Bizi Takip Edin

AVRUPA

Merkel müzakere sürecinde yer almak istemiyor

Yayınlanma

Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalyan Sette gazetesine Rusya – Ukrayna savaşıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Ukrayna’daki savaşın nasıl biteceğini tam olarak bilmediğini dile getiren Merkel, olası çözüm ve müzakere sürecinde yer almak istemediğini söyledi.

Merkel, “Bir gün müzakerelerle sona erecek. Savaşlar, müzakere masasında sona erer. Ancak, zoraki bir barış ile açık ve dostane bir görüşme arasında fark var” ifadelerini kullandı.

7 Aralık’ta da Alman Die Zeit gazetesine konuşan Merkel, Minsk anlaşmalarının Ukrayna’ya güçlenmesi için zaman kazandırma girişimi olduğunu söylemişti.

Rusya’yı BMGK’dan atma çağrısına yanıt

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitry Kuleba’nın Rusya’yı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyeliğinin iptali için girişimde bulunacağını açıklamasına Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mari Zaharova yanıt verdi. Zaharova, Ukrayan’nın söz konusu girişimi “Köpekler havlayıp da kervan yol aldığında durum tam olarak böyledir” sözleriyle değerlendirdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Rusya’yı BMGK’dan dışlamanın imkansız olduğunu dile getirmişti.

Associated Press’e konuşan Kubela, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in moderatörlüğünde Şubat ayında Rusyasız bir “barış zirvesi” yapmayı planladıklarını da duyurdu. “Savaşların diplomatik yöntemlerle sona erdiğini” söyleyen Kuleba, Rusya’nın öncelikle uluslararası bir mahkemede savaş suçlarından yargılanması gerektiğini öne sürdü. Kuleba, “Bu adıma ancak bu şekilde davet edilebilirler” dedi.

Fransız savunma bakanı Kiev’e gidecek

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Telegram hesabından paylaştığı görüntülü mesajıyla ulusa seslendi, ordunun gelecek yıla yönelik hazırlıklarını hakkında bilgi verdi. Zelenskiy, “Ukrayna’nın savunma ve güvenlik güçlerini gelecek yıla hazırlamaya devam ediyoruz. Bu belirleyici bir yıl olmalı” dedi.

Ukrayna’nın tamamını özgürleştirmeyi hedeflerini kaydeden Zelenskiy, 2023 yılına da bu inançla gireceklerini söyledi.

Öte yandan France 24 kanalı Fransız Savunma Bakanı Sébastien Lecornu’nun 28 Aralık’ta Ukrayna’nın başkenti Kiev’i ziyaret ederek askeri yetkililerle görüşmesinin beklendiğini duyurdu.

 

 

 

AVRUPA

Meloni, AP’de Orbán’ın grubuna mı katılacak?

Yayınlanma

Marine Le Pen’in Ulusal Birlik’i (RN) Avrupa Parlamentosu’nda (AP) Macaristan Başbakanı Viktor Orbán’ın Fidesz’i ile yeni bir gruba katılmak için görüşmeler yapıyor.

Konuyla ilgili bilgi sahibi üç kişinin Financial Times’a (FT) verdiği bilgiye göre, pazar günü Fransa’da yapılacak parlamento seçimlerinde en fazla sandalyeyi kazanması beklenen RN, AP’de yeni kurulan Avrupa için Vatanseverler grubuyla ittifak yapıp yapmayacağına pazartesi günü karar verecek.

Orbán geçen hafta Avusturyalı ve Çek partilerle birlikte Vatanseverler grubunu kurmaya çalıştığını ve başkalarının da katılmasını istediğini açıklamıştı.

Avrupa parlamentosu kuralları uyarınca gruplar yedi ülkeden en az 23 milletvekilinin katılımıyla oluşturulabiliyor. RN, 30 milletvekiliyle katılırsa gruptaki en büyük grup haline gelecek. Ayrıca Vatanseverler, parlamentodaki üçüncü en büyük grup olmak için Giorgia Meloni’nin Avrupa Muhafazakârları ve Reformistlerine (ECR) rakip olabilir.

İtalyan başbakan Giorgia Meloni’nin İtalya’nın Kardeşleri partisinin hakim olduğu ECR, geçen ay 84 üyeye sahip olduğunu açıkladığında Emmanuel Macron’un merkezcileri etrafında kurulan Renew grubunu dördüncü sıraya düşürmüştü.

Orbán, Avrupa için Vatanseverler’in hızla büyüyeceğine inanıyor

Bir RN yetkilisi, “AB parlamentosunda Vatanseverlerin çıkarlarını destekleyen her şey bizim için iyidir. Orbán AB düzeyinde faaliyet gösterebilecek becerilere sahip iyi bir siyasetçi,” dedi.

Orbán’ın sözcüsü Zoltán Kóvacs ise gazetecilere “önümüzdeki birkaç gün içinde tetikte olmalarını” söyledi.

Orbán bu hafta başında yaptığı açıklamada Fransa’daki seçimlerin ikinci turundan sonra Vatanseverler grubunun “şu anda herkesin düşündüğünden daha hızlı” büyüyeceğinden emin olduğunu söyledi. Macar lider, “Katılıp bir pan-Avrupa fraksiyonu yaratmaya söz verenleri göreceksiniz, üçüncü en büyük, sonra ikinci en büyük. Daha sonra en büyük olmaya çalışacağız ama bu bu yıl olmayacak,” ifadelerini kullandı.

AfD’ye ne olacağı belirsiz

RN’nin hakim olduğu AP’deki Kimlik ve Demokrasi (ID) grubundan ihraç edilen Almanya için Alternatif lideri Alice Weidel de geçen hafta FT’ye verdiği demeçte, potansiyel olarak ID’nin kalıntılarına dayanan bir grup kurma arayışında olduğunu söylemişti.

Rusya meselesi, bir yanda Vatanseverler ve AfD, diğer yanda ise ECR arasındaki ana ayrım çizgisi. Meloni Ukrayna’nın güçlü bir savunucusuyken Orbán, Le Pen ve Weidel geleneksel olarak daha diplomasi yanlısı görüşlere sahip.

Macar liderin Pazartesi günü Kiev’e yaptığı sürpriz ziyaretin hemen ardından cuma günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Rusya RN’yi kutladı, Le Pen “provokasyon” dedi

Çarşamba günü Rusya Dışişleri Bakanlığı sosyal medyada, Le Pen’in ilk tur zaferini kutladığı bir fotoğrafın yer aldığı, RN için bir tebrik mesajı gibi görünen bir mesaj yayınladı. Mesajda, “Fransa halkı, ulusal çıkarlarına hizmet eden ve Washington ile Brüksel’in diktasından kopan egemen bir dış politika arayışında,” denildi.

Uzun süredir Rusya yanlısı olduğu yönündeki eleştirilere karşı koymaya çalışan Le Pen, perşembe günü TF1 haber kanalında söz konusu paylaşımı eleştirdi.

“Rusya’nın Fransa’ya yönelik provokasyonlarından kesinlikle kendimi sorumlu hissetmiyorum” diyen Le Pen, bunun “bir tür [içişlerine] müdahale” olduğunu da sözlerine ekledi.

PiS, tercihini Meloni’den yana yaptı

Öte yandan Polonya’nın eski iktidar partisi Hukuk ve Adalet (PiS), Orbán’ın yeni Avrupa için Vatanseverler grubuna katılma teklifini geri çevirerek, ECR’de kalma teklifini kabul etmeye karar verdiler.

ECR, 20 PiS milletvekilinin grupta kalmaması halinde üçüncü sıradaki yerini liberal Renew’e kaptıracaktı.

Hükümet yanlısı haftalık Mandiner dergisi, grubun kararını, “PiS politikacıları şu anda sağcı bir dönüşten korkuyorlar ve eski AB gruplarında kalıyorlar,” şeklinde yorumladı.

RTL ise iki ülkenin tarihi dostluğuna ilişkin ünlü Polonya-Macaristan atasözüne atıfta bulunarak, “Polonyalılar ve Macarlar kardeş olabilir ama Polonyalı muhafazakârlar Orbán’la aynı fikirde değil,” dedi.

PiS’ten Kosma Złotowski Polonya Basın Ajansına yaptığı açıklamada kendisinin ECR eş sekreteri, Joachim Brudziński’nin de parti eş lideri olarak atandığını söyledi. ECR genel sekreterliği görevi de bir PiS milletvekiline verilecek.

Okumaya Devam Et

AVRUPA

Birleşik Krallık’ta İşçi Partisi iktidara geldi

Yayınlanma

Birleşik Krallık’ta sandık çıkış anketlerine göre muhalefetteki İşçi Partisi tartışmasız bir zaferle birinci parti oldu.

Sir Keir Starmer, İşçi Partisi’nin büyük bir farkla genel seçimleri kazanması ve Muhafazakârların tarihi bir hezimete uğramasının ardından başbakan olacak.

Starmer yaptığı açıklamada, “Ve şimdi tekrar ileriye bakabilir, sabaha doğru yürüyebilir, ilk başta soluk ama gün geçtikçe güçlenen umut güneşi, 14 yıl sonra geleceğini geri kazanma fırsatına sahip bir ülkenin üzerinde bir kez daha parlayabiliriz,” dedi.

Muhafazakâr lider ve Başbakan Rishi Sunak sabah saat 5’ten hemen önce seçimi kabul etti, Starmer’ı zaferinden dolayı kutladı ve koltuklarını kaybeden Muhafazakârlara seslenerek, “Özür dilerim,” dedi.

İşçi Partisi, aralarında Grant Shapps, Gillian Keegan ve Penny Mordaunt’un da bulunduğu bir dizi bakanının koltuklarını kaybetmesiyle bir dizi önemli kazanım elde etti.

Eski muhafazakâr Başbakan Liz Truss, Güney Batı Norfolk’taki koltuğunu az farkla İşçi Partisi’ne kaptırdı.

Sandık çıkış anketinin İşçi Partisi’nin 410 milletvekili çıkaracağını göstermesinin ardından Muhafazakârlar korkunç bir geceye hazırlanırken, Muhafazakârların sadece 131 sandalye çıkarması bekleniyordu. 2019’da bu sayı 365’ti.

Bu, Muhafazakârlar için modern tarihin sandalye sayısı bakımından en kötü sonucu olacak ve Sunak’ın istifa etmesi bekleniyor.

Son anketlere göre İşçi Partisi 410, Muhafazakârlar 119, Liberal Demokratlar 71, İskoç Ulusal Partisi 9, Sinn Féin 7, Reform UK 4 ve Yeşiller 4 milletvekili çıkarıyor.

Keir Starmer’ın, Filistin yanlısı bir bağımsızın meydan okumasıyla koltuğundaki çoğunluğun neredeyse %60 oranında azaldığı görüldü.

Gölge genel sekreter ve seçim kampanyasının önemli bir parçası olan Jonathan Ashworth da Leicester’daki koltuğunu Filistin yanlısı bir bağımsıza kaptırdı.

Diğer İşçi Partisi adayları, Müslüman seçmenlerin yoğun olduğu Dewsbury ve Batley ve Blackburn’de Filistin yanlısı bağımsızlara karşı kaybetti.

Starmer’ın partiden ihraç ettiği eski İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn de bağımsız olarak koltuğunu korumayı başardı.

Okumaya Devam Et

AVRUPA

Fransa’da son anketler: Ulusal Birlik çoğunluğu elde edemiyor

Yayınlanma

Harris Interactive tarafından yapılan bir ankete göre, Fransa’da Marine Le Pen’in Ulusal Birlik (RN) partisi, yaklaşan erken seçimlerde mutlak çoğunluğu elde edemeyecek. Bu durumda Fransa, Ulusal Meclis büyük ölçüde parçalanmış bir şekilde yoluna devam edecek.

Pazar günü yapılacak ikinci tur oylamada Fransa, hiçbir grubun hükümet kurmak için yeterli sandalye sayısına ulaşamayacağı bir döneme girecek.

Harris’in çeşitli Fransız medya kuruluşları için yaptığı ankete göre RN ve müttefikleri 190 ila 220 sandalye kazanacak ki bu sayı sağın iktidar çoğunluğuna sahip olarak başbakanlığı ele geçirmesi için gereken 289 sandalyeden çok uzak.

Yeni kurulan Yeni Halk Cephesi (NFP) olarak bilinen sol ittifakın 159 ila 183 sandalye ile ikinci olacağı tahmin ediliyor. Emmanuel Macron’un merkezci Ensemble ittifakından milletvekillerinin sayısının yarı yarıya azalarak 135’in altına düşmesi bekleniyor.

RN karşıtı cephe işe yarayacak mı?

Öte yandan Financial Times’a (FT) konuşan analistler bu aşamada kesin koltuk tahminlerine ulaşmanın zor olduğu konusunda uyarıda bulundu. Fakat RN bu kadar zayıf bir sonuç elde ederse bu, rakiplerinin kendilerine karşı bir “cumhuriyetçi cephe” oluşturmak için bir araya gelme stratejisinin işe yaradığının bir işareti olacak.

Pazar günü yapılan ve RN’nin büyük bir farkla kazandığı ilk tur oylamasının ardından merkez ve sol partiler, Le Pen’in kampının iktidarı almasını engellemek için koordineli bir girişimle yaklaşık 200 adaylarını taktiksel olarak geri çekme konusunda anlaşmaya vardılar.

İkinci turda solcu ve merkezci seçmenlerden, bir sonraki Ulusal Meclis’te RN vekil sayısını azaltmak amacıyla, genellikle desteklemedikleri partilere oy vermeleri istenecek.

Seçimlere katılım oranı kritik

İçişleri Bakanlığı verilerine göre üç ittifakın katılacağı ikinci tur seçimlerin sayısı 306’dan 89’a düştü.

Seçmenlerin parti liderlerinin talimatlarına uyup uymayacağını zaman gösterecek. İlk turdaki yüksek katılımın ardından katılım yine kilit bir faktör olacak. Bazı parti yetkilileri, yaz tatili ve tercih ettikleri aday elenen seçmenler arasındaki hayal kırıklığı nedeniyle katılımın bu kez daha düşük olabileceğinden endişe ediyor.

Üç bloğa bölünmüş bir Ulusal Meclis senaryosu daha olası görünürken, parti liderleri birlikte çalışma olasılığı hakkında sinyaller göndermeye başladı.

Attal’dan sola işbirliği çağrısı

Macron’un başbakanı Gabriel Attal, merkezcilerin salt çoğunluğa sahip olamayacağını kabul etti fakat belirli politikalar üzerinde işbirliği yapmaya istekli partilerden oluşan “çoğulcu bir meclis” kurma çağrısında bulundu.

Çarşamba günü France Inter radyosuna konuşan Attal, “Ensemble grubumuzun mümkün olduğunca geniş olmasını umuyorum ve o zaman [belirli yasa tasarıları üzerinde] ilerlememizi sağlayacak anlaşmalar yapabiliriz,” dedi.

Yeşil lider Marine Tondelier böyle bir hamleye kapıyı araladı fakat bunun Macron ya da Attal’ın değil solun şartlarıyla olacağı uyarısında bulundu.

Tondelier TF1 haber kanalına verdiği demeçte, “Bu ülkede daha önce hiç kimsenin yapmadığı şeyleri yapmak zorunda kalacağız,” dedi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English