Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

NATO sekreteri, Rusya’daki Kuzey Kore birliklerinin Avrupa güvenliğini tehdit ettiğini söyledi

Yayınlanma

NATO, Kuzey Kore’nin Rusya’nın batısındaki savaş bölgesine asker gönderdiğini teyit ederek Pyongyang’ın Ukrayna’daki savaşa müdahil olmasının hem Avrupa hem de Hint-Pasifik güvenliği için bir tehdit oluşturduğu uyarısında bulundu.

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte pazartesi günü Güney Kore’den bir heyet ve Hint-Pasifik temsilcileriyle yaptığı toplantının ardından yaptığı açıklamada “Kuzey Kore birliklerinin Rusya’ya gönderildiğini ve Kuzey Kore askeri birliklerinin Kursk bölgesine konuşlandırıldığını teyit edebilirim” dedi.

Konuşlandırmayı “Kuzey Kore’nin Rusya’nın yasadışı savaşına devam eden katılımında önemli bir tırmanma” ve “Rusya’nın savaşının tehlikeli bir genişlemesi” olarak nitelendirdi.

Bu ayın başlarında Güney Kore, Kuzey Kore askerlerinin Rus topraklarında eğitim gördüğünü ve Rus askeri üniformaları ve silahlarıyla donatıldığını gösteren görüntüler yayınladı.

Bu askerlerden oluşan bir birliğin, ağustos ayındaki sürpriz saldırılarından bu yana Ukrayna birlikleri tarafından ele geçirilen Kursk bölgesindeki toprakları geri alma operasyonunda Rusya’nın 50,000 kişilik gücüne yardımcı olmak üzere batıya doğru nakledildiği kaydedildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy geçen hafta yaptığı açıklamada Kuzey Koreli askerlerin 27 ya da 28 Ekim’de Rus ordusuyla birlikte “savaş bölgelerine” konuşlandırılabileceğini söylemişti.

Rutte, Pyongyang’ın Ukrayna’ya karşı mücadelesinde Moskova’ya mühimmat ve balistik füzeler sağladığını ve Rusya’nın da Kuzey Kore’ye uluslararası yaptırımları aşması için önemli teknolojiler sağlayarak yardım ettiğini öne sürdü.

“Rusya ve Kuzey Kore arasında derinleşen askeri işbirliği hem Hint-Pasifik hem de Avrupa-Atlantik güvenliği için bir tehdittir” dedi.

Rutte, NATO’nun “Rusya ve Kuzey Kore’yi bu eylemleri derhal durdurmaya çağırdığını” da sözlerine ekledi.

Ukraynalı istihbarat yetkilileri pazartesi günü Financial Times’a yaptıkları açıklamada Kuzey Kore birliklerinin cephe hattına konuşlandırılmasının Rusya’nın asker toplama hızının yavaşladığına işaret ettiğini savundu.

DİPLOMASİ

Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb Çin ziyaretine başladı

Yayınlanma

Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb pazartesi günü Çin’e gitti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, Stubb’ın Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in daveti üzerine pazartesiden perşembeye kadar Çin’e bir devlet ziyareti gerçekleştireceğini duyurdu.

Xi Jinping ziyaret sırasında Stubb ile görüşmelerde bulunacak. Bir diğer dışişleri bakanlığı sözcüsü Lin Jian günlük basın brifinginde, Çin başbakanı Li Qiang ve Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi başkanı Zhao Leji’nin ikili ilişkiler ve ortak çıkar konuları hakkında görüş alışverişinde bulunmak üzere sırasıyla Stubb ile bir araya geleceğini söyledi.

“Finlandiya, Çin Halk Cumhuriyeti’ni tanıyan ilk Batılı ülkeler arasında yer alıyor” diyen Lin, Çin-Finlandiya ilişkilerinin sağlam bir gelişme kaydettiğini ve Başkan Stubb’ın Pekin’e geleceği günün iki ülke arasında diplomatik bağların kurulmasının 74. yıldönümü olacağını sözlerine ekledi.

Lin, Çin’in Finlandiya ile üst düzey değişimleri sürdürmeye, geleneksel dostluğu devam ettirmeye, ekonomi, ticaret, yatırım, yeşil dönüşüm ve diğer alanlarda karşılıklı yarar sağlayan işbirliğini güçlendirmeye, küresel zorlukları ortaklaşa karşılamaya ve ikili ilişkilerin daha da gelişmesini teşvik etmeye istekli olduğunu söyledi.

Pekin Yabancı Çalışmalar Üniversitesi Bölgesel ve Küresel Yönetişim Akademisi profesörlerinden Cui Hongjian pazar günü Global Times’a verdiği demeçte Çin ve Finlandiya arasındaki ilişkilerin uzun süredir istikrarlı ve sağlıklı olduğunu söyledi. “Finlandiya yıllar boyunca büyük güçlerle ilişkilerinde benzersiz pozisyon ve politikalar izlemiştir. Bu aynı zamanda coğrafi uzaklığa ve ulusal koşullardaki önemli farklılıklara rağmen Çin ve Finlandiya’nın istikrarlı ve sağlıklı bir ilişki sürdürebilmesinin temel nedenlerinden biridir” dedi.

Cui, Stubb’ın ziyaretinin Çin tarafıyla yapılacak kapsamlı görüşmelerin ardından yeni eylem planları ortaya koyabileceğini belirtti. Finlandiya’nın Çin ve Avrupa arasındaki ticari sürtüşmelerde nispeten tarafsız bir duruş sergilediğini söyleyen Cui, Çin elektrikli araçlarına gümrük vergisi getirilmesine ilişkin son oylamada Finlandiya’nın çekimser kalarak Çin ile işbirliği yapma ihtiyacını yansıttığını vurguladı.

Finlandiya Cumhurbaşkanlığı’ndan Ekim ayı başında yapılan açıklamaya göre, Finlandiya Cumhurbaşkanı’na ziyareti sırasında, aralarında iklim ve çevre, tarım ve ormancılık, dışişleri bakanlarının da bulunduğu iş dünyası ve hükümet temsilcileri ile Pekin ve Şanghay’ı ziyaret edecek olan bir iş heyeti eşlik edecek.

Ziyaretin tarım ve ormancılık, sürdürülebilir kalkınma, yeşil dönüşüm, akıllı şehirler ve teknoloji alanları da dâhil olmak üzere mevcut işbirliklerini güçlendirmeye ve yeni işbirliği potansiyellerine odaklanması bekleniyor. Görüşmelerim dijital ekonomi ve yapay zekâ alanlarındaki işbirliğini de kapsayabilileceği düşünülüyor.

Finlandiya şu anda Çin’in üçüncü en büyük Nordik ticaret ortağı. Çin uzun yıllardır Finlandiya’nın Asya’daki en büyük ticaret ortağı. Çin gümrük verilerine göre, ikili ticaret hacmi 2023 yılında 8,2 milyar dolara ulaştı.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Orbán Gürcistan’ı ziyaret edecek

Yayınlanma

Macaristan Başbakanı Viktor Orbán bugün (28 Ekim) Gürcistan’ı ziyaret ederek ülkenin başbakanı ile görüşecek.

Pazar günü Brüksel, iktidardaki Gürcü Rüyası partisinin kazandığı açıklanan oylamada ciddi usulsüzlükler olduğu uyarısında bulundu. Saatler önce Tiflis, Macaristan Başbakanının pazartesi günü ülkeye iki günlük bir ziyaret başlatacağını duyurmuştu.

Pazar akşamı yayınlanan bir bildiride, AB diplomasi şefi Josep Borrell, hafta sonu Gürcistan’da yapılan seçimlerin “eşit olmayan bir oyun alanı, kutuplaşmış bir atmosferde bölücü bir kampanya ve son yasal değişikliklerin bu seçim süreci üzerindeki etkisine ilişkin önemli endişeler” ile tanımlandığını söyledi.

Gürcistan’da parlamento seçimlerini iktidar partisi kazandı

Fakat Orbán, daha seçim sonuçları açıklanmadan önce, cumartesi günü Başbakan İrakli Kobahidze ve Gürcü Rüyası partisini “ezici zaferleri” dolayısıyla tebrik etti.

X’te açıklama yapan Macar lider, “Gürcistan halkı ülkeleri için neyin en iyisi olduğunu biliyor ve bugün seslerini duyurdular!” dedi.

Üst düzey bir Macar yetkili pazar günü geç saatlerde POLITICO’ya gezinin devam edeceğini teyit etti ve Macar hükümet sözcüsü Zoltan Kovacs X’te “resmi ziyaretin” Gürcistan’ın talebi üzerine düzenlendiğini paylaştı.

Gürcistan Başbakanı: Rusya ile normalleşme planımız yok

Ziyaretinde Orbán’a Macaristan Dışişleri Bakanı Péter Szijjártó, Ekonomi Bakanı Márton Nagy ve Maliye Bakanı Mihály Varga eşlik edecek.

Ziyaret, AB Konseyi’nin altı aylık dönem başkanlığını yürüten Orbán’ın Macaristan’ı ile bloktaki diğer ülkeler arasındaki dış politika farklılıklarını bir kez daha gözler önüne serecek.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Gürcistan Başbakanı: Rusya ile normalleşme planımız yok

Yayınlanma

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobahidze, Rusya’nın Abhazya ve Güney Osetya üzerindeki hak iddiası sona ermedikçe Moskova ile diplomatik ilişkilerin yeniden kurulmayacağını belirtti. Kobahidze, Gürcistan’ın 2030 yılına kadar Avrupa Birliği’ne katılma hedefini de yineledi.

Gürcistan Başbakanı İrakli Kobahidze, Abhazya ve Güney Osetya’da hak iddia etmesi nedeniyle Rusya ile diplomatik ilişkileri yeniden tesis etmeyi planlamadığını açıkladı.

Kobahidze, “Özür dilerim ama kesinlikle hayır. Bu konuda herhangi bir planımız yok çünkü bölgenin yüzde 10’u Rusya Federasyonu tarafından işgal edilmiş durumda. Diplomatik müzakerelerin halen devam ettiğini göz önünde bulundurarak, mevcut talepleri değerlendirmeye aldık,” ifadelerini kullandı.

Başbakan, Tiflis yönetiminin ulusal çıkarlar doğrultusunda bir politika izlediğini, fakat “örneğin dış politika aktörleriyle olduğu gibi kapsamlı ilişkiler kuramadıklarını” sözlerine ekledi.

Mayıs ayı sonunda Kobahidze, Gürcistan’ın Abhazya ve Güney Osetya’yı yeniden kazanarak ülkenin toprak bütünlüğünü sağlayacağını ve 2030 yılına kadar Avrupa Birliği’ne (AB) katılacağını vurguladı.

Başbakan sosyal medya hesabından, “Gürcistan olarak hayalimiz, 2030 yılına kadar Abhaz ve Oset kardeşlerimizle birlikte birleşik ve güçlü bir Gürcistan’da yaşamaktır. Birleşik ve güçlü bir Gürcistan, 2030 yılında Avrupa ailesinin tam üyesi olmalıdır!” paylaşımında bulundu.

Bu cumhuriyetler 1990’ların başında bağımsızlıklarını ilan ettiler. 15 yılı aşkın bir süre boyunca hiçbir Birleşmiş Milletler üyesi ülke tarafından tanınmadılar.

Durum, Gürcistan’ın Ağustos 2008’de Güney Osetya’ya asker göndererek kontrolü yeniden ele geçirmeye çalışmasının ardından değişti. Rusya’nın askeri harekâtı, Tiflis’in ise Gürcistan’a karşı askeri saldırı olarak nitelendirdiği beş günlük savaşın ardından Kremlin, Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlığını tanıdı.

Venezuela, Nikaragua, Nauru ve Suriye de benzer adımı attı. Rusya ayrıca söz konusu bölgelerde askeri üsler konuşlandırdı.

2022 yılında Güney Osetya’daki silahlı çatışmanın yıldönümünde Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dimitriy Medvedev, bu olayların ve Ukrayna’daki mevcut savaşın “tek bir süreç ve Rusya’ya yönelik ortak bir komplo” olduğunu öne sürdü.

Medvedev’e göre, başta ABD olmak üzere Batı, “komşuları aracılığıyla” ülkedeki “durumu istikrarsızlaştırmak” istiyor.

Medvedev ayrıca Gürcistan’ın NATO’ya yakınlaşması halinde Abhazya ve Güney Osetya’nın Rusya’ya bağlanabileceği uyarısında bulundu. Eski cumhuriyetin yetkilileri, “bağımsızlıklarını” koruyarak Birlik Devleti çerçevesinde Rusya ve Belarus ile iş birliği yapmak istediklerini belirtti.

Buna karşılık Güney Osetya yönetimi Rusya’ya katılma konusunda bir referandum düzenlemeyi planlarken, daha sonra bu kararından vazgeçti. Gürcistan ise yakın zamanda NATO entegrasyonunun ülke için bir dış politika önceliği olmaya devam ettiğini vurguladı.

Geçtiğimiz ağustos ayında ABD, İngiltere, Fransa, Arnavutluk, Japonya ve Malta ortak bir açıklama yaparak Moskova’ya Güney Osetya ve Abhazya’yı Tiflis’e “iade etmesi” çağrısında bulundu.

Gürcistan’da parlamento seçimlerini iktidar partisi kazandı

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English