusya ve İran liderlerinden ticaret ve savunma işbirliğinde yeni adımlar

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Çin Başkan Yardımcısı Han Zheng Trump’ın yemin törenine katılacak

Yayınlanma

Çin Devlet Başkan Yardımcısı Han Zheng, ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump’ın pazartesi günü Washington’da yapılacak yemin törenine katılacak. İlk kez üst düzey bir Çinli lider ABD’de böyle bir etkinlikte hazır bulunacak.

Çin Dışişleri Bakanlığı duyuruyu cuma sabahı, yemin töreninden üç gün önce yaptı.

Kasım ayında basında çıkan haberlere göre Trump, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ‘i törene katılmaya davet etmişti.

Bakanlık, “Diyalog ve iletişimi geliştirmek, farklılıkları uygun şekilde yönetmek, karşılıklı yarar sağlayan işbirliğini genişletmek, istikrarlı, sağlıklı ve sürdürülebilir bir Çin-ABD ilişkisini ortaklaşa sürdürmek ve iki ülkenin birbiriyle iyi geçinmesi için doğru yolu bulmak için yeni ABD hükümetiyle birlikte çalışmaya hazırız” dedi.

Pekin’deki Renmin Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler profesörü olan Diao Daming, yabancı bir devlet başkanının yemin törenine özel bir elçinin katılmasının Çin’in diplomatik uygulamalarına uygun olduğunu ancak bu kez üst düzey bir liderin gönderilmesinin Çin’in ABD ile ilişkilerin istikrara kavuşturulmasına verdiği önemi yansıttığını söyledi.

South China Morning Post’a konuşan Diao, “Bu Çin’in Çin-ABD ilişkilerinin istikrara kavuşturulmasına verdiği büyük önemi yansıtıyor. İlişkilerin bir sonraki aşaması için iyi bir başlangıç noktası oluşturuyor ve Çin ile ABD arasında daha fazla etkileşime katkıda bulunacak” dedi.

Daha önce Çin mallarına yüzde 60’a varan ek gümrük vergileri uygulama tehdidinde bulunan Trump’ın Beyaz Saray’a dönüşü öncesinde dünyanın ikinci büyük ekonomisine nasıl yaklaşacağı konusunda spekülasyonlar sürüyor.

Trump bu ay yaptığı açıklamada Xi ile temsilcileri aracılığıyla görüştüğünü ve “muhtemelen çok iyi anlaşacaklarına” inandığını söyledi.

Bu arada Çin de geçtiğimiz haftalarda yeni yönetime yönelik politikasının tonu hakkında bazı işaretler verdi. Aralık ayında Xi “diyaloğu sürdürmek” istediğini söylerken, bir gümrük vergisi ya da teknoloji savaşının “kazananı olmayacağı” uyarısında bulundu.

Çin’in en üst düzey diplomatı Wang Yi de “Çin ve ABD birbirleriyle işbirliği yaptıkları sürece birlikte pek çok büyük iş başarabileceklerini” söyledi.

Pazartesi günü Komünist Parti’nin yayın organı People’s Daily’de yer alan bir yorumda, yeni yönetime açık bir mesaj olarak “her iki ülke ve dünya için sorumlu eylemler” çağrısında bulunuldu ve Çin-ABD işbirliği pastasının “daha da büyütülebileceği” belirtildi.

Bazı gözlemciler daha önce Trump’ın ikinci döneminin ilk 100 gününün Çin yönetiminin Trump’la temas kurması ve gerilimin bir anda tırmanmasını önlemesi için önemli bir fırsat penceresi olabileceğini öne sürmüştü.

Han yabancı devlet törenlerinde Çin’i temsil ediyor

Han son yıllarda bir dizi yabancı devlet töreninde Çin’i temsil etti. Ekim ayında Endonezya Devlet Başkanı Prabowo Subianto’nun Jakarta’daki yemin törenine Xi’nin özel temsilcisi olarak katıldı ve Kral Charles’ın taç giyme töreninde de hazır bulundu.

Washington’da 1874 yılına kadar uzanan kayıtlar, yabancı devlet başkanları ve diplomatların katılımı yaygın olmasına rağmen, Pekin’in de benimsediği bir uygulama olarak, hiçbir yabancı devlet başkanının ABD başkanlık yemin törenine katılmadığını gösteriyor.

2009 yılında dönemin ABD Büyükelçisi Zhou Wenzhong, Çin hükümetinin temsilcisi olarak Barack Obama’nın yemin törenine katılmıştı. Zhou’nun halefi Cui Tiankai 2021 yılında Joe Biden’ı göreve başlaması dolayısıyla tebrik etmiş ancak törene katılıp katılmadığını belirtmemişti.

Ancak Trump’ın göreve başlama töreni, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei’nin de aralarında bulunduğu konuklarla küresel bir etkinliğe dönüşüyor.

Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar ve Japon mevkidaşı Takeshi Iwaya da törene katılacaklarını teyit ettiler.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Rusya ve Vietnam, askeri işbirliği planı üzerinde anlaştı

Yayınlanma

Rusya ve Vietnam, 2025 yılı için askeri işbirliği planını Moskova’daki savunma işbirliği toplantısında kabul etti. Ayrıca, iki ülke liderleri, iktisadi, kültürel ve teknolojik alanları kapsayan uzun vadeli işbirliği anlaşmaları imzaladı.

Moskova’da düzenlenen Rusya-Vietnam savunma işbirliği çalışma grubu toplantısında, 2025 yılı için askeri işbirliği planı onaylandı ve uygulanma süreci belirlendi.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Askeri kurumlar arası diyaloğun güçlendirilmesi ve her iki ülkenin silahlı kuvvetleri arasında karşılıklı fayda sağlayan bağların artırılması yönünde karşılıklı bir tutum vurgulandı,” ifadeleri yer aldı.

Geçen günlerde Rusya Başbakanı Mihail Mişustin ve Vietnam Başbakanı Pham Minh Chinh, Hanoi’de bir araya gelerek 2030 yılına kadar kapsamlı işbirliği planını içeren bir bildiriyi imzaladı.

Ayrıca, Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Vietnam Bilgi ve İletişim Bakanlığı arasında radyoelektronik sanayi ve dijital teknolojiler alanında bir anlayış memorandumu, kültürel işbirliği programı ve diğer belgeler üzerinde mutabakata varıldı.

Putin’i ağırlayan Vietnam, ‘bambu diplomasisi’ni sürdürmeye çalışıyor

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English