Avrupa
Moldova’da hükümet olağanüstü halin uzatılmasını istedi

Moldova’da İçişleri Bakanı Adria Efors’un teklifi üzerine hükümet, olağanüstü hâl rejimini 1 Aralık’tan itibaren 30 gün daha uzatan karar tasarısını kabul etti.
Moldova 1 portalının aktardığına göre yetkililer kararın, Ukrayna’daki çatışmaların ulusal güvenlik açısından yarattığı yakın tehlikeden kaynaklandığını belirtti. Ancak bu tasarının yürürlüğe girebilmesi için parlamento tarafından da onaylanması gerekiyor.
Bakan Efors, yaptığı açıklamada “Son aylarda bölgesel güvenlik durumunun dinamikleri ve Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaşın daha da gelişmesine ilişkin belirsizlik, Moldova Cumhuriyeti’ni de etkileyebilecek yüksek düzeyde etkiye sahip risklerin sürmesine neden oluyor,” dedi.
Çatışmalar boyunca ‘enformasyonel etki araçlarının güçlendirildiğini’ kaydeden Efors, “Rus faktörünün sahte haberleri, manipülasyonları ve çarpıtılmış mesajların yaygınlaştırılmasını sürdürmek amacıyla yetkili makamların aldığı tedbirlerin etrafından dolaşma çabaları bekleniyor,” ifadelerini kullandı.
Bununla birlikte Başbakan Dorin Recean da “Önümüzdeki 30 gün içinde, diğer araçlarımızı güçlendirene kadar, enerji sorunları, dezenformasyon ve propagandanın yanı sıra son zamanlarda fark ettiğimiz müdahale girişimleri konusunda da harekete geçebilmeye gerçekten ihtiyacımız olacak,” yorumunu yaptı.
Ülke parlamentosu, olağanüstü halin uzatılması konusunda en son 21 Eylül’e oylama yapmıştı. Şimdiye kadar geçen süre zarfında parlamentodaki Olağanüstü Hal Komisyonu, merkezi ve yerel kamu idaresi yetkilileri, kamu kurumları ve vatandaşlar için zorunlu ve uygulanabilir hükümler belirlemişti.
Moldova genelinde olağanüstü hâl, hükümetin teklifi üzerine parlamento tarafından ilk olarak 24 Şubat 2022 tarihinde ilan edilmiş, o tarihten bu yana periyodik olarak uzatılmıştı.
Eski Moldova Başbakanı: Batılı büyükelçiler, Sandu ve hükümetinin ihlallerinde suç ortağı
Avrupa
AB, silah sanayisi için ESG kriterlerini gevşetebilir

Avrupa Komisyonu, savunma şirketlerinin özel finansman sağlamasına ve yatırımcılardan nakit para toplamasına yardımcı olmak için sürdürülebilirlik kurallarını yeniden düzenlemeyi düşünüyor.
Bu, Avrupa genelinde silah üretimini artırmaya yönelik AB destekli geniş çaplı çabalar kapsamında, büyük özel yatırımları kaçırdıkları için çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) yatırım kriterlerini suçlayan silah üreticileri ve diğer savunma şirketlerini rahatlatabilir.
Komisyon sözcüsü Thomas Reigner pazartesi günü Euractiv’e verdiği demeçte, Komisyon’un sektöre finansmanı artırma çabalarının bir parçası olarak “sürdürülebilir finansman çerçevesinin ayarlanmasını” değerlendirdiğini söyledi.
Reigner, AB yürütme organının “Avrupa genelinde hızlı endüstriyel artış için koşullar” yaratmak amacıyla “Omnibus” olarak bilinen savunma basitleştirme paketinin temellerini attığını söyledi.
Euractiv’in gördüğü bir belgeye göre, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB’nin savunma sanayisiyle stratejik diyaloğunun başlatılması vesilesiyle pazartesi günü Avrupa savunma şirketleriyle düzenlenecek bir etkinlikte finansmana erişim konusunu gündeme almayı planlıyordu.
ESG kısıtlamalarının gevşetilmesi, mühimmat üretimi gibi alanlarda özel yatırımların önünü açabilir. Hem savunma bakanları hem de savunma sanayisi, AB’yi bankalar ve finans kurumlarından krediye erişimi iyileştirmeye defalarca çağırmıştı.
Özellikle, silah üreticilerini listelemediği ve bankaların bu şirketlere kredi vermeyi engellediği için bloğun mevcut sürdürülebilir yatırım sınıflandırmasını eleştiriyorlardı. Savunma şirketlerinin kriterler kapsamında “zararsız” olarak yeniden sınıflandırılmasını talep ettiler.
Komisyon, savunma politikası hakkında yakın zamanda yayınladığı beyaz kitapta, savunma şirketleri için “ESG yatırımları da dahil olmak üzere finansmana erişimle ilgili engelleri” kaldırma sözü vermiş, fakat o sırada çok az ayrıntı vermişti.
Avrupa Yatırım Bankası (EIB) daha önce, silah endüstrisine daha fazla nakit akışı sağlamak için yatırım uygulamalarını değiştirdi. EIB’nin siber güvenlik sistemleri ve insansız hava araçları gibi sivil ve askeri amaçlı çift kullanımlı ürünlere ilişkin kriterleri, geçtiğimiz yıl içinde giderek gevşetildi.
Mart ayında EIB, Avrupa savunma sanayine yönelik özel kredi koşullarını kolaylaştırmak için bir “basitleştirme çalışması” çağrısında bulundu.
EIB’nin öncülüğünde, Avrupa’nın en büyük borsa grubu Euronext de savunma şirketlerinin özel yatırım fırsatlarına daha iyi erişimini sağlamak için görev tanımını gözden geçireceğini duyurdu.
ESG odaklı yatırımcılar, savunma şirketlerinin ölümcül çatışmalara katkıda bulunabileceği ve demokratik olmayan rejimlere hizmet edebileceği endişeleri nedeniyle, bu şirketlerin gerçekten sürdürülebilir olarak kabul edilip edilemeyeceği konusunda tartışıyor.
Avrupa
Bulgaristan, Türkiye sınırını gözetlemek için İHA kullanmaya başladı

Bulgaristan, pazartesi günü Türkiye ile sınırını izlemek için yüksek teknolojili insansız hava araçları kullanmaya başladı.
Bu adım, Sofya’nın Schengen bölgesine girişini güvence altına almayı amaçlayan uzlaşma anlaşmasının bir parçasını yerine getiriyor.
2022 yılında Avusturya, Bulgaristan’ın Schengen’e katılımını Bulgaristan-Türkiye sınırında daha sıkı kontroller şartına bağlamış ve başlangıçta sınır duvarı inşasını talep etmişti.
Komisyon, bu teklife insansız hava aracı ile gözetleme için finansman sağlama teklifiyle karşılık verdi: Bu uzlaşma, nihayetinde 2024’ün başlarında Avusturya’nın vetosunun kaldırılmasına yol açtı.
Neredeyse iki yıl ertelenen proje, Türkiye-Bulgaristan kara sınırı gibi AB’nin dış sınırlarında sınır güvenliğini artırmaya yönelik Komisyon’un çabalarının bir parçası.
Avrupa
Avrupa Komisyonu: Rusya’dan tek bir molekül dahi enerji almayacağız

Avrupa Komisyonu Enerjiden Sorumlu Üyesi Dan Jørgensen, Ukrayna’da bir barış anlaşmasına varılsa bile Avrupa Birliği’nin Rusya’dan enerji satın almak istemeyeceğini açıkladı.
Avrupa Komisyonu’nun Enerjiden Sorumlu Üyesi Dan Jørgensen, Polonya’da düzenlenen AB enerji bakanları gayri resmi toplantısına iştirak etmek üzere geldiği sırada yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği’nin (AB) Ukrayna’da bir ateşkes sağlanması ve çatışmaların sona ermesi durumunda dahi Rus enerji kaynaklarını satın almak istemeyeceğini ifade etti.
Jørgensen, “Ukrayna ile ilgili müzakereler de dahil olmak üzere diğer herhangi bir müzakereden bağımsız olarak Rus kaynaklarından tek bir molekül dahi satın almak istemediğimize dair net bir sinyal gönderdik,” diye vurguladı.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas da 6 Mayıs’ta yaptığı bir açıklamada, AB ülkelerinin 2027 yılına kadar Rus enerji kaynakları ithalatından tamamen vazgeçmeyi hedeflediklerini belirtmişti.
Aynı gün Avrupa Komisyonu, Rusya’dan gaz tedarikini 2027 yılına kadar sonlandırmayı amaçlayan bir “yol haritası” yayınlamıştı.
Söz konusu belge, boru hatları aracılığıyla gaz tedarikinin yasaklanmasını ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithalatının durdurulmasını içeriyor.
Brüksel, Rus gazının yerini özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) LNG tedarikini artırarak doldurmayı hesaplıyor.
Öte yandan, Macaristan Başbakanı Viktor Orbán, Budapeşte’nin Avrupa Komisyonu’nun Rusya’dan enerji kaynaklarından vazgeçilmesini öngören planına olumsuz yaklaştığını dile getirdi.
Orbán, bu planın hayata geçirilmesinin enerji fiyatlarında ani bir yükselişe neden olacağını ve Macar ailelerinin yıllık giderlerini 800 milyar forint (yaklaşık 2 milyar avro) artıracağına dikkat çekti.
Rusya’dan enerji bağımsızlığının Avrupa’ya maliyeti 1 trilyon avroyu aştı
-
Görüş2 hafta önce
Hindistan ve Pakistan savaşır mı?
-
Görüş2 hafta önce
ABD, Ukrayna’ya ihanet etti
-
Rusya6 gün önce
Rusya’da havaalanlarında toplu uçuş ertelemeleri
-
Dünya Basını2 hafta önce
Bender Abbas patlaması: Sabotaj mı kaza mı?
-
Dünya Basını2 hafta önce
The Ekonomist: Afrika’dan Göç Dünyayı Değiştirecek
-
Görüş6 gün önce
Kim kazandı?
-
Dünya Basını2 hafta önce
ABD’nin eski Asya çarı Kurt Campbell: Çin’le hesapsız bir çatışmaya girmekten kaçınılmalı
-
Dünya Basını1 hafta önce
Güçlü Amerikan Tanrıları, Trump ve Uzun Yirminci Yüzyılın Sonu